34 °C Budapest

Külföldi elemzői vélemények: mégis változatlan maradhat ma a kamatszint? (UBS, ABN Amro, Calyon, SEB, BNP Paribas)

Pénzcentrum
2005. április 25. 09:52

A Monetáris Tanács (MT) ma kamatmeghatározó ülést tart, melyen a portfolio.hu múlt szerdai elemzői körkérdésének eredménye szerint 25 bázisponttal 7.50%-ra mérséklődhet a jegybanki alapkamat. A márciusi vártnál magasabb inflációs adat (3.5%) azonban a francia Calyon és svéd SEB mégis arra kényszerítheti az MT-t, hogy ma ne csökkentse a kamatszintet.


A svájci UBS is arra figyelmeztet mai feltörekvő piaci jelentésében, hogy a jegybanknak fokozottan óvatosnak kell lennie a kamatcsökkentés kérdésében a törékeny makrogazdasági fundamentumok miatt. A BNP Paribas varsói fiókjának elemzője a vártnál magasabb márciusi infláció, illetve a forintnál tapasztalható gyengülési nyomás miatt az eddigi 25-50 bp-os kamatcsökkentési várakozását 0-25 bp-ra mérsékelte a mai piaci kommentárjában.

Az ABN Amro londoni részlegének mai jelentése szerint bár a piaci konszenzus 25 bp-os kamatcsökkentést jelent, ennek ellenére elképzelhető, hogy mégis változatlan marad a kamatszint. Ez valószínűleg kisebb csalódást okozna, a kötvénypiaci spreadek tágulhatnának. A piaci jelentés szerint a kamatdöntésnél fontosabb a jegybank bármiféle utalása az inflációs és kötvénypiaci folymatokra.

2005.04.20 11:55
Portfolio.hu-poll: 25 bp-os hétfői kamatcsökkentés, 5.2%-os deficit, 250-es EUR/HUF 3 hónap múlva

A párizsi Calyon elemzője szerint a fokozott devizakockázatok, illetve a költségvetésben mutatkozó problémák miatt az MNB-nek ma meg kellene állnia a kamatcsökkentési sorozatával. "A magas kamatozású devizák számára egyre kedvezőtlenebb piaci környezetben a folyamatos ikerdeficit probléma (melynél csak minimális korrekció látható) a devizakockázatot magasan tartja."

A svéd SEB bank szerint "figyelembe véve a költségvetési és inflációs adatokat, illetve az általános idegesség a közép-európai piacokon elképzelhető, hogy váratlan lépést hozhatnak a Monetáris Tanácstól: változatlanul maradhat az irányadó ráta".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bővebb elemzői vélemények megismeréséhez kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára.

A Monetáris Tanács kamatdöntése 14:00-kor válik ismertté, amikor a jegybank nyilvánosságra hozza a legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentését is. Az irányadó kamatszint az idén összességében már 175 bp-tal csökkent.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?