Marad-e Draskovics ? - pletykák és realitások

Pénzcentrum
2004. augusztus 30. 08:52

Tovább tartanak a bizonytalanságok Draskovics Tibor pénzügyminiszter személye körül (is). A szokásosan "szkeptikus" Magyar Nemzet után már a Világgazdaság is olyan pletykákat idéz, miszerint inog a régi-új pénzügyminiszter széke (Draskovics az év eleje óta van hivatalban). A pletykák szerint a pénzügyi tárca vezetője néhány héten belül elismerheti, hogy a konvergenciaprogramban is lefektetett 4.6%-os GDP arányos államháztartási hiány cél az idei évben nem tartható, és ezzel párhuzamosan felállhat székéből.

Bár a Pénzügyminisztérium is kategorikusan cáfolta az ilyen típusú híreszteléseket, illetve a leendő kormányfő kijelentései sem utalnak egyértelműen erre, mégis úgy véljük valódi alapja lehet az ilyen típusú híreszteléseknek. Augusztusban az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya már meghaladja majd az egész évre tervezett deficitet. Ez azt jelenti, hogy az utolsó négy hónapban összességében már nem nőhet a hiány. Bár a kiadások többsége viszonylag jól prognosztizálható, a terv teljesülése a sokkal bizonytalanabb bevételi számoktól függ. A PM számításai erősen rásúlyoznak a decemberi szokásos bevételi boomra. Ha azonban itt a tavalyihoz hasonló, vagy azt meghaladó "meglepetés"-ek lesznek, akkor a 4.6% csak egy hiú remény.

Meg kell jegyezni, hogy a 4.6%-os deficitterv az ESA-95-ös módszertan szerint értendő, ezzel szemben a pénzforgalmi szemléletű GFS hiány a GDP 5.8%-át is elérheti. A két hiányszám közötti eltérés módszertani különbségekből fakad (az egyik legjelentősebb különbség, hogy az ESA-95 eredményszemléletű, míg a GFS az említettnek megfelelően pénzforgalmi). A PM a pénzforgalmi alapú deficitszámokat közli havonta, az eredményszemléletű deficitre egyelőre csak durva becslések léteznek.

Piaci vélemények szerint is megalapozatlan 4.6%-os hiányról beszélni, egy 5% körüli értéknek lényegesen nagyobb a realitása. Tavaly a deficit 5.9% volt, egy egy százalékpont körüli "lefaragás" is jelentős eredménynek lenne értékelhető. Az előbbi kis jelzésértékű módszertani kitérővel arra is utalni kívántunk, hogy különböző kategóriák miatt némi "kreativitás"-ra is lehetőség lesz a könyvelésben. Egyelőre korántsem kiforrott az a metódus, amivel az ESA-95-ös hiányt származtatni lehetne.

Látható tehát, hogy a deficitszám körül elég nagy a bizonytalanság, és az év elején egy hasonló probléma ürügyén egy pénzügyminiszter már menni kényszerült. Az idei költségvetés nem Draskovics fejében fogant meg, a végrehajtásért hivatalából fakadóan mégis ő a felelős. Itt érdemes felidézni, hogy maga a költségvetési törvény a fent említett irányszámoknál is kisebb, ESA-95 szerint mindössze 3.8%-os hiányt irányoz elő. A 4.6% csak egy korrigált pénzügyminisztériumi hipotetikus érték, melyet a piac is zsinórmértékül használ.Rosszízű megjegyzések szerint annak, hogy Draskovicsot eddig nem kérték fel távozásra olyan indokai is vannak, hogy a jelenlegi miniszterelnök - Medgyessy Péter - nem kívánt két pénzügyminisztert felállítani. Gyurcsány tiszta lappal kíván indulni, részéről ezzel indokolják a pletykák szerint a váltást. Ennek ellenére nem hiszünk abban, hogy egy fejcsere teremtene tiszta lapot, ilyen illúziói reálisan senkinek nem lehetnek.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?