31 °C Budapest

100-150 ezer új munkahely 2006-ig?

Pénzcentrum
2004. szeptember 23. 09:10

A Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv célja, hogy a munkavállalók száma 2006-ig 100-150 ezerrel nőjön - idézte az MTI Burány Sándor munkaügyi minisztert, miután a kormány szerdai ülésén elfogadta az akciótervet. "A cél teljesítése érdekében összesen 400 ezer új munkahely létesítésére van szükség" - közölte a miniszter, utalva arra, hogy a munkahelyteremtéssel egy időben munkahelyek szűnhetnek meg.

Az akcióterv készítésénél figyelembe vették a korábbi stratégiák eredményeités az európai uniós kötelezettségeket. Magyarországnak legkésőbb október elsejéig kell benyújtani az Európai Bizottsághoz a 2004-2006-ig tartó időszakra vonatkozóan a nemzeti foglalkoztatáspolitikai célokat és az ezeket szolgáló intézkedéseket összefoglaló akciótervet.

A célkitűzések teljesítése érdekében a miniszter szerint a kormány járulékterheket csökkent és kiterjeszti a fejlesztési adókedvezményt a kis- és középvállalkozásokra. 2005. január elsejével 50 százalék járulékkedvezmény jár azoknak a munkáltatóknak, amelyek 25 év alatti munkavállalókat vagy ötven év feletti, tartósan munkanélkülieket foglalkoztatnak legalább 9 hónapig. Ugyancsak 50 százalékos a munkáltatói járulékkedvezmény a gyedről, gyesről visszatérő édesanyákat vagy édesapákat foglalkoztató cégek számára.

A legfeljebb öt főt alkalmazó mikrovállalkozások létszámuk bővítése esetén az új foglalkoztatottak után csökkenthetik a társasági adóalapjukat a minimálbér összegével. Beruházási kedvezményben részesülnek jövő évtől a kis- és közepes vállalkozások is. A támogatás igénybevételének feltétele volt eddig, hogy legalább 300 fővel kell bővíteni a létszámot. Kisvállalkozások 30 fős, középvállalkozások 150 fős létszámbővítésnél már hozzáférhetnek a fejlesztési adókedvezményhez.

Az akciótervvel összefüggésben a kormány növelné a felnőttoktatásban részvevők számát, a szakképzést és a felsőoktatást a munkaerőpiaci igényekhez igazítaná. A felnőttképzésről szólva a miniszter közölte, a céloknak megfelelően a 25-64 éves korú népességen belül a képzésen részt vevők aránya 2010-re eléri a 10 százalékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A júliusi foglalkoztatási adatok szerint egy év alatt kb. 28 ezer új munkahely keletkezett a gazdaságban. Míg a versenyszférában foglalkoztatottak száma kb. 34 ezerrel bővült, addig az állami szektorban valamivel több mint 6 ezer állás szűnt meg. A 100-150 ezres ígéreten erősen érződik a közelgő választások íze, a nyilatkozatokban egyre inkább hozzá kell majd szokni a nagy kerek számokhoz.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?