Fellendülőben a budapesti szállodák

Pénzcentrum
2005. április 8. 09:00

2005. január-márciusban szállodák átlagosan 46%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek - áll a KSH jelentésében. Márciusban a kapacitáskihasználtság már 55.2%-os volt a februári 44.9% után. A bruttó szobaárbevétel közel 10%-kal, a vendégéjszakák száma 9% felett nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az adatszolgáltatást teljesítő szállodák átlagosan 46%-os szobafoglaltsággal működtek a vizsgált időszakban (január-március). A legmagasabb (53-56%-os) kapacitáskihasználtságot a fővárosi négy- és ötcsillagos egységek érték el, amelyek egy évvel korábban 47-49%-os foglaltsággal funkcionáltak.

A szobafoglaltsági mutató - az előző év azonos időszakához hasonlóan - a többi vizsgált csoport egyikében sem érte el a 48%-ot. A legalacsonyabb kihasználtsággal (31%) a balatoni háromcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) a megfigyelt időszakban 13,200 forint volt, ami jelentős (folyó áron 1300 forint) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. A négycsillagos szállodák 11,800 - 12,900 forintos, a háromcsillagos egységek 4,300-8,400 forintos átlagárat érvényesítettek.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 6,100 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron 700 forint emelkedést mutat a 2004. januári-márciusi értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően jelentősen különbözött. A háromcsillagos szállodákban 1,300 és 3,500 forint között változott az első negyedévben. A budapesti ötcsillagos egységekben meghaladta a 15 ezer forintot.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) folyó áron 10%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű emelkedésről az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák számoltak be, amelyek szobaárbevétele 29%-kal növekedett. Kismértékű visszaesés jellemezte a balatoni háromcsillagos és az ország nyugati részén elhelyezkedő négy- és ötcsillagos szállodákat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Január-márciusban a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma dinamikusan (átlagosan 9%-kal) emelkedett az előző év első három hónapjához képest. A növekedés a budapesti házakban nagymértékű, az ország keleti felén üzemelő egységeknél kisebb volumenű volt. A Balatonnál 1-3%-kal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak az előző év első negyedévéhez képest.

A növekedési tendenciák valamennyi mutató tekintetében döntően Budapesten érvényesültek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm