Budapest a világ 25. legdrágább városa, térségi vezető szerep - miért kezeljük óvatosan az adatot?

Pénzcentrum
2005. június 21. 10:49

Budapest a 2005-ös, 144 várost magába foglaló rangsor alapján a világ 25. legdrágább városa a Mercer személyzeti tanácsadó cég tegnap megjelent jelentése szerint. Tavaly még csak a 34. helyen állt a magyar főváros. A mostani helyezés alapján Budapest a 10 új EU-tagállam fővárosai közül a legdrágábbnak számít. A New York-hoz képest kimutatott drágulás tavalyhoz képest közel 10%-pontot jelent, ami számottevőnek mondható. Az adatokat a dolláralapú számítás miatt azonban érdemes kicsit óvatosan kezelni.

Az idei rangsort továbbra is Tokió vezeti, melyet Oszaka, London és Moszkva követ. A jelentés külön kiemeli, hogy a kelet-közép-európai városok jelentős ugrást produkáltak az elmúlt egy év alatt a rangsorbeli helyezések terén, majd felhívja a figyelmet, hogy a devizaárfolyamok mozgásának ebben jelentős szerepe van.

A Mercer rangsora a világ legátfogóbb ilyen jellegű felmérése, melynek elkészítéséhez mintegy 200 tényezőt vesznek figyelembe, ilyenek pl. a lakhatási és közlekedési költségek, az élelmiszerek árai, a ruházkodás, a háztartási felszerelések vagy a szórakozás költségei. A költségindexeket elsősorban a multinacionális vállalatok, illetve a kormányok külföldi kiküldetésen dolgozó munkatársainak megfelelő szintű kompenzálására tudják használni (pl. napidíj megállapítása).

Budapest a 93.3%-os indexértékével a térség legdrágább városának számít, de valamennyi kelet-közép-európai ország javított tavalyi pozícióján a rangsorban. Varsó 49 (!) hellyel a 26.-ra, Prága 21 hellyel a 28.-ra, míg Pozsony 13 hellyel a 31.-re jött fel. Európa legolcsóbb városa Bukarest. A román főváros a New York-i megélhetési költségeknek mindössze a 71.4%-át teszi ki, mely a 103. helyet jelenti a rangsorban.

Érdemes megemlíteni, hogy a Mercer adatai szerint a magyar főváros több német nagyvárosnál is drágábbnak számít (pl. Frankfurt, München, Düsseldorf, Hamburg), és költségesebbnek számít, mint Los Angeles, vagy San Francisco.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alábbiakban - néhány várost kihagyva - látható a felmérés eredménye.

Érdemes végül azt is megnézni, hogy a forint/dollár kurzus hogyan alakult az elmúlt másfél évben. Az egy évvel ezelőtti felméréshez képest a forint becsléseink szerint legalább 6%-kal erősödött a zöldhasúhoz képest, így a közel 10%-os költségszint-emelkedés New York-hoz képest a külföldiek szemével nézve állja meg a helyét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?