37 °C Budapest

GKI: Alacsonyabb infláció, lassabb ipari termelésbővülés

Pénzcentrum
2004. november 29. 07:30

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint folytatódik a gazdasági növekedés, ennek üteme azonban a II. félévben a megtorpanó európai konjunktúra, a stagnáló hazai reálkeresetek, az erős forint és magas forint-kamatok miatt némileg kisebb lesz az I. félévinél. A kutatóintézet a legutóbbi prognózisához képest 9%-ról 8.5%-ra csökkentette az ipari termelésbővülésre adott előrejelzését, az export és importbővülés ütemét 1-1%-ponttal 14-14%-ra emelte, az államháztartás pénzforgalmi hiányát 50 milliárd forinttal 1350 milliárd forintra emelte. A novemberi prognózis 9-ről 8%-ra mérsékelte a bruttó átlagkereset növekedési ütemére, 6-9%-ról 6.8%ra az év végére várható, illetve 6.3%-ról 6%-ra az év egészére szóló inflációs értéket.

A GKI jelentése szerint a magyar gazdaság az EU-nál továbbra is 2 százalékponttal gyorsabban fejlődik, az új EU-tagok közül azonban egyike a leglassúbbaknak. Az ipar termelése az I. félévi 10% feletti ütem után a III. negyedévben csak 6% alatti mértékben emelkedett. Jelentősen lassult - bár így is gyors - az ipari kivitel, mely az I. félév 20% körüli üteméről a III. negyedévben 13%-ra mérséklődött. A belföldi értékesítés visszaesése is érezhetőbbé vált, kilenc hónap alatt több mint 0,5%-os. Legjobban a tartós fogyasztási cikkeket gyártó, majd a továbbfelhasználásra termelő ágazatok kivitele nőtt, s belföldön is ezek voltak a legsikeresebbek. Az év egészében 8-9% közötti ipari dinamika várható. Erre az említett problémák ellenére is magas rendelésállomány és a gyorsan növekvő beruházási célú gépimport nyújt esélyt.

Az építőipar gyorsan, bár szintén lassulva növekszik. Szerződésállománya - főleg az útépítésekre vonatkozóké - szeptember végén 80%-kal magasabb volt az egy ével korábbinál.

Háromnegyed év alatt a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak száma közel 1%-kal nőtt, ezen belül a versenyszférában 1.5%-kal. Az ipari létszám azonban összességében több mint 2%-kal csökkent, érdemben csak a gépiparban bővült. Jelentősen, közel 4, 9 illetve 12%-kal emelkedett viszont az építőiparban, a kereskedelemben és az ingatlanügyekben alkalmazottak száma. A költségvetési szektorban 1%-kal csökkent a foglalkoztatás. Ha a nem teljes munkaidőben dolgozókat is figyelembe vesszük, az adatok kisebb növekedést illetve nagyobb visszaesést jeleznek.

A foglalkoztatási helyzet összefügg a bérek alakulásával: kilenc hónap alatt a versenyszférában mintegy 9.5, a költségvetésiben csak 5%-kal emelkedett a bruttó fizetés. A nettó kereseteknél 8 illetve 5% a bővülés, ami - a 7%-os fogyasztói árindex figyelembevételével - az üzleti szférában 1%-kal növekvő, a költségvetésiben 2%-kal csökkenő, átlagosan pedig stagnáló reálkereseteket jelent. Az áremelkedés üteme októberben érezhetően tovább mérséklődött, decemberre 6% körüli árindex várható. A tovább csökkenő infláció, az erős forint és a javuló államháztartási pozíció hatására az év során további jegybanki kamatmérséklés valószínű, az év végére 9,5% körüli alapkamat várható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Euróban számolva az export és az import azonos ütemben nő. A cserearányok - főleg az olaj, de más nyersanyagok magas ára miatt - kb. 1%-kal romlanak, a magas olajár hatását azonban nagyrészt ellensúlyozza a rendkívül gyenge dollár. A külső hiány hasonló lesz a tavalyihoz, de a GDP-hez viszonyítva csökken, s finanszírozásában jelentősen nagyobb lesz a beáramló tőke szerepe.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?