30 °C Budapest

Marad-e Draskovics ? - pletykák és realitások

Pénzcentrum
2004. augusztus 30. 08:52

Tovább tartanak a bizonytalanságok Draskovics Tibor pénzügyminiszter személye körül (is). A szokásosan "szkeptikus" Magyar Nemzet után már a Világgazdaság is olyan pletykákat idéz, miszerint inog a régi-új pénzügyminiszter széke (Draskovics az év eleje óta van hivatalban). A pletykák szerint a pénzügyi tárca vezetője néhány héten belül elismerheti, hogy a konvergenciaprogramban is lefektetett 4.6%-os GDP arányos államháztartási hiány cél az idei évben nem tartható, és ezzel párhuzamosan felállhat székéből.

Bár a Pénzügyminisztérium is kategorikusan cáfolta az ilyen típusú híreszteléseket, illetve a leendő kormányfő kijelentései sem utalnak egyértelműen erre, mégis úgy véljük valódi alapja lehet az ilyen típusú híreszteléseknek. Augusztusban az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya már meghaladja majd az egész évre tervezett deficitet. Ez azt jelenti, hogy az utolsó négy hónapban összességében már nem nőhet a hiány. Bár a kiadások többsége viszonylag jól prognosztizálható, a terv teljesülése a sokkal bizonytalanabb bevételi számoktól függ. A PM számításai erősen rásúlyoznak a decemberi szokásos bevételi boomra. Ha azonban itt a tavalyihoz hasonló, vagy azt meghaladó "meglepetés"-ek lesznek, akkor a 4.6% csak egy hiú remény.

Meg kell jegyezni, hogy a 4.6%-os deficitterv az ESA-95-ös módszertan szerint értendő, ezzel szemben a pénzforgalmi szemléletű GFS hiány a GDP 5.8%-át is elérheti. A két hiányszám közötti eltérés módszertani különbségekből fakad (az egyik legjelentősebb különbség, hogy az ESA-95 eredményszemléletű, míg a GFS az említettnek megfelelően pénzforgalmi). A PM a pénzforgalmi alapú deficitszámokat közli havonta, az eredményszemléletű deficitre egyelőre csak durva becslések léteznek.

Piaci vélemények szerint is megalapozatlan 4.6%-os hiányról beszélni, egy 5% körüli értéknek lényegesen nagyobb a realitása. Tavaly a deficit 5.9% volt, egy egy százalékpont körüli "lefaragás" is jelentős eredménynek lenne értékelhető. Az előbbi kis jelzésértékű módszertani kitérővel arra is utalni kívántunk, hogy különböző kategóriák miatt némi "kreativitás"-ra is lehetőség lesz a könyvelésben. Egyelőre korántsem kiforrott az a metódus, amivel az ESA-95-ös hiányt származtatni lehetne.

Látható tehát, hogy a deficitszám körül elég nagy a bizonytalanság, és az év elején egy hasonló probléma ürügyén egy pénzügyminiszter már menni kényszerült. Az idei költségvetés nem Draskovics fejében fogant meg, a végrehajtásért hivatalából fakadóan mégis ő a felelős. Itt érdemes felidézni, hogy maga a költségvetési törvény a fent említett irányszámoknál is kisebb, ESA-95 szerint mindössze 3.8%-os hiányt irányoz elő. A 4.6% csak egy korrigált pénzügyminisztériumi hipotetikus érték, melyet a piac is zsinórmértékül használ.Rosszízű megjegyzések szerint annak, hogy Draskovicsot eddig nem kérték fel távozásra olyan indokai is vannak, hogy a jelenlegi miniszterelnök - Medgyessy Péter - nem kívánt két pénzügyminisztert felállítani. Gyurcsány tiszta lappal kíván indulni, részéről ezzel indokolják a pletykák szerint a váltást. Ennek ellenére nem hiszünk abban, hogy egy fejcsere teremtene tiszta lapot, ilyen illúziói reálisan senkinek nem lehetnek.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?