35 °C Budapest

Bokros: "hiány, pazarlás, sorbanállás és korrupció"

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 10:33

A korszerű állam követelményeiről beszélt Bokros Lajos az ICEG és a HBLF mai konferenciáján. Bokros szerint a fő kérdés, hogy miért van szükség az államháztartás reformjára. A két legfontosabb válasz: a közjavak és közszolgáltatások romló minősége és az ezekhez való nem egyenlő hozzáférés miatt. A reform hiánya gátolja a gazdasági fejlődést, az uniós államokhoz való felzárkózást. A

A korszerű állam követelményeiről beszélt Bokros Lajos az ICEG és a HBLF mai konferenciáján. Bokros szerint a fő kérdés, hogy miért van szükség az államháztartás reformjára. A két legfontosabb válasz: a közjavak és közszolgáltatások romló minősége és az ezekhez való nem egyenlő hozzáférés miatt. A reform hiánya gátolja a gazdasági fejlődést, az uniós államokhoz való felzárkózást.


A költségvetés nem működik hatékonyan, a közjavak hatékonytalan előállítása rendszeresen túlfeszíti az államháztartást - állította Bokros. A hiány magas és rendszeresen túllépi a terveket, mely a gazdaságpolitikai hitelességet rontja.

Az államháztartási reform legfőbb céljai és alapelveit a CEU professzora a következő főbb pontokban foglalta össze:
 • Jobb minőségű közjavak
 • Egyenlőbb esélyek a hozzáféréshez
 • Oktatás, gyógyítás, nyugdíj kiemelése
 • Közvetlen állampolgári hozzájárulások és ellenőrzés szerepének érdemi növelése
 • Lakossági megtakarítások ösztönzése
 • Áttekinthetőség, tisztakezűség és felelősség a közpénzekkel való gazdálkodásban
Bokros kicsit részletesebben beszélt a hatékony közoktatás alapjairól. A közoktatásban erősíteni kell a szolidaritást, az egyenlő hozzáférést. A közoktatási reform irányait az alábbiakban foglalta össze Bokros:
 • Minimális iskolaméret meghatározása a minőség és a méretgazdaságosság végett
 • Pedagógusok kötelező óraszámának emelése (sok a pedagógus, részben ezért is alacsonyak a fizetések)
 • Szigorúan egyenlő fejkvóta finanszírozás
 • Iskolafenntartók kiegészítő finanszírozása
 • Szigorúbb szakmai követelmények


A felsőoktatásban kicsit mások az irányok, a fejkvóta rendszer nem ösztönöz hatékony szerkezet kialakítására. Az államnak bele kell szólni abba, hogy milyen egyetemek milyen létszámban képezzenek szakembereket. Ehhez kell igazítani az egyes intézmények méretét. A működési költségeket tandíj kell hogy fedezze, ez lehet igazi keresleti korlát. Ezzel párhuzamosan minden iskola nyújtson X% tandíjmentességet elsősorban szociális alapon. A felsőoktatási autonómia tanszabadságon jelentsen.

Nyugdíjreform: folytatni kell...

Bokros hangsúlyosan szólt a 98-as reform jelentőségéről. Ennek egyik legnagyobb érdeme az volt, hogy bevezette a kötelező magánnyugdíjat. A nyugdíjreformot ugyanakkor folytatni kell, a felosztó-kirovó első pillér parametrikus reformja láthatóan nem elegendő. A nyugdíjemelés újra politikai alku tárgya - fájlalta Bokros. Probléma, hogy a járulék és a járadék között nincs szoros összefüggés.

Bokros hangsúlyozta, hogy járadékmeghatározottság helyett járulékmeghatározottság kell az első pillérben is. Fontos, hogy az önkényes politikai beavatkozás megszűnjön.Az egészségügyben probléma a korlátlan kereslet és a költségrobbanás. Jellemző a hiány, a pazarlás, a sorbanállás és a korrupció. Egyenlőtlen a hozzáférés, romlik a minőség, a járulékfizetési fegyelem gyenge, nincs kapocs a járulék és a szolgáltatás között. A betegek versenyeznek az orvosokért és nem fordítva. Fontos, hogy megerősítsük a laikus beteg helyzetét - hangsúlyozta Bokros. A magánbiztosító pénztárak versenyezzenek a betegek pénzéért, a gyógyítási szolgáltatásokat nyújtók pedig a biztosítók pénzéért. A TB finanszírozás egy reform után maradna mint kiegészítő forma, a jövedelem nélküliek számára az állam vásárolna szolgáltatásokat.

A reform keretében minden jövedelem után (nyugdíj is) fizetendő lenne egy egészségügyi adó, mely fedezi a szolgáltatások nagyobb részének kisebb hányadát. A felesleges túlkereslet visszaszorítását a kiterjedt vásárlói önrész biztosítaná.

Szükség van a szabadabb vállalkozásra a gyógyításban, meg kell valósítani a tulajdonformák versenyét. gyógyító személyzet közalkalmazottoi jogállásának megszüntetése

A csőd és felszámolási hiteles fenyegetése ösztönöz a hatékony munkára, a hálapénz gazdasági alapjai megszűnnek, így a korrupció fokozatosan visszaszorul.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50