23 °C Budapest

Új besorolás az alapoknál: elavultak a régi kategóriák

Pénzcentrum
2005. április 4. 09:26

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) - több hónapos belső szakmai munka és egyeztetések eredményeként - 2005. áprilisától új kategóriák szerint sorolja be a magyarországi befektetési alapokat.

Az alapok kategorizálására már korábban is létezett egy BAMOSZ ajánlás, ami öt fő kategóriába - pénzpiaci, kötvény, vegyes, részvény, ingatlan - sorolta az egyes alapokat. Ezen kategóriákon belül a befektetések földrajzi megoszlását tekintve "hazai" és "nemzetközi" csoportokra volt bontva az adott alapok köre. Az elmúlt években az alapok növekvő száma, változatosabb befektetési politikát megvalósító, illetve újabb alaptípusok megjelenése, továbbá a hazai és nemzetközi alapok közötti határok elmosódása indokolttá tette a korábbi kategóriarendszer felülvizsgálatát.

Az új kategóriarendszer kidolgozásakor a BAMOSZ alapvetően két célt tartott szem előtt: Az egyik alapvető szempont az volt, hogy akategóriák megfelelő eligazítást adjanak a befektetőknek arra nézve, hogy milyen jellegű és milyen szintű kockázatot képvisel az adott alapok köre. További fontos cél volt atisztességes piaci verseny elősegítése azáltal, hogy részletes és egyértelműen beazonosítható kategóriák révén könnyebb legyen az alapok teljesítményének összehasonlítása.

Az említett szempontok figyelembe vételével az új kategóriarendszerben az egyes kategóriák közötti megkülönböztetés továbbra is elsősorban a kötvény- és részvény típusú eszközök arányát, illetve a kötvények esetében a portfolió átlagos hátralévő futamidejét veszi alapul.

A megfelelő tájékoztatás, illetve a korrekt összehasonlítás érdekében az új rendszerben lényegesen több kategória került kialakításra. Gyakorlatilag minden korábbi kategória helyébe két új lépett, ami kiegészült továbbá a garantált és a származtatott alapok körével. Megszűnt ugyanakkor a kategóriákon belül a "hazai" és "nemzetközi" alapok megkülönböztetése, ami helyett viszont bevezetésre került egy, az adott alap befektetéseinek jellemző devizális, földrajzi kitettségét hangsúlyozó új ismérv. Ez utóbbi lényegesen szabadabb lehetőséget biztosít az alapkezelőknek, hogy az adott alap kockázati karakterét, a befektetések földrajzi megoszlását jelezzék a befektetők számára.

Az új kategóriarendszerben az alapok az alábbi új csoportokba lesznek besorolva:
Likviditási alapok: a korábbi pénzpiaci alapokon belül azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje nem haladhatja meg a 3 hónapot.

Pénzpiaci alapok: azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje nem haladhatja meg az 1 évet.

Rövid kötvényalapok: azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje 1-3 év.

Hosszú kötvény alapok: azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje meghaladja a 3 évet.

Kötvénytúlsúlyos vegyes alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya nem haladja meg a 30%-ot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kiegyensúlyozott vegyes alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya 30-70% közötti.

Részvénytúlsúlyos alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya 70-90% közötti.

Tiszta részvény alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya meghaladja a 90%-ot.

Garantált alapok: hozamot, illetve tőkemegóvást ígérő, illetve garantáló alapok.

Származtatott alapok: olyan származtatott ügyletekbe fektető alapok, amelyek nem tartoznak a garantált alapok közé.

Ingatlanforgalmazó alapok: olyan ingatlanalapok, amelyeknél az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 30%.

Ingatlanfejlesztő alapok: olyan ingatlanalapok, amelyeknél az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 60%.

Azon alapok, amelyek befektetési politikájuk szerint egyetlen fent felsorolt kategóriába sem tartoznak, a kimutatásokban "egyéb, be nem sorolt alap"-ként szerepelnek. A befektetési alapokba fektető alapokat a mögöttes termék(ek) kategóriájának megfelelően kell kategóriába sorolni. Általános szabály, hogy a kötvény- és pénzpiaci alapok nem tartalmazhatnak részvény-típusú eszközöket, azonban a határidős eladással fedezett részvények ebből a szempontból kötvényjellegű eszköznek minősíthetők.

Áprilistól a BAMOSZ az új kategóriák szerint fogja megjelentetni az alapok adatait a saját honlapján, illetve ennek megfelelően fogja a továbbiakban szolgáltatni az adatokat minden egyéb felhasználó számára.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?