12 °C Budapest

A PM ragaszkodna a 2010-es euróhoz

Pénzcentrum
2004. november 30. 12:01

A héten a kormány elé kerülő módosított konvergencia program az eredeti terveknek megfelelően 2008-ra biztosítja, hogy az államháztartási hiány a GDP 3 százaléka alá csökkenjen - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.

Kovács hangsúlyozta, hogy a program jellege nem változik, végrehajtása biztosítja, hogy az euró 2010-ben bevezethető lesz Magyarországon. Mivel azonban magasabb szintről elérve kell elérni a hiánycélt, a korábban tervezett 0.5%pontos deficitcsökkentésnél nagyobb, évi 0.6-0.7%pontos hiánycsökkentésre van szükség.

Az államtitkár helyettes szerint a hiánycsökkentés eszközei a korábbi elképzelésekhez képest nem változnak. A deficit lefaragásának elsősorban a kiadások csökkentésén, az állam működésének takarékosabbá tételén, a feladatok ésszerűsítésén keresztül kell megvalósulni, nem pedig az adóterhek növelésének útján.

*****************************

A piac egyre szkeptikusabb a 2010-es dátummal szemben is. Az idei évben az állmaháztartás hiánya várhatóan 5.5% körül lesz a GDP arányában. Jövőre 5% körüli mértékűre enyhülhet a hiány. 2006 választási év lesz, ilyen körülmények között 0.6-0.7%-os hiánylefaragást elérni nehéz lesz. Durva becslések szerint így 2007-ben és 2008-ban 1-1%ponttal kellene a deficitet mérsékelni. Ez nem lehetetlen, de erős kormányzati szándékra lesz szükség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem szabad elfelejteni, hogy a költségvetés bevételei mindig nagymértékben függnek a gazdasági növekedés mértékétől illetve szerkezetétől. A hiány csökkentését általában könnyebb elérni egy gyorsabb növekedési fázisban mint egy lassabban. Mivel hazánk kis nyitott gazdaság, ezért a külső konjunktúra alakulása ebből a szempontból meghatározónak bizonyulhat.

Kedvezőnek értékelhető, hogy a PM a kiadások lefaragása oldaláról közelíti a deficitcsökkentést. Ennek ellenére a múltbeli tapasztalatok óvatosságra intenek. A vártnál nagyobb hiány kialakulása az elmúlt években a bevételek túlteljesítése ellenére alakult ki, ami jelentős túlköltekezést jelentett.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?