21 °C Budapest

A mai kamatdöntés a hét középpontjában

Pénzcentrum
2005. február 21. 08:25

Az MNB mai kamatdöntése, illetve a negyedéves inflációs jelentés megjelenése számít makrogazdasági adatok szempontjából a magyar piacon a legfontosabbnak az előttünk álló héten. A kamatok vonatkozásában fontos még a csütörtöki cseh és a pénteki lengyel kamatdöntés, ezen felül külön kiemelendők a kedden napvilágot látó IFO-index februári adata, valamint az Egyesült Államok januári inflációs mutatója, illetve a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatok.


Az elemzői várakozások múlt péteken változatlanul azt mutatták, hogy a magyar irányadó kamatszint a mai Monetáris Tanács ülést követően 50 bázisponttal 8.5%-ra mérséklődhet, de egyesek továbbra is ennél nagyobb vágás lehetőségéről beszélnek. Az MNB inflációs jelentésében feltehetően megerősítheti azokat az elemzői várakozásokat, miszerint a jelenlegi helyzetben nem fenyegeti különösebb veszély az idei, illetve a jövő év végi inflációs célok elérhetőségét, ami a monetáris politikában további kamatcsökkentések lehetőségét vetíti előre. A januári vártnál kedvezőbb inflációs adatok szintén ezt igazolták vissza, bár az MNB apparátusa a jelentés készítésének időpontjában ezt még nem ismerte.


Az előző cseh jegybanki kamatdöntés alaposan meglepte a piacot és az elemzőket: a Reuters 28 elemző megkérdezésével végzett felmérésében egyik szakértő sem számított vágásra, a jegybank azonban a korona felértékelődésének fékezését szem előtt tartva 25 bp-tal 2.25%-ra mérsékelte az irányadó rátát. A csütörtöki kamatdöntéskor az elemzői várakozások szerint nem lesz újabb meglepetés, maradhat a ráta.

A lengyel jegybank a várakozások szerint bár a pénteki ülésen (még) nem csökkeni irányadó kamatszintjét, ugyanakkor a monetáris politikai irányultságának eddigi szigorításra hajló kilátását semlegesre változtathatja a vártnál kedvezőbb januári inflációs adat, és az erős zloty miatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A német IFO-index az elemzői várakozások szerint már a harmadik egymást követő hónapban emelkedhet, ami a mérsékelt konjunktúra fennmaradását, folytatódását jelzi. Az USA-adatok közül az infláció tekintetében továbbra is mérsékelt emelkedést várnak a szakértők. A negyedik negyedéves felülvizsgált GDP-adat várhatóan kissé meghaladhatja a korábbi 3.1%-os előzetes értéket. A következő időszak kamatdöntései szempontjából nagy jelentőségű még a szerda este megjelenő FED Minutes, azaz a februári 2-i ülés rövidített jegyzőkönyve.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem