0 °C Budapest

Közös gazdaságpolitikai nyilatkozat a Fidesz nélkül

Pénzcentrum
2005. augusztus 19. 09:32

Három párt írta alá a gazdaságpolitikai nyilatkozatot Közös gazdaságpolitikai nyilatkozatot írt alá három parlamenti párt a gazdasági miniszter kezdeményezésére. A Fidesz nem vett részt a nyilatkozat aláírásában. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a nyilatkozat kereteket adhat "az érdemi, okos vitához".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A miniszterelnök jelenlétében három parlamenti párt írta alá a Gazdasági Minisztérium által kezdeményezett közös gazdaságpolitikai nyilatkozatot. Kóka János gazdasági miniszter elmondta, hogy a megszületett dokumentum célja egy politikától független, egységes célkitűzés megfogalmazása volt. Az elmúlt két hónapban erről a gazdasági élet minden fontosabb szereplőjével egyeztettek. Az elfogadott célkitűzések a miniszter szerint hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gazdasági növekedés az elmúlt nyolc évben tapasztalt 4 százalék körüli átlagról 5 százalékra emelkedjen. Ezzel 12 éven belül a magyar gazdaság elérhetné azt a szintet, ahol jelenleg Ausztria tart - fogalmazott.

A 12 pontos nyilatkozatot Lendvai Ildikó, Kuncze Gábor és Herényi Károly írta alá, a Fidesz nem vett részt az eseményen - írta a Magyarország.hu. Kóka János kijelentette, a kormány jövő heti ülésén várhatóan határozattervezetet nyújt be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy a három párt által aláírt alapelveket parlamenti döntés erősítse meg.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy olyan költségvetést fognak az idei évben teljesíteni és a következő évre előterjeszteni, amely okos egyensúlyt tud tartani két szempont között: hogy Magyarország lakossága mennyi adóval, illetve járulékkal kíván hozzájárulni a közöshöz, és hogyan lehet ebből közös céljainkat a legigazságosabban finanszírozni.

Az elfogadott nyilatkozat Herényi Károly (MDF) szerint egybeesik azokkal a célokkal, melyeket korábban Dávid Ibolya fogalmazott meg, mint a nemzeti minimum programja. A politikus szerint fontos, hogy bizonyos alapvető célok politikamentessé válhassanak.

*************

A dokumentum aláírásának egyik fő jelentősége a kormánypártok és az MDF közeledése. A célok és prioritások kijelölése már korábban megtörtént, a kiszámítható gazdaságpolitika fontosságáról, a versenyképesség javításának szükségességéről eddig is sokat lehetett hallani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09