Egyre népszerűbb az üdülési csekk

Pénzcentrum
2005. november 10. 09:44

2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt- közölte a KSH. 2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 2.7 millió külföldi vendég érkezett, akik 8.7 millió vendégéjszakát

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt- közölte a KSH.2005. január-szeptember időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 2.7 millió külföldi vendég érkezett, akik 8.7 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 5%-kal több vendég 2%-kal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldivendég-éjszakák több mint háromnegyedét, közel 6.7 millió éjszakát. A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát eltöltő német állampolgárok 5%-kal kevesebb éjszakát vettek igénybe az előző év azonos időszakához képest. A fontosabb küldő országok közül a Nagy-Britanniából hazánkba irányuló vendégforgalom kiemelkedő (55%-os) növekedése figyelhető meg. Az Amerikai Egyesült Államokból egytizedével több vendég érkezett, míg az Ausztriából, a Hollandiából és az Olaszországból érkező vendégek forgalma csekély mértékben mérséklődött.

A gyógyszállókban 7%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok. A külföldivendég-forgalom bővülése Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régióra koncentrálódott, Észak-Magyarországon a tavalyihoz hasonló volt a vendégforgalom, a többi régióban 5-11%-os csökkenés figyelhető meg.A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 2.8 millió belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 7 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 2%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 13%-os volt a vendégek, 11%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban a tavalyihoz hasonló számú éjszakát töltöttek el a belföldi vendégek. A többi szállástípusban a belföldivendég-forgalom - a vendégéjszakákat tekintve - kisebb-nagyobb mértékben csökkent. A tervezési-statisztikai régiókat - az Észak-Alföld kivételével - az előző évihez hasonló vagy növekvő belföldivendég-forgalom jellemezte.Mind a külföldi, mind a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma tekintetében megfigyelhető, hogy az öt- és négycsillagos szállodák vendégforgalma jelentősen fellendült.

A szállodák átlagosan 49%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 48% volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 164.4 milliárd forint bevételt értek el az első három negyedévben, ami folyó áron 13%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest. Az összes bevétel 53%-a szállásdíjakból, 24%-a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23%-a egyéb szolgáltatásokból származott.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ágnak a január-szeptember időszakra számított fogyasztóiár-indexe 6%-os növekedést jelzett a megelőző év azonos időszakához képest.

2005. szeptember 30-án 2449 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 762 szálloda üzemelt az országban. 2004 szeptemberéhez képest a működő szállodák száma 24-gyel, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma közel 1300-zal nőtt.

Január-szeptemberben a kereskedelmi és magánszálláshelyek közel 6 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket, ami már az első három negyedévben meghaladta az előző év egészében beváltott üdülési csekk értékét. Szeptemberben több mint 1,800 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 670 szállodában - és 1,000 magánszálláshelyen volt lehetőség az üdülési csekk beváltására.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20