18 °C Budapest

Befektetési kategóriába sorolta a Fitch Romániát - közeleg a "nehéz" lej

Pénzcentrum
2004. november 18. 10:13

Egyszerre két fokozottal javította a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet Románia devizában és lejben denominált hosszú lejáratú szuverén adósságának besorolását, melynek értelmében az ország a befektetési kategóriába kerül át. A devizaadósság minősítése BBB- mínuszra, míg a belső adósság BBB-ra változott az eddigi BB-ről, illetve BB-plusszról. Amint arról már beszámoltunk, Románia 2005-ben a lejben feltüntetett árak végéről négy nullát levág, hogy a lej kurzusát stabilizálják, másrészt az infláció elleni küzdelemben is újabb lendületet vehessen.


A Fitch a 2007-ben várható EU-csatlakozás kedvező hatásaival, a gyors gazdasági növekedéssel, részben a jó fiskális politikának köszönhető államháztartási hiány csökkentéssel, valamint a szerkezeti reformokkal indokolta a döntést. Az intézet ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya jövőre várhatóan növekedni fog.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítőnél Románia még nem áll a befektetési kategóriában - jegyzi meg a Napi Gazdaság. A Standard & Poor's-nál BB-plussz, a Moody's-nál Ba3 fokozaton áll a hosszúlejáratú devizaadósság.


Az elemzők többségét meglepte a Fitch döntése, mivel egyrészt csak egyfokozatú javítást vártak, másrészt az időzítés is szokatlan: Románia még nem zárta le az EU-val a csatlakozási tárgyalásokat, emellett a felminősítés másfél héttel a román parlamenti és elnökválasztások előtt történt.

A Világgazdaság összeállítása szerint úgynevezett "nehéz" lejt vezetnének be 2005. július 1-jétől Romániában. A nemrégiben napvilágot látott jogszabály szerint ez négy nulla levágást jelentené, melynek szerteágazó hatásai lehetnek. A pénzreform népszerűsítését szolgáló lakossági kampány tegnap kezdődött.

Románia 2012-2015 között célozza meg az euró bevezetését, azaz a várható EU-belépést követően még 5-8 éves periódus maradna a maastrichti kritériumok teljesítésére. A román nemzeti bank elnöke, Mugur Igasarescu szerint az új bankjegyek bevezetése (méretük megegyezik a leendő euróbankjegyekével, és műanyagból készülnek) csak előnyöket hozhat mindenki számára, mivel egyszerűséget és biztonságot jelent majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyesek azonban attól tartanak, hogy a pénzcserét (mint ahogy az az euró bevezetésekor 2002 elején több országban is bekövetkezett) a kereskedők áremelésekre használnák ki, a nominális különbségek (tízezredére esnek az árak) pszichológiai okok miatt könnyebben vásárlásra ösztönöznék a románokat, még ha az árak kissé emelkednének is.

Az átállás már jövő márciusban megkezdődik, a kereskedőknek ekkortól már mind e két árat ki kell függeszteniük, az új bankjegyek július 1-jén jelennek meg a forgalomban, a régi bankjegyek 2006. december végéig érvényesek és a jegybank 2009-ig váltja be őket. A román pénznem jelölése a mai ROL-ról RON-ra változik.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 30. 19:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM