PM reakció az új bizottsági prognózisokra - eltérés csak az ÁHT hiánynál

Pénzcentrum
2005. április 4. 13:48

A főbb makrogazdasági folyamatokat tekintve összhangban van a pénzügyminisztériumi előrejelzésekkel az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott prognózisa a magyar gazdaságról - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Az Európai Bizottság is úgy látja, hogy az idén és jövőre folytatódik a viszonylag gyors, egészséges szerkezetű növekedés. A bizottsági előrejelzés 3.8-3.9 százalékos GDP bővüléssel számol 2005-ben és 2006-ban, s ez egybeesik a tárca prognózisával. A bizottság előrejelzése szerint bővül Magyarországon a foglalkoztatás és folytatódik a dezinfláció. Az idei esztendőre a múlt évi 6.8 százalékos infláció után 3.8, jövőre 3.6 százalékos, tehát meglehetősen alacsony ütemű áremelkedéssel számolnak éves átlagban.

A bizottság azzal számol, hogy a külső egyensúly fokozatosan javul, mérséklődik a GDP arányos folyó fizetési mérleg hiány, a 9 százalékos szintről fokozatosan 8 százalék közelébe kerül. Ez továbbra sem alacsony.

Az előrejelzés visszaigazolja azt a kormány prognózist, hogy az államháztartásban is folytatódik a költségvetési egyensúlyjavulás, legalább is az idei esztendőt tekintve - állítja a PM. Az idei esztendőre a kormányzati prognózis 3.6 százalék, s ennél nem sokkal magasabb, 3.9 százalékos deficitet jelez előre az Európai Bizottság.

Eltérés egyedül a jövő évi államháztartási hiány előrejelzésénél tapasztalható a minisztérium és a bizottság között. Ennek elsősorban az a magyarázata, hogy a bizottság még nem ismeri, nem ismerheti azokat az elképzeléseket, amelyek jelenleg a minisztériumban formálódnak, hogy az államháztartási hiány a konvergencia programnak megfelelően mérséklődhessen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A konvergencia program 2005-re 3.8%-os, 2006.ra 3.1%-os, 2007-re 2.4%-os, 2008-ra 1.8%-os célértékeket tartalmaz GDP arányos hiány tekintetében. Az adatok számításánál a tervezett deficitet korrigálták a nyugdíjreform teljes hatásával. Az új maastricti feltételrendszer ugyanakkor az évek előrehaladtával ennél kisebb korrekciót (degresszíven ) enged, de ez is csak néhány tized százalékpontos eltérést eredményez. A konvergencia program célja, hogy felvázoljon egy olyan makropályát, mely alapján 2010-re bevezethetővé válik az euró.

A piaci elemzők a 2006-os választási év miatt igen szkeptikusan a Pénzügyminisztérium előrejelzéseivel kapcsolatosan.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?