28 °C Budapest

Járai nyilatkozata nem befolyásolta az elemzőket: 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2004. december 20. 12:00

A ma délelőtt általunk megkérdezett 2 elemző, és egy alapkezelő egyikének sem változott a véleménye a mai Monetáris Tanács kamatdöntésével kapcsolatban a tegnapi Járai Zsigmond nyilatkozat hatására: továbbra is 50 bp-os kamatcsökkentésre számítanak. Így a jegybanki alapkamat 9.50%-ra mérséklődhet holnaptól. A döntés 14:00-kor válik ismertté. A mai döntéssel kapcsolatban Barcza Györgyöt, az ING Bank elemzőjét, Forián Szabó Gergelyt, a CA-IB alapkezelőjét, és Vojnits Tamást, az OTP Bank elemzőjét kérdeztük. Véleményüket abc-sorrendben közöljük.2004.12.20 08:22
Járai: már összeomlott volna a magyar gazdaság, ha...A szakértő elmondta, hogy a tegnapi Járai Zsigmond nyilatkozat nem változtatott a véleményén, továbbra is 50 bp-os vágást vár, majd hozzátette, hogy Járainak is csak egy szavazata van a Monetáris Tanácsban. Nem jelentett az elemző szerint újdonságot az államadósság növekedésére vonatkozó megjegyzés.

Barcza szerint az infláció további várhatóan lendületes csökkenése teret enged a kamatcsökkentéseknek. Bár a napokban bejelentett gáz-, illetve gyógyszeráremelések hatásait még nem számolták újra a 2005-ös inflációs prognózisaikban, de az elemző szerint elképzelhető, hogy 2005. elején már azonnal 5% alatti éves alapú inflációs rátával találkozunk, sőt év közben akár 4% alatti értéket is közölhet majd a KSH.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszereknél a csökkenő áremelkedési trend egészen 2006. márciusáig teret engedhet a kamatcsökkentéseknek, mivel az élelmiszeráraknál rendszerint 1-1.5 évig szoktak tartani a trendek.

A Bloomberg adatai szerint a megkérdezett 17 elemző mindegyike 50 bp-os vágást vár. Barcza szerint ha az MNB elébe menne a piaci várakozásoknak (75, vagy esetleg 100 bp-os csökkentés), akkor azzal a középtávon ismét emelkedő inflációs várakozásokon keresztül púpos hozamgörbét is eredményezhetne. Egy nagyobb mai kamatcsökkentéssel közvetve a jegybank azt is deklarálja, hogy az inflációs célok esetlegesen gyengébb forintárfolyam mellett is teljesülhetnek. Barcza felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak forintgyengítési szándékaiban nem szabad túlságosan elrugaszkodni, mert az könnyen visszaüthet az inflációs adatokban. Ha viszont óvatos marad a jegybank, akkor ezek a kimenetelek elkerülhetők maradhatnak.Forián Szabó Gergely (CA-IB)

A szakértő szerint nem volt semmi különösebb Járai Zsigmond tegnapi nyilatkozatában, ugyanakkor elismerte: "tény, hogy a finanszírozási kérdés valóban problémás". Az alapkezelő véleménye szerint 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés, és a vágások sorozata a jövő év első hónapjaiban is tovább folytatódhat, különösen akkor, ha a forint/euró árfolyama 250 alatt lesz.

Vojnits Tamás (OTP Bank)

A szakértőnek a mai kamatdöntés kimenetelével kapcsolatos véleményét szintén nem befolyásolta az MNB elnökének nyilatkozata, továbbra is 50 bp-os vágást vár. Az infláció csökkenő trendet mutat, és a jövő év cégi célkitűzés elérhetőnek tűnik, így egy folytatódó kamatcsökkentési sorozat várható.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem