8 °C Budapest

Fékezett az építőipar márciusban

Pénzcentrum
2005. május 19. 09:00

Az építőipari termelés volumene 2005 márciusában kiigazítatlan adatok szerint 4%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 5.3%-kal nőtt 2004 márciusához képest - közölte a KSH. A dinamika jelentősen visszaesett az első két hónaphoz képest. A termelés az év első három hónapjában 11.7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés márciusban 6%-kal maradt el az előző havi, kiugróan magas értéktől.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése márciusban 14.7%-kal, évkezdettől 16.2%-kal emelkedett. A növekedés továbbra is elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető.


Az épületgépészeti szerelés termelése márciusban 11.4%-kal csökkent, az év első három hónapjában viszont 11.8%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A befejező építés termelése 5.2%-kal volt alacsonyabb a 2004. márciusinál. Az épületek építése 2005. márciusban 4.1%-kal esett vissza, az első három hónapban ezzel szemben 7.9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az egyéb építmények építésének bővülése márciusban is folytatódott, 21.4%-kal haladva meg az egy évvel korábbit, míg évkezdettől számítva a 18.5%-os volt a növekedés.

Az építőipari vállalkozások márciusban kötött szerződéseinek volumene 46.9%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 25.1%-kal, az egyéb építmények építésére 74%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004 márciusában. Az év első három hónapjában az építőipar vállalkozások összesen 2.9%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. A hó végi szerződésállomány 74.3%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 19,9%-kal, az egyéb építményeké - elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre 2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 105.8%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2004 márciusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4.5%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 1%-kal voltak magasabbak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem