22 °C Budapest

Átmeneti zavar a piacon: véletlenül kimaradt egy mondat a tegnapi FED-közleményből

Pénzcentrum
2005. május 4. 09:32

A hivatalos 20:15-ös közzétételi idő után közel két órával az amerikai jegybank szerepét betöltő FED Nyíltpiaci Bizottsága javított verziót adott ki a tegnap esti kamatdöntésről - mellyel kissé megzavarta piaci szereplőket. A FED elismerte, hogy véletlenül kimaradt az a mondat, hogy "a hosszabb távú inflációs várakozások továbbra is kordában tarthatóak".

eurusdcomp
eurusdcomp
Eredetileg a mondat kimaradása az amerikai kötvényhozamok emelkedését eredményezte, mivel a piaci szereplők úgy értelmezték a "bűvös mondat" elhagyását, hogy a FED egyre inkább aggódik az inflációs kilátások miatt (azaz hajlandó akár a megszokott 25 bp-osnál nagyobb kamatemeléseket is meglépni a jövőben). A javított közlemény kiadásának hatására viszont esni kezdtek a hozamok, a 10 éves benchmark amerikai állampapír hozama 4.20%-ról hirtelen 4.16%-ra változott (ld. ábra). Ma reggel kisebb hozamemelkedés látszik. A részvénypiacon kisebb emelkedést okozott a javított közlemény kiadása, mivel enyhültek a kamatemelési várakozások.


A FED eredeti közleménye is tartalmazta, hogy az intézmény szerint az elmúlt hónapokban az inflációs nyomás erőteljesebbé vált, és a vállalatok árérvényesítő képessége a korábbiaknál egyre inkább ki tudott bontakoztatni. A további kamatemelések, illetve monetáris politika szempontjából kulcsszavaknak számító: "mérsékelt" és "alkalmazkodó" jelzők benne maradtak a szövegben, melyek továbbra is hűtik az esetlegesen nagyobb kamatemelésre számítók várakozásait.

A határidős piaci árjegyzések szerint az ősz végére a FED Funds Rate célértéke 3.5%-ra emelkedhet. A FED következő (kétnapos) ülése június 29-30-án lesz.

2005.05.03 20:28
Nyolcadszor egymás után: újabb 25 bp-os kamatemelés a FED-től (3.)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2005.04.29 14:15
FED: mi lesz a kamatokkal? - erre fókuszál a pénzügyi világ

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24