23 °C Budapest

Szinten maradó forint, enyhén gyengülő dollár

Pénzcentrum
2004. augusztus 31. 10:51

A forint reggel a tegnapi zárószintjén nyitott az euróval szemben, majd a kereskedés eddigi szakaszában csak minimális ingadozás mutatkozik. Az állampapírok másodpiacán vegyes irányú, mérsékelt hozamelmozdulás mutatkozik. A dollár egyre távolabb kerül az 1.20-as szinttől az euróval szemben, a jen a várttól elmaradó ipari termelési adat hatására csak átmeneti megingást mutat a dollárral szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a tegnapi záróértéke (248.70-248.90) közelében nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában csak minimális elmozdulás mutatkozik. A legutóbbi kötések jellemzően a 248.90-249.20 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -11.75-11.80%-os távolságot jelent.

A kissé csillapodni tűnő magyar kormányválsággal kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy az elmúlt hetek számottevő bizonytalansága ellenére (mely az elkövetkezendő hetekben is várhatóan fennmarad) a forint stabil maradt, mindössze átmenetileg gyengült a 250-es szint fölé. A piacnak szánt nyugtató üzenetek (számos politikai - gazdaságpolitikai vezetőtől) első ránézésre úgy tűnik, hogy "célba értek", a befektetők nem vonták meg bizalmukat a magyar piactól. Emellett sejteni lehet, hogy a korábbi időszakoknál is lényegesen alacsonyabb külföldi spekulatív pozíció van a piacon, a magas kamatszint miatt pedig az állomány viszonylag stabil.

Megítélésünk szerint a költségvetési és a folyó fizetési mérleg folyamatokban mutatkozó egyre nagyobb bizonytalanság ellenére a piac akár kissé indokolatlanul is optimistának tűnik, amennyiben csak a forint/euró árfolyamra gondolunk. A nyugtató üzenetek szerepének túlzott mértékű hangsúlyozása helyett ebben feltehetően jelentősen közrejátszott a továbbra is kiemelkedően magas magyar alapkamat-szint, amely főként a rövidebb távú befektetőket vonzza. Mindez az elkövetkezendő hónapok várható makrofolyamatai, illetve az alapkamat várható alakulásával kapcsolatban mindenképpen kissé elgondolkodásra kell, hogy késztesse a befektetőket.

Az állampapírok másodpiacán a kereskedés eddigi szakaszában vegyes irányú mérsékelt (jellemzően 5-10 bázispontos) hozamelmozdulás mutatkozik. A közepes és a hosszabb lejáratokon 10 bp-ot is meghaladó hozammérséklődés is megfigyelhető, a spreadek a futamidők többségében mérséklődtek.

Az ÁKK ma a 3 hónapos diszkont-kincstárjegyek (D041208) aukcióját tartja, az értékesítésre felkínált mennyiség 30 milliárd forint. Az aukciós átlaghozam várhatóan 10.90-11.00% között alakulhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár a tegnap reggeli órákban a 1.20 alá erősödött az euróval szemben, azonban az 1.1985 körüli szintek megfogták a zöldhasút, és azóta szinte folyamatos dollárgyengülésnek lehetünk tanúi. A legutóbbi kötések már jellemzően az 1.2070-1.2080 közötti sávban születtek.

A két vezető deviza mozgására várhatóan befolyással lehet a néhány perc múlva megjelenő euró-zóna augusztusi előzetes inflációs adat, illetve a chicagoi beszerzési menedzser index augusztusi értékei.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen/dollár relációban a ma hajnalban közzétett japán ipari kibocsátási adat csak átmeneti megingást okozott (a részvénypiacokon azonban nagyobb mértékben éreztette hatását: a várt 1%-os emelkedéssel szemben gyakorlatilag stagnált a kibocsátás az előző hónaphoz képest), a kurzus a közzététel előtti 109.80 körüli szintről az adat ismertté válását követően a 110.40 közelébe mozdult, onnan azonban ismét gyengülni tudott az ázsiai fizetőeszköz.

Technikai szempontból a következő ellenállás pont az erősödésnél az egyelőre kissé távolinak tűnő 109.25, majd a 109 lehet, míg a gyengülésnél az "első támaszt" a 110 és a 110.30-as szintek jelenthetik.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM