24 °C Budapest

Veres: miért kerülöm a reform szót?

Pénzcentrum
2005. április 25. 08:45

Jelentős, mélyreható változások ebben a kormányzati ciklusban az államháztartás területén már nem várhatók - állította tegnap Veres János kijelölt pénzügyminiszter a köztévé műsorában. Veres eddigi nyilatkozataiban is azért kerülte a reform szót, mivel ez szerinte gyökeres változást jelent, a most előkészített lépések pedig inkább csak kis módosítások a rendszerben.


Nem hiányzik az önbizalom

Veres nem adott határozott magyarázatot arra, hogy hogyan került a pénzügyminiszteri székbe, de alkalmasnak ítélte magát a feladat ellátására (korábban a Pénzügyminisztérium államtitkáraként is dolgozott). Elmondta, hogy miniszteri jelölése előtt 2-3 alkalommal beszélt Gyurcsány Ferenccel.

Draskovicshoz képest előnyként értékelte párttagságát. Veres korábban az MSZMP, majd az MSZP tagja volt, a rendszerváltás után aktívan részt vett a szocialista párt munkájában. Megítélése szerint azzal, hogy jobb és szorosabb a kapcsolata a frakcióval, a párt egyéb szervezeteivel, talán könnyeben tudja majd elfogadtatni nézeteit, javaslatait a nagyobbik kormánypárttal. Draskovicsnál ez sokszor nehézséget okozott. Úgy ítélte meg, hogy a személyes kapcsolatok is segítik majd munkáját.

Veres munkája során igyekszik majd tanácsadói segítséget is igénybe venni, szerinte fő feladata a koordináció és a minisztérium irányítása. Vállalja, hogy a végső döntésekért a felelősség őt terheli.

Milyen feladatot kapott Gyurcsánytól?

Kinevezésekor Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől azt a feladatot kapta, hogy az euró 2010-es bevezetéséhez a szükséges teendők elvégzésre kerüljenek, mely nem jelent mást, mint a konvergencia program teljesítését. Rövid távra konkrét számok nem hangzottak el a költségvetési hiány növekedésének megfékezését illetően. Veres szerint nincs szükség újabb Bokros-csomagra, ugyanakkor rövid távon döntést kell hozni, hogy a költségvetés szabad tartalékai felhasználhatóak-e illetve mennyiben.

Csökkenhet az ÁFA

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tervezett változásokkal kapcsolatosan elmondta, hogy fontolgatják az ÁFA-teher csökkentését. Emellett napirenden van a helyi iparűzési adó csökkentése illetve átalakítása, ugyanakkor az önkormányzatok pozíciója nem romolhat. Tervezik a jövedéki adó módosítását is, hogy a nagyfelhasználók ne a szomszéd országokba járjanak tankolni.

Nincs idő a reformokra

Veres elmondta, hogy ebben a választási ciklusban már nincs idő reformra, mely értelmezése szerint gyökeres átalakítást jelent. Adóreform utoljára Magyarországon 1988-ban volt. A jelenlegi helyzetben nincs olyan program, komplett és koherens koncepció az átalakításra, mely sikerrel végigvihető lenne a parlamenten a következő egy évben.

A magyar gazdaság Veres szerint összességében jól teljesít. Problémát az egyensúlyi mutatók (államháztartás, folyó fizetési mérleg) jelentenek. Veres emellett hangsúlyozta, hogy nem kell fetisizálni ezeket a számokat, az államháztartás pozíciója a vállalatok jelentős részét közvetlenül nem érinti...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?