PM reakció az új bizottsági prognózisokra - eltérés csak az ÁHT hiánynál

Pénzcentrum
2005. április 4. 13:48

A főbb makrogazdasági folyamatokat tekintve összhangban van a pénzügyminisztériumi előrejelzésekkel az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott prognózisa a magyar gazdaságról - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Az Európai Bizottság is úgy látja, hogy az idén és jövőre folytatódik a viszonylag gyors, egészséges szerkezetű növekedés. A bizottsági előrejelzés 3.8-3.9 százalékos GDP bővüléssel számol 2005-ben és 2006-ban, s ez egybeesik a tárca prognózisával. A bizottság előrejelzése szerint bővül Magyarországon a foglalkoztatás és folytatódik a dezinfláció. Az idei esztendőre a múlt évi 6.8 százalékos infláció után 3.8, jövőre 3.6 százalékos, tehát meglehetősen alacsony ütemű áremelkedéssel számolnak éves átlagban.

A bizottság azzal számol, hogy a külső egyensúly fokozatosan javul, mérséklődik a GDP arányos folyó fizetési mérleg hiány, a 9 százalékos szintről fokozatosan 8 százalék közelébe kerül. Ez továbbra sem alacsony.

Az előrejelzés visszaigazolja azt a kormány prognózist, hogy az államháztartásban is folytatódik a költségvetési egyensúlyjavulás, legalább is az idei esztendőt tekintve - állítja a PM. Az idei esztendőre a kormányzati prognózis 3.6 százalék, s ennél nem sokkal magasabb, 3.9 százalékos deficitet jelez előre az Európai Bizottság.

Eltérés egyedül a jövő évi államháztartási hiány előrejelzésénél tapasztalható a minisztérium és a bizottság között. Ennek elsősorban az a magyarázata, hogy a bizottság még nem ismeri, nem ismerheti azokat az elképzeléseket, amelyek jelenleg a minisztériumban formálódnak, hogy az államháztartási hiány a konvergencia programnak megfelelően mérséklődhessen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A konvergencia program 2005-re 3.8%-os, 2006.ra 3.1%-os, 2007-re 2.4%-os, 2008-ra 1.8%-os célértékeket tartalmaz GDP arányos hiány tekintetében. Az adatok számításánál a tervezett deficitet korrigálták a nyugdíjreform teljes hatásával. Az új maastricti feltételrendszer ugyanakkor az évek előrehaladtával ennél kisebb korrekciót (degresszíven ) enged, de ez is csak néhány tized százalékpontos eltérést eredményez. A konvergencia program célja, hogy felvázoljon egy olyan makropályát, mely alapján 2010-re bevezethetővé válik az euró.

A piaci elemzők a 2006-os választási év miatt igen szkeptikusan a Pénzügyminisztérium előrejelzéseivel kapcsolatosan.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem