-1 °C Budapest

Külföldi elemzői vélemények: mégis változatlan maradhat ma a kamatszint? (UBS, ABN Amro, Calyon, SEB, BNP Paribas)

Pénzcentrum
2005. április 25. 09:52

A Monetáris Tanács (MT) ma kamatmeghatározó ülést tart, melyen a portfolio.hu múlt szerdai elemzői körkérdésének eredménye szerint 25 bázisponttal 7.50%-ra mérséklődhet a jegybanki alapkamat. A márciusi vártnál magasabb inflációs adat (3.5%) azonban a francia Calyon és svéd SEB mégis arra kényszerítheti az MT-t, hogy ma ne csökkentse a kamatszintet.


A svájci UBS is arra figyelmeztet mai feltörekvő piaci jelentésében, hogy a jegybanknak fokozottan óvatosnak kell lennie a kamatcsökkentés kérdésében a törékeny makrogazdasági fundamentumok miatt. A BNP Paribas varsói fiókjának elemzője a vártnál magasabb márciusi infláció, illetve a forintnál tapasztalható gyengülési nyomás miatt az eddigi 25-50 bp-os kamatcsökkentési várakozását 0-25 bp-ra mérsékelte a mai piaci kommentárjában.

Az ABN Amro londoni részlegének mai jelentése szerint bár a piaci konszenzus 25 bp-os kamatcsökkentést jelent, ennek ellenére elképzelhető, hogy mégis változatlan marad a kamatszint. Ez valószínűleg kisebb csalódást okozna, a kötvénypiaci spreadek tágulhatnának. A piaci jelentés szerint a kamatdöntésnél fontosabb a jegybank bármiféle utalása az inflációs és kötvénypiaci folymatokra.

2005.04.20 11:55
Portfolio.hu-poll: 25 bp-os hétfői kamatcsökkentés, 5.2%-os deficit, 250-es EUR/HUF 3 hónap múlva

A párizsi Calyon elemzője szerint a fokozott devizakockázatok, illetve a költségvetésben mutatkozó problémák miatt az MNB-nek ma meg kellene állnia a kamatcsökkentési sorozatával. "A magas kamatozású devizák számára egyre kedvezőtlenebb piaci környezetben a folyamatos ikerdeficit probléma (melynél csak minimális korrekció látható) a devizakockázatot magasan tartja."

A svéd SEB bank szerint "figyelembe véve a költségvetési és inflációs adatokat, illetve az általános idegesség a közép-európai piacokon elképzelhető, hogy váratlan lépést hozhatnak a Monetáris Tanácstól: változatlanul maradhat az irányadó ráta".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bővebb elemzői vélemények megismeréséhez kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára.

A Monetáris Tanács kamatdöntése 14:00-kor válik ismertté, amikor a jegybank nyilvánosságra hozza a legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentését is. Az irányadó kamatszint az idén összességében már 175 bp-tal csökkent.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.09 01:35
GARDENING LEAVE An employee's suspension from work on full pay for the duration of a notice period,...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem