29 °C Budapest

Fellendülőben a budapesti szállodák

Pénzcentrum
2005. április 8. 09:00

2005. január-márciusban szállodák átlagosan 46%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek - áll a KSH jelentésében. Márciusban a kapacitáskihasználtság már 55.2%-os volt a februári 44.9% után. A bruttó szobaárbevétel közel 10%-kal, a vendégéjszakák száma 9% felett nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az adatszolgáltatást teljesítő szállodák átlagosan 46%-os szobafoglaltsággal működtek a vizsgált időszakban (január-március). A legmagasabb (53-56%-os) kapacitáskihasználtságot a fővárosi négy- és ötcsillagos egységek érték el, amelyek egy évvel korábban 47-49%-os foglaltsággal funkcionáltak.

A szobafoglaltsági mutató - az előző év azonos időszakához hasonlóan - a többi vizsgált csoport egyikében sem érte el a 48%-ot. A legalacsonyabb kihasználtsággal (31%) a balatoni háromcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) a megfigyelt időszakban 13,200 forint volt, ami jelentős (folyó áron 1300 forint) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. A négycsillagos szállodák 11,800 - 12,900 forintos, a háromcsillagos egységek 4,300-8,400 forintos átlagárat érvényesítettek.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 6,100 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron 700 forint emelkedést mutat a 2004. januári-márciusi értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően jelentősen különbözött. A háromcsillagos szállodákban 1,300 és 3,500 forint között változott az első negyedévben. A budapesti ötcsillagos egységekben meghaladta a 15 ezer forintot.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) folyó áron 10%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű emelkedésről az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák számoltak be, amelyek szobaárbevétele 29%-kal növekedett. Kismértékű visszaesés jellemezte a balatoni háromcsillagos és az ország nyugati részén elhelyezkedő négy- és ötcsillagos szállodákat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Január-márciusban a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma dinamikusan (átlagosan 9%-kal) emelkedett az előző év első három hónapjához képest. A növekedés a budapesti házakban nagymértékű, az ország keleti felén üzemelő egységeknél kisebb volumenű volt. A Balatonnál 1-3%-kal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak az előző év első negyedévéhez képest.

A növekedési tendenciák valamennyi mutató tekintetében döntően Budapesten érvényesültek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?