MNB: szakaszhatár közelébe érkezett a kamatpolitika

Pénzcentrum
2005. február 11. 14:03

Az MNB 14:00-kor tette közzé a Monetáris Tanács legutóbbi kamatmeghatározó ülésének jegyzőkönyvét. A Tanács tagjai az előző kamatmeghatározó ülés óta beérkezett információkat értékelve egyöntetűen lehetőséget láttak a jegybanki alapkamatláb csökkentésére - áll a közleményben. A kamatcsökkentés mértékére két javaslat merült fel; ezek alapján a Tanács az 50 bp-os illetve 25 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét vitatta meg. Az egyik tag - kizárólag az inflációs kilátások alapján - akár 75 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét is említette, de úgy látta, az egyéb kockázatok és bizonytalanságok nem tesznek lehetővé ilyen mértékű kamatcsökkentést. A Tanács végül 50 bp-tal csökkentett január 24-én, ugyanakkor a jegyzőkönyvből kiderül, hogy a továbbiakban fokozott óvatosság várható, mely a kamatcsökkentési várakozásokat hűtheti.

A 25 bp-os kamatcsökkentés lehetőségét többen is elfogadhatónak tartották. A kisebb kamatcsökkentés mellett felhozott érvek szerint az infláció kedvezőbben alakult ugyan a várakozásoknál, de ebben egyedi és technikai hatások is közrejátszottak. Így az inflációs kilátások képe nem javult olyan mértékben, mint az a fő inflációs adat alapján tűnik.

Az előrejelzések alapján az egyensúlytalanságot jelző fundamentális mutatók nem romlanak ugyan tovább, de nem is figyelhető meg lényeges javulás. A Tanács legtöbb tagja sajnálatosnak tartotta, hogy a kormány a nemzetközi intézmények gazdaságpolitikai kritikáit nem a megfelelő súllyal kezeli.

Több tag is kiemelte, hogy az árfolyammal kapcsolatos kormányzati kommunikáció a gazdaságpolitikai bizonytalanság fokozásával a kockázati prémiumelvárásokat növelte, ezzel is megnehezítve a kamatok mérséklődését. A jegybanktörvény módosításának következményei a monetáris politika körüli bizonytalanságot is fokozzák.

Összességükben csökkentek a felfelé mutató inflációs kockázatok, mérséklődni látszik a célsáv felső határát meghaladó infláció valószínűsége mind 2005, mind 2006 végére.

Általánosan elfogadott álláspont volt ugyanakkor, hogy a béralakulás értékelése az adatsor ingatagsága miatt is bizonytalanságokkal terhelt. Nem zárható ki, hogy a bérnövekedés trendszerű csökkenése megállt, így a további bérkilátások bizonytalanok.

A nemzetközi befektetési környezet továbbra is viszonylag kedvező. Megállt ugyan a feltörekvő piacokra vonatkozó kockázatvállalási hajlandóság korábban tapasztalt emelkedése, és a kockázati felárak kismértékben nőttek is, de szintjük még mindig alacsony. A további javulás kilátásai
mindazonáltal bizonytalanok, nem zárható ki, hogy a kockázatvállalási hajlandóság gyengül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hosszú hozamfelárak alakulásából egyes tagok levonhatónak tartották a következtetést, hogy a piac elfogadná és hitelesnek tartaná az 50 bp-os kamatcsökkentést a jelen ülésen, a további lépések azonban kiemelt óvatosságot igényelnek. Az inflációs kilátások és a kockázati megítélés alakulásával a monetáris politika hitelességét is fontosnak tartották.

Az 50 bp-os kamatcsökkentés, mint az óvatos kamatcsökkentések politikáját folytató lépés elfogadása mellett a Tanács több tagja fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ezzel a kamatlépéssel szakaszhatár közelébe érkezik a kamatpolitika, a kamatfelár olyan szinthez közelít, amely a továbbiakban indokolttá teszi az eddigieknél is nagyobb óvatosságot a kamatok alakításában.

A Tanács minden tagja 50 bp-os kamatcsökkentés mellett szavazott. A Monetáris Tanács így egyhangú határozattal 2005. január 25-i hatállyal a jegybanki alapkamatláb 0.5 százalékpontos mérsékléséről döntött.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem