16 °C Budapest

Járai nyilatkozata nem befolyásolta az elemzőket: 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2004. december 20. 12:00

A ma délelőtt általunk megkérdezett 2 elemző, és egy alapkezelő egyikének sem változott a véleménye a mai Monetáris Tanács kamatdöntésével kapcsolatban a tegnapi Járai Zsigmond nyilatkozat hatására: továbbra is 50 bp-os kamatcsökkentésre számítanak. Így a jegybanki alapkamat 9.50%-ra mérséklődhet holnaptól. A döntés 14:00-kor válik ismertté. A mai döntéssel kapcsolatban Barcza Györgyöt, az ING Bank elemzőjét, Forián Szabó Gergelyt, a CA-IB alapkezelőjét, és Vojnits Tamást, az OTP Bank elemzőjét kérdeztük. Véleményüket abc-sorrendben közöljük.2004.12.20 08:22
Járai: már összeomlott volna a magyar gazdaság, ha...A szakértő elmondta, hogy a tegnapi Járai Zsigmond nyilatkozat nem változtatott a véleményén, továbbra is 50 bp-os vágást vár, majd hozzátette, hogy Járainak is csak egy szavazata van a Monetáris Tanácsban. Nem jelentett az elemző szerint újdonságot az államadósság növekedésére vonatkozó megjegyzés.

Barcza szerint az infláció további várhatóan lendületes csökkenése teret enged a kamatcsökkentéseknek. Bár a napokban bejelentett gáz-, illetve gyógyszeráremelések hatásait még nem számolták újra a 2005-ös inflációs prognózisaikban, de az elemző szerint elképzelhető, hogy 2005. elején már azonnal 5% alatti éves alapú inflációs rátával találkozunk, sőt év közben akár 4% alatti értéket is közölhet majd a KSH.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszereknél a csökkenő áremelkedési trend egészen 2006. márciusáig teret engedhet a kamatcsökkentéseknek, mivel az élelmiszeráraknál rendszerint 1-1.5 évig szoktak tartani a trendek.

A Bloomberg adatai szerint a megkérdezett 17 elemző mindegyike 50 bp-os vágást vár. Barcza szerint ha az MNB elébe menne a piaci várakozásoknak (75, vagy esetleg 100 bp-os csökkentés), akkor azzal a középtávon ismét emelkedő inflációs várakozásokon keresztül púpos hozamgörbét is eredményezhetne. Egy nagyobb mai kamatcsökkentéssel közvetve a jegybank azt is deklarálja, hogy az inflációs célok esetlegesen gyengébb forintárfolyam mellett is teljesülhetnek. Barcza felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak forintgyengítési szándékaiban nem szabad túlságosan elrugaszkodni, mert az könnyen visszaüthet az inflációs adatokban. Ha viszont óvatos marad a jegybank, akkor ezek a kimenetelek elkerülhetők maradhatnak.Forián Szabó Gergely (CA-IB)

A szakértő szerint nem volt semmi különösebb Járai Zsigmond tegnapi nyilatkozatában, ugyanakkor elismerte: "tény, hogy a finanszírozási kérdés valóban problémás". Az alapkezelő véleménye szerint 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés, és a vágások sorozata a jövő év első hónapjaiban is tovább folytatódhat, különösen akkor, ha a forint/euró árfolyama 250 alatt lesz.

Vojnits Tamás (OTP Bank)

A szakértőnek a mai kamatdöntés kimenetelével kapcsolatos véleményét szintén nem befolyásolta az MNB elnökének nyilatkozata, továbbra is 50 bp-os vágást vár. Az infláció csökkenő trendet mutat, és a jövő év cégi célkitűzés elérhetőnek tűnik, így egy folytatódó kamatcsökkentési sorozat várható.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?