16 °C Budapest

Az ECOFIN elfogadta a magyar konvergencia programot

Pénzcentrum
2005. március 8. 14:50

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az ECOFIN kedden Brüsszelben igent mondott a jelenlegi magyar konvergencia programra, és megfogalmazta ajánlását a tennivalókról - közölte a Pénzügyminisztérium.

A program szerint a magyar gazdaság 2008-ra teljesíti az euró bevezetésének feltételeit, s a közös valuta 2010-ben válthatja fel a forintot.

A tanács a Pénzügyminisztérium információi szerint elismerte a kormány eddigi intézkedéseit, melyek hatására mérséklődtek a kiadások, csökkent a hiány, a gazdaság fenntartható módon, egészséges szerkezetben növekszik. A tanács elfogadta, hogy a bruttó hazai termék 3.6 százalékára csökken az idei, nyugdíjreformmal korrigált államháztartás hiány.

Az ECOFIN azt ajánlja, hogy a kormány tegyen további erőfeszítéseket a felvázolt egyensúlyjavítás érdekében, és megfelelően intézkedjen a költségvetésben rejlő kockázatok ellensúlyozására. Javasolják a költségvetési tartalék növelését úgy, hogy annak felhasználása az idő előrehaladtával, a mérséklődő kockázatok függvényében váljék lehetővé.

A tanács olyan adóreformot támogat, amely nem veszélyezteti a program hiánycéljainak megvalósulását. Fontosnak tartja az államháztartási egyensúly további javítása és a fenntartható növekedés érdekében a reformok továbbvitelét, a közszféra, az egészségügy, az oktatás korszerűsítését, hatékonyabbá tételét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Draskovics Tibor pénzügyminiszter a tanács ülésén kifejtette: a kormány végrehajtja az államháztartási egyensúly javítását szolgáló, az ország felzárkózását elősegítő programját, a felvázoltaknak megfelelően évről-évre mérsékli a hiányt. A tanács által megfogalmazott ajánlások egybeesnek a magyar kormány szándékával. Azokat a kockázatokat, amelyeket az ez évi folyamatokkal kapcsolatban látnak, a költségvetés tervezésekor a kormány figyelembe vette. A pénzügyminiszter szerint olyan tartalék épült a költségvetésbe, amely fedezi ezeket a kockázatokat. A tartalék mértékét, valamint felhasználásának idejét és módját a kormány az ajánlásnak megfelelően fogja meghatározni.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04