Az ECOFIN elfogadta a magyar konvergencia programot

Pénzcentrum
2005. március 8. 14:50

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az ECOFIN kedden Brüsszelben igent mondott a jelenlegi magyar konvergencia programra, és megfogalmazta ajánlását a tennivalókról - közölte a Pénzügyminisztérium.

A program szerint a magyar gazdaság 2008-ra teljesíti az euró bevezetésének feltételeit, s a közös valuta 2010-ben válthatja fel a forintot.

A tanács a Pénzügyminisztérium információi szerint elismerte a kormány eddigi intézkedéseit, melyek hatására mérséklődtek a kiadások, csökkent a hiány, a gazdaság fenntartható módon, egészséges szerkezetben növekszik. A tanács elfogadta, hogy a bruttó hazai termék 3.6 százalékára csökken az idei, nyugdíjreformmal korrigált államháztartás hiány.

Az ECOFIN azt ajánlja, hogy a kormány tegyen további erőfeszítéseket a felvázolt egyensúlyjavítás érdekében, és megfelelően intézkedjen a költségvetésben rejlő kockázatok ellensúlyozására. Javasolják a költségvetési tartalék növelését úgy, hogy annak felhasználása az idő előrehaladtával, a mérséklődő kockázatok függvényében váljék lehetővé.

A tanács olyan adóreformot támogat, amely nem veszélyezteti a program hiánycéljainak megvalósulását. Fontosnak tartja az államháztartási egyensúly további javítása és a fenntartható növekedés érdekében a reformok továbbvitelét, a közszféra, az egészségügy, az oktatás korszerűsítését, hatékonyabbá tételét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Draskovics Tibor pénzügyminiszter a tanács ülésén kifejtette: a kormány végrehajtja az államháztartási egyensúly javítását szolgáló, az ország felzárkózását elősegítő programját, a felvázoltaknak megfelelően évről-évre mérsékli a hiányt. A tanács által megfogalmazott ajánlások egybeesnek a magyar kormány szándékával. Azokat a kockázatokat, amelyeket az ez évi folyamatokkal kapcsolatban látnak, a költségvetés tervezésekor a kormány figyelembe vette. A pénzügyminiszter szerint olyan tartalék épült a költségvetésbe, amely fedezi ezeket a kockázatokat. A tartalék mértékét, valamint felhasználásának idejét és módját a kormány az ajánlásnak megfelelően fogja meghatározni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24