8 °C Budapest

Egyre népszerűbb az üdülési csekk

Pénzcentrum
2005. november 10. 09:44

2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt- közölte a KSH. 2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 2.7 millió külföldi vendég érkezett, akik 8.7 millió vendégéjszakát

2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt- közölte a KSH.2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 2.7 millió külföldi vendég érkezett, akik 8.7 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 5%-kal több vendég 2%-kal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldivendég-éjszakák több mint háromnegyedét, közel 6.7 millió éjszakát. A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát eltöltő német állampolgárok 5%-kal kevesebb éjszakát vettek igénybe az előző év azonos időszakához képest. A fontosabb küldő országok közül a Nagy-Britanniából hazánkba irányuló vendégforgalom kiemelkedő (55%-os) növekedése figyelhető meg. Az Amerikai Egyesült Államokból egytizedével több vendég érkezett, míg az Ausztriából, a Hollandiából és az Olaszországból érkező vendégek forgalma csekély mértékben mérséklődött.

A gyógyszállókban 7%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok. A külföldivendég-forgalom bővülése Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régióra koncentrálódott, Észak-Magyarországon a tavalyihoz hasonló volt a vendégforgalom, a többi régióban 5-11%-os csökkenés figyelhető meg.A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 2.8 millió belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 7 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 2%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 13%-os volt a vendégek, 11%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban a tavalyihoz hasonló számú éjszakát töltöttek el a belföldi vendégek. A többi szállástípusban a belföldivendég-forgalom - a vendégéjszakákat tekintve - kisebb-nagyobb mértékben csökkent. A tervezési-statisztikai régiókat - az Észak-Alföld kivételével - az előző évihez hasonló vagy növekvő belföldivendég-forgalom jellemezte.Mind a külföldi, mind a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma tekintetében megfigyelhető, hogy az öt- és négycsillagos szállodák vendégforgalma jelentősen fellendült.

A szállodák átlagosan 49%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 48% volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 164.4 milliárd forint bevételt értek el az első három negyedévben, ami folyó áron 13%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest. Az összes bevétel 53%-a szállásdíjakból, 24%-a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23%-a egyéb szolgáltatásokból származott.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ágnak a január-szeptember időszakra számított fogyasztóiár-indexe 6%-os növekedést jelzett a megelőző év azonos időszakához képest.

2005. szeptember 30-án 2449 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 762 szálloda üzemelt az országban. 2004 szeptemberéhez képest a működő szállodák száma 24-gyel, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma közel 1300-zal nőtt.

Január-szeptemberben a kereskedelmi és magánszálláshelyek közel 6 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket, ami már az első három negyedévben meghaladta az előző év egészében beváltott üdülési csekk értékét. Szeptemberben több mint 1,800 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 670 szállodában - és 1,000 magánszálláshelyen volt lehetőség az üdülési csekk beváltására.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem