1 °C Budapest

A kőolaj drágulása ellenére stagnált a termelői árindex

Pénzcentrum
2005. augusztus 1. 09:00

A belföldi- és exportárváltozás eredőjeként a termelőiár-index júniusban az előző hónaphoz viszonyítva nem változott, éves szinten 5%-kal emelkedett. A féléves termelőiár-növekedés 4.6% volt 2004 hasonló időszakához képest. Júniusban ismét mérséklődtek az exportárak a korábbi hónapok növekedése után.

Az ipar belföldi értékesítési árai júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 0.1%-kal, a 2004. júniusival összehasonlítva 9%-kal emelkedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai 0.1%-kal voltak alacsonyabbak az előző havinál, 2%-kal magasabbak az egy évvel korábbiaknál.


A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai az előző hónaphoz képest gyakorlatilag nem változtak (0.1%). A legnagyobb áremelkedést a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, nukleáris fűtőanyag gyártásnál mérte a KSH (3.3%), a kőolaj világpiaci árak további emelkedésének köszönhetően.

Kismértékű áremelkedés volt júniusban az élelmiszeriparban (0.2%), a textiliparban (0.3%), a bőrtermék, lábbeli gyártása ágazatokban (0.2%), a fafeldolgozásban (0.5%), a villamosgép-, műszergyártásban (0.1%), a járműgyártásban (0.8%).

12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (19.2%) a kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 24.4%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 11.4%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 7.3%-os áremelkedésnek köszönhetően. Az energiaágazat árai 15.1%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hazai fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz mérten 1.2%-kal erősödött, a dollárhoz viszonyítva 3.2%-kal gyengült; 2004 júniusához hasonlítva az euróhoz 1.6%-kal, a dollárhoz képest 1.9%-kal erősödött.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem