32 °C Budapest

Új besorolás az alapoknál: elavultak a régi kategóriák

Pénzcentrum
2005. április 4. 09:26

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) - több hónapos belső szakmai munka és egyeztetések eredményeként - 2005. áprilisától új kategóriák szerint sorolja be a magyarországi befektetési alapokat.

Az alapok kategorizálására már korábban is létezett egy BAMOSZ ajánlás, ami öt fő kategóriába - pénzpiaci, kötvény, vegyes, részvény, ingatlan - sorolta az egyes alapokat. Ezen kategóriákon belül a befektetések földrajzi megoszlását tekintve "hazai" és "nemzetközi" csoportokra volt bontva az adott alapok köre. Az elmúlt években az alapok növekvő száma, változatosabb befektetési politikát megvalósító, illetve újabb alaptípusok megjelenése, továbbá a hazai és nemzetközi alapok közötti határok elmosódása indokolttá tette a korábbi kategóriarendszer felülvizsgálatát.

Az új kategóriarendszer kidolgozásakor a BAMOSZ alapvetően két célt tartott szem előtt: Az egyik alapvető szempont az volt, hogy akategóriák megfelelő eligazítást adjanak a befektetőknek arra nézve, hogy milyen jellegű és milyen szintű kockázatot képvisel az adott alapok köre. További fontos cél volt atisztességes piaci verseny elősegítése azáltal, hogy részletes és egyértelműen beazonosítható kategóriák révén könnyebb legyen az alapok teljesítményének összehasonlítása.

Az említett szempontok figyelembe vételével az új kategóriarendszerben az egyes kategóriák közötti megkülönböztetés továbbra is elsősorban a kötvény- és részvény típusú eszközök arányát, illetve a kötvények esetében a portfolió átlagos hátralévő futamidejét veszi alapul.

A megfelelő tájékoztatás, illetve a korrekt összehasonlítás érdekében az új rendszerben lényegesen több kategória került kialakításra. Gyakorlatilag minden korábbi kategória helyébe két új lépett, ami kiegészült továbbá a garantált és a származtatott alapok körével. Megszűnt ugyanakkor a kategóriákon belül a "hazai" és "nemzetközi" alapok megkülönböztetése, ami helyett viszont bevezetésre került egy, az adott alap befektetéseinek jellemző devizális, földrajzi kitettségét hangsúlyozó új ismérv. Ez utóbbi lényegesen szabadabb lehetőséget biztosít az alapkezelőknek, hogy az adott alap kockázati karakterét, a befektetések földrajzi megoszlását jelezzék a befektetők számára.

Az új kategóriarendszerben az alapok az alábbi új csoportokba lesznek besorolva:
Likviditási alapok: a korábbi pénzpiaci alapokon belül azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje nem haladhatja meg a 3 hónapot.

Pénzpiaci alapok: azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje nem haladhatja meg az 1 évet.

Rövid kötvényalapok: azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje 1-3 év.

Hosszú kötvény alapok: azon alapok tartoznak ide, amelyeknél a portfolióban lévő kötvényjellegű eszközök átlagos hátralévő futamideje meghaladja a 3 évet.

Kötvénytúlsúlyos vegyes alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya nem haladja meg a 30%-ot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kiegyensúlyozott vegyes alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya 30-70% közötti.

Részvénytúlsúlyos alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya 70-90% közötti.

Tiszta részvény alapok: a portfolióban lévő részvény-típusú eszközök aránya meghaladja a 90%-ot.

Garantált alapok: hozamot, illetve tőkemegóvást ígérő, illetve garantáló alapok.

Származtatott alapok: olyan származtatott ügyletekbe fektető alapok, amelyek nem tartoznak a garantált alapok közé.

Ingatlanforgalmazó alapok: olyan ingatlanalapok, amelyeknél az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 30%.

Ingatlanfejlesztő alapok: olyan ingatlanalapok, amelyeknél az építés alatt álló ingatlanok maximális aránya 60%.

Azon alapok, amelyek befektetési politikájuk szerint egyetlen fent felsorolt kategóriába sem tartoznak, a kimutatásokban "egyéb, be nem sorolt alap"-ként szerepelnek. A befektetési alapokba fektető alapokat a mögöttes termék(ek) kategóriájának megfelelően kell kategóriába sorolni. Általános szabály, hogy a kötvény- és pénzpiaci alapok nem tartalmazhatnak részvény-típusú eszközöket, azonban a határidős eladással fedezett részvények ebből a szempontból kötvényjellegű eszköznek minősíthetők.

Áprilistól a BAMOSZ az új kategóriák szerint fogja megjelentetni az alapok adatait a saját honlapján, illetve ennek megfelelően fogja a továbbiakban szolgáltatni az adatokat minden egyéb felhasználó számára.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25