MNB: szakaszhatár közelébe érkezett a kamatpolitika

Pénzcentrum
2005. február 11. 14:03

Az MNB 14:00-kor tette közzé a Monetáris Tanács legutóbbi kamatmeghatározó ülésének jegyzőkönyvét. A Tanács tagjai az előző kamatmeghatározó ülés óta beérkezett információkat értékelve egyöntetűen lehetőséget láttak a jegybanki alapkamatláb csökkentésére - áll a közleményben. A kamatcsökkentés mértékére két javaslat merült fel; ezek alapján a Tanács az 50 bp-os illetve 25 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét vitatta meg. Az egyik tag - kizárólag az inflációs kilátások alapján - akár 75 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét is említette, de úgy látta, az egyéb kockázatok és bizonytalanságok nem tesznek lehetővé ilyen mértékű kamatcsökkentést. A Tanács végül 50 bp-tal csökkentett január 24-én, ugyanakkor a jegyzőkönyvből kiderül, hogy a továbbiakban fokozott óvatosság várható, mely a kamatcsökkentési várakozásokat hűtheti.

A 25 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét többen is elfogadhatónak tartották. A kisebb kamatcsökkentés mellett felhozott érvek szerint az infláció kedvezőbben alakult ugyan a várakozásoknál, de ebben egyedi és technikai hatások is közrejátszottak. Így az inflációs kilátások képe nem javult olyan mértékben, mint az a fő inflációs adat alapján tűnik.

Az előrejelzések alapján az egyensúlytalanságot jelző fundamentális mutatók nem romlanak ugyan tovább, de nem is figyelhető meg lényeges javulás. A Tanács legtöbb tagja sajnálatosnak tartotta, hogy a kormány a nemzetközi intézmények gazdaságpolitikai kritikáit nem a megfelelő súllyal kezeli.

Több tag is kiemelte, hogy az árfolyammal kapcsolatos kormányzati kommunikáció a gazdaságpolitikai bizonytalanság fokozásával a kockázati prémiumelvárásokat növelte, ezzel is megnehezítve a kamatok mérséklődését. A jegybanktörvény módosításának következményei a monetáris politika körüli bizonytalanságot is fokozzák.

Összességükben csökkentek a felfelé mutató inflációs kockázatok, mérséklődni látszik a célsáv felső határát meghaladó infláció valószínűsége mind 2005, mind 2006 végére.

Általánosan elfogadott álláspont volt ugyanakkor, hogy a béralakulás értékelése az adatsor ingatagsága miatt is bizonytalanságokkal terhelt. Nem zárható ki, hogy a bérnövekedés trendszerű csökkenése megállt, így a további bérkilátások bizonytalanok.

A nemzetközi befektetési környezet továbbra is viszonylag kedvező. Megállt ugyan a feltörekvő piacokra vonatkozó kockázatvállalási hajlandóság korábban tapasztalt emelkedése, és a kockázati felárak kismértékben nőttek is, de szintjük még mindig alacsony. A további javulás kilátásai
mindazonáltal bizonytalanok, nem zárható ki, hogy a kockázatvállalási hajlandóság gyengül.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A hosszú hozamfelárak alakulásából egyes tagok levonhatónak tartották a következtetést, hogy a piac elfogadná és hitelesnek tartaná az 50 bp-os kamatcsökkentést a jelen ülésen, a további lépések azonban kiemelt óvatosságot igényelnek. Az inflációs kilátások és a kockázati megítélés alakulásával a monetáris politika hitelességét is fontosnak tartották.

Az 50 bp-os kamatcsökkentés, mint az óvatos kamatcsökkentések politikáját folytató lépés elfogadása mellett a Tanács több tagja fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ezzel a kamatlépéssel szakaszhatár közelébe érkezik a kamatpolitika, a kamatfelár olyan szinthez közelít, amely a továbbiakban indokolttá teszi az eddigieknél is nagyobb óvatosságot a kamatok alakításában.

A Tanács minden tagja 50 bp-os kamatcsökkentés mellett szavazott. A Monetáris Tanács így egyhangú határozattal 2005. január 25-i hatállyal a jegybanki alapkamatláb 0.5 százalékpontos mérsékléséről döntött.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20