29 °C Budapest

Felgyorsul a forintgyengülés? Kamatot emel az MNB? - 3 szakértő, hasonló gondolatok

Pénzcentrum
2005. október 14. 14:48

A forint várhatóan mérsékelten, nagyobb zuhanás nélkül tovább gyengülhet a következő napokban-hetekben az euróval szemben, a 255-ös szint kulcsfontosságú lehet mind a piaci hangulat, mind az MNB magatartása szempontjából. Ma a tegnapi erőteljes gyengülés után elképzelhető egy csupán átmeneti korrekció az eurójátékosok profitrealizálása miatt (forintot vesznek). A jegybank komoly dilemmában lehet, hiszen az infláció lehetőséget adhat akár egy 25 bp-os kamatcsökkentésre az idei év végéig, de a nemzetközi és hazai folyamatok miatt a szakértők szerint helyesebb lenne, ha idén már a jelenlegi 6.0%-os szinten maradna a ráta. 260-265 körüli forint/euró árfolyam-szint esetén már felmerülhet a kamatemelés lehetősége, de az általunk megkérdezett három szakértő egyike sem számít alapesetben (rendkívüli helyzet nélkül) erre az év hátralévő részében. Elképzelhető inkább az igen magas szintre gyarapodott devizatartalék egy részének piaci megjelenítése a túlzott mértékű forintgyengülés megállítására. Az állampapírok másodpiacán a 6.50% körüli szintek támaszt jelenthetnek, itt megjelenhetnek a vevők. A jelenlegi és vártható piaci folyamatokról Duronelly Péter, a Budapest Alapkezlő Rt. befektetési igazgatója, Németh Dávid, az ING Bank elemzője és Puskás Tamás, a Commerzbank Treasury vezetője fejtette ki véleményét, melyeket abc-sorrendben közlünk.


Az alapkezelő véleménye szerint a külföldiek közül inkább az amerikai befektetők állhatnak az eladások mögött, erre utal az, hogy tegnapelőtt és tegnap is a délutáni órákban láttuk a nagyobb hozamemelkedéseket és forintgyengülést (amikor náluk reggel lesz). Kérdéses, hogy ezek mögött short pozíciók felvétele, vagy a korábbi, jelentős long pozíciók csökkentése, zárása húzódik meg többségben. Előbbi alapján elképzelhető, hogy a forint visszaerősödik a 250-es szint alá, de Duronelly szerint ha ez be is következik, az bizonyára nem lesz tartós.

A szakértő szerint figyelemre méltó, hogy az elmúlt hetekben a jelentős mértékű hozamemelkedés, illetve a forintgyengülés folyamatos volt, nem hirtelen változás, és éppen ez az, amit aggasztónak nevezett. "Ez még csak korrekció, nem új, nem eső trend" - tette hozzá. Az év hátralévő részében oldalazó mozgásra, illetve gyengülésre számít az alapkezelő jelentős volatilitás mellett, a kötvénypiaci hozamok tovább emelkedhetnek, a forint várhatóan tovább gyengülhet.

Csak akkor várható, hogy az MNB kamatemeléshez folyamodik, ha valóban komoly eladói nyomás bontakozik ki a piacon - jegyezte meg Duronelly, aki szerint hiába kedvező az inflációs kép, az egyre inkább romló kockázatvállalási hajlandóság (a nemzetközi piacokon) fokozott óvatosságra int és a kamatszint 6%-on tartása lenne helyes.

Az alapkezelő vezetője utalt rá, hogy a világban jelenleg egyszerre gyengülnek a feltörekvő piacok, hiszen az eddigi "végletes mértékű" kockázatvállalási hajlandóság mérséklődésével egyszerre csökkentik ezen piaci pozícióikat. A szakértő szerint "ha a befektetők elfordulnak a feltörekvő piacoktól, akkor mi kapjuk az első pofont", ez a gyenge makrogazdasági (egyensúlyi) fundamentumokkal egyértelműen alátámasztható.

Az ING elemzője szerint a forint további gyengülésénél a 253-as, míg az állampapír-piaci hozamoknál a 6.50% lehet erős támaszszint. Amennyiben ezek áttörésre kerülnének (tegnap már tesztelték ezeket a szinteket), úgy további tér nyílna a gyengülésre, illetve hozamemelkedésre. Tegnap a régióban, illetve általánosságban a feltörekvő piacokon is gyengülés látszott, ma azonban a tegnapi fokozott gyengülés után elképzelhetőnek tart a szakértő egy enyhe korrekciót.

Jövő hét csütörtökön az Európai Bizottság várhatóan kemény kritikát fogalmaz meg a magyar költségvetésről, amely inkább további forintgyengülést hozhat, de Németh 260 alatti árfolyamszint esetén nem lát esélyt az MNB kamatemelésére. 265-ös szint felett ugyanakkor "már szó eshet róla a döntéshozók között".

A szakértő jelezte: továbbra is tartja a 251-es év végi árfolyam-prognózisát, azaz a következő hetekbeli várható gyengülés után visszaerősödés következhet mind a forintnál, mint a kötvényeknél. Németh véleménye szerint az év végéig esetleg beleférhet még egy 25 bp-os jegybanki kamatcsökkentés, várakozásai szerint jövő év elején kedvező inflációs adatok jelennek majd meg. "Sajnos csak ez lesz az egyetlen jó hír akkor" - tette meg Németh.

Az ING elemzője jelezte: megítélése szerint a piac még mindig nem vette tudomásul, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya nagyobb, mint a hivatalos statisztikákban megjelenő 8.5% körüli GDP-arányos mérték, az importstatisztika önbevallásos rendszerére való áttérés nem mutatja, hogy valójában 10% körüli a deficit. Németh szerint ha erre egyszeri adatrevízió kapcsán eszmél rá a piac, akkor az komolyabb negatív reakciókat is eredményezhet, míg ha folyamatosan "csepegtetik" az erről szóló híreket, az méréskeltebb hatással járhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben a jövő év elején elfogy a kedvező inflációs adatok hatása, illetve a piac a folyó mérleg valódi deficitjével is tisztában lesz, az komolyabb forintgyengülést eredményezhet, az ING elemzője szerint ugyanis jövőre az első negyedév után az egész évben összességében akár 100 bp-os kamatemelés is bekövetkezhet.

Németh szerint az euró-bevezetési dátum körüli viták, nyilatkozatok csak mérsékelten befolyásolják a piacot. "Nem ez a fő mozgatórugó a gyengülő magyar eszközök mögött", hanem a költségvetési hírek és a nemzetközi környezet. A szakértő szerint a lengyeleknél is vannak arra utaló jelek, hogy elhalasztanák az euró-bevezetést, "ha azonban kiderül, hogy csak mi csúsztatjuk, a többiek tartják magukat az eredeti célkitűzéshez, az negatív hír lehet a piacnak". Németh szerint nem csak decemberig, hanem várhatóan még a választásokig azt fogja hangsúlyozni a politikai vezetés, hogy tartható a 2010-es céldátum, a tényekkel való szembenézést pedig majd a következő kormányciklusra hagyják.

A Commerzbank szakértője szerint "a most kibontakozott folyamatokra már régóta lehetett számítani, de eddig úgy tűnt, hogy ennek a likviditási őrületnek nem lesz vége. Már mindenki kezdte ezt elhinni", így nem váratlan, hogy korrekció kezdődött (amikor mindenki hasonlóra számít, akkor általában az ellenkezője következik be). Puskás jelezte, hogy a befektetők két tábora látszik jelenleg: az egyik táborba azok tartoznak, akik szerint az erősödő amerikai inflációs nyomás miatt a FED-nek határozottan tovább kell emelnie az irányadó kamatot, jövő év közepére 4.50% körüli FED O/N rátára kell felkészülni. A másik tábor szerint a már több mint egy éve tartó kamatemelési sorozat rövidesen ki fog ütközni az amerikai növekedési adatokban (visszafogó hatás), így 4% körül meg fog állni a FED, és a hozamgörbe inverzzé kezd majd válni, ami a recesszióra való piaci felkészülést jelzi (kamatcsökkentésekre számít a piac középtávon a gazdaság stimulálási szükségletei miatt). A mai amerikai inflációs adat (14:30) akár kulcsfontosságú is lehet a további piaci folyamatok szempontjából.

Puskás szerint míg az előbbi verzió egyértelműen nem kedvez a feltörekvő piacoknak, addig a második épp ennek ellenkezőjét hordozza magában. Megítélése szerint jelenleg már túlzottan dollár-bullish a piac a kamatemelésekre való felkészülés miatt, és ha kijön majd egy-két rossz gazdaági növekedésre utaló adat, az fokozatosan ismét a feltörekvő piacok felé fordíthatja a befektetőket, de addig még folytatódhat ezen piacokon a korrekció. A Commerzbank szakértője szerint amennyiben valóban az emerging market-ek felé fordulásra kerül sor, akkor rövid idő alatt felfedezhetik a befektetők a forintot maguknak, ezt fűtheti, hogy januártól a jelentős inflációcsökkenés miatt lényegesen kitágul a "reálkamat", vonzóvá válhat a forint.

Az esetleges kamatemelést firtató kérdésünkre Puskás elmondta, hogy volt egy jelzés a közelmúltban az MNB felől, miszerint túlzottan magasnak ítéli meg a nemzetközi tartalékok szintjét (jelenleg mintegy 14.6 mrd EUR, kívánatos szint kb. 10 mrd EUR). A treasury-vezető szerint "ez (a tartalék csökkentése, azaz forintvásárlás) is egy eszköz lehet a kamatemelés elkerülésére". Jelenleg a 3 hónapos BUBOR forward görbéje az elkövetkezendő évekre folyamatos, mérsékelt kamatemeléseket mutat. Puskás szerint 6.50%-os hozamszintek körül már elképzelhető, hogy elkezdik venni elsősorban a rövidebb magyar kötvényeket.

A szakértő várakozásai szerint 2-4 héten belül elérhetünk a 255-ös forint/euró árfolyamszintig (a márciusi korrekciókor ez volt a mélypont), az MNB azonban akár a 260-as árfolyamszintig is toleráló magatartást tanúsíthat (csak kommunikációval él). Afeletti szinteken azonban Puskás szerint már lehet, hogy a forint védelmére kel (intervenció, illetve kamatemelés).

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?