32 °C Budapest

100 leggazdagabb magyar- Csányi az első

Pénzcentrum
2005. október 20. 08:08

Nem tartja magát oligarchának, és a politikai támadások ellenére sem bánja, hogy megtartotta részesedését a cégeiben - erről beszél Gyurcsány Ferenc miniszterelnök abban az exkluzív interjúban, amelyet a manager magazin most megjelent, a 100 leggazdagabb magyart bemutató novemberi számának adott. A listát egyébként az idén 70 milliárd forintra becsült vagyonával Csányi Sándor az OTP

Nem tartja magát oligarchának, és a politikai támadások ellenére sem bánja, hogy megtartotta részesedését a cégeiben - erről beszél Gyurcsány Ferenc miniszterelnök abban az exkluzív interjúban, amelyet a manager magazin most megjelent, a 100 leggazdagabb magyart bemutató novemberi számának adott. A listát egyébként az idén 70 milliárd forintra becsült vagyonával Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatója vezeti, második Demján Sándor a Trigránit első embere, a tavalyi első helyezett, Széles Gábor pedig a harmadik helyre szorult. A manager magazin idén először elkészítette a vidéki gazdagok listáját is, a ranglistákból kiderül, hogy kik a leggazdagabbak egyes hazai régiókban.

Habár a jobboldali sajtó rendre a "kis magyar Hodorkovszkij" jelzőt teszi a neve mellé, Gyurcsány Ferenc nem tartja magát oligarchának. Mint a manager magazin most megjelent, a 100 leggazdagabb magyart bemutató számának adott exkluzív interjújában elmondta, meggazdagodását egy "okos, tisztességes, jogszerű és erkölcsös üzleti működés" eredményének tartja.

Letölthető lista: TOP100

A listán 3,4 milliárd forintos vagyonával a 89. helyen álló politikus egyébként úgy véli: kezdettől fogva világos határvonalat húzott a politika és az üzlet között, és ezt a - mint fogalmazott - "kínai nagy falat" soha sem lépte át. A magazin kérdéseiben ugyan többször is arra utal, hogy a határvonal lehetett volna egyértelműbb is azzal, hogy a miniszterelnök értékesíti különböző céges részesedéseit és azokat - az Egyesült Államokban bevett szokás szerint - egy úgynevezett "blind trust"-ba, egy olyan befektetési alapba teszi, amelynek működésére és döntéseire nincsen ráhatással a tulajdonosa, Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy "a lehető legmesszebb" ment el.

Manager magazin megrendelés

Visszautasította azt, hogy a megmaradó céges tulajdonrészei miatt etikai vagy politikai problémák adódnának, hiszen szerinte ezek legfeljebb a rágalmazáshoz elegendők. "Nem fogok menekülni a saját életemtől, nem fogok magyarázkodni olyan miatt, ami nem létezik" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint az sem aggályos, hogy cégei esetleg az állammal is üzletelnek, - mint mondta - "transzparensnek és átláthatónak kell lenni". "Még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy a tegnapi szabálysértések büntetlenséget élvezzenek" - mondta annak kapcsán, hogy a vagyonadó bevezetése egyfajta tabula rasát jelentene az elmúlt tizenöt évben keletkezett vagyonok eredetére nézve.

Csányi az első

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 100 leggazdagabb magyar listáján az idén Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vette át a vezetést, a magazin becslése szerint 70 milliárd forintos vagyonnal. A lap kiemeli, hogy jelentős gyarapodást mutat az a vagyon, amelyet a tavalyi becsléshez képest a bankár érdekeltségébe lehet sorolni a nyilvános adatok alapján. A 2004-es álláshoz viszonyított ugrást egyrészt a pénzintézet részvényárfolyamának számottevő emelkedése indokolja, másrészt az elmúlt 12 hónapban az élelmiszer-ipari érdekeltségei is szaporodtak. Részesedést vásárolt továbbá a listán 65 milliárd forinttal második Demján Sándor érdekeltségébe tartozó, 320-350 milliárd forintos ingatlanportfólióval rendelkező TriGránit Rt.-ben, és a médiapiacon is megjelent: egy köztéri reklámcéget szerzett meg. A tavalyi első, Széles Gábor 54 milliárd forintos vagyonával a harmadik helyre szorult. A listán politikusok is szerepelnek. A miniszterelnök mellett 3,3 milliárdos vagyonával a 92. helyen áll a gazdasági miniszter, Kóka János.

A manager magazin idén először elkészítette a vidéki gazdagok listáját, amelyben régiónként összesíti a legvagyonosabbakat és bemutatja azokat is, akiknek vagyona - bár nem éri el a minimum követelményt, a 3 milliárd forintot - egy-egy régióban jelentős szerepet játszanak.

Csak legálisan

A manager magazin a listához készített módszertani bevezetőben kiemeli, hogy a százas lista elkészítésekor idén is az anyacég, a Spiegel-csoport tulajdonában lévő németországi kiadás által használt elveket követték. Vagyis kizárólag a legális eredetű, transzparens, nyilvános (cégbírósági, földhivatali) adatbázisokból, publikus mérlegekből, a cégek közléseiből kirajzolódó vagyont vették figyelembe, és - ellentétben a konkurens kiadvánnyal - csak magyar állampolgárok esetében készítettek becslést. A tőzsdei társaságokban megtestesülő vagyont a jelenlegi részvényárfolyamból becsülték meg, a nem tőzsdei cégeknél a saját tőkéből indultak ki, de figyelembe vették a vállalkozások nyereségességét, ismert tartozásait, és azt is, hogy a tulajdonos befolyása egyenlő-e tulajdoni részesedésének arányával. A manager magazin a becslések elkészítéséhez minden esetben felvette a kapcsolatot az érintettekkel, akik a legtöbb esetben együttműködésükkel segítették is a lap munkáját.

Manager magazin megrendelés

NEKED AJÁNLJUK
Meghalt Magyarország második leggazdagabb embere

Legendás magyar üzletembertől búcsúzik az ország. Demján Sándor, 2018. március 26-án, hétfőn, életének 75. évében hunyt el. A Forbes magazin tavalyi összeállítása szerint 192 milliárdos...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?