25 °C Budapest

Bokros: "hiány, pazarlás, sorbanállás és korrupció"

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 10:33

A korszerű állam követelményeiről beszélt Bokros Lajos az ICEG és a HBLF mai konferenciáján. Bokros szerint a fő kérdés, hogy miért van szükség az államháztartás reformjára. A két legfontosabb válasz: a közjavak és közszolgáltatások romló minősége és az ezekhez való nem egyenlő hozzáférés miatt. A reform hiánya gátolja a gazdasági fejlődést, az uniós államokhoz való felzárkózást. A

A korszerű állam követelményeiről beszélt Bokros Lajos az ICEG és a HBLF mai konferenciáján. Bokros szerint a fő kérdés, hogy miért van szükség az államháztartás reformjára. A két legfontosabb válasz: a közjavak és közszolgáltatások romló minősége és az ezekhez való nem egyenlő hozzáférés miatt. A reform hiánya gátolja a gazdasági fejlődést, az uniós államokhoz való felzárkózást.


A költségvetés nem működik hatékonyan, a közjavak hatékonytalan előállítása rendszeresen túlfeszíti az államháztartást - állította Bokros. A hiány magas és rendszeresen túllépi a terveket, mely a gazdaságpolitikai hitelességet rontja.

Az államháztartási reform legfőbb céljai és alapelveit a CEU professzora a következő főbb pontokban foglalta össze:
 • Jobb minőségű közjavak
 • Egyenlőbb esélyek a hozzáféréshez
 • Oktatás, gyógyítás, nyugdíj kiemelése
 • Közvetlen állampolgári hozzájárulások és ellenőrzés szerepének érdemi növelése
 • Lakossági megtakarítások ösztönzése
 • Áttekinthetőség, tisztakezűség és felelősség a közpénzekkel való gazdálkodásban
Bokros kicsit részletesebben beszélt a hatékony közoktatás alapjairól. A közoktatásban erősíteni kell a szolidaritást, az egyenlő hozzáférést. A közoktatási reform irányait az alábbiakban foglalta össze Bokros:
 • Minimális iskolaméret meghatározása a minőség és a méretgazdaságosság végett
 • Pedagógusok kötelező óraszámának emelése (sok a pedagógus, részben ezért is alacsonyak a fizetések)
 • Szigorúan egyenlő fejkvóta finanszírozás
 • Iskolafenntartók kiegészítő finanszírozása
 • Szigorúbb szakmai követelmények


A felsőoktatásban kicsit mások az irányok, a fejkvóta rendszer nem ösztönöz hatékony szerkezet kialakítására. Az államnak bele kell szólni abba, hogy milyen egyetemek milyen létszámban képezzenek szakembereket. Ehhez kell igazítani az egyes intézmények méretét. A működési költségeket tandíj kell hogy fedezze, ez lehet igazi keresleti korlát. Ezzel párhuzamosan minden iskola nyújtson X% tandíjmentességet elsősorban szociális alapon. A felsőoktatási autonómia tanszabadságon jelentsen.

Nyugdíjreform: folytatni kell...

Bokros hangsúlyosan szólt a 98-as reform jelentőségéről. Ennek egyik legnagyobb érdeme az volt, hogy bevezette a kötelező magánnyugdíjat. A nyugdíjreformot ugyanakkor folytatni kell, a felosztó-kirovó első pillér parametrikus reformja láthatóan nem elegendő. A nyugdíjemelés újra politikai alku tárgya - fájlalta Bokros. Probléma, hogy a járulék és a járadék között nincs szoros összefüggés.

Bokros hangsúlyozta, hogy járadékmeghatározottság helyett járulékmeghatározottság kell az első pillérben is. Fontos, hogy az önkényes politikai beavatkozás megszűnjön.Az egészségügyben probléma a korlátlan kereslet és a költségrobbanás. Jellemző a hiány, a pazarlás, a sorbanállás és a korrupció. Egyenlőtlen a hozzáférés, romlik a minőség, a járulékfizetési fegyelem gyenge, nincs kapocs a járulék és a szolgáltatás között. A betegek versenyeznek az orvosokért és nem fordítva. Fontos, hogy megerősítsük a laikus beteg helyzetét - hangsúlyozta Bokros. A magánbiztosító pénztárak versenyezzenek a betegek pénzéért, a gyógyítási szolgáltatásokat nyújtók pedig a biztosítók pénzéért. A TB finanszírozás egy reform után maradna mint kiegészítő forma, a jövedelem nélküliek számára az állam vásárolna szolgáltatásokat.

A reform keretében minden jövedelem után (nyugdíj is) fizetendő lenne egy egészségügyi adó, mely fedezi a szolgáltatások nagyobb részének kisebb hányadát. A felesleges túlkereslet visszaszorítását a kiterjedt vásárlói önrész biztosítaná.

Szükség van a szabadabb vállalkozásra a gyógyításban, meg kell valósítani a tulajdonformák versenyét. gyógyító személyzet közalkalmazottoi jogállásának megszüntetése

A csőd és felszámolási hiteles fenyegetése ösztönöz a hatékony munkára, a hálapénz gazdasági alapjai megszűnnek, így a korrupció fokozatosan visszaszorul.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 10:30