1 °C Budapest

100 leggazdagabb magyar- Csányi az első

Pénzcentrum
2005. október 20. 08:08

Nem tartja magát oligarchának, és a politikai támadások ellenére sem bánja, hogy megtartotta részesedését a cégeiben - erről beszél Gyurcsány Ferenc miniszterelnök abban az exkluzív interjúban, amelyet a manager magazin most megjelent, a 100 leggazdagabb magyart bemutató novemberi számának adott. A listát egyébként az idén 70 milliárd forintra becsült vagyonával Csányi Sándor az OTP

Nem tartja magát oligarchának, és a politikai támadások ellenére sem bánja, hogy megtartotta részesedését a cégeiben - erről beszél Gyurcsány Ferenc miniszterelnök abban az exkluzív interjúban, amelyet a manager magazin most megjelent, a 100 leggazdagabb magyart bemutató novemberi számának adott. A listát egyébként az idén 70 milliárd forintra becsült vagyonával Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatója vezeti, második Demján Sándor a Trigránit első embere, a tavalyi első helyezett, Széles Gábor pedig a harmadik helyre szorult. A manager magazin idén először elkészítette a vidéki gazdagok listáját is, a ranglistákból kiderül, hogy kik a leggazdagabbak egyes hazai régiókban.

Habár a jobboldali sajtó rendre a "kis magyar Hodorkovszkij" jelzőt teszi a neve mellé, Gyurcsány Ferenc nem tartja magát oligarchának. Mint a manager magazin most megjelent, a 100 leggazdagabb magyart bemutató számának adott exkluzív interjújában elmondta, meggazdagodását egy "okos, tisztességes, jogszerű és erkölcsös üzleti működés" eredményének tartja.

Letölthető lista: TOP100

A listán 3,4 milliárd forintos vagyonával a 89. helyen álló politikus egyébként úgy véli: kezdettől fogva világos határvonalat húzott a politika és az üzlet között, és ezt a - mint fogalmazott - "kínai nagy falat" soha sem lépte át. A magazin kérdéseiben ugyan többször is arra utal, hogy a határvonal lehetett volna egyértelműbb is azzal, hogy a miniszterelnök értékesíti különböző céges részesedéseit és azokat - az Egyesült Államokban bevett szokás szerint - egy úgynevezett "blind trust"-ba, egy olyan befektetési alapba teszi, amelynek működésére és döntéseire nincsen ráhatással a tulajdonosa, Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy "a lehető legmesszebb" ment el.

Manager magazin megrendelés

Visszautasította azt, hogy a megmaradó céges tulajdonrészei miatt etikai vagy politikai problémák adódnának, hiszen szerinte ezek legfeljebb a rágalmazáshoz elegendők. "Nem fogok menekülni a saját életemtől, nem fogok magyarázkodni olyan miatt, ami nem létezik" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint az sem aggályos, hogy cégei esetleg az állammal is üzletelnek, - mint mondta - "transzparensnek és átláthatónak kell lenni". "Még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy a tegnapi szabálysértések büntetlenséget élvezzenek" - mondta annak kapcsán, hogy a vagyonadó bevezetése egyfajta tabula rasát jelentene az elmúlt tizenöt évben keletkezett vagyonok eredetére nézve.

Csányi az első

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 100 leggazdagabb magyar listáján az idén Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vette át a vezetést, a magazin becslése szerint 70 milliárd forintos vagyonnal. A lap kiemeli, hogy jelentős gyarapodást mutat az a vagyon, amelyet a tavalyi becsléshez képest a bankár érdekeltségébe lehet sorolni a nyilvános adatok alapján. A 2004-es álláshoz viszonyított ugrást egyrészt a pénzintézet részvényárfolyamának számottevő emelkedése indokolja, másrészt az elmúlt 12 hónapban az élelmiszer-ipari érdekeltségei is szaporodtak. Részesedést vásárolt továbbá a listán 65 milliárd forinttal második Demján Sándor érdekeltségébe tartozó, 320-350 milliárd forintos ingatlanportfólióval rendelkező TriGránit Rt.-ben, és a médiapiacon is megjelent: egy köztéri reklámcéget szerzett meg. A tavalyi első, Széles Gábor 54 milliárd forintos vagyonával a harmadik helyre szorult. A listán politikusok is szerepelnek. A miniszterelnök mellett 3,3 milliárdos vagyonával a 92. helyen áll a gazdasági miniszter, Kóka János.

A manager magazin idén először elkészítette a vidéki gazdagok listáját, amelyben régiónként összesíti a legvagyonosabbakat és bemutatja azokat is, akiknek vagyona - bár nem éri el a minimum követelményt, a 3 milliárd forintot - egy-egy régióban jelentős szerepet játszanak.

Csak legálisan

A manager magazin a listához készített módszertani bevezetőben kiemeli, hogy a százas lista elkészítésekor idén is az anyacég, a Spiegel-csoport tulajdonában lévő németországi kiadás által használt elveket követték. Vagyis kizárólag a legális eredetű, transzparens, nyilvános (cégbírósági, földhivatali) adatbázisokból, publikus mérlegekből, a cégek közléseiből kirajzolódó vagyont vették figyelembe, és - ellentétben a konkurens kiadvánnyal - csak magyar állampolgárok esetében készítettek becslést. A tőzsdei társaságokban megtestesülő vagyont a jelenlegi részvényárfolyamból becsülték meg, a nem tőzsdei cégeknél a saját tőkéből indultak ki, de figyelembe vették a vállalkozások nyereségességét, ismert tartozásait, és azt is, hogy a tulajdonos befolyása egyenlő-e tulajdoni részesedésének arányával. A manager magazin a becslések elkészítéséhez minden esetben felvette a kapcsolatot az érintettekkel, akik a legtöbb esetben együttműködésükkel segítették is a lap munkáját.

Manager magazin megrendelés

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem