8 °C Budapest

250 m eurós hiány a külkereskedelmi mérlegben - vártnak megfelelő

Pénzcentrum
2005. január 11. 09:00

A várakozásokkal lényegében megegyező külkereskedelmi adatokat közölt ma a KSH. A deficit mértéke novemberben 250 m eurót tett ki, az export az egy évvel korábbinál 15%-kal, az import 14.3%-kal volt magasabb. Az első 11 havi deficit 4,73.6 m eurót tett ki, ami közel 300 m euróval magasabb, mint 2003 azonos időszakában volt. Elmondható, hogy mind az export, mind az import továbbra is igen dinamikusan nő. A novemberi kivitel 81, a behozatal 71% át az Európai Unió 24 tagállamával bonyolítottuk le.

A folyamatokat értékelve a KSH úgy véli, hogy 2004 első félévében a külgazdasági folyamatokban folytatódott a 2003 III. negyedévében elkezdődött növekedés. Az első hat hónap során a behozatal és a kivitel volumene is erőteljesen, 19, illetve 20%-kal növekedett a megelőző év azonos időszakához képest. A július-októberi időszakban a forgalom az első félévi ütemnél kisebb mértékben, de még mindig számottevően nőtt. Az első tíz hónap átlagában az export volumene 17, az importé 16% kal nőtt egy év alatt.


A kivitel behozatalhoz viszonyított aránya, az ún. fedezettségi mutató - a csatlakozást közvetlenül megelőző hónapok kiugróan magas importszintje ellenére - az időszak egészét tekintve szerény mértékben javult a megelőző év első tíz hónapjához képest.

Az év végére elemzői becslések szerint a hiány mértéke elérheti a 4.6-4.7 mrd eurót, ami kb. 0.5 mrd eurós növekedés tavalyhoz képest. A hiány mértéke ezzel a GDP 5.8%-ra nőhet a 2003-as 5.7 %-ról.


Az első 10 hónapban a kivitel 62%-át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene 23%-kal nőtt a 2003. év azonos időszakához képest. A teljes kivitelből közel 20%-os forgalmi súllyal rendelkező híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek forintértéke 30%-kal növekedett. Az élelmiszer, ital, dohány főcsoport volumene az első tíz hónap átlagában már kismértékű növekedést mutat a megelőző év azonos időszakával összehasonlítva (1%), ami elsősorban a beinduló gabonaexporttal magyarázható.

A behozatal valamivel több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene 22%-kal nőtt. A legnagyobb forgalommal rendelkező villamos gépek, készülékek és műszerek árucsoport értéke mintegy negyedével, a közel 800 milliárd forintért behozott híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek értéke pedig 43%-kal haladta meg a bázisidőszakban regisztrált szintet. A speciális szakipari gépek importértéke ugyanakkor 15%-kal mérséklődött.
A feldolgozott termékek behozatalának volumene 10%-kal nőtt a bázisidőszakhoz képest. A közel 240 milliárd forintért importált vas és acél árucsoport értéke 29%-kal bővült, az energiahordozók importvolumene stagnált.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 14, a behozatalé 10%-kal nőtt a 2003. január-októberi időszakhoz képest. A meghatározó forgalmi súllyal rendelkező EU-15 országcsoport viszonylatában a növekedési ütemek kissé elmaradtak a teljes uniós kereskedelemre számítottaktól, az új tagországok vonatkozásában viszont lényegesen meghaladták azokat. Az unión kívüli országokba irányuló export volumene 29, a behozatalé pedig 34%-kal bővült. Az ázsiai országokból feladott import forintértéke 57%-kal nőtt, amelynek következtében a földrész országai összességében 13%-kal részesedtek a behozatalból, szemben a megelőző évi 9.5%-os aránnyal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A külkereskedelmi mérleg alakulásának országcsoportos metszetét vizsgálva az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem hiánya mintegy 200 milliárd forinttal mérséklődött, az unión kívüli országokkal folytatott kereskedelem egyenlege ugyanakkor több mint 270 milliárd forinttal romlott. Ez utóbbi országcsoport viszonylatában a deficit értéke megközelítette a 870 milliárd forintot. Az adatok értékelésekor azonban mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a csatlakozást követően számos nagyvállalat magyarországi termelőegységeihez már nem egyes régi EU-tagországokon keresztül, hanem közvetlenül az ázsiai országokból kerülnek a gyártáshoz szükséges alapanyagok.

Megjegyzés:

Az átmeneti intézkedések alapján az ún. technikai EV-k alkalmazásával szabad forgalomba helyezett közösségi áruk összetételének megismerése céljából végrehajtott vállalati adatgyűjtés eredménye alapján az importban korrekció végrehajtása szükséges. A KSH becslési módszereit tárcaegyeztetésen véglegesíti, és a korrekciót a február 8-án megjelenő gyorsjelentésben teszi közzé. Ez azt jelenti, hogy az adatokat e tekintetben májusig visszamenőleg módosítják.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem