31 °C Budapest

Draskovics fellebbentette a fátylat: ki tett javaslatot az árf.nyereség-adóra? (korr.)

Pénzcentrum
2004. október 8. 09:15

Draskovics Tibor tegnap este több meglepő kijelentést is tett az árfolyamnyereség-adóval kapcsolatban. Közvetetten kiderült, hogy a részvénypiaci megtakarítások növelése nem prioritás. A pénzügyminiszter kitérő választ adott arra, hogy miért adóztatják a részvénybefektetések hozamát, mikor a kamatjövedelmek adómenetesek maradnak.

Korrigált szövegrész:
Műsorvezető: - Biztos Ön egyébként abban, hogy az árfolyamnyereség adót például a koalíciós társ, az SZDSZ megszavazza?

Draskovics Tibor: - Semmiben sem lehetek biztos. A kormány javaslatot tesz, a döntés joga a Parlamenté. A kormány ezt a javaslatot terjeszti a Parlament elé. S én nagyon remélem, hogy a kormányzó pártok ezt támogatni fogják. Hozzáteszem, hogy remélem az az ellenzéki párt is támogatni fogja, amelyik néhány hónappal ezelőtt maga felvetette ezt a javaslatot.

Draskovics elmondta, hogy a tervezetet a kormány benyújtja és a parlamentben minden párt a saját belátása szerint fog szavazni (tekintettel arra, hogy a Fidesz számára elfogadható a nyereség adó, az MSZP-FIDESZ alkalmi párosulás megszavazhatja az adó bevezetését, miközben az SZDSZ látványos ellenszavazata súlytalan marad).

Draskovics gyakorlatilag nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért kell adóznia az árfolyam nyereségnek, mikor a kamatjövedelmek nem adóznak. Válaszából annyi derült ki, hogy a részvénybefektetés a nagyobb jövedelmű rétegek tevékenysége, mindössze 10 ezer embert érint az országban. És elsődleges cél most az igazságosabb közteher viselés, mely a nagyobb jövedelműek nagyobb mértékű adóztatásán keresztül valósulhat meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 10 ezres befektetői réteg mellett a műsorvezető felvetette, hogy a nyugdíjpénztári megtakarításokon keresztül gyakorlatilag nagyon széles tömegeket érint mégis az árfolyam nyereség adó bevezetése. Draskovics; "a nyugdíjpénztári befektetések között minimális arányt képvisel a részvénybefektetés". (Megítélésünk szerint ez az egyik oka, hogy a magyar tőkepiac fényévnyi távolságra maradt le Varsótól. A kijelentésben indirekt meghúzódik, hogy nem is cél a nyugdíjpénztárak részvény befektetéseinek ösztönzése, azaz a portfóliók nyugaton jellemző szerkezet felé történő elmozdulás.)

A magyar lakosság pénzügyi kultúrájáról nem esett szó...
A tőzsdére jutást támogató 100 m Ft-os szubvenciós keretről az árfolyam nyereség adó tükrében nem esett szó...
A középvállalati szektor tőkebevonó képességének további csorbulásáról a fejletlen tőkepiac miatt nem esett szó...

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?