22 °C Budapest

100-150 ezer új munkahely 2006-ig?

Pénzcentrum
2004. szeptember 23. 09:10

A Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv célja, hogy a munkavállalók száma 2006-ig 100-150 ezerrel nőjön - idézte az MTI Burány Sándor munkaügyi minisztert, miután a kormány szerdai ülésén elfogadta az akciótervet. "A cél teljesítése érdekében összesen 400 ezer új munkahely létesítésére van szükség" - közölte a miniszter, utalva arra, hogy a munkahelyteremtéssel egy időben munkahelyek szűnhetnek meg.

Az akcióterv készítésénél figyelembe vették a korábbi stratégiák eredményeités az európai uniós kötelezettségeket. Magyarországnak legkésőbb október elsejéig kell benyújtani az Európai Bizottsághoz a 2004-2006-ig tartó időszakra vonatkozóan a nemzeti foglalkoztatáspolitikai célokat és az ezeket szolgáló intézkedéseket összefoglaló akciótervet.

A célkitűzések teljesítése érdekében a miniszter szerint a kormány járulékterheket csökkent és kiterjeszti a fejlesztési adókedvezményt a kis- és középvállalkozásokra. 2005. január elsejével 50 százalék járulékkedvezmény jár azoknak a munkáltatóknak, amelyek 25 év alatti munkavállalókat vagy ötven év feletti, tartósan munkanélkülieket foglalkoztatnak legalább 9 hónapig. Ugyancsak 50 százalékos a munkáltatói járulékkedvezmény a gyedről, gyesről visszatérő édesanyákat vagy édesapákat foglalkoztató cégek számára.

A legfeljebb öt főt alkalmazó mikrovállalkozások létszámuk bővítése esetén az új foglalkoztatottak után csökkenthetik a társasági adóalapjukat a minimálbér összegével. Beruházási kedvezményben részesülnek jövő évtől a kis- és közepes vállalkozások is. A támogatás igénybevételének feltétele volt eddig, hogy legalább 300 fővel kell bővíteni a létszámot. Kisvállalkozások 30 fős, középvállalkozások 150 fős létszámbővítésnél már hozzáférhetnek a fejlesztési adókedvezményhez.

Az akciótervvel összefüggésben a kormány növelné a felnőttoktatásban részvevők számát, a szakképzést és a felsőoktatást a munkaerőpiaci igényekhez igazítaná. A felnőttképzésről szólva a miniszter közölte, a céloknak megfelelően a 25-64 éves korú népességen belül a képzésen részt vevők aránya 2010-re eléri a 10 százalékot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A júliusi foglalkoztatási adatok szerint egy év alatt kb. 28 ezer új munkahely keletkezett a gazdaságban. Míg a versenyszférában foglalkoztatottak száma kb. 34 ezerrel bővült, addig az állami szektorban valamivel több mint 6 ezer állás szűnt meg. A 100-150 ezres ígéreten erősen érződik a közelgő választások íze, a nyilatkozatokban egyre inkább hozzá kell majd szokni a nagy kerek számokhoz.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM