Szinten maradó forint, enyhén gyengülő dollár

Pénzcentrum
2004. augusztus 31. 10:51

A forint reggel a tegnapi zárószintjén nyitott az euróval szemben, majd a kereskedés eddigi szakaszában csak minimális ingadozás mutatkozik. Az állampapírok másodpiacán vegyes irányú, mérsékelt hozamelmozdulás mutatkozik. A dollár egyre távolabb kerül az 1.20-as szinttől az euróval szemben, a jen a várttól elmaradó ipari termelési adat hatására csak átmeneti megingást mutat a dollárral szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a tegnapi záróértéke (248.70-248.90) közelében nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában csak minimális elmozdulás mutatkozik. A legutóbbi kötések jellemzően a 248.90-249.20 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -11.75-11.80%-os távolságot jelent.

A kissé csillapodni tűnő magyar kormányválsággal kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy az elmúlt hetek számottevő bizonytalansága ellenére (mely az elkövetkezendő hetekben is várhatóan fennmarad) a forint stabil maradt, mindössze átmenetileg gyengült a 250-es szint fölé. A piacnak szánt nyugtató üzenetek (számos politikai - gazdaságpolitikai vezetőtől) első ránézésre úgy tűnik, hogy "célba értek", a befektetők nem vonták meg bizalmukat a magyar piactól. Emellett sejteni lehet, hogy a korábbi időszakoknál is lényegesen alacsonyabb külföldi spekulatív pozíció van a piacon, a magas kamatszint miatt pedig az állomány viszonylag stabil.

Megítélésünk szerint a költségvetési és a folyó fizetési mérleg folyamatokban mutatkozó egyre nagyobb bizonytalanság ellenére a piac akár kissé indokolatlanul is optimistának tűnik, amennyiben csak a forint/euró árfolyamra gondolunk. A nyugtató üzenetek szerepének túlzott mértékű hangsúlyozása helyett ebben feltehetően jelentősen közrejátszott a továbbra is kiemelkedően magas magyar alapkamat-szint, amely főként a rövidebb távú befektetőket vonzza. Mindez az elkövetkezendő hónapok várható makrofolyamatai, illetve az alapkamat várható alakulásával kapcsolatban mindenképpen kissé elgondolkodásra kell, hogy késztesse a befektetőket.

Az állampapírok másodpiacán a kereskedés eddigi szakaszában vegyes irányú mérsékelt (jellemzően 5-10 bázispontos) hozamelmozdulás mutatkozik. A közepes és a hosszabb lejáratokon 10 bp-ot is meghaladó hozammérséklődés is megfigyelhető, a spreadek a futamidők többségében mérséklődtek.

Az ÁKK ma a 3 hónapos diszkont-kincstárjegyek (D041208) aukcióját tartja, az értékesítésre felkínált mennyiség 30 milliárd forint. Az aukciós átlaghozam várhatóan 10.90-11.00% között alakulhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a tegnap reggeli órákban a 1.20 alá erősödött az euróval szemben, azonban az 1.1985 körüli szintek megfogták a zöldhasút, és azóta szinte folyamatos dollárgyengülésnek lehetünk tanúi. A legutóbbi kötések már jellemzően az 1.2070-1.2080 közötti sávban születtek.

A két vezető deviza mozgására várhatóan befolyással lehet a néhány perc múlva megjelenő euró-zóna augusztusi előzetes inflációs adat, illetve a chicagoi beszerzési menedzser index augusztusi értékei.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen/dollár relációban a ma hajnalban közzétett japán ipari kibocsátási adat csak átmeneti megingást okozott (a részvénypiacokon azonban nagyobb mértékben éreztette hatását: a várt 1%-os emelkedéssel szemben gyakorlatilag stagnált a kibocsátás az előző hónaphoz képest), a kurzus a közzététel előtti 109.80 körüli szintről az adat ismertté válását követően a 110.40 közelébe mozdult, onnan azonban ismét gyengülni tudott az ázsiai fizetőeszköz.

Technikai szempontból a következő ellenállás pont az erősödésnél az egyelőre kissé távolinak tűnő 109.25, majd a 109 lehet, míg a gyengülésnél az "első támaszt" a 110 és a 110.30-as szintek jelenthetik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?