Egyre népszerűbb az üdülési csekk

Pénzcentrum
2005. november 10. 09:44

2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt- közölte a KSH. 2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 2.7 millió külföldi vendég érkezett, akik 8.7 millió vendégéjszakát

2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt- közölte a KSH.2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 2.7 millió külföldi vendég érkezett, akik 8.7 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 5%-kal több vendég 2%-kal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldivendég-éjszakák több mint háromnegyedét, közel 6.7 millió éjszakát. A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát eltöltő német állampolgárok 5%-kal kevesebb éjszakát vettek igénybe az előző év azonos időszakához képest. A fontosabb küldő országok közül a Nagy-Britanniából hazánkba irányuló vendégforgalom kiemelkedő (55%-os) növekedése figyelhető meg. Az Amerikai Egyesült Államokból egytizedével több vendég érkezett, míg az Ausztriából, a Hollandiából és az Olaszországból érkező vendégek forgalma csekély mértékben mérséklődött.

A gyógyszállókban 7%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok. A külföldivendég-forgalom bővülése Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régióra koncentrálódott, Észak-Magyarországon a tavalyihoz hasonló volt a vendégforgalom, a többi régióban 5-11%-os csökkenés figyelhető meg.A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 2.8 millió belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 7 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 2%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 13%-os volt a vendégek, 11%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban a tavalyihoz hasonló számú éjszakát töltöttek el a belföldi vendégek. A többi szállástípusban a belföldivendég-forgalom - a vendégéjszakákat tekintve - kisebb-nagyobb mértékben csökkent. A tervezési-statisztikai régiókat - az Észak-Alföld kivételével - az előző évihez hasonló vagy növekvő belföldivendég-forgalom jellemezte.Mind a külföldi, mind a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma tekintetében megfigyelhető, hogy az öt- és négycsillagos szállodák vendégforgalma jelentősen fellendült.

A szállodák átlagosan 49%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 48% volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 164.4 milliárd forint bevételt értek el az első három negyedévben, ami folyó áron 13%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest. Az összes bevétel 53%-a szállásdíjakból, 24%-a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23%-a egyéb szolgáltatásokból származott.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ágnak a január-szeptember időszakra számított fogyasztóiár-indexe 6%-os növekedést jelzett a megelőző év azonos időszakához képest.

2005. szeptember 30-án 2449 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 762 szálloda üzemelt az országban. 2004 szeptemberéhez képest a működő szállodák száma 24-gyel, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma közel 1300-zal nőtt.

Január-szeptemberben a kereskedelmi és magánszálláshelyek közel 6 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket, ami már az első három negyedévben meghaladta az előző év egészében beváltott üdülési csekk értékét. Szeptemberben több mint 1,800 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 670 szállodában - és 1,000 magánszálláshelyen volt lehetőség az üdülési csekk beváltására.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?