24 °C Budapest

A mai kamatdöntés a hét középpontjában

Pénzcentrum
2005. február 21. 08:25

Az MNB mai kamatdöntése, illetve a negyedéves inflációs jelentés megjelenése számít makrogazdasági adatok szempontjából a magyar piacon a legfontosabbnak az előttünk álló héten. A kamatok vonatkozásában fontos még a csütörtöki cseh és a pénteki lengyel kamatdöntés, ezen felül külön kiemelendők a kedden napvilágot látó IFO-index februári adata, valamint az Egyesült Államok januári inflációs mutatója, illetve a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatok.


Az elemzői várakozások múlt péteken változatlanul azt mutatták, hogy a magyar irányadó kamatszint a mai Monetáris Tanács ülést követően 50 bázisponttal 8.5%-ra mérséklődhet, de egyesek továbbra is ennél nagyobb vágás lehetőségéről beszélnek. Az MNB inflációs jelentésében feltehetően megerősítheti azokat az elemzői várakozásokat, miszerint a jelenlegi helyzetben nem fenyegeti különösebb veszély az idei, illetve a jövő év végi inflációs célok elérhetőségét, ami a monetáris politikában további kamatcsökkentések lehetőségét vetíti előre. A januári vártnál kedvezőbb inflációs adatok szintén ezt igazolták vissza, bár az MNB apparátusa a jelentés készítésének időpontjában ezt még nem ismerte.


Az előző cseh jegybanki kamatdöntés alaposan meglepte a piacot és az elemzőket: a Reuters 28 elemző megkérdezésével végzett felmérésében egyik szakértő sem számított vágásra, a jegybank azonban a korona felértékelődésének fékezését szem előtt tartva 25 bp-tal 2.25%-ra mérsékelte az irányadó rátát. A csütörtöki kamatdöntéskor az elemzői várakozások szerint nem lesz újabb meglepetés, maradhat a ráta.

A lengyel jegybank a várakozások szerint bár a pénteki ülésen (még) nem csökkeni irányadó kamatszintjét, ugyanakkor a monetáris politikai irányultságának eddigi szigorításra hajló kilátását semlegesre változtathatja a vártnál kedvezőbb januári inflációs adat, és az erős zloty miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A német IFO-index az elemzői várakozások szerint már a harmadik egymást követő hónapban emelkedhet, ami a mérsékelt konjunktúra fennmaradását, folytatódását jelzi. Az USA-adatok közül az infláció tekintetében továbbra is mérsékelt emelkedést várnak a szakértők. A negyedik negyedéves felülvizsgált GDP-adat várhatóan kissé meghaladhatja a korábbi 3.1%-os előzetes értéket. A következő időszak kamatdöntései szempontjából nagy jelentőségű még a szerda este megjelenő FED Minutes, azaz a februári 2-i ülés rövidített jegyzőkönyve.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?