31 °C Budapest

Lépések az agrárium és a vidék fejlesztéséért - részletek a 100 lépés programból

Pénzcentrum
2005. július 5. 15:17

A miniszterelnök szerint jövedelmezőbbé és versenyképesebbé kell tenni a magyar mezőgazdaságot. Gyurcsány Ferenc erről Gyöngyösön beszélt, ahol bejelentette a Száz lépés program agráriumot érintő intézkedéseit. Egyebek mellett nemzeti agrárbiztosítási alapot hoznak létre, és meghirdetik a Földért életjáradék program újabb szakaszát.

A föld ügye nemzeti ügy, amelynek kezelése kellő mértéktartást, bölcsességet és határozottságot igényel - hangsúlyozta a miniszterelnök kedden, a gyöngyösi Károly Róbert főiskola épületében rendezett fórumon. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a föld lehet magántulajdon, ugyanakkor nemzeti kincs, "családokat, intézményeket vidéken megtartó erő, ami százezreknek nyújt megélhetést".

Új kárenyhítési rendszer

A kormány létrehozza a nemzeti agrárbiztosítási alapot, és új kárenyhítési rendszert dolgoz ki, amely a termelők és az állam közös, egyenlő mértékű kockázat- és tehervállalásán alapul. A biztosítási alapból olyan elemi - például aszály miatti - károkat térítenének meg, amelyeket üzleti alapon senki sem finanszíroz. A termelők szabadon csatlakozhatnak az alaphoz, de ha ezt nem teszik meg, nem részesülhetnek állami kárenyhítésben.

A kormányfő elmondta, öt évvel meghosszabítják a 2003. évi aszálykár enyhítésére felvett kedvezményes hitel visszafizetésének futamidejét, a kamattámogatás és az állami kezességvállalás változatlan biztosításával.

Termőföldhöz juthatnak az állattartók

A miniszterelnök elmondta: jövedelmezőbbé kell tenni a mezőgazdasági tevékenységet. Ennek érdekében a kormány fokozni kívánja az állattenyésztők versenyképességét. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon a jelenlegi ötven-ötven százalékos állattenyésztési és növénytermesztési arányhoz képest a kétharmad-egyharmad lenne az ideális.
Az állattenyésztők versenyképességének növelése érdekében a kormány jövőre folytatja a sertés- és baromfitartás támogatását. A 3.5 millió sertés után 1,800 forint/darab, a 420 ezer tonna baromfi után 9.50 forint/kg támogatást biztosítanak.

Még az idén kedvezményes hitelt biztosít az állattartóknak a takarmánykukorica megvásárlásához. Megteremtik a jogszabályi feltételeit az állattartók termőföldhöz jutásához, így mintegy százötven állattartótelep juthat a takarmánytermelést és a trágya elhelyezését szolgáló földterülethez. Az állattenyésztők támogatást kapnak az állati hulladék és vágóhídi melléktermék ártalmatlanításához költségeik mérséklésére.

A kormány ösztönzi a növénytermesztés korszerűsítését: támogatja az energetikai célú növénytermesztést, továbbá segíti a biomassza előállítását és elterjesztését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Folytatódik a Földért életjáradék program

Meghirdetik a Földért életjáradék program negyedik ütemét, amely 2006-tól újabb hétezer ember számára teszi lehetővé, hogy földjét átlagosan harminckétezer forintos életjáradékra váltsa. A program új eleme, hogy a természetvédelmi szabályozás alá eső földek is beválthatók. A kormány ősztől kedvezményes hitellel ösztönzi a gazdaságos termeléshez szükséges birtokméret kialakítását, valamint tartós földhasználatot biztosít a nemzeti földalapból az önkormányzatok számára közfeladataik ellátásához. 2006 január elsejétől a bor jövedéki adója nullakulcsos lesz.

A kormány szeretné elérni, hogy az országba ne kerüljön a magyar élelmiszerek minőségét és élelmiszerbiztonsági színvonalát alulmúló külföldi termék, áru, azonban az európai országok szintjére kell enyhíteni a jelenleg szigorú magyar szabályozást.

Regionális szaktanácsadási tudásközpontokat hoznak létre

A kormány továbbra is támogatja a termelői szerveződések létrejöttét, egyben javítja ezek működési feltételeit. Az oktatási intézményekre támaszkodva létrehozzák a regionális szaktanácsadási tudásközpontokat. Ez a kétszintű hálózat egyetemek és főiskolák, valamint a középfokú oktatási intézmények és tangazdaságaik szintjén jönne létre.
A kormány rendezni kívánja a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek helyzetét. Az állam által korábban megvásárolt üzletrészeket vagyonkezelési konstrukció keretében átadják a mezőgazdasági szövetkezetek és tagjaik részére, illetve lehetővé teszi azok megvételét is. A felszámolt mezőgazdasági szövetkezetek üzletrészeseit a kormány kárpótolja.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
EZT OLVASTAD MÁR?