29 °C Budapest

GKI: Alacsonyabb infláció, lassabb ipari termelésbővülés

Pénzcentrum
2004. november 29. 07:30

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint folytatódik a gazdasági növekedés, ennek üteme azonban a II. félévben a megtorpanó európai konjunktúra, a stagnáló hazai reálkeresetek, az erős forint és magas forint-kamatok miatt némileg kisebb lesz az I. félévinél. A kutatóintézet a legutóbbi prognózisához képest 9%-ról 8.5%-ra csökkentette az ipari termelésbővülésre adott előrejelzését, az export és importbővülés ütemét 1-1%-ponttal 14-14%-ra emelte, az államháztartás pénzforgalmi hiányát 50 milliárd forinttal 1350 milliárd forintra emelte. A novemberi prognózis 9-ről 8%-ra mérsékelte a bruttó átlagkereset növekedési ütemére, 6-9%-ról 6.8%ra az év végére várható, illetve 6.3%-ról 6%-ra az év egészére szóló inflációs értéket.

A GKI jelentése szerint a magyar gazdaság az EU-nál továbbra is 2 százalékponttal gyorsabban fejlődik, az új EU-tagok közül azonban egyike a leglassúbbaknak. Az ipar termelése az I. félévi 10% feletti ütem után a III. negyedévben csak 6% alatti mértékben emelkedett. Jelentősen lassult - bár így is gyors - az ipari kivitel, mely az I. félév 20% körüli üteméről a III. negyedévben 13%-ra mérséklődött. A belföldi értékesítés visszaesése is érezhetőbbé vált, kilenc hónap alatt több mint 0,5%-os. Legjobban a tartós fogyasztási cikkeket gyártó, majd a továbbfelhasználásra termelő ágazatok kivitele nőtt, s belföldön is ezek voltak a legsikeresebbek. Az év egészében 8-9% közötti ipari dinamika várható. Erre az említett problémák ellenére is magas rendelésállomány és a gyorsan növekvő beruházási célú gépimport nyújt esélyt.

Az építőipar gyorsan, bár szintén lassulva növekszik. Szerződésállománya - főleg az útépítésekre vonatkozóké - szeptember végén 80%-kal magasabb volt az egy ével korábbinál.

Háromnegyed év alatt a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak száma közel 1%-kal nőtt, ezen belül a versenyszférában 1.5%-kal. Az ipari létszám azonban összességében több mint 2%-kal csökkent, érdemben csak a gépiparban bővült. Jelentősen, közel 4, 9 illetve 12%-kal emelkedett viszont az építőiparban, a kereskedelemben és az ingatlanügyekben alkalmazottak száma. A költségvetési szektorban 1%-kal csökkent a foglalkoztatás. Ha a nem teljes munkaidőben dolgozókat is figyelembe vesszük, az adatok kisebb növekedést illetve nagyobb visszaesést jeleznek.

A foglalkoztatási helyzet összefügg a bérek alakulásával: kilenc hónap alatt a versenyszférában mintegy 9.5, a költségvetésiben csak 5%-kal emelkedett a bruttó fizetés. A nettó kereseteknél 8 illetve 5% a bővülés, ami - a 7%-os fogyasztói árindex figyelembevételével - az üzleti szférában 1%-kal növekvő, a költségvetésiben 2%-kal csökkenő, átlagosan pedig stagnáló reálkereseteket jelent. Az áremelkedés üteme októberben érezhetően tovább mérséklődött, decemberre 6% körüli árindex várható. A tovább csökkenő infláció, az erős forint és a javuló államháztartási pozíció hatására az év során további jegybanki kamatmérséklés valószínű, az év végére 9,5% körüli alapkamat várható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Euróban számolva az export és az import azonos ütemben nő. A cserearányok - főleg az olaj, de más nyersanyagok magas ára miatt - kb. 1%-kal romlanak, a magas olajár hatását azonban nagyrészt ellensúlyozza a rendkívül gyenge dollár. A külső hiány hasonló lesz a tavalyihoz, de a GDP-hez viszonyítva csökken, s finanszírozásában jelentősen nagyobb lesz a beáramló tőke szerepe.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem