27 °C Budapest

A PM ragaszkodna a 2010-es euróhoz

Pénzcentrum
2004. november 30. 12:01

A héten a kormány elé kerülő módosított konvergencia program az eredeti terveknek megfelelően 2008-ra biztosítja, hogy az államháztartási hiány a GDP 3 százaléka alá csökkenjen - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.

Kovács hangsúlyozta, hogy a program jellege nem változik, végrehajtása biztosítja, hogy az euró 2010-ben bevezethető lesz Magyarországon. Mivel azonban magasabb szintről elérve kell elérni a hiánycélt, a korábban tervezett 0.5%pontos deficitcsökkentésnél nagyobb, évi 0.6-0.7%pontos hiánycsökkentésre van szükség.

Az államtitkár helyettes szerint a hiánycsökkentés eszközei a korábbi elképzelésekhez képest nem változnak. A deficit lefaragásának elsősorban a kiadások csökkentésén, az állam működésének takarékosabbá tételén, a feladatok ésszerűsítésén keresztül kell megvalósulni, nem pedig az adóterhek növelésének útján.

*****************************

A piac egyre szkeptikusabb a 2010-es dátummal szemben is. Az idei évben az állmaháztartás hiánya várhatóan 5.5% körül lesz a GDP arányában. Jövőre 5% körüli mértékűre enyhülhet a hiány. 2006 választási év lesz, ilyen körülmények között 0.6-0.7%-os hiánylefaragást elérni nehéz lesz. Durva becslések szerint így 2007-ben és 2008-ban 1-1%ponttal kellene a deficitet mérsékelni. Ez nem lehetetlen, de erős kormányzati szándékra lesz szükség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem szabad elfelejteni, hogy a költségvetés bevételei mindig nagymértékben függnek a gazdasági növekedés mértékétől illetve szerkezetétől. A hiány csökkentését általában könnyebb elérni egy gyorsabb növekedési fázisban mint egy lassabban. Mivel hazánk kis nyitott gazdaság, ezért a külső konjunktúra alakulása ebből a szempontból meghatározónak bizonyulhat.

Kedvezőnek értékelhető, hogy a PM a kiadások lefaragása oldaláról közelíti a deficitcsökkentést. Ennek ellenére a múltbeli tapasztalatok óvatosságra intenek. A vártnál nagyobb hiány kialakulása az elmúlt években a bevételek túlteljesítése ellenére alakult ki, ami jelentős túlköltekezést jelentett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm