A PM ragaszkodna a 2010-es euróhoz

Pénzcentrum
2004. november 30. 12:01

A héten a kormány elé kerülő módosított konvergencia program az eredeti terveknek megfelelően 2008-ra biztosítja, hogy az államháztartási hiány a GDP 3 százaléka alá csökkenjen - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.

Kovács hangsúlyozta, hogy a program jellege nem változik, végrehajtása biztosítja, hogy az euró 2010-ben bevezethető lesz Magyarországon. Mivel azonban magasabb szintről elérve kell elérni a hiánycélt, a korábban tervezett 0.5%pontos deficitcsökkentésnél nagyobb, évi 0.6-0.7%pontos hiánycsökkentésre van szükség.

Az államtitkár helyettes szerint a hiánycsökkentés eszközei a korábbi elképzelésekhez képest nem változnak. A deficit lefaragásának elsősorban a kiadások csökkentésén, az állam működésének takarékosabbá tételén, a feladatok ésszerűsítésén keresztül kell megvalósulni, nem pedig az adóterhek növelésének útján.

*****************************

A piac egyre szkeptikusabb a 2010-es dátummal szemben is. Az idei évben az állmaháztartás hiánya várhatóan 5.5% körül lesz a GDP arányában. Jövőre 5% körüli mértékűre enyhülhet a hiány. 2006 választási év lesz, ilyen körülmények között 0.6-0.7%-os hiánylefaragást elérni nehéz lesz. Durva becslések szerint így 2007-ben és 2008-ban 1-1%ponttal kellene a deficitet mérsékelni. Ez nem lehetetlen, de erős kormányzati szándékra lesz szükség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem szabad elfelejteni, hogy a költségvetés bevételei mindig nagymértékben függnek a gazdasági növekedés mértékétől illetve szerkezetétől. A hiány csökkentését általában könnyebb elérni egy gyorsabb növekedési fázisban mint egy lassabban. Mivel hazánk kis nyitott gazdaság, ezért a külső konjunktúra alakulása ebből a szempontból meghatározónak bizonyulhat.

Kedvezőnek értékelhető, hogy a PM a kiadások lefaragása oldaláról közelíti a deficitcsökkentést. Ennek ellenére a múltbeli tapasztalatok óvatosságra intenek. A vártnál nagyobb hiány kialakulása az elmúlt években a bevételek túlteljesítése ellenére alakult ki, ami jelentős túlköltekezést jelentett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?