22 °C Budapest

250 m eurós hiány a külkereskedelmi mérlegben - vártnak megfelelő

Pénzcentrum
2005. január 11. 09:00

A várakozásokkal lényegében megegyező külkereskedelmi adatokat közölt ma a KSH. A deficit mértéke novemberben 250 m eurót tett ki, az export az egy évvel korábbinál 15%-kal, az import 14.3%-kal volt magasabb. Az első 11 havi deficit 4,73.6 m eurót tett ki, ami közel 300 m euróval magasabb, mint 2003 azonos időszakában volt. Elmondható, hogy mind az export, mind az import továbbra is igen dinamikusan nő. A novemberi kivitel 81, a behozatal 71% át az Európai Unió 24 tagállamával bonyolítottuk le.

A folyamatokat értékelve a KSH úgy véli, hogy 2004 első félévében a külgazdasági folyamatokban folytatódott a 2003 III. negyedévében elkezdődött növekedés. Az első hat hónap során a behozatal és a kivitel volumene is erőteljesen, 19, illetve 20%-kal növekedett a megelőző év azonos időszakához képest. A július-októberi időszakban a forgalom az első félévi ütemnél kisebb mértékben, de még mindig számottevően nőtt. Az első tíz hónap átlagában az export volumene 17, az importé 16% kal nőtt egy év alatt.


A kivitel behozatalhoz viszonyított aránya, az ún. fedezettségi mutató - a csatlakozást közvetlenül megelőző hónapok kiugróan magas importszintje ellenére - az időszak egészét tekintve szerény mértékben javult a megelőző év első tíz hónapjához képest.

Az év végére elemzői becslések szerint a hiány mértéke elérheti a 4.6-4.7 mrd eurót, ami kb. 0.5 mrd eurós növekedés tavalyhoz képest. A hiány mértéke ezzel a GDP 5.8%-ra nőhet a 2003-as 5.7 %-ról.


Az első 10 hónapban a kivitel 62%-át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene 23%-kal nőtt a 2003. év azonos időszakához képest. A teljes kivitelből közel 20%-os forgalmi súllyal rendelkező híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek forintértéke 30%-kal növekedett. Az élelmiszer, ital, dohány főcsoport volumene az első tíz hónap átlagában már kismértékű növekedést mutat a megelőző év azonos időszakával összehasonlítva (1%), ami elsősorban a beinduló gabonaexporttal magyarázható.

A behozatal valamivel több mint felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene 22%-kal nőtt. A legnagyobb forgalommal rendelkező villamos gépek, készülékek és műszerek árucsoport értéke mintegy negyedével, a közel 800 milliárd forintért behozott híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek értéke pedig 43%-kal haladta meg a bázisidőszakban regisztrált szintet. A speciális szakipari gépek importértéke ugyanakkor 15%-kal mérséklődött.
A feldolgozott termékek behozatalának volumene 10%-kal nőtt a bázisidőszakhoz képest. A közel 240 milliárd forintért importált vas és acél árucsoport értéke 29%-kal bővült, az energiahordozók importvolumene stagnált.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 14, a behozatalé 10%-kal nőtt a 2003. január-októberi időszakhoz képest. A meghatározó forgalmi súllyal rendelkező EU-15 országcsoport viszonylatában a növekedési ütemek kissé elmaradtak a teljes uniós kereskedelemre számítottaktól, az új tagországok vonatkozásában viszont lényegesen meghaladták azokat. Az unión kívüli országokba irányuló export volumene 29, a behozatalé pedig 34%-kal bővült. Az ázsiai országokból feladott import forintértéke 57%-kal nőtt, amelynek következtében a földrész országai összességében 13%-kal részesedtek a behozatalból, szemben a megelőző évi 9.5%-os aránnyal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A külkereskedelmi mérleg alakulásának országcsoportos metszetét vizsgálva az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem hiánya mintegy 200 milliárd forinttal mérséklődött, az unión kívüli országokkal folytatott kereskedelem egyenlege ugyanakkor több mint 270 milliárd forinttal romlott. Ez utóbbi országcsoport viszonylatában a deficit értéke megközelítette a 870 milliárd forintot. Az adatok értékelésekor azonban mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a csatlakozást követően számos nagyvállalat magyarországi termelőegységeihez már nem egyes régi EU-tagországokon keresztül, hanem közvetlenül az ázsiai országokból kerülnek a gyártáshoz szükséges alapanyagok.

Megjegyzés:

Az átmeneti intézkedések alapján az ún. technikai EV-k alkalmazásával szabad forgalomba helyezett közösségi áruk összetételének megismerése céljából végrehajtott vállalati adatgyűjtés eredménye alapján az importban korrekció végrehajtása szükséges. A KSH becslési módszereit tárcaegyeztetésen véglegesíti, és a korrekciót a február 8-án megjelenő gyorsjelentésben teszi közzé. Ez azt jelenti, hogy az adatokat e tekintetben májusig visszamenőleg módosítják.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm