-1 °C Budapest

MNB: szakaszhatár közelébe érkezett a kamatpolitika

Pénzcentrum
2005. február 11. 14:03

Az MNB 14:00-kor tette közzé a Monetáris Tanács legutóbbi kamatmeghatározó ülésének jegyzőkönyvét. A Tanács tagjai az előző kamatmeghatározó ülés óta beérkezett információkat értékelve egyöntetűen lehetőséget láttak a jegybanki alapkamatláb csökkentésére - áll a közleményben. A kamatcsökkentés mértékére két javaslat merült fel; ezek alapján a Tanács az 50 bp-os illetve 25 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét vitatta meg. Az egyik tag - kizárólag az inflációs kilátások alapján - akár 75 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét is említette, de úgy látta, az egyéb kockázatok és bizonytalanságok nem tesznek lehetővé ilyen mértékű kamatcsökkentést. A Tanács végül 50 bp-tal csökkentett január 24-én, ugyanakkor a jegyzőkönyvből kiderül, hogy a továbbiakban fokozott óvatosság várható, mely a kamatcsökkentési várakozásokat hűtheti.

A 25 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét többen is elfogadhatónak tartották. A kisebb kamatcsökkentés mellett felhozott érvek szerint az infláció kedvezőbben alakult ugyan a várakozásoknál, de ebben egyedi és technikai hatások is közrejátszottak. Így az inflációs kilátások képe nem javult olyan mértékben, mint az a fő inflációs adat alapján tűnik.

Az előrejelzések alapján az egyensúlytalanságot jelző fundamentális mutatók nem romlanak ugyan tovább, de nem is figyelhető meg lényeges javulás. A Tanács legtöbb tagja sajnálatosnak tartotta, hogy a kormány a nemzetközi intézmények gazdaságpolitikai kritikáit nem a megfelelő súllyal kezeli.

Több tag is kiemelte, hogy az árfolyammal kapcsolatos kormányzati kommunikáció a gazdaságpolitikai bizonytalanság fokozásával a kockázati prémiumelvárásokat növelte, ezzel is megnehezítve a kamatok mérséklődését. A jegybanktörvény módosításának következményei a monetáris politika körüli bizonytalanságot is fokozzák.

Összességükben csökkentek a felfelé mutató inflációs kockázatok, mérséklődni látszik a célsáv felső határát meghaladó infláció valószínűsége mind 2005, mind 2006 végére.

Általánosan elfogadott álláspont volt ugyanakkor, hogy a béralakulás értékelése az adatsor ingatagsága miatt is bizonytalanságokkal terhelt. Nem zárható ki, hogy a bérnövekedés trendszerű csökkenése megállt, így a további bérkilátások bizonytalanok.

A nemzetközi befektetési környezet továbbra is viszonylag kedvező. Megállt ugyan a feltörekvő piacokra vonatkozó kockázatvállalási hajlandóság korábban tapasztalt emelkedése, és a kockázati felárak kismértékben nőttek is, de szintjük még mindig alacsony. A további javulás kilátásai
mindazonáltal bizonytalanok, nem zárható ki, hogy a kockázatvállalási hajlandóság gyengül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hosszú hozamfelárak alakulásából egyes tagok levonhatónak tartották a következtetést, hogy a piac elfogadná és hitelesnek tartaná az 50 bp-os kamatcsökkentést a jelen ülésen, a további lépések azonban kiemelt óvatosságot igényelnek. Az inflációs kilátások és a kockázati megítélés alakulásával a monetáris politika hitelességét is fontosnak tartották.

Az 50 bp-os kamatcsökkentés, mint az óvatos kamatcsökkentések politikáját folytató lépés elfogadása mellett a Tanács több tagja fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ezzel a kamatlépéssel szakaszhatár közelébe érkezik a kamatpolitika, a kamatfelár olyan szinthez közelít, amely a továbbiakban indokolttá teszi az eddigieknél is nagyobb óvatosságot a kamatok alakításában.

A Tanács minden tagja 50 bp-os kamatcsökkentés mellett szavazott. A Monetáris Tanács így egyhangú határozattal 2005. január 25-i hatállyal a jegybanki alapkamatláb 0.5 százalékpontos mérsékléséről döntött.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.09 01:35
GARDENING LEAVE An employee's suspension from work on full pay for the duration of a notice period,...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem