34 °C Budapest

Javuló konjunktúra és fokozódó optimizmus januárban (GKI)

Pénzcentrum
2005. február 14. 07:00

Januárban - az őszi romlás után - tovább javult a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt kedvezőbbek lettek.

Az üzleti bizalmi index értéke 2004-ben a nyár elejétől kezdve romlott, s novemberben érte el mélypontját. Januárban azonban - a javulás ellenére - még mindig kedvezőtlenebbek voltak a várakozások, mint októberben.

Az ipari várakozások decemberhez viszonyítva kissé romlottak. A vállalkozók főleg az elmúlt időszak termelését tartották rosszabbnak, a következő időszak megítélése nem változott. A rendelésállományt ugyan a korábbinál többen látták alacsonynak, de az export-rendelések megítélése kedvezőbb lett.


Az építőiparban csökkent a pesszimizmus. Az elmúlt hónapok termelésének megítélése ugyan valamelyest tovább romlott, de a rendelésállományé kissé, a foglalkoztatási lehetőségeké határozottan javult.

A kereskedelemben sokat javultak a várakozások. A válaszolók - természetesen a szezonális hatásokat kiszűrve - a decemberinél érezhetően jobb üzletmenetről számoltak be, s kissé aktívabb jövőbeni megrendelési politikát jeleztek.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése minden ágazatban és a lakosság körében is érezhetően kedvezőbb lett.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztói bizalmi index értéke januárban sokkal magasabb, mint egy évvel korábban, de még mindig elmarad a két évvel korábban (a választási évben) mért értéktől. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket januárban kissé jobbnak látták, mint decemberben, a következő 12 hónapban pedig számottevő javulást vártak. Inflációs várakozásaik a decemberihez képest igen jelentősen csökkentek, s a következő 12 hónapban az áremelkedés ütemének további mérsékelt csökkenésére számítottak.

Munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik ugyancsak kedvezőbbé váltak. A lakosság vásárlási kedve jelentősen javult az előző hónaphoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások további javulást feltételeznek. Ezzel párhuzamosan kissé mérséklődött a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?