22 °C Budapest

Lámfalussy: szalonképtelen megoldás téves prognózisokkal előállni

Pénzcentrum
2004. december 6. 08:56

Lámfalussy Sándor, az euró egyik szülőatyja, az Európai Monetáris Intézet (EMI) volt elnöke szerint a jelenlegi magyar gazdaságban az egyik alapvető probléma az államháztartási egyensúly kibillenése az elmúlt években, ami ahhoz vezetett, hogy az euró bevezetését évekkel későbbre kellett tolni. A nagy tekintélyű közgazdász a Magyar Nemzetnek adott interjújában kifejtette, hogy a kormánynak a hitelességre kell törekednie a külföldi piaci szereplők szemében, ezzel szemben "kifejezetten szalonképtelen téves prognózisokkal előállni egy kormánynak".

Lámfalussy szerint az egyik legfontosabb feladat az lenne az elkövetkezendő évekre, hogy a politikai erők megálljt parancsoljanak az államháztartási hiány elszabadulásának. Fel kellene hagyni azzal a politikával, mely a választások után megszorításokat vezetne be, majd a következő választások közeledtével ismét lazulna a "nadrágszíj". A szakértő szerint a mostani politikai vezetés akkor vétette a legnagyobb hibát, amikor a választási ígéreteik betartására hivatkozva nagymértékben és egyszerre emelték a jövedelmeket, és ezzel minden eddiginél jobban megterhelték a költségvetést.

Az EMI volt vezetője szerint a kormánynak jól meg kellene gondolnia, hogy milyen prognózisokkal áll elő az egyes évek deficitje kapcsán, mert a rendszeresen az előre jelzettnél magasabb hiány a hitelesség teljes elvesztéséhez vezet. A 4-5 éves távlatban gondolkodó piacok egy tájékozódási pontot az euró bevezetésének kitolásával már elveszítettek, ami Lámfalussy szerint csak úgy kompenzálható, ha a piac hihet a kormány deficitprognózisainak. A szakértő szerint akkor, amikor "jól fizetett elemzők hada foglalkozik azzal, hogy reális képet adjon ügyfeleinek" a magyar piacról, akkor "kifejezetten szalonképtelen megoldás" a kormány részéről téves prognózisokkal előállni.

Lámfalussy elmondta, hogy a forintárfolyam szorosan összefügg a kamatszinttel, melynek kompenzálnia kell a külföldi befektetők kockázatait. A forint iránti bizalom azonban csak addig marad fenn, amíg a piacba beépített várakozások megmaradnak, a forintot előbb-utóbb felváltja az euró. A szakértő szerint ebből a megközelítésből is veszélyes az a fajta latolgatás, ami akár tíz évvel is kitolná az euró bevezetését.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24