GKI: Alacsonyabb infláció, lassabb ipari termelésbővülés

Pénzcentrum
2004. november 29. 07:30

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint folytatódik a gazdasági növekedés, ennek üteme azonban a II. félévben a megtorpanó európai konjunktúra, a stagnáló hazai reálkeresetek, az erős forint és magas forint-kamatok miatt némileg kisebb lesz az I. félévinél. A kutatóintézet a legutóbbi prognózisához képest 9%-ról 8.5%-ra csökkentette az ipari termelésbővülésre adott előrejelzését, az export és importbővülés ütemét 1-1%-ponttal 14-14%-ra emelte, az államháztartás pénzforgalmi hiányát 50 milliárd forinttal 1350 milliárd forintra emelte. A novemberi prognózis 9-ről 8%-ra mérsékelte a bruttó átlagkereset növekedési ütemére, 6-9%-ról 6.8%ra az év végére várható, illetve 6.3%-ról 6%-ra az év egészére szóló inflációs értéket.

A GKI jelentése szerint a magyar gazdaság az EU-nál továbbra is 2 százalékponttal gyorsabban fejlődik, az új EU-tagok közül azonban egyike a leglassúbbaknak. Az ipar termelése az I. félévi 10% feletti ütem után a III. negyedévben csak 6% alatti mértékben emelkedett. Jelentősen lassult - bár így is gyors - az ipari kivitel, mely az I. félév 20% körüli üteméről a III. negyedévben 13%-ra mérséklődött. A belföldi értékesítés visszaesése is érezhetőbbé vált, kilenc hónap alatt több mint 0,5%-os. Legjobban a tartós fogyasztási cikkeket gyártó, majd a továbbfelhasználásra termelő ágazatok kivitele nőtt, s belföldön is ezek voltak a legsikeresebbek. Az év egészében 8-9% közötti ipari dinamika várható. Erre az említett problémák ellenére is magas rendelésállomány és a gyorsan növekvő beruházási célú gépimport nyújt esélyt.

Az építőipar gyorsan, bár szintén lassulva növekszik. Szerződésállománya - főleg az útépítésekre vonatkozóké - szeptember végén 80%-kal magasabb volt az egy ével korábbinál.

Háromnegyed év alatt a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak száma közel 1%-kal nőtt, ezen belül a versenyszférában 1.5%-kal. Az ipari létszám azonban összességében több mint 2%-kal csökkent, érdemben csak a gépiparban bővült. Jelentősen, közel 4, 9 illetve 12%-kal emelkedett viszont az építőiparban, a kereskedelemben és az ingatlanügyekben alkalmazottak száma. A költségvetési szektorban 1%-kal csökkent a foglalkoztatás. Ha a nem teljes munkaidőben dolgozókat is figyelembe vesszük, az adatok kisebb növekedést illetve nagyobb visszaesést jeleznek.

A foglalkoztatási helyzet összefügg a bérek alakulásával: kilenc hónap alatt a versenyszférában mintegy 9.5, a költségvetésiben csak 5%-kal emelkedett a bruttó fizetés. A nettó kereseteknél 8 illetve 5% a bővülés, ami - a 7%-os fogyasztói árindex figyelembevételével - az üzleti szférában 1%-kal növekvő, a költségvetésiben 2%-kal csökkenő, átlagosan pedig stagnáló reálkereseteket jelent. Az áremelkedés üteme októberben érezhetően tovább mérséklődött, decemberre 6% körüli árindex várható. A tovább csökkenő infláció, az erős forint és a javuló államháztartási pozíció hatására az év során további jegybanki kamatmérséklés valószínű, az év végére 9,5% körüli alapkamat várható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Euróban számolva az export és az import azonos ütemben nő. A cserearányok - főleg az olaj, de más nyersanyagok magas ára miatt - kb. 1%-kal romlanak, a magas olajár hatását azonban nagyrészt ellensúlyozza a rendkívül gyenge dollár. A külső hiány hasonló lesz a tavalyihoz, de a GDP-hez viszonyítva csökken, s finanszírozásában jelentősen nagyobb lesz a beáramló tőke szerepe.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43