28 °C Budapest

Befektetési kategóriába sorolta a Fitch Romániát - közeleg a "nehéz" lej

Pénzcentrum
2004. november 18. 10:13

Egyszerre két fokozottal javította a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet Románia devizában és lejben denominált hosszú lejáratú szuverén adósságának besorolását, melynek értelmében az ország a befektetési kategóriába kerül át. A devizaadósság minősítése BBB- mínuszra, míg a belső adósság BBB-ra változott az eddigi BB-ről, illetve BB-plusszról. Amint arról már beszámoltunk, Románia 2005-ben a lejben feltüntetett árak végéről négy nullát levág, hogy a lej kurzusát stabilizálják, másrészt az infláció elleni küzdelemben is újabb lendületet vehessen.


A Fitch a 2007-ben várható EU-csatlakozás kedvező hatásaival, a gyors gazdasági növekedéssel, részben a jó fiskális politikának köszönhető államháztartási hiány csökkentéssel, valamint a szerkezeti reformokkal indokolta a döntést. Az intézet ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya jövőre várhatóan növekedni fog.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítőnél Románia még nem áll a befektetési kategóriában - jegyzi meg a Napi Gazdaság. A Standard & Poor's-nál BB-plussz, a Moody's-nál Ba3 fokozaton áll a hosszúlejáratú devizaadósság.


Az elemzők többségét meglepte a Fitch döntése, mivel egyrészt csak egyfokozatú javítást vártak, másrészt az időzítés is szokatlan: Románia még nem zárta le az EU-val a csatlakozási tárgyalásokat, emellett a felminősítés másfél héttel a román parlamenti és elnökválasztások előtt történt.

A Világgazdaság összeállítása szerint úgynevezett "nehéz" lejt vezetnének be 2005. július 1-jétől Romániában. A nemrégiben napvilágot látott jogszabály szerint ez négy nulla levágást jelentené, melynek szerteágazó hatásai lehetnek. A pénzreform népszerűsítését szolgáló lakossági kampány tegnap kezdődött.

Románia 2012-2015 között célozza meg az euró bevezetését, azaz a várható EU-belépést követően még 5-8 éves periódus maradna a maastrichti kritériumok teljesítésére. A román nemzeti bank elnöke, Mugur Igasarescu szerint az új bankjegyek bevezetése (méretük megegyezik a leendő euróbankjegyekével, és műanyagból készülnek) csak előnyöket hozhat mindenki számára, mivel egyszerűséget és biztonságot jelent majd.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyesek azonban attól tartanak, hogy a pénzcserét (mint ahogy az az euró bevezetésekor 2002 elején több országban is bekövetkezett) a kereskedők áremelésekre használnák ki, a nominális különbségek (tízezredére esnek az árak) pszichológiai okok miatt könnyebben vásárlásra ösztönöznék a románokat, még ha az árak kissé emelkednének is.

Az átállás már jövő márciusban megkezdődik, a kereskedőknek ekkortól már mind e két árat ki kell függeszteniük, az új bankjegyek július 1-jén jelennek meg a forgalomban, a régi bankjegyek 2006. december végéig érvényesek és a jegybank 2009-ig váltja be őket. A román pénznem jelölése a mai ROL-ról RON-ra változik.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?