Lámfalussy: szalonképtelen megoldás téves prognózisokkal előállni

Pénzcentrum
2004. december 6. 08:56

Lámfalussy Sándor, az euró egyik szülőatyja, az Európai Monetáris Intézet (EMI) volt elnöke szerint a jelenlegi magyar gazdaságban az egyik alapvető probléma az államháztartási egyensúly kibillenése az elmúlt években, ami ahhoz vezetett, hogy az euró bevezetését évekkel későbbre kellett tolni. A nagy tekintélyű közgazdász a Magyar Nemzetnek adott interjújában kifejtette, hogy a kormánynak a hitelességre kell törekednie a külföldi piaci szereplők szemében, ezzel szemben "kifejezetten szalonképtelen téves prognózisokkal előállni egy kormánynak".

Lámfalussy szerint az egyik legfontosabb feladat az lenne az elkövetkezendő évekre, hogy a politikai erők megálljt parancsoljanak az államháztartási hiány elszabadulásának. Fel kellene hagyni azzal a politikával, mely a választások után megszorításokat vezetne be, majd a következő választások közeledtével ismét lazulna a "nadrágszíj". A szakértő szerint a mostani politikai vezetés akkor vétette a legnagyobb hibát, amikor a választási ígéreteik betartására hivatkozva nagymértékben és egyszerre emelték a jövedelmeket, és ezzel minden eddiginél jobban megterhelték a költségvetést.

Az EMI volt vezetője szerint a kormánynak jól meg kellene gondolnia, hogy milyen prognózisokkal áll elő az egyes évek deficitje kapcsán, mert a rendszeresen az előre jelzettnél magasabb hiány a hitelesség teljes elvesztéséhez vezet. A 4-5 éves távlatban gondolkodó piacok egy tájékozódási pontot az euró bevezetésének kitolásával már elveszítettek, ami Lámfalussy szerint csak úgy kompenzálható, ha a piac hihet a kormány deficitprognózisainak. A szakértő szerint akkor, amikor "jól fizetett elemzők hada foglalkozik azzal, hogy reális képet adjon ügyfeleinek" a magyar piacról, akkor "kifejezetten szalonképtelen megoldás" a kormány részéről téves prognózisokkal előállni.

Lámfalussy elmondta, hogy a forintárfolyam szorosan összefügg a kamatszinttel, melynek kompenzálnia kell a külföldi befektetők kockázatait. A forint iránti bizalom azonban csak addig marad fenn, amíg a piacba beépített várakozások megmaradnak, a forintot előbb-utóbb felváltja az euró. A szakértő szerint ebből a megközelítésből is veszélyes az a fajta latolgatás, ami akár tíz évvel is kitolná az euró bevezetését.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?