27 °C Budapest

PM reakció az új bizottsági prognózisokra - eltérés csak az ÁHT hiánynál

Pénzcentrum
2005. április 4. 13:48

A főbb makrogazdasági folyamatokat tekintve összhangban van a pénzügyminisztériumi előrejelzésekkel az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott prognózisa a magyar gazdaságról - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Az Európai Bizottság is úgy látja, hogy az idén és jövőre folytatódik a viszonylag gyors, egészséges szerkezetű növekedés. A bizottsági előrejelzés 3.8-3.9 százalékos GDP bővüléssel számol 2005-ben és 2006-ban, s ez egybeesik a tárca prognózisával. A bizottság előrejelzése szerint bővül Magyarországon a foglalkoztatás és folytatódik a dezinfláció. Az idei esztendőre a múlt évi 6.8 százalékos infláció után 3.8, jövőre 3.6 százalékos, tehát meglehetősen alacsony ütemű áremelkedéssel számolnak éves átlagban.

A bizottság azzal számol, hogy a külső egyensúly fokozatosan javul, mérséklődik a GDP arányos folyó fizetési mérleg hiány, a 9 százalékos szintről fokozatosan 8 százalék közelébe kerül. Ez továbbra sem alacsony.

Az előrejelzés visszaigazolja azt a kormány prognózist, hogy az államháztartásban is folytatódik a költségvetési egyensúlyjavulás, legalább is az idei esztendőt tekintve - állítja a PM. Az idei esztendőre a kormányzati prognózis 3.6 százalék, s ennél nem sokkal magasabb, 3.9 százalékos deficitet jelez előre az Európai Bizottság.

Eltérés egyedül a jövő évi államháztartási hiány előrejelzésénél tapasztalható a minisztérium és a bizottság között. Ennek elsősorban az a magyarázata, hogy a bizottság még nem ismeri, nem ismerheti azokat az elképzeléseket, amelyek jelenleg a minisztériumban formálódnak, hogy az államháztartási hiány a konvergencia programnak megfelelően mérséklődhessen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A konvergencia program 2005-re 3.8%-os, 2006.ra 3.1%-os, 2007-re 2.4%-os, 2008-ra 1.8%-os célértékeket tartalmaz GDP arányos hiány tekintetében. Az adatok számításánál a tervezett deficitet korrigálták a nyugdíjreform teljes hatásával. Az új maastricti feltételrendszer ugyanakkor az évek előrehaladtával ennél kisebb korrekciót (degresszíven ) enged, de ez is csak néhány tized százalékpontos eltérést eredményez. A konvergencia program célja, hogy felvázoljon egy olyan makropályát, mely alapján 2010-re bevezethetővé válik az euró.

A piaci elemzők a 2006-os választási év miatt igen szkeptikusan a Pénzügyminisztérium előrejelzéseivel kapcsolatosan.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?