19 °C Budapest

Javuló konjunktúra és fokozódó optimizmus januárban (GKI)

Pénzcentrum
2005. február 14. 07:00

Januárban - az őszi romlás után - tovább javult a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt kedvezőbbek lettek.

Az üzleti bizalmi index értéke 2004-ben a nyár elejétől kezdve romlott, s novemberben érte el mélypontját. Januárban azonban - a javulás ellenére - még mindig kedvezőtlenebbek voltak a várakozások, mint októberben.

Az ipari várakozások decemberhez viszonyítva kissé romlottak. A vállalkozók főleg az elmúlt időszak termelését tartották rosszabbnak, a következő időszak megítélése nem változott. A rendelésállományt ugyan a korábbinál többen látták alacsonynak, de az export-rendelések megítélése kedvezőbb lett.


Az építőiparban csökkent a pesszimizmus. Az elmúlt hónapok termelésének megítélése ugyan valamelyest tovább romlott, de a rendelésállományé kissé, a foglalkoztatási lehetőségeké határozottan javult.

A kereskedelemben sokat javultak a várakozások. A válaszolók - természetesen a szezonális hatásokat kiszűrve - a decemberinél érezhetően jobb üzletmenetről számoltak be, s kissé aktívabb jövőbeni megrendelési politikát jeleztek.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése minden ágazatban és a lakosság körében is érezhetően kedvezőbb lett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fogyasztói bizalmi index értéke januárban sokkal magasabb, mint egy évvel korábban, de még mindig elmarad a két évvel korábban (a választási évben) mért értéktől. A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket januárban kissé jobbnak látták, mint decemberben, a következő 12 hónapban pedig számottevő javulást vártak. Inflációs várakozásaik a decemberihez képest igen jelentősen csökkentek, s a következő 12 hónapban az áremelkedés ütemének további mérsékelt csökkenésére számítottak.

Munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik ugyancsak kedvezőbbé váltak. A lakosság vásárlási kedve jelentősen javult az előző hónaphoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások további javulást feltételeznek. Ezzel párhuzamosan kissé mérséklődött a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM