21 °C Budapest

Romló üzleti várakozások - egyre borúlátóbbak a cégek (GKI)

Pénzcentrum
2004. november 15. 08:15

Októberben csökkent a GKI-Wallis konjunktúra-index értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti bizalmi index értéke érezhetően romlott, a fogyasztói viszont gyakorlatilag nem változott.

Az üzleti szférán belül minden ágazat várakozásai romlottak. Az iparban főleg a termelési kilátásokat látják sokkal rosszabbnak, igaz ezt a borúlátást rendelésállományuk változatlan megítélése nem támasztja alá. Csökkent a készletek átlagos szintje, az áremelési szándék, de a foglalkoztatási hajlandóság is.

Az építőiparban a termelés, a rendelésállomány és a foglalkoztatási lehetőségek megítélése egyaránt kedvezőtlenebb lett. A kereskedelemben a szeptemberinél sokkal rosszabb üzletmenetről, s passzívabb jövőbeni megrendelési politikáról számoltak be. Az inflációs várakozások viszont e szektorban is csökkentek.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket októberben lényegében ugyanolyannak látták, mint szeptemberben, de a következő 12 hónapban enyhe javulást vártak. Az ország gazdasági helyzetét hasonlónak ítélték, mint az előző hónapban, de a következő egy évben némi romlást valószínűsítettek. Inflációs várakozásaik ezzel szemben mérséklődtek a szeptemberihez képest, s a következő 12 hónapra szintén alacsonyabb ütemű áremelkedésre számítottak.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik nem változtak. A lakosság vásárlási kedve a képest emelkedett, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások enyhe pesszimizmust mutattak. Érezhetően csökkent a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


2004.11.02 09:14
GKI: lassult az ipar, de az infláció is, még 100 bp-os kamatvágás várható idén

2004.10.18 08:26
Változatlan konjunktúra-, kissé javuló fogyasztói bizalmi index (GKI)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?