Visegrádi nyomás a brit elnökségre

Pénzcentrum
2005. július 22. 10:28

A visegrádi országok igyekeznek egyre nagyobb nyomást gyakorolni Nagy-Britanniára, hogy hozza nyilvánosságra elképzeléseit a közös uniós költségvetést illetően. A június közepi találkozón elsősorban a brit-francia szembenállás akadályozta meg, hogy megegyezés jöjjön létre a 2007-2013-as közös költségvetésről. Ha nem sikerül hamarosan kompromisszumra jutni, akkor a fejlődő régiók - így hazánk is - jelentős támogatásoktól eshet el a hivatalos költségvetés hiányában.

Nem sikerült megegyezésre jutni a közös uniós költségvetés kérdésében június közepén a luxemburgi elnökség ideje alatt. Ha nem lesz hivatalos költségvetés, az újonnan csatlakozott országok jelentős támogatásoktól eshetnek el az uniós alapoktól. Ez meglehetősen hátrányosan érinteni hazánkat, valamint Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát is. Jiri Paroubek és Marek Belka cseh és lengyel kormányfők tegnap Prágában találkoztak, hogy egyeztessenek a részletekről.

Nagy-Britanni az egyik volt abból az öt országból, melyek ellenvéleménye megakadályozta júniusban a költségvetésről szóló megegyezést. Vitatott kérdés, hogy a teljes kasszát a korábbinál alacsonyabb GNI arányos értéknél (1%) korlátozzák, milyen átalakítások történjenek a közös agrárpolitikában illetve mi legyen a brit visszatérítéssel (rebate).

Magyarország korábban olyan javaslatot tett, hogy fogadjanak el egy átmeneti, 3 éves költségvetést a 7 éves helyett, ezzel időt nyerhetnek a tagállamok a további egyeztetésre, viszont hazánk hozzájuthat a lényegesen magasabb támogatási összegekhez.

A kilátások egyelőre nem túl rózsásak, a britek normál ügymenet mellett is legkorábban az ősszel kívántak visszatérni a költségvetési kérdésre. Az újabb robbantások miatt a kormány és a brit politikai élet is az antiterrorizmus kérdésével foglalkozik.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24