32 °C Budapest

Az ECOFIN elfogadta a magyar konvergencia programot

Pénzcentrum
2005. március 8. 14:50

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az ECOFIN kedden Brüsszelben igent mondott a jelenlegi magyar konvergencia programra, és megfogalmazta ajánlását a tennivalókról - közölte a Pénzügyminisztérium.

A program szerint a magyar gazdaság 2008-ra teljesíti az euró bevezetésének feltételeit, s a közös valuta 2010-ben válthatja fel a forintot.

A tanács a Pénzügyminisztérium információi szerint elismerte a kormány eddigi intézkedéseit, melyek hatására mérséklődtek a kiadások, csökkent a hiány, a gazdaság fenntartható módon, egészséges szerkezetben növekszik. A tanács elfogadta, hogy a bruttó hazai termék 3.6 százalékára csökken az idei, nyugdíjreformmal korrigált államháztartás hiány.

Az ECOFIN azt ajánlja, hogy a kormány tegyen további erőfeszítéseket a felvázolt egyensúlyjavítás érdekében, és megfelelően intézkedjen a költségvetésben rejlő kockázatok ellensúlyozására. Javasolják a költségvetési tartalék növelését úgy, hogy annak felhasználása az idő előrehaladtával, a mérséklődő kockázatok függvényében váljék lehetővé.

A tanács olyan adóreformot támogat, amely nem veszélyezteti a program hiánycéljainak megvalósulását. Fontosnak tartja az államháztartási egyensúly további javítása és a fenntartható növekedés érdekében a reformok továbbvitelét, a közszféra, az egészségügy, az oktatás korszerűsítését, hatékonyabbá tételét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Draskovics Tibor pénzügyminiszter a tanács ülésén kifejtette: a kormány végrehajtja az államháztartási egyensúly javítását szolgáló, az ország felzárkózását elősegítő programját, a felvázoltaknak megfelelően évről-évre mérsékli a hiányt. A tanács által megfogalmazott ajánlások egybeesnek a magyar kormány szándékával. Azokat a kockázatokat, amelyeket az ez évi folyamatokkal kapcsolatban látnak, a költségvetés tervezésekor a kormány figyelembe vette. A pénzügyminiszter szerint olyan tartalék épült a költségvetésbe, amely fedezi ezeket a kockázatokat. A tartalék mértékét, valamint felhasználásának idejét és módját a kormány az ajánlásnak megfelelően fogja meghatározni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem