250 m eurós hiány a külkereskedelmi mérlegben - vártnak megfelelő

Pénzcentrum
2005. január 11. 09:00

A várakozásokkal lényegében megegyező külkereskedelmi adatokat közölt ma a KSH. A deficit mértéke novemberben 250 m eurót tett ki, az export az egy évvel korábbinál 15%-kal, az import 14.3%-kal volt magasabb. Az első 11 havi deficit 4,73.6 m eurót tett ki, ami közel 300 m euróval magasabb, mint 2003 azonos időszakában volt. Elmondható, hogy mind az export, mind az import továbbra is igen dinamikusan nő. A novemberi kivitel 81, a behozatal 71% át az Európai Unió 24 tagállamával bonyolítottuk le.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A folyamatokat értékelve a KSH úgy véli, hogy 2004 első félévében a külgazdasági folyamatokban folytatódott a 2003 III. negyedévében elkezdődött növekedés. Az első hat hónap során a behozatal és a kivitel volumene is erőteljesen, 19, illetve 20%-kal növekedett a megelőző év azonos időszakához képest. A július-októberi időszakban a forgalom az első félévi ütemnél kisebb mértékben, de még mindig számottevően nőtt. Az első tíz hónap átlagában az export volumene 17, az importé 16% kal nőtt egy év alatt.


A kivitel behozatalhoz viszonyított aránya, az ún. fedezettségi mutató - a csatlakozást közvetlenül megelőző hónapok kiugróan magas importszintje ellenére - az időszak egészét tekintve szerény mértékben javult a megelőző év első tíz hónapjához képest.

Az év végére elemzői becslések szerint a hiány mértéke elérheti a 4.6-4.7 mrd eurót, ami kb. 0.5 mrd eurós növekedés tavalyhoz képest. A hiány mértéke ezzel a GDP 5.8%-ra nőhet a 2003-as 5.7 %-ról.


Az első 10 hónapban a kivitel 62%-át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene 23%-kal nőtt a 2003. év azonos időszakához képest. A teljes kivitelből közel 20%-os forgalmi súllyal rendelkező híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek forintértéke 30%-kal növekedett. Az élelmiszer, ital, dohány főcsoport volumene az első tíz hónap átlagában már kismértékű növekedést mutat a megelőző év azonos időszakával összehasonlítva (1%), ami elsősorban a beinduló gabonaexporttal magyarázható.

A behozatal valamivel több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene 22%-kal nőtt. A legnagyobb forgalommal rendelkező villamos gépek, készülékek és műszerek árucsoport értéke mintegy negyedével, a közel 800 milliárd forintért behozott híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek értéke pedig 43%-kal haladta meg a bázisidőszakban regisztrált szintet. A speciális szakipari gépek importértéke ugyanakkor 15%-kal mérséklődött.
A feldolgozott termékek behozatalának volumene 10%-kal nőtt a bázisidőszakhoz képest. A közel 240 milliárd forintért importált vas és acél árucsoport értéke 29%-kal bővült, az energiahordozók importvolumene stagnált.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 14, a behozatalé 10%-kal nőtt a 2003. január-októberi időszakhoz képest. A meghatározó forgalmi súllyal rendelkező EU-15 országcsoport viszonylatában a növekedési ütemek kissé elmaradtak a teljes uniós kereskedelemre számítottaktól, az új tagországok vonatkozásában viszont lényegesen meghaladták azokat. Az unión kívüli országokba irányuló export volumene 29, a behozatalé pedig 34%-kal bővült. Az ázsiai országokból feladott import forintértéke 57%-kal nőtt, amelynek következtében a földrész országai összességében 13%-kal részesedtek a behozatalból, szemben a megelőző évi 9.5%-os aránnyal.

A külkereskedelmi mérleg alakulásának országcsoportos metszetét vizsgálva az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem hiánya mintegy 200 milliárd forinttal mérséklődött, az unión kívüli országokkal folytatott kereskedelem egyenlege ugyanakkor több mint 270 milliárd forinttal romlott. Ez utóbbi országcsoport viszonylatában a deficit értéke megközelítette a 870 milliárd forintot. Az adatok értékelésekor azonban mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a csatlakozást követően számos nagyvállalat magyarországi termelőegységeihez már nem egyes régi EU-tagországokon keresztül, hanem közvetlenül az ázsiai országokból kerülnek a gyártáshoz szükséges alapanyagok.

Megjegyzés:

Az átmeneti intézkedések alapján az ún. technikai EV-k alkalmazásával szabad forgalomba helyezett közösségi áruk összetételének megismerése céljából végrehajtott vállalati adatgyűjtés eredménye alapján az importban korrekció végrehajtása szükséges. A KSH becslési módszereit tárcaegyeztetésen véglegesíti, és a korrekciót a február 8-án megjelenő gyorsjelentésben teszi közzé. Ez azt jelenti, hogy az adatokat e tekintetben májusig visszamenőleg módosítják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20