Lépések az agrárium és a vidék fejlesztéséért - részletek a 100 lépés programból

Pénzcentrum
2005. július 5. 15:17

A miniszterelnök szerint jövedelmezőbbé és versenyképesebbé kell tenni a magyar mezőgazdaságot. Gyurcsány Ferenc erről Gyöngyösön beszélt, ahol bejelentette a Száz lépés program agráriumot érintő intézkedéseit. Egyebek mellett nemzeti agrárbiztosítási alapot hoznak létre, és meghirdetik a Földért életjáradék program újabb szakaszát.

A föld ügye nemzeti ügy, amelynek kezelése kellő mértéktartást, bölcsességet és határozottságot igényel - hangsúlyozta a miniszterelnök kedden, a gyöngyösi Károly Róbert főiskola épületében rendezett fórumon. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a föld lehet magántulajdon, ugyanakkor nemzeti kincs, "családokat, intézményeket vidéken megtartó erő, ami százezreknek nyújt megélhetést".

Új kárenyhítési rendszer

A kormány létrehozza a nemzeti agrárbiztosítási alapot, és új kárenyhítési rendszert dolgoz ki, amely a termelők és az állam közös, egyenlő mértékű kockázat- és tehervállalásán alapul. A biztosítási alapból olyan elemi - például aszály miatti - károkat térítenének meg, amelyeket üzleti alapon senki sem finanszíroz. A termelők szabadon csatlakozhatnak az alaphoz, de ha ezt nem teszik meg, nem részesülhetnek állami kárenyhítésben.

A kormányfő elmondta, öt évvel meghosszabítják a 2003. évi aszálykár enyhítésére felvett kedvezményes hitel visszafizetésének futamidejét, a kamattámogatás és az állami kezességvállalás változatlan biztosításával.

Termőföldhöz juthatnak az állattartók

A miniszterelnök elmondta: jövedelmezőbbé kell tenni a mezőgazdasági tevékenységet. Ennek érdekében a kormány fokozni kívánja az állattenyésztők versenyképességét. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon a jelenlegi ötven-ötven százalékos állattenyésztési és növénytermesztési arányhoz képest a kétharmad-egyharmad lenne az ideális.
Az állattenyésztők versenyképességének növelése érdekében a kormány jövőre folytatja a sertés- és baromfitartás támogatását. A 3.5 millió sertés után 1,800 forint/darab, a 420 ezer tonna baromfi után 9.50 forint/kg támogatást biztosítanak.

Még az idén kedvezményes hitelt biztosít az állattartóknak a takarmánykukorica megvásárlásához. Megteremtik a jogszabályi feltételeit az állattartók termőföldhöz jutásához, így mintegy százötven állattartótelep juthat a takarmánytermelést és a trágya elhelyezését szolgáló földterülethez. Az állattenyésztők támogatást kapnak az állati hulladék és vágóhídi melléktermék ártalmatlanításához költségeik mérséklésére.

A kormány ösztönzi a növénytermesztés korszerűsítését: támogatja az energetikai célú növénytermesztést, továbbá segíti a biomassza előállítását és elterjesztését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Folytatódik a Földért életjáradék program

Meghirdetik a Földért életjáradék program negyedik ütemét, amely 2006-tól újabb hétezer ember számára teszi lehetővé, hogy földjét átlagosan harminckétezer forintos életjáradékra váltsa. A program új eleme, hogy a természetvédelmi szabályozás alá eső földek is beválthatók. A kormány ősztől kedvezményes hitellel ösztönzi a gazdaságos termeléshez szükséges birtokméret kialakítását, valamint tartós földhasználatot biztosít a nemzeti földalapból az önkormányzatok számára közfeladataik ellátásához. 2006 január elsejétől a bor jövedéki adója nullakulcsos lesz.

A kormány szeretné elérni, hogy az országba ne kerüljön a magyar élelmiszerek minőségét és élelmiszerbiztonsági színvonalát alulmúló külföldi termék, áru, azonban az európai országok szintjére kell enyhíteni a jelenleg szigorú magyar szabályozást.

Regionális szaktanácsadási tudásközpontokat hoznak létre

A kormány továbbra is támogatja a termelői szerveződések létrejöttét, egyben javítja ezek működési feltételeit. Az oktatási intézményekre támaszkodva létrehozzák a regionális szaktanácsadási tudásközpontokat. Ez a kétszintű hálózat egyetemek és főiskolák, valamint a középfokú oktatási intézmények és tangazdaságaik szintjén jönne létre.
A kormány rendezni kívánja a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek helyzetét. Az állam által korábban megvásárolt üzletrészeket vagyonkezelési konstrukció keretében átadják a mezőgazdasági szövetkezetek és tagjaik részére, illetve lehetővé teszi azok megvételét is. A felszámolt mezőgazdasági szövetkezetek üzletrészeseit a kormány kárpótolja.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem