22 °C Budapest

Lámfalussy: szalonképtelen megoldás téves prognózisokkal előállni

Pénzcentrum
2004. december 6. 08:56

Lámfalussy Sándor, az euró egyik szülőatyja, az Európai Monetáris Intézet (EMI) volt elnöke szerint a jelenlegi magyar gazdaságban az egyik alapvető probléma az államháztartási egyensúly kibillenése az elmúlt években, ami ahhoz vezetett, hogy az euró bevezetését évekkel későbbre kellett tolni. A nagy tekintélyű közgazdász a Magyar Nemzetnek adott interjújában kifejtette, hogy a kormánynak a hitelességre kell törekednie a külföldi piaci szereplők szemében, ezzel szemben "kifejezetten szalonképtelen téves prognózisokkal előállni egy kormánynak".

Lámfalussy szerint az egyik legfontosabb feladat az lenne az elkövetkezendő évekre, hogy a politikai erők megálljt parancsoljanak az államháztartási hiány elszabadulásának. Fel kellene hagyni azzal a politikával, mely a választások után megszorításokat vezetne be, majd a következő választások közeledtével ismét lazulna a "nadrágszíj". A szakértő szerint a mostani politikai vezetés akkor vétette a legnagyobb hibát, amikor a választási ígéreteik betartására hivatkozva nagymértékben és egyszerre emelték a jövedelmeket, és ezzel minden eddiginél jobban megterhelték a költségvetést.

Az EMI volt vezetője szerint a kormánynak jól meg kellene gondolnia, hogy milyen prognózisokkal áll elő az egyes évek deficitje kapcsán, mert a rendszeresen az előre jelzettnél magasabb hiány a hitelesség teljes elvesztéséhez vezet. A 4-5 éves távlatban gondolkodó piacok egy tájékozódási pontot az euró bevezetésének kitolásával már elveszítettek, ami Lámfalussy szerint csak úgy kompenzálható, ha a piac hihet a kormány deficitprognózisainak. A szakértő szerint akkor, amikor "jól fizetett elemzők hada foglalkozik azzal, hogy reális képet adjon ügyfeleinek" a magyar piacról, akkor "kifejezetten szalonképtelen megoldás" a kormány részéről téves prognózisokkal előállni.

Lámfalussy elmondta, hogy a forintárfolyam szorosan összefügg a kamatszinttel, melynek kompenzálnia kell a külföldi befektetők kockázatait. A forint iránti bizalom azonban csak addig marad fenn, amíg a piacba beépített várakozások megmaradnak, a forintot előbb-utóbb felváltja az euró. A szakértő szerint ebből a megközelítésből is veszélyes az a fajta latolgatás, ami akár tíz évvel is kitolná az euró bevezetését.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?