Egyre népszerűbb az üdülési csekk

Pénzcentrum
2005. november 10. 09:44

2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt- közölte a KSH. 2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 2.7 millió külföldi vendég érkezett, akik 8.7 millió vendégéjszakát

2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt- közölte a KSH.



2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 2.7 millió külföldi vendég érkezett, akik 8.7 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 5%-kal több vendég 2%-kal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldivendég-éjszakák több mint háromnegyedét, közel 6.7 millió éjszakát. A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát eltöltő német állampolgárok 5%-kal kevesebb éjszakát vettek igénybe az előző év azonos időszakához képest. A fontosabb küldő országok közül a Nagy-Britanniából hazánkba irányuló vendégforgalom kiemelkedő (55%-os) növekedése figyelhető meg. Az Amerikai Egyesült Államokból egytizedével több vendég érkezett, míg az Ausztriából, a Hollandiából és az Olaszországból érkező vendégek forgalma csekély mértékben mérséklődött.

A gyógyszállókban 7%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok. A külföldivendég-forgalom bővülése Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régióra koncentrálódott, Észak-Magyarországon a tavalyihoz hasonló volt a vendégforgalom, a többi régióban 5-11%-os csökkenés figyelhető meg.



A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 2.8 millió belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 7 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 2%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 13%-os volt a vendégek, 11%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban a tavalyihoz hasonló számú éjszakát töltöttek el a belföldi vendégek. A többi szállástípusban a belföldivendég-forgalom - a vendégéjszakákat tekintve - kisebb-nagyobb mértékben csökkent. A tervezési-statisztikai régiókat - az Észak-Alföld kivételével - az előző évihez hasonló vagy növekvő belföldivendég-forgalom jellemezte.



Mind a külföldi, mind a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma tekintetében megfigyelhető, hogy az öt- és négycsillagos szállodák vendégforgalma jelentősen fellendült.

A szállodák átlagosan 49%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 48% volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 164.4 milliárd forint bevételt értek el az első három negyedévben, ami folyó áron 13%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest. Az összes bevétel 53%-a szállásdíjakból, 24%-a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23%-a egyéb szolgáltatásokból származott.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ágnak a január-szeptember időszakra számított fogyasztóiár-indexe 6%-os növekedést jelzett a megelőző év azonos időszakához képest.

2005. szeptember 30-án 2449 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 762 szálloda üzemelt az országban. 2004 szeptemberéhez képest a működő szállodák száma 24-gyel, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma közel 1300-zal nőtt.

Január-szeptemberben a kereskedelmi és magánszálláshelyek közel 6 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket, ami már az első három negyedévben meghaladta az előző év egészében beváltott üdülési csekk értékét. Szeptemberben több mint 1,800 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 670 szállodában - és 1,000 magánszálláshelyen volt lehetőség az üdülési csekk beváltására.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm