A mai kamatdöntés a hét középpontjában

Pénzcentrum
2005. február 21. 08:25

Az MNB mai kamatdöntése, illetve a negyedéves inflációs jelentés megjelenése számít makrogazdasági adatok szempontjából a magyar piacon a legfontosabbnak az előttünk álló héten. A kamatok vonatkozásában fontos még a csütörtöki cseh és a pénteki lengyel kamatdöntés, ezen felül külön kiemelendők a kedden napvilágot látó IFO-index februári adata, valamint az Egyesült Államok januári inflációs mutatója, illetve a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatok.


Az elemzői várakozások múlt péteken változatlanul azt mutatták, hogy a magyar irányadó kamatszint a mai Monetáris Tanács ülést követően 50 bázisponttal 8.5%-ra mérséklődhet, de egyesek továbbra is ennél nagyobb vágás lehetőségéről beszélnek. Az MNB inflációs jelentésében feltehetően megerősítheti azokat az elemzői várakozásokat, miszerint a jelenlegi helyzetben nem fenyegeti különösebb veszély az idei, illetve a jövő év végi inflációs célok elérhetőségét, ami a monetáris politikában további kamatcsökkentések lehetőségét vetíti előre. A januári vártnál kedvezőbb inflációs adatok szintén ezt igazolták vissza, bár az MNB apparátusa a jelentés készítésének időpontjában ezt még nem ismerte.


Az előző cseh jegybanki kamatdöntés alaposan meglepte a piacot és az elemzőket: a Reuters 28 elemző megkérdezésével végzett felmérésében egyik szakértő sem számított vágásra, a jegybank azonban a korona felértékelődésének fékezését szem előtt tartva 25 bp-tal 2.25%-ra mérsékelte az irányadó rátát. A csütörtöki kamatdöntéskor az elemzői várakozások szerint nem lesz újabb meglepetés, maradhat a ráta.

A lengyel jegybank a várakozások szerint bár a pénteki ülésen (még) nem csökkeni irányadó kamatszintjét, ugyanakkor a monetáris politikai irányultságának eddigi szigorításra hajló kilátását semlegesre változtathatja a vártnál kedvezőbb januári inflációs adat, és az erős zloty miatt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A német IFO-index az elemzői várakozások szerint már a harmadik egymást követő hónapban emelkedhet, ami a mérsékelt konjunktúra fennmaradását, folytatódását jelzi. Az USA-adatok közül az infláció tekintetében továbbra is mérsékelt emelkedést várnak a szakértők. A negyedik negyedéves felülvizsgált GDP-adat várhatóan kissé meghaladhatja a korábbi 3.1%-os előzetes értéket. A következő időszak kamatdöntései szempontjából nagy jelentőségű még a szerda este megjelenő FED Minutes, azaz a februári 2-i ülés rövidített jegyzőkönyve.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20