2 °C Budapest

100 leggazdagabb magyar- Csányi az első

Pénzcentrum
2005. október 20. 08:08

Nem tartja magát oligarchának, és a politikai támadások ellenére sem bánja, hogy megtartotta részesedését a cégeiben - erről beszél Gyurcsány Ferenc miniszterelnök abban az exkluzív interjúban, amelyet a manager magazin most megjelent, a 100 leggazdagabb magyart bemutató novemberi számának adott. A listát egyébként az idén 70 milliárd forintra becsült vagyonával Csányi Sándor az OTP

Nem tartja magát oligarchának, és a politikai támadások ellenére sem bánja, hogy megtartotta részesedését a cégeiben - erről beszél Gyurcsány Ferenc miniszterelnök abban az exkluzív interjúban, amelyet a manager magazin most megjelent, a 100 leggazdagabb magyart bemutató novemberi számának adott. A listát egyébként az idén 70 milliárd forintra becsült vagyonával Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatója vezeti, második Demján Sándor a Trigránit első embere, a tavalyi első helyezett, Széles Gábor pedig a harmadik helyre szorult. A manager magazin idén először elkészítette a vidéki gazdagok listáját is, a ranglistákból kiderül, hogy kik a leggazdagabbak egyes hazai régiókban.

Habár a jobboldali sajtó rendre a "kis magyar Hodorkovszkij" jelzőt teszi a neve mellé, Gyurcsány Ferenc nem tartja magát oligarchának. Mint a manager magazin most megjelent, a 100 leggazdagabb magyart bemutató számának adott exkluzív interjújában elmondta, meggazdagodását egy "okos, tisztességes, jogszerű és erkölcsös üzleti működés" eredményének tartja.

Letölthető lista: TOP100

A listán 3,4 milliárd forintos vagyonával a 89. helyen álló politikus egyébként úgy véli: kezdettől fogva világos határvonalat húzott a politika és az üzlet között, és ezt a - mint fogalmazott - "kínai nagy falat" soha sem lépte át. A magazin kérdéseiben ugyan többször is arra utal, hogy a határvonal lehetett volna egyértelműbb is azzal, hogy a miniszterelnök értékesíti különböző céges részesedéseit és azokat - az Egyesült Államokban bevett szokás szerint - egy úgynevezett "blind trust"-ba, egy olyan befektetési alapba teszi, amelynek működésére és döntéseire nincsen ráhatással a tulajdonosa, Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy "a lehető legmesszebb" ment el.

Manager magazin megrendelés

Visszautasította azt, hogy a megmaradó céges tulajdonrészei miatt etikai vagy politikai problémák adódnának, hiszen szerinte ezek legfeljebb a rágalmazáshoz elegendők. "Nem fogok menekülni a saját életemtől, nem fogok magyarázkodni olyan miatt, ami nem létezik" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint az sem aggályos, hogy cégei esetleg az állammal is üzletelnek, - mint mondta - "transzparensnek és átláthatónak kell lenni". "Még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy a tegnapi szabálysértések büntetlenséget élvezzenek" - mondta annak kapcsán, hogy a vagyonadó bevezetése egyfajta tabula rasát jelentene az elmúlt tizenöt évben keletkezett vagyonok eredetére nézve.

Csányi az első

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 100 leggazdagabb magyar listáján az idén Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vette át a vezetést, a magazin becslése szerint 70 milliárd forintos vagyonnal. A lap kiemeli, hogy jelentős gyarapodást mutat az a vagyon, amelyet a tavalyi becsléshez képest a bankár érdekeltségébe lehet sorolni a nyilvános adatok alapján. A 2004-es álláshoz viszonyított ugrást egyrészt a pénzintézet részvényárfolyamának számottevő emelkedése indokolja, másrészt az elmúlt 12 hónapban az élelmiszer-ipari érdekeltségei is szaporodtak. Részesedést vásárolt továbbá a listán 65 milliárd forinttal második Demján Sándor érdekeltségébe tartozó, 320-350 milliárd forintos ingatlanportfólióval rendelkező TriGránit Rt.-ben, és a médiapiacon is megjelent: egy köztéri reklámcéget szerzett meg. A tavalyi első, Széles Gábor 54 milliárd forintos vagyonával a harmadik helyre szorult. A listán politikusok is szerepelnek. A miniszterelnök mellett 3,3 milliárdos vagyonával a 92. helyen áll a gazdasági miniszter, Kóka János.

A manager magazin idén először elkészítette a vidéki gazdagok listáját, amelyben régiónként összesíti a legvagyonosabbakat és bemutatja azokat is, akiknek vagyona - bár nem éri el a minimum követelményt, a 3 milliárd forintot - egy-egy régióban jelentős szerepet játszanak.

Csak legálisan

A manager magazin a listához készített módszertani bevezetőben kiemeli, hogy a százas lista elkészítésekor idén is az anyacég, a Spiegel-csoport tulajdonában lévő németországi kiadás által használt elveket követték. Vagyis kizárólag a legális eredetű, transzparens, nyilvános (cégbírósági, földhivatali) adatbázisokból, publikus mérlegekből, a cégek közléseiből kirajzolódó vagyont vették figyelembe, és - ellentétben a konkurens kiadvánnyal - csak magyar állampolgárok esetében készítettek becslést. A tőzsdei társaságokban megtestesülő vagyont a jelenlegi részvényárfolyamból becsülték meg, a nem tőzsdei cégeknél a saját tőkéből indultak ki, de figyelembe vették a vállalkozások nyereségességét, ismert tartozásait, és azt is, hogy a tulajdonos befolyása egyenlő-e tulajdoni részesedésének arányával. A manager magazin a becslések elkészítéséhez minden esetben felvette a kapcsolatot az érintettekkel, akik a legtöbb esetben együttműködésükkel segítették is a lap munkáját.

Manager magazin megrendelés

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem