25 °C Budapest

Járai nyilatkozata nem befolyásolta az elemzőket: 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2004. december 20. 12:00

A ma délelőtt általunk megkérdezett 2 elemző, és egy alapkezelő egyikének sem változott a véleménye a mai Monetáris Tanács kamatdöntésével kapcsolatban a tegnapi Járai Zsigmond nyilatkozat hatására: továbbra is 50 bp-os kamatcsökkentésre számítanak. Így a jegybanki alapkamat 9.50%-ra mérséklődhet holnaptól. A döntés 14:00-kor válik ismertté. A mai döntéssel kapcsolatban Barcza Györgyöt, az ING Bank elemzőjét, Forián Szabó Gergelyt, a CA-IB alapkezelőjét, és Vojnits Tamást, az OTP Bank elemzőjét kérdeztük. Véleményüket abc-sorrendben közöljük.2004.12.20 08:22
Járai: már összeomlott volna a magyar gazdaság, ha...A szakértő elmondta, hogy a tegnapi Járai Zsigmond nyilatkozat nem változtatott a véleményén, továbbra is 50 bp-os vágást vár, majd hozzátette, hogy Járainak is csak egy szavazata van a Monetáris Tanácsban. Nem jelentett az elemző szerint újdonságot az államadósság növekedésére vonatkozó megjegyzés.

Barcza szerint az infláció további várhatóan lendületes csökkenése teret enged a kamatcsökkentéseknek. Bár a napokban bejelentett gáz-, illetve gyógyszeráremelések hatásait még nem számolták újra a 2005-ös inflációs prognózisaikban, de az elemző szerint elképzelhető, hogy 2005. elején már azonnal 5% alatti éves alapú inflációs rátával találkozunk, sőt év közben akár 4% alatti értéket is közölhet majd a KSH.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszereknél a csökkenő áremelkedési trend egészen 2006. márciusáig teret engedhet a kamatcsökkentéseknek, mivel az élelmiszeráraknál rendszerint 1-1.5 évig szoktak tartani a trendek.

A Bloomberg adatai szerint a megkérdezett 17 elemző mindegyike 50 bp-os vágást vár. Barcza szerint ha az MNB elébe menne a piaci várakozásoknak (75, vagy esetleg 100 bp-os csökkentés), akkor azzal a középtávon ismét emelkedő inflációs várakozásokon keresztül púpos hozamgörbét is eredményezhetne. Egy nagyobb mai kamatcsökkentéssel közvetve a jegybank azt is deklarálja, hogy az inflációs célok esetlegesen gyengébb forintárfolyam mellett is teljesülhetnek. Barcza felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak forintgyengítési szándékaiban nem szabad túlságosan elrugaszkodni, mert az könnyen visszaüthet az inflációs adatokban. Ha viszont óvatos marad a jegybank, akkor ezek a kimenetelek elkerülhetők maradhatnak.Forián Szabó Gergely (CA-IB)

A szakértő szerint nem volt semmi különösebb Járai Zsigmond tegnapi nyilatkozatában, ugyanakkor elismerte: "tény, hogy a finanszírozási kérdés valóban problémás". Az alapkezelő véleménye szerint 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés, és a vágások sorozata a jövő év első hónapjaiban is tovább folytatódhat, különösen akkor, ha a forint/euró árfolyama 250 alatt lesz.

Vojnits Tamás (OTP Bank)

A szakértőnek a mai kamatdöntés kimenetelével kapcsolatos véleményét szintén nem befolyásolta az MNB elnökének nyilatkozata, továbbra is 50 bp-os vágást vár. Az infláció csökkenő trendet mutat, és a jövő év cégi célkitűzés elérhetőnek tűnik, így egy folytatódó kamatcsökkentési sorozat várható.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?