GfK: Megbízhatatlannak tartjuk a politikusokat és a vezető menedzsereket

Pénzcentrum
2005. augusztus 22. 10:00

A nagyvállalatok felsővezetőiről kialakított kép nem túl pozitív - állapítja meg a GfK. Ez Európában és az USA-ban egyaránt igaz. Csak a politikusok hírneve rosszabb a vállalati vezetőkénél, akik egyébként Németországban a legkevesebb bizalmat élvezik. A GfK Bizalom Index felmérés során vizsgált 18 országban, a megkérdezettek az orvosokat, a tanárokat, a rendőrséget és a katonaságot tartották a leginkább bizalomra méltónak.

A vizsgált országokban a politikusok (1.6 átlag) és a nagyvállalatok vezető menedzserei (2.1 átlag) kapták az 1-től 4-ig terjedő skálán a legalacsonyabb Bizalom Index pontszámot, amely skálán az 1 a "nagyon megbízhatatlant", a 4 "nagyon megbízhatót" jelenti. Mind Európában, mind pedig az USA-ban az orvosok és a tanárok a legelfogadottabbak 3.2-es Bizalom Index értékkel. A GfK Custom Research Worldwide megállapításai szerint őket a hadsereg és a rendőrség követi.

A nyugat-európaiak 85 százaléka, különösen az olaszok és a németek, illetve az amerikaiak nem bíznak saját politikai vezetőikben. Ugyanez érvényes a Kelet-Európában élők közel 90 százalékára. Átlagosan a megkérdezettek kétharmada szkeptikus a felsővezetőkkel szemben, közülük is az amerikai ipari felsővezetőket tekintik a legkevésbé megbízhatónak: 2003 novemberében az amerikaiak 61 százaléka adott hangot kritikájának, mely arány mostanra 68 százalékra emelkedett. Lengyelországban és Magyarországon a felsővezetők hírneve még rosszabb: a két országban a megkérdezettek 77 illetve 75 százaléka viseltet bizalmatlansággal irántuk.

Németországban az ipar felsővezetői tartoznak a legkevésbé megbízhatók közé. Az összes vizsgált ország közül legnagyobb arányban - a németek 87 százaléka - a megkérdezettek itt fejezték ki elmarasztaló véleményüket erről a csoportról. Arányuk 5 százalékkal magasabb, mint tavaly. A németeknek csak 12 százaléka bízik valamennyire felső vezetőiben, és csak egy százalék állítja, hogy nagyon bízik bennük. A német felsővezetők csak kissé állnak magasabban a bizalmi skálán, mint a rangsor végén helyet foglaló politikusok, akiket csak a megkérdezettek 8 százaléka tart megbízhatónak. Politikai hozzá nem értés, a munkaerőpiacon és társadalombiztosítási kérdésekben felmerülő súlyos problémák, a menedzserek fizetésének nyilvánosságra hozataláról szóló viták, és az olyan intézkedések, mint amit a Deutsche Bank is hozott - miszerint a nyereségesség ellenére alkalmazottakat bocsátott el -, valamint a Volkswagen korrupciós botránya mind-mind hozzájárultak a németek politikusokkal és felső vezetőkkel szembeni erősen kritikus viszonyulásához.
Dánia, Törökország, Finnország, Svédország és Spanyolország azok az országok, ahol az emberek többsége megbízik ipari vezetőiben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A GfK Bizalom Index szerint azonban vannak olyan szakmák is, melyek képviselőiben az emberek többsége megbízik. A megkérdezettek az orvosokat és a tanárokat tartják a legmegbízhatóbbnak mind a 18 európai országban, illetve az Egyesült Államokban is 3.2-es Bizalom Indexszel.

Összességében a válaszadók 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megbízik az orvosokban, 82 százalékuk pedig ugyanezt mondta el a tanárokról. A legtöbb országban a lakosság többsége által felállított bizalmi rangsorban őket a katonaság (3.0-as index) és a rendőrség (2.9-es index) követi. E tekintetben Románia bizonyult az egyetlen kivételnek, itt ugyanis a lakosságnak csak 48 százaléka bízik meg a rendőrökben. Hasonlóképpen, a magyaroknak csupán 48 százaléka bízik a hadseregben. A közép- és kelet-európai országok megkérdezetteinek véleménye általánosságban megoszlik, és bizalmuk csökkent a 2004-ben mérthez képest. Az előző évi adatokkal összevetve viszont minden országban nőtt a vizsgált szakmák képviselői iránt tanúsított bizalom.

Összességében 2.8-es pontszámával a papság jól szerepelt. Mindazonáltal a görögök által a nekik "megszavazott" 1.9 pont komoly kritikáról tanúskodik e csoport irányába. A franciák, spanyolok, csehek és magyarok többsége sem mutat különösebben nagy bizalmat papsága iránt.

Ellentétesek a vélemények a jogi területen dolgozókkal kapcsolatban. Észak-Európában a megkérdezettek különösen magasra értékelik az ügyvédeket Dániában, Finnországban és Svédországban, míg az olaszok, amerikaiak és a görögök általában sokkal rosszabb véleménnyel vannak az ügyvédekről.

A felmérésben résztvevő országok többsége kritikus a sajtó képviselőivel szemben. Az egyesült királyságbeli, dán és olasz megkérdezettek a sajtó tisztességével kapcsolatban komoly kétségeket fejeztek ki. Ezzel szemben a romániai és lengyelországi megkérdezettek átlag feletti bizalmi pontszámokat adtak saját újságíróiknak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?