Lámfalussy: szalonképtelen megoldás téves prognózisokkal előállni

Pénzcentrum
2004. december 6. 08:56

Lámfalussy Sándor, az euró egyik szülőatyja, az Európai Monetáris Intézet (EMI) volt elnöke szerint a jelenlegi magyar gazdaságban az egyik alapvető probléma az államháztartási egyensúly kibillenése az elmúlt években, ami ahhoz vezetett, hogy az euró bevezetését évekkel későbbre kellett tolni. A nagy tekintélyű közgazdász a Magyar Nemzetnek adott interjújában kifejtette, hogy a kormánynak a hitelességre kell törekednie a külföldi piaci szereplők szemében, ezzel szemben "kifejezetten szalonképtelen téves prognózisokkal előállni egy kormánynak".

Lámfalussy szerint az egyik legfontosabb feladat az lenne az elkövetkezendő évekre, hogy a politikai erők megálljt parancsoljanak az államháztartási hiány elszabadulásának. Fel kellene hagyni azzal a politikával, mely a választások után megszorításokat vezetne be, majd a következő választások közeledtével ismét lazulna a "nadrágszíj". A szakértő szerint a mostani politikai vezetés akkor vétette a legnagyobb hibát, amikor a választási ígéreteik betartására hivatkozva nagymértékben és egyszerre emelték a jövedelmeket, és ezzel minden eddiginél jobban megterhelték a költségvetést.

Az EMI volt vezetője szerint a kormánynak jól meg kellene gondolnia, hogy milyen prognózisokkal áll elő az egyes évek deficitje kapcsán, mert a rendszeresen az előre jelzettnél magasabb hiány a hitelesség teljes elvesztéséhez vezet. A 4-5 éves távlatban gondolkodó piacok egy tájékozódási pontot az euró bevezetésének kitolásával már elveszítettek, ami Lámfalussy szerint csak úgy kompenzálható, ha a piac hihet a kormány deficitprognózisainak. A szakértő szerint akkor, amikor "jól fizetett elemzők hada foglalkozik azzal, hogy reális képet adjon ügyfeleinek" a magyar piacról, akkor "kifejezetten szalonképtelen megoldás" a kormány részéről téves prognózisokkal előállni.

Lámfalussy elmondta, hogy a forintárfolyam szorosan összefügg a kamatszinttel, melynek kompenzálnia kell a külföldi befektetők kockázatait. A forint iránti bizalom azonban csak addig marad fenn, amíg a piacba beépített várakozások megmaradnak, a forintot előbb-utóbb felváltja az euró. A szakértő szerint ebből a megközelítésből is veszélyes az a fajta latolgatás, ami akár tíz évvel is kitolná az euró bevezetését.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm