4 °C Budapest

A mai kamatdöntés a hét középpontjában

Pénzcentrum
2005. február 21. 08:25

Az MNB mai kamatdöntése, illetve a negyedéves inflációs jelentés megjelenése számít makrogazdasági adatok szempontjából a magyar piacon a legfontosabbnak az előttünk álló héten. A kamatok vonatkozásában fontos még a csütörtöki cseh és a pénteki lengyel kamatdöntés, ezen felül külön kiemelendők a kedden napvilágot látó IFO-index februári adata, valamint az Egyesült Államok januári inflációs mutatója, illetve a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatok.


Az elemzői várakozások múlt péteken változatlanul azt mutatták, hogy a magyar irányadó kamatszint a mai Monetáris Tanács ülést követően 50 bázisponttal 8.5%-ra mérséklődhet, de egyesek továbbra is ennél nagyobb vágás lehetőségéről beszélnek. Az MNB inflációs jelentésében feltehetően megerősítheti azokat az elemzői várakozásokat, miszerint a jelenlegi helyzetben nem fenyegeti különösebb veszély az idei, illetve a jövő év végi inflációs célok elérhetőségét, ami a monetáris politikában további kamatcsökkentések lehetőségét vetíti előre. A januári vártnál kedvezőbb inflációs adatok szintén ezt igazolták vissza, bár az MNB apparátusa a jelentés készítésének időpontjában ezt még nem ismerte.


Az előző cseh jegybanki kamatdöntés alaposan meglepte a piacot és az elemzőket: a Reuters 28 elemző megkérdezésével végzett felmérésében egyik szakértő sem számított vágásra, a jegybank azonban a korona felértékelődésének fékezését szem előtt tartva 25 bp-tal 2.25%-ra mérsékelte az irányadó rátát. A csütörtöki kamatdöntéskor az elemzői várakozások szerint nem lesz újabb meglepetés, maradhat a ráta.

A lengyel jegybank a várakozások szerint bár a pénteki ülésen (még) nem csökkeni irányadó kamatszintjét, ugyanakkor a monetáris politikai irányultságának eddigi szigorításra hajló kilátását semlegesre változtathatja a vártnál kedvezőbb januári inflációs adat, és az erős zloty miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A német IFO-index az elemzői várakozások szerint már a harmadik egymást követő hónapban emelkedhet, ami a mérsékelt konjunktúra fennmaradását, folytatódását jelzi. Az USA-adatok közül az infláció tekintetében továbbra is mérsékelt emelkedést várnak a szakértők. A negyedik negyedéves felülvizsgált GDP-adat várhatóan kissé meghaladhatja a korábbi 3.1%-os előzetes értéket. A következő időszak kamatdöntései szempontjából nagy jelentőségű még a szerda este megjelenő FED Minutes, azaz a februári 2-i ülés rövidített jegyzőkönyve.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm