21 °C Budapest

Budapest a világ 25. legdrágább városa, térségi vezető szerep - miért kezeljük óvatosan az adatot?

Pénzcentrum
2005. június 21. 10:49

Budapest a 2005-ös, 144 várost magába foglaló rangsor alapján a világ 25. legdrágább városa a Mercer személyzeti tanácsadó cég tegnap megjelent jelentése szerint. Tavaly még csak a 34. helyen állt a magyar főváros. A mostani helyezés alapján Budapest a 10 új EU-tagállam fővárosai közül a legdrágábbnak számít. A New York-hoz képest kimutatott drágulás tavalyhoz képest közel 10%-pontot jelent, ami számottevőnek mondható. Az adatokat a dolláralapú számítás miatt azonban érdemes kicsit óvatosan kezelni.

Az idei rangsort továbbra is Tokió vezeti, melyet Oszaka, London és Moszkva követ. A jelentés külön kiemeli, hogy a kelet-közép-európai városok jelentős ugrást produkáltak az elmúlt egy év alatt a rangsorbeli helyezések terén, majd felhívja a figyelmet, hogy a devizaárfolyamok mozgásának ebben jelentős szerepe van.

A Mercer rangsora a világ legátfogóbb ilyen jellegű felmérése, melynek elkészítéséhez mintegy 200 tényezőt vesznek figyelembe, ilyenek pl. a lakhatási és közlekedési költségek, az élelmiszerek árai, a ruházkodás, a háztartási felszerelések vagy a szórakozás költségei. A költségindexeket elsősorban a multinacionális vállalatok, illetve a kormányok külföldi kiküldetésen dolgozó munkatársainak megfelelő szintű kompenzálására tudják használni (pl. napidíj megállapítása).

Budapest a 93.3%-os indexértékével a térség legdrágább városának számít, de valamennyi kelet-közép-európai ország javított tavalyi pozícióján a rangsorban. Varsó 49 (!) hellyel a 26.-ra, Prága 21 hellyel a 28.-ra, míg Pozsony 13 hellyel a 31.-re jött fel. Európa legolcsóbb városa Bukarest. A román főváros a New York-i megélhetési költségeknek mindössze a 71.4%-át teszi ki, mely a 103. helyet jelenti a rangsorban.

Érdemes megemlíteni, hogy a Mercer adatai szerint a magyar főváros több német nagyvárosnál is drágábbnak számít (pl. Frankfurt, München, Düsseldorf, Hamburg), és költségesebbnek számít, mint Los Angeles, vagy San Francisco.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alábbiakban - néhány várost kihagyva - látható a felmérés eredménye.

Érdemes végül azt is megnézni, hogy a forint/dollár kurzus hogyan alakult az elmúlt másfél évben. Az egy évvel ezelőtti felméréshez képest a forint becsléseink szerint legalább 6%-kal erősödött a zöldhasúhoz képest, így a közel 10%-os költségszint-emelkedés New York-hoz képest a külföldiek szemével nézve állja meg a helyét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM