27 °C Budapest

Budapest a világ 25. legdrágább városa, térségi vezető szerep - miért kezeljük óvatosan az adatot?

Pénzcentrum
2005. június 21. 10:49

Budapest a 2005-ös, 144 várost magába foglaló rangsor alapján a világ 25. legdrágább városa a Mercer személyzeti tanácsadó cég tegnap megjelent jelentése szerint. Tavaly még csak a 34. helyen állt a magyar főváros. A mostani helyezés alapján Budapest a 10 új EU-tagállam fővárosai közül a legdrágábbnak számít. A New York-hoz képest kimutatott drágulás tavalyhoz képest közel 10%-pontot jelent, ami számottevőnek mondható. Az adatokat a dolláralapú számítás miatt azonban érdemes kicsit óvatosan kezelni.

Az idei rangsort továbbra is Tokió vezeti, melyet Oszaka, London és Moszkva követ. A jelentés külön kiemeli, hogy a kelet-közép-európai városok jelentős ugrást produkáltak az elmúlt egy év alatt a rangsorbeli helyezések terén, majd felhívja a figyelmet, hogy a devizaárfolyamok mozgásának ebben jelentős szerepe van.

A Mercer rangsora a világ legátfogóbb ilyen jellegű felmérése, melynek elkészítéséhez mintegy 200 tényezőt vesznek figyelembe, ilyenek pl. a lakhatási és közlekedési költségek, az élelmiszerek árai, a ruházkodás, a háztartási felszerelések vagy a szórakozás költségei. A költségindexeket elsősorban a multinacionális vállalatok, illetve a kormányok külföldi kiküldetésen dolgozó munkatársainak megfelelő szintű kompenzálására tudják használni (pl. napidíj megállapítása).

Budapest a 93.3%-os indexértékével a térség legdrágább városának számít, de valamennyi kelet-közép-európai ország javított tavalyi pozícióján a rangsorban. Varsó 49 (!) hellyel a 26.-ra, Prága 21 hellyel a 28.-ra, míg Pozsony 13 hellyel a 31.-re jött fel. Európa legolcsóbb városa Bukarest. A román főváros a New York-i megélhetési költségeknek mindössze a 71.4%-át teszi ki, mely a 103. helyet jelenti a rangsorban.

Érdemes megemlíteni, hogy a Mercer adatai szerint a magyar főváros több német nagyvárosnál is drágábbnak számít (pl. Frankfurt, München, Düsseldorf, Hamburg), és költségesebbnek számít, mint Los Angeles, vagy San Francisco.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alábbiakban - néhány várost kihagyva - látható a felmérés eredménye.

Érdemes végül azt is megnézni, hogy a forint/dollár kurzus hogyan alakult az elmúlt másfél évben. Az egy évvel ezelőtti felméréshez képest a forint becsléseink szerint legalább 6%-kal erősödött a zöldhasúhoz képest, így a közel 10%-os költségszint-emelkedés New York-hoz képest a külföldiek szemével nézve állja meg a helyét.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?