25 °C Budapest

Járai nyilatkozata nem befolyásolta az elemzőket: 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2004. december 20. 12:00

A ma délelőtt általunk megkérdezett 2 elemző, és egy alapkezelő egyikének sem változott a véleménye a mai Monetáris Tanács kamatdöntésével kapcsolatban a tegnapi Járai Zsigmond nyilatkozat hatására: továbbra is 50 bp-os kamatcsökkentésre számítanak. Így a jegybanki alapkamat 9.50%-ra mérséklődhet holnaptól. A döntés 14:00-kor válik ismertté. A mai döntéssel kapcsolatban Barcza Györgyöt, az ING Bank elemzőjét, Forián Szabó Gergelyt, a CA-IB alapkezelőjét, és Vojnits Tamást, az OTP Bank elemzőjét kérdeztük. Véleményüket abc-sorrendben közöljük.2004.12.20 08:22
Járai: már összeomlott volna a magyar gazdaság, ha...A szakértő elmondta, hogy a tegnapi Járai Zsigmond nyilatkozat nem változtatott a véleményén, továbbra is 50 bp-os vágást vár, majd hozzátette, hogy Járainak is csak egy szavazata van a Monetáris Tanácsban. Nem jelentett az elemző szerint újdonságot az államadósság növekedésére vonatkozó megjegyzés.

Barcza szerint az infláció további várhatóan lendületes csökkenése teret enged a kamatcsökkentéseknek. Bár a napokban bejelentett gáz-, illetve gyógyszeráremelések hatásait még nem számolták újra a 2005-ös inflációs prognózisaikban, de az elemző szerint elképzelhető, hogy 2005. elején már azonnal 5% alatti éves alapú inflációs rátával találkozunk, sőt év közben akár 4% alatti értéket is közölhet majd a KSH.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszereknél a csökkenő áremelkedési trend egészen 2006. márciusáig teret engedhet a kamatcsökkentéseknek, mivel az élelmiszeráraknál rendszerint 1-1.5 évig szoktak tartani a trendek.

A Bloomberg adatai szerint a megkérdezett 17 elemző mindegyike 50 bp-os vágást vár. Barcza szerint ha az MNB elébe menne a piaci várakozásoknak (75, vagy esetleg 100 bp-os csökkentés), akkor azzal a középtávon ismét emelkedő inflációs várakozásokon keresztül púpos hozamgörbét is eredményezhetne. Egy nagyobb mai kamatcsökkentéssel közvetve a jegybank azt is deklarálja, hogy az inflációs célok esetlegesen gyengébb forintárfolyam mellett is teljesülhetnek. Barcza felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak forintgyengítési szándékaiban nem szabad túlságosan elrugaszkodni, mert az könnyen visszaüthet az inflációs adatokban. Ha viszont óvatos marad a jegybank, akkor ezek a kimenetelek elkerülhetők maradhatnak.Forián Szabó Gergely (CA-IB)

A szakértő szerint nem volt semmi különösebb Járai Zsigmond tegnapi nyilatkozatában, ugyanakkor elismerte: "tény, hogy a finanszírozási kérdés valóban problémás". Az alapkezelő véleménye szerint 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés, és a vágások sorozata a jövő év első hónapjaiban is tovább folytatódhat, különösen akkor, ha a forint/euró árfolyama 250 alatt lesz.

Vojnits Tamás (OTP Bank)

A szakértőnek a mai kamatdöntés kimenetelével kapcsolatos véleményét szintén nem befolyásolta az MNB elnökének nyilatkozata, továbbra is 50 bp-os vágást vár. Az infláció csökkenő trendet mutat, és a jövő év cégi célkitűzés elérhetőnek tűnik, így egy folytatódó kamatcsökkentési sorozat várható.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?