16 °C Budapest

Veres: miért kerülöm a reform szót?

Pénzcentrum
2005. április 25. 08:45

Jelentős, mélyreható változások ebben a kormányzati ciklusban az államháztartás területén már nem várhatók - állította tegnap Veres János kijelölt pénzügyminiszter a köztévé műsorában. Veres eddigi nyilatkozataiban is azért kerülte a reform szót, mivel ez szerinte gyökeres változást jelent, a most előkészített lépések pedig inkább csak kis módosítások a rendszerben.


Nem hiányzik az önbizalom

Veres nem adott határozott magyarázatot arra, hogy hogyan került a pénzügyminiszteri székbe, de alkalmasnak ítélte magát a feladat ellátására (korábban a Pénzügyminisztérium államtitkáraként is dolgozott). Elmondta, hogy miniszteri jelölése előtt 2-3 alkalommal beszélt Gyurcsány Ferenccel.

Draskovicshoz képest előnyként értékelte párttagságát. Veres korábban az MSZMP, majd az MSZP tagja volt, a rendszerváltás után aktívan részt vett a szocialista párt munkájában. Megítélése szerint azzal, hogy jobb és szorosabb a kapcsolata a frakcióval, a párt egyéb szervezeteivel, talán könnyeben tudja majd elfogadtatni nézeteit, javaslatait a nagyobbik kormánypárttal. Draskovicsnál ez sokszor nehézséget okozott. Úgy ítélte meg, hogy a személyes kapcsolatok is segítik majd munkáját.

Veres munkája során igyekszik majd tanácsadói segítséget is igénybe venni, szerinte fő feladata a koordináció és a minisztérium irányítása. Vállalja, hogy a végső döntésekért a felelősség őt terheli.

Milyen feladatot kapott Gyurcsánytól?

Kinevezésekor Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől azt a feladatot kapta, hogy az euró 2010-es bevezetéséhez a szükséges teendők elvégzésre kerüljenek, mely nem jelent mást, mint a konvergencia program teljesítését. Rövid távra konkrét számok nem hangzottak el a költségvetési hiány növekedésének megfékezését illetően. Veres szerint nincs szükség újabb Bokros-csomagra, ugyanakkor rövid távon döntést kell hozni, hogy a költségvetés szabad tartalékai felhasználhatóak-e illetve mennyiben.

Csökkenhet az ÁFA

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tervezett változásokkal kapcsolatosan elmondta, hogy fontolgatják az ÁFA-teher csökkentését. Emellett napirenden van a helyi iparűzési adó csökkentése illetve átalakítása, ugyanakkor az önkormányzatok pozíciója nem romolhat. Tervezik a jövedéki adó módosítását is, hogy a nagyfelhasználók ne a szomszéd országokba járjanak tankolni.

Nincs idő a reformokra

Veres elmondta, hogy ebben a választási ciklusban már nincs idő reformra, mely értelmezése szerint gyökeres átalakítást jelent. Adóreform utoljára Magyarországon 1988-ban volt. A jelenlegi helyzetben nincs olyan program, komplett és koherens koncepció az átalakításra, mely sikerrel végigvihető lenne a parlamenten a következő egy évben.

A magyar gazdaság Veres szerint összességében jól teljesít. Problémát az egyensúlyi mutatók (államháztartás, folyó fizetési mérleg) jelentenek. Veres emellett hangsúlyozta, hogy nem kell fetisizálni ezeket a számokat, az államháztartás pozíciója a vállalatok jelentős részét közvetlenül nem érinti...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem