24 °C Budapest

A PM ragaszkodna a 2010-es euróhoz

Pénzcentrum
2004. november 30. 12:01

A héten a kormány elé kerülő módosított konvergencia program az eredeti terveknek megfelelően 2008-ra biztosítja, hogy az államháztartási hiány a GDP 3 százaléka alá csökkenjen - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.

Kovács hangsúlyozta, hogy a program jellege nem változik, végrehajtása biztosítja, hogy az euró 2010-ben bevezethető lesz Magyarországon. Mivel azonban magasabb szintről elérve kell elérni a hiánycélt, a korábban tervezett 0.5%pontos deficitcsökkentésnél nagyobb, évi 0.6-0.7%pontos hiánycsökkentésre van szükség.

Az államtitkár helyettes szerint a hiánycsökkentés eszközei a korábbi elképzelésekhez képest nem változnak. A deficit lefaragásának elsősorban a kiadások csökkentésén, az állam működésének takarékosabbá tételén, a feladatok ésszerűsítésén keresztül kell megvalósulni, nem pedig az adóterhek növelésének útján.

*****************************

A piac egyre szkeptikusabb a 2010-es dátummal szemben is. Az idei évben az állmaháztartás hiánya várhatóan 5.5% körül lesz a GDP arányában. Jövőre 5% körüli mértékűre enyhülhet a hiány. 2006 választási év lesz, ilyen körülmények között 0.6-0.7%-os hiánylefaragást elérni nehéz lesz. Durva becslések szerint így 2007-ben és 2008-ban 1-1%ponttal kellene a deficitet mérsékelni. Ez nem lehetetlen, de erős kormányzati szándékra lesz szükség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem szabad elfelejteni, hogy a költségvetés bevételei mindig nagymértékben függnek a gazdasági növekedés mértékétől illetve szerkezetétől. A hiány csökkentését általában könnyebb elérni egy gyorsabb növekedési fázisban mint egy lassabban. Mivel hazánk kis nyitott gazdaság, ezért a külső konjunktúra alakulása ebből a szempontból meghatározónak bizonyulhat.

Kedvezőnek értékelhető, hogy a PM a kiadások lefaragása oldaláról közelíti a deficitcsökkentést. Ennek ellenére a múltbeli tapasztalatok óvatosságra intenek. A vártnál nagyobb hiány kialakulása az elmúlt években a bevételek túlteljesítése ellenére alakult ki, ami jelentős túlköltekezést jelentett.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?