18 °C Budapest

Befektetési kategóriába sorolta a Fitch Romániát - közeleg a "nehéz" lej

Pénzcentrum
2004. november 18. 10:13

Egyszerre két fokozottal javította a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet Románia devizában és lejben denominált hosszú lejáratú szuverén adósságának besorolását, melynek értelmében az ország a befektetési kategóriába kerül át. A devizaadósság minősítése BBB- mínuszra, míg a belső adósság BBB-ra változott az eddigi BB-ről, illetve BB-plusszról. Amint arról már beszámoltunk, Románia 2005-ben a lejben feltüntetett árak végéről négy nullát levág, hogy a lej kurzusát stabilizálják, másrészt az infláció elleni küzdelemben is újabb lendületet vehessen.


A Fitch a 2007-ben várható EU-csatlakozás kedvező hatásaival, a gyors gazdasági növekedéssel, részben a jó fiskális politikának köszönhető államháztartási hiány csökkentéssel, valamint a szerkezeti reformokkal indokolta a döntést. Az intézet ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya jövőre várhatóan növekedni fog.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítőnél Románia még nem áll a befektetési kategóriában - jegyzi meg a Napi Gazdaság. A Standard & Poor's-nál BB-plussz, a Moody's-nál Ba3 fokozaton áll a hosszúlejáratú devizaadósság.


Az elemzők többségét meglepte a Fitch döntése, mivel egyrészt csak egyfokozatú javítást vártak, másrészt az időzítés is szokatlan: Románia még nem zárta le az EU-val a csatlakozási tárgyalásokat, emellett a felminősítés másfél héttel a román parlamenti és elnökválasztások előtt történt.

A Világgazdaság összeállítása szerint úgynevezett "nehéz" lejt vezetnének be 2005. július 1-jétől Romániában. A nemrégiben napvilágot látott jogszabály szerint ez négy nulla levágást jelentené, melynek szerteágazó hatásai lehetnek. A pénzreform népszerűsítését szolgáló lakossági kampány tegnap kezdődött.

Románia 2012-2015 között célozza meg az euró bevezetését, azaz a várható EU-belépést követően még 5-8 éves periódus maradna a maastrichti kritériumok teljesítésére. A román nemzeti bank elnöke, Mugur Igasarescu szerint az új bankjegyek bevezetése (méretük megegyezik a leendő euróbankjegyekével, és műanyagból készülnek) csak előnyöket hozhat mindenki számára, mivel egyszerűséget és biztonságot jelent majd.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyesek azonban attól tartanak, hogy a pénzcserét (mint ahogy az az euró bevezetésekor 2002 elején több országban is bekövetkezett) a kereskedők áremelésekre használnák ki, a nominális különbségek (tízezredére esnek az árak) pszichológiai okok miatt könnyebben vásárlásra ösztönöznék a románokat, még ha az árak kissé emelkednének is.

Az átállás már jövő márciusban megkezdődik, a kereskedőknek ekkortól már mind e két árat ki kell függeszteniük, az új bankjegyek július 1-jén jelennek meg a forgalomban, a régi bankjegyek 2006. december végéig érvényesek és a jegybank 2009-ig váltja be őket. A román pénznem jelölése a mai ROL-ról RON-ra változik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?