13 °C Budapest

Mi a PM álláspontja a jegybanktörvény módosításáról?

Pénzcentrum
2004. október 26. 12:05

A kormány elkötelezett a jegybanki függetlenség megőrzése és erősítése mellett, illetve eleget tesz minden nemzetközi kötelezettségének - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. A közlemény állításai és az MNB által kommunkiált álláspont között lényeges feszültség feszül.

A jegybanki függetlenség olyan alap érték, amelyet minden fejlett piacgazdasággal rendelkező országban, így Magyarországon is elismernek, és megőrzendőnek tartanak - véli a Pénzügyminisztérium.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter bízik abban, hogy az Országgyűlés a jegybanktörvény módosításával kapcsolatban csak olyan javaslatot fogad el, amely erősíti az intézmény függetlenségét, és döntésénél mérlegeli az Európai Központi Bank következőkben kialakítandó álláspontját.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke kedden telefonon tájékoztatta Draskovics Tibort arról, hogy az EKB még nem foglalt állást a kérdésben, erre a következő hetekben kerül sor. Megállapodtak abban, hogy még ezt megelőzően személyes konzultációra is sor kerül, Draskovics Tibor rövidesen találkozik Jean-Claude Trichet-vel.

Missura Gábor, az MNB szóvivője korábban olyan információkat közölt, miszerint az Európai Központi Bank (EKB) az Európai Bírósághoz fordulhat, amennyiben a parlament megváltoztatja a jegybanktörvényt és a jogszabály átmegy az Alkotmánybíróságon is. A PM közleménye nem utal ilyen fenyegetésre, ezzel szemben azt állítja, hogy az EKB nem foglalt még állást az ügyben. A törvényváltoztatás mindenképpen csökkenti a jegybanki függetlenséget, ugyanakkor ami a lényeg, hogy a függetlenség milyen mértékben sérül. Az európai példák alapján a miniszterelnök nagyobb befolyása egyáltalán nem ritka, aggályos azonban, hogy most hivatalban levő Monetáris Tanás tagok mandátuma szűnhet meg.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?