12 °C Budapest

Marad-e Draskovics ? - pletykák és realitások

Pénzcentrum
2004. augusztus 30. 08:52

Tovább tartanak a bizonytalanságok Draskovics Tibor pénzügyminiszter személye körül (is). A szokásosan "szkeptikus" Magyar Nemzet után már a Világgazdaság is olyan pletykákat idéz, miszerint inog a régi-új pénzügyminiszter széke (Draskovics az év eleje óta van hivatalban). A pletykák szerint a pénzügyi tárca vezetője néhány héten belül elismerheti, hogy a konvergenciaprogramban is lefektetett 4.6%-os GDP arányos államháztartási hiány cél az idei évben nem tartható, és ezzel párhuzamosan felállhat székéből.

Bár a Pénzügyminisztérium is kategorikusan cáfolta az ilyen típusú híreszteléseket, illetve a leendő kormányfő kijelentései sem utalnak egyértelműen erre, mégis úgy véljük valódi alapja lehet az ilyen típusú híreszteléseknek. Augusztusban az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya már meghaladja majd az egész évre tervezett deficitet. Ez azt jelenti, hogy az utolsó négy hónapban összességében már nem nőhet a hiány. Bár a kiadások többsége viszonylag jól prognosztizálható, a terv teljesülése a sokkal bizonytalanabb bevételi számoktól függ. A PM számításai erősen rásúlyoznak a decemberi szokásos bevételi boomra. Ha azonban itt a tavalyihoz hasonló, vagy azt meghaladó "meglepetés"-ek lesznek, akkor a 4.6% csak egy hiú remény.

Meg kell jegyezni, hogy a 4.6%-os deficitterv az ESA-95-ös módszertan szerint értendő, ezzel szemben a pénzforgalmi szemléletű GFS hiány a GDP 5.8%-át is elérheti. A két hiányszám közötti eltérés módszertani különbségekből fakad (az egyik legjelentősebb különbség, hogy az ESA-95 eredményszemléletű, míg a GFS az említettnek megfelelően pénzforgalmi). A PM a pénzforgalmi alapú deficitszámokat közli havonta, az eredményszemléletű deficitre egyelőre csak durva becslések léteznek.

Piaci vélemények szerint is megalapozatlan 4.6%-os hiányról beszélni, egy 5% körüli értéknek lényegesen nagyobb a realitása. Tavaly a deficit 5.9% volt, egy egy százalékpont körüli "lefaragás" is jelentős eredménynek lenne értékelhető. Az előbbi kis jelzésértékű módszertani kitérővel arra is utalni kívántunk, hogy különböző kategóriák miatt némi "kreativitás"-ra is lehetőség lesz a könyvelésben. Egyelőre korántsem kiforrott az a metódus, amivel az ESA-95-ös hiányt származtatni lehetne.

Látható tehát, hogy a deficitszám körül elég nagy a bizonytalanság, és az év elején egy hasonló probléma ürügyén egy pénzügyminiszter már menni kényszerült. Az idei költségvetés nem Draskovics fejében fogant meg, a végrehajtásért hivatalából fakadóan mégis ő a felelős. Itt érdemes felidézni, hogy maga a költségvetési törvény a fent említett irányszámoknál is kisebb, ESA-95 szerint mindössze 3.8%-os hiányt irányoz elő. A 4.6% csak egy korrigált pénzügyminisztériumi hipotetikus érték, melyet a piac is zsinórmértékül használ.Rosszízű megjegyzések szerint annak, hogy Draskovicsot eddig nem kérték fel távozásra olyan indokai is vannak, hogy a jelenlegi miniszterelnök - Medgyessy Péter - nem kívánt két pénzügyminisztert felállítani. Gyurcsány tiszta lappal kíván indulni, részéről ezzel indokolják a pletykák szerint a váltást. Ennek ellenére nem hiszünk abban, hogy egy fejcsere teremtene tiszta lapot, ilyen illúziói reálisan senkinek nem lehetnek.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem