Lépések az agrárium és a vidék fejlesztéséért - részletek a 100 lépés programból

Pénzcentrum
2005. július 5. 15:17

A miniszterelnök szerint jövedelmezőbbé és versenyképesebbé kell tenni a magyar mezőgazdaságot. Gyurcsány Ferenc erről Gyöngyösön beszélt, ahol bejelentette a Száz lépés program agráriumot érintő intézkedéseit. Egyebek mellett nemzeti agrárbiztosítási alapot hoznak létre, és meghirdetik a Földért életjáradék program újabb szakaszát.

A föld ügye nemzeti ügy, amelynek kezelése kellő mértéktartást, bölcsességet és határozottságot igényel - hangsúlyozta a miniszterelnök kedden, a gyöngyösi Károly Róbert főiskola épületében rendezett fórumon. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a föld lehet magántulajdon, ugyanakkor nemzeti kincs, "családokat, intézményeket vidéken megtartó erő, ami százezreknek nyújt megélhetést".

Új kárenyhítési rendszer

A kormány létrehozza a nemzeti agrárbiztosítási alapot, és új kárenyhítési rendszert dolgoz ki, amely a termelők és az állam közös, egyenlő mértékű kockázat- és tehervállalásán alapul. A biztosítási alapból olyan elemi - például aszály miatti - károkat térítenének meg, amelyeket üzleti alapon senki sem finanszíroz. A termelők szabadon csatlakozhatnak az alaphoz, de ha ezt nem teszik meg, nem részesülhetnek állami kárenyhítésben.

A kormányfő elmondta, öt évvel meghosszabítják a 2003. évi aszálykár enyhítésére felvett kedvezményes hitel visszafizetésének futamidejét, a kamattámogatás és az állami kezességvállalás változatlan biztosításával.

Termőföldhöz juthatnak az állattartók

A miniszterelnök elmondta: jövedelmezőbbé kell tenni a mezőgazdasági tevékenységet. Ennek érdekében a kormány fokozni kívánja az állattenyésztők versenyképességét. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon a jelenlegi ötven-ötven százalékos állattenyésztési és növénytermesztési arányhoz képest a kétharmad-egyharmad lenne az ideális.
Az állattenyésztők versenyképességének növelése érdekében a kormány jövőre folytatja a sertés- és baromfitartás támogatását. A 3.5 millió sertés után 1,800 forint/darab, a 420 ezer tonna baromfi után 9.50 forint/kg támogatást biztosítanak.

Még az idén kedvezményes hitelt biztosít az állattartóknak a takarmánykukorica megvásárlásához. Megteremtik a jogszabályi feltételeit az állattartók termőföldhöz jutásához, így mintegy százötven állattartótelep juthat a takarmánytermelést és a trágya elhelyezését szolgáló földterülethez. Az állattenyésztők támogatást kapnak az állati hulladék és vágóhídi melléktermék ártalmatlanításához költségeik mérséklésére.

A kormány ösztönzi a növénytermesztés korszerűsítését: támogatja az energetikai célú növénytermesztést, továbbá segíti a biomassza előállítását és elterjesztését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Folytatódik a Földért életjáradék program

Meghirdetik a Földért életjáradék program negyedik ütemét, amely 2006-tól újabb hétezer ember számára teszi lehetővé, hogy földjét átlagosan harminckétezer forintos életjáradékra váltsa. A program új eleme, hogy a természetvédelmi szabályozás alá eső földek is beválthatók. A kormány ősztől kedvezményes hitellel ösztönzi a gazdaságos termeléshez szükséges birtokméret kialakítását, valamint tartós földhasználatot biztosít a nemzeti földalapból az önkormányzatok számára közfeladataik ellátásához. 2006 január elsejétől a bor jövedéki adója nullakulcsos lesz.

A kormány szeretné elérni, hogy az országba ne kerüljön a magyar élelmiszerek minőségét és élelmiszerbiztonsági színvonalát alulmúló külföldi termék, áru, azonban az európai országok szintjére kell enyhíteni a jelenleg szigorú magyar szabályozást.

Regionális szaktanácsadási tudásközpontokat hoznak létre

A kormány továbbra is támogatja a termelői szerveződések létrejöttét, egyben javítja ezek működési feltételeit. Az oktatási intézményekre támaszkodva létrehozzák a regionális szaktanácsadási tudásközpontokat. Ez a kétszintű hálózat egyetemek és főiskolák, valamint a középfokú oktatási intézmények és tangazdaságaik szintjén jönne létre.
A kormány rendezni kívánja a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek helyzetét. Az állam által korábban megvásárolt üzletrészeket vagyonkezelési konstrukció keretében átadják a mezőgazdasági szövetkezetek és tagjaik részére, illetve lehetővé teszi azok megvételét is. A felszámolt mezőgazdasági szövetkezetek üzletrészeseit a kormány kárpótolja.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?