Visegrádi nyomás a brit elnökségre

Pénzcentrum
2005. július 22. 10:28

A visegrádi országok igyekeznek egyre nagyobb nyomást gyakorolni Nagy-Britanniára, hogy hozza nyilvánosságra elképzeléseit a közös uniós költségvetést illetően. A június közepi találkozón elsősorban a brit-francia szembenállás akadályozta meg, hogy megegyezés jöjjön létre a 2007-2013-as közös költségvetésről. Ha nem sikerül hamarosan kompromisszumra jutni, akkor a fejlődő régiók - így hazánk is - jelentős támogatásoktól eshet el a hivatalos költségvetés hiányában.

Nem sikerült megegyezésre jutni a közös uniós költségvetés kérdésében június közepén a luxemburgi elnökség ideje alatt. Ha nem lesz hivatalos költségvetés, az újonnan csatlakozott országok jelentős támogatásoktól eshetnek el az uniós alapoktól. Ez meglehetősen hátrányosan érinteni hazánkat, valamint Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát is. Jiri Paroubek és Marek Belka cseh és lengyel kormányfők tegnap Prágában találkoztak, hogy egyeztessenek a részletekről.

Nagy-Britanni az egyik volt abból az öt országból, melyek ellenvéleménye megakadályozta júniusban a költségvetésről szóló megegyezést. Vitatott kérdés, hogy a teljes kasszát a korábbinál alacsonyabb GNI arányos értéknél (1%) korlátozzák, milyen átalakítások történjenek a közös agrárpolitikában illetve mi legyen a brit visszatérítéssel (rebate).

Magyarország korábban olyan javaslatot tett, hogy fogadjanak el egy átmeneti, 3 éves költségvetést a 7 éves helyett, ezzel időt nyerhetnek a tagállamok a további egyeztetésre, viszont hazánk hozzájuthat a lényegesen magasabb támogatási összegekhez.

A kilátások egyelőre nem túl rózsásak, a britek normál ügymenet mellett is legkorábban az ősszel kívántak visszatérni a költségvetési kérdésre. Az újabb robbantások miatt a kormány és a brit politikai élet is az antiterrorizmus kérdésével foglalkozik.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?