-2 °C Budapest

Új besorolás az alapoknál: elavultak a régi kategóriák

Pénzcentrum
2005. április 4. 09:26

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) - több hónapos belső szakmai munka és egyeztetések eredményeként - 2005. áprilisától új kategóriák szerint sorolja be a magyarországi befektetési alapokat.

Az alapok kategorizálására már korábban is létezett egy BAMOSZ ajánlás, ami öt fő kategóriába - pénzpiaci, kötvény, vegyes, részvény, ingatlan - sorolta az egyes alapokat. Ezen kategóriákon belül a befektetések földrajzi megoszlását tekintve "hazai" és "nemzetközi" csoportokra volt bontva az adott alapok köre. Az elmúlt években az alapok növekvő száma, változatosabb befektetési politikát megvalósító, illetve újabb alaptípusok megjelenése, továbbá a hazai és nemzetközi alapok közötti határok elmosódása indokolttá tette a korábbi kategóriarendszer felülvizsgálatát.

Az új kategóriarendszer kidolgozásakor a BAMOSZ alapvetően két célt tartott szem előtt: Az egyik alapvető szempont az volt, hogy akategóriák megfelelő eligazítást adjanak a befektetőknek arra nézve, hogy milyen jellegű és milyen szintű kockázatot képvisel az adott alapok köre. További fontos cél volt atisztességes piaci verseny elősegítése azáltal, hogy részletes és egyértelműen beazonosítható kategóriák révén könnyebb legyen az alapok teljesítményének összehasonlítása.

Az említett szempontok figyelembe vételével az új kategóriarendszerben az egyes kategóriák közötti megkülönböztetés továbbra is elsősorban a kötvény- és részvény típusú eszközök arányát, illetve a kötvények esetében a portfolió átlagos hátralévő futamidejét veszi alapul.

A megfelelő tájékoztatás, illetve a korrekt összehasonlítás érdekében az új rendszerben lényegesen több kategória került kialakításra. Gyakorlatilag minden korábbi kategória helyébe két új lépett, ami kiegészült továbbá a garantált és a származtatott alapok körével. Megszűnt ugyanakkor a kategóriákon belül a "hazai" és "nemzetközi" alapok megkülönböztetése, ami helyett viszont bevezetésre került egy, az adott alap befektetéseinek jellemző devizális, földrajzi kitettségét hangsúlyozó új ismérv. Ez utóbbi lényegesen szabadabb lehetőséget biztosít az alapkezelőknek, hogy az adott alap kockázati karakterét, a befektetések földrajzi megoszlását jelezzék a befektetők számára.

Az új kategóriarendszerben az alapok az alábbi új csoportokba lesznek besorolva:
Likviditási alapok: a korábbi pénzpiaci alapokon belül azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje nem haladhatja meg a 3 hónapot.

Pénzpiaci alapok: azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje nem haladhatja meg az 1 évet.

Rövid kötvényalapok: azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje 1-3 év.

Hosszú kötvény alapok: azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje meghaladja a 3 évet.

Kötvénytúlsúlyos vegyes alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya nem haladja meg a 30%-ot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kiegyensúlyozott vegyes alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya 30-70% közötti.

Részvénytúlsúlyos alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya 70-90% közötti.

Tiszta részvény alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya meghaladja a 90%-ot.

Garantált alapok: hozamot, illetve tőkemegóvást ígérő, illetve garantáló alapok.

Származtatott alapok: olyan származtatott ügyletekbe fektető alapok, amelyek nem tartoznak a garantált alapok közé.

Ingatlanforgalmazó alapok: olyan ingatlanalapok, amelyeknél az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 30%.

Ingatlanfejlesztő alapok: olyan ingatlanalapok, amelyeknél az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 60%.

Azon alapok, amelyek befektetési politikájuk szerint egyetlen fent felsorolt kategóriába sem tartoznak, a kimutatásokban "egyéb, be nem sorolt alap"-ként szerepelnek. A befektetési alapokba fektető alapokat a mögöttes termék(ek) kategóriájának megfelelően kell kategóriába sorolni. Általános szabály, hogy a kötvény- és pénzpiaci alapok nem tartalmazhatnak részvény-típusú eszközöket, azonban a határidős eladással fedezett részvények ebből a szempontból kötvényjellegű eszköznek minősíthetők.

Áprilistól a BAMOSZ az új kategóriák szerint fogja megjelentetni az alapok adatait a saját honlapján, illetve ennek megfelelően fogja a továbbiakban szolgáltatni az adatokat minden egyéb felhasználó számára.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem