17 °C Budapest

Veres: miért kerülöm a reform szót?

Pénzcentrum
2005. április 25. 08:45

Jelentős, mélyreható változások ebben a kormányzati ciklusban az államháztartás területén már nem várhatók - állította tegnap Veres János kijelölt pénzügyminiszter a köztévé műsorában. Veres eddigi nyilatkozataiban is azért kerülte a reform szót, mivel ez szerinte gyökeres változást jelent, a most előkészített lépések pedig inkább csak kis módosítások a rendszerben.


Nem hiányzik az önbizalom

Veres nem adott határozott magyarázatot arra, hogy hogyan került a pénzügyminiszteri székbe, de alkalmasnak ítélte magát a feladat ellátására (korábban a Pénzügyminisztérium államtitkáraként is dolgozott). Elmondta, hogy miniszteri jelölése előtt 2-3 alkalommal beszélt Gyurcsány Ferenccel.

Draskovicshoz képest előnyként értékelte párttagságát. Veres korábban az MSZMP, majd az MSZP tagja volt, a rendszerváltás után aktívan részt vett a szocialista párt munkájában. Megítélése szerint azzal, hogy jobb és szorosabb a kapcsolata a frakcióval, a párt egyéb szervezeteivel, talán könnyeben tudja majd elfogadtatni nézeteit, javaslatait a nagyobbik kormánypárttal. Draskovicsnál ez sokszor nehézséget okozott. Úgy ítélte meg, hogy a személyes kapcsolatok is segítik majd munkáját.

Veres munkája során igyekszik majd tanácsadói segítséget is igénybe venni, szerinte fő feladata a koordináció és a minisztérium irányítása. Vállalja, hogy a végső döntésekért a felelősség őt terheli.

Milyen feladatot kapott Gyurcsánytól?

Kinevezésekor Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől azt a feladatot kapta, hogy az euró 2010-es bevezetéséhez a szükséges teendők elvégzésre kerüljenek, mely nem jelent mást, mint a konvergencia program teljesítését. Rövid távra konkrét számok nem hangzottak el a költségvetési hiány növekedésének megfékezését illetően. Veres szerint nincs szükség újabb Bokros-csomagra, ugyanakkor rövid távon döntést kell hozni, hogy a költségvetés szabad tartalékai felhasználhatóak-e illetve mennyiben.

Csökkenhet az ÁFA

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tervezett változásokkal kapcsolatosan elmondta, hogy fontolgatják az ÁFA-teher csökkentését. Emellett napirenden van a helyi iparűzési adó csökkentése illetve átalakítása, ugyanakkor az önkormányzatok pozíciója nem romolhat. Tervezik a jövedéki adó módosítását is, hogy a nagyfelhasználók ne a szomszéd országokba járjanak tankolni.

Nincs idő a reformokra

Veres elmondta, hogy ebben a választási ciklusban már nincs idő reformra, mely értelmezése szerint gyökeres átalakítást jelent. Adóreform utoljára Magyarországon 1988-ban volt. A jelenlegi helyzetben nincs olyan program, komplett és koherens koncepció az átalakításra, mely sikerrel végigvihető lenne a parlamenten a következő egy évben.

A magyar gazdaság Veres szerint összességében jól teljesít. Problémát az egyensúlyi mutatók (államháztartás, folyó fizetési mérleg) jelentenek. Veres emellett hangsúlyozta, hogy nem kell fetisizálni ezeket a számokat, az államháztartás pozíciója a vállalatok jelentős részét közvetlenül nem érinti...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem