Közép-Európa: lelassulhat a konvergencia-folyamat

Pénzcentrum
2005. június 15. 14:31

A közép-európai konvergencia folyamat lelassulásától tart Michal Dybula, a BNP Paribas elemzője a sikertelen francia és holland népszavazás után. Véleménye szerint az euró bevezetése késedelmet szenvedhet, ugyanis a közös pénzt bevezetni szándékozó országokban a fiskális politika fellazulhat. Az euró bevezetésének késlekedését elsősorban a feldolgozóipari vállalkozások szenvedhetik meg. Az euró-övezet szélesedésének késlekedése az egész európai régió versenyképessége szempontjából is kedvezőtlen hatásokkal járhat.

Dybula érvelése szerint a kelet-közép-európai országok gazdasága egyáltalán nem versenyképtelen a nyugati piacokon. Ezt mutatja, hogy ezen országok részesedése az EU importján belül emelkedik. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a nyugati országok jelentős részében élénk a félelem, hogy kapacitások települnek át az újonnan csatlakozott országokba, mely az adott fejlett régiókban a munkanélküliséget növelik. Emiatt a politikai elutasítás is egyre erősebb az integráció további mélyítése iránt.

Az euró gyors bevezetése az újonnan csatlakozott államoknak számos előnyt kínál. A nagy multik többsége már most is jellemzően euróban számítja tranzakcióit, ugyanakkor a kisebb vállalkozások számára a devizakockázat eltűnése nagy segítséget jelentene. Ez vonatkozik az exportra és a nyugati vállalkozások keleti irányú terjeszkedésére is.

Az elemző szerint számos kelet-európai országban nehézségbe ütközik majd a költségvetési hiány leszorítása. A 3%-os küszöb elérését elsősorban a kiadási oldal megnyirbálásával kell elérni. Itt is ha lehet nem a beruházási kiadásokat, hanem inkább a szociális kiadásokat kellene csökkenteni. Ez természetesen nehéz, mivel épp a választások előtt lenne rá szükség, mely különösen kényes.

Dybula arra számít, hogy a régióban a parlamenti választások után az új kormányok elkötelezettsége az euró bevezetése mellett erődösni fog.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem