17 °C Budapest

Romló üzleti várakozások - egyre borúlátóbbak a cégek (GKI)

Pénzcentrum
2004. november 15. 08:15

Októberben csökkent a GKI-Wallis konjunktúra-index értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti bizalmi index értéke érezhetően romlott, a fogyasztói viszont gyakorlatilag nem változott.

Az üzleti szférán belül minden ágazat várakozásai romlottak. Az iparban főleg a termelési kilátásokat látják sokkal rosszabbnak, igaz ezt a borúlátást rendelésállományuk változatlan megítélése nem támasztja alá. Csökkent a készletek átlagos szintje, az áremelési szándék, de a foglalkoztatási hajlandóság is.

Az építőiparban a termelés, a rendelésállomány és a foglalkoztatási lehetőségek megítélése egyaránt kedvezőtlenebb lett. A kereskedelemben a szeptemberinél sokkal rosszabb üzletmenetről, s passzívabb jövőbeni megrendelési politikáról számoltak be. Az inflációs várakozások viszont e szektorban is csökkentek.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket októberben lényegében ugyanolyannak látták, mint szeptemberben, de a következő 12 hónapban enyhe javulást vártak. Az ország gazdasági helyzetét hasonlónak ítélték, mint az előző hónapban, de a következő egy évben némi romlást valószínűsítettek. Inflációs várakozásaik ezzel szemben mérséklődtek a szeptemberihez képest, s a következő 12 hónapra szintén alacsonyabb ütemű áremelkedésre számítottak.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik nem változtak. A lakosság vásárlási kedve a képest emelkedett, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások enyhe pesszimizmust mutattak. Érezhetően csökkent a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2004.11.02 09:14
GKI: lassult az ipar, de az infláció is, még 100 bp-os kamatvágás várható idén

2004.10.18 08:26
Változatlan konjunktúra-, kissé javuló fogyasztói bizalmi index (GKI)

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?