0 °C Budapest

Trichet: "nem befolyásol minket a FED"

Pénzcentrum
2004. július 1. 15:14

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a FED tegnapi 25 bázispontos kamatemelése nem befolyásolja az EKB politikáját.


A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak, az elemzők és a befektetők véleménye szerint az EKB most még nem követi a FED tegnapi, illetve a brit jegybank korábbi döntéseit, bár az inflációs nyomás az euró-zónában is érezhető. Az euró-övezettel ellentétben ugyanis mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában dinamikus a gazdasági növekedés, és élénk a lakossági fogyasztás.


Trichet a Reuters tudósítása szerint a sajtótájákoztatón elmondta, hogy az EKB jelenleg kiegyenlítettnek látja a felfelé, illetve a lefelé mutató inflációs kockázatokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hosszútávú inflációs várakozások továbbra is viszonylag magas szinten állnak.

Az EKB vezetője kijelentette, hogy az EKB irányadó rátája jövőre már 2% felett lesz. A kamatemelés sebességét és mértékét befolyásolhatja a világgzdasági növekedés miatt a nyersenyagárak felől érezhető inflációs nyomás.

Trichet véleménye szerint az emelkedő infláció az euró-zónában még nem gyűrűzött be a gazdasági folyamatokba (másodlagos hatás: pl. béremelési követelések teljesítése az infláció emelkedése miatt még nem látszik), ugyanakkor kiemelt figyelmet kell erre fordítani.

Az EKB-nak azt is mérlegelnie kell a kamatdöntéseinél, hogy a gazdasági növekedés a 12 tagú euró-zónában egyelőre még alacsony (2004. I. Negyedévben eves alapon 1.3%), és a jövőre vonatkozó kilátások is egyelőre bizonytalanok (konjunktúra-indexek, ipari termelésbővülés).

A ma közzétett euró-övezeti feldolgozóipari beszerzőimenedzser-mutató (Reuters felmérés) a májusi 54.7 pontot követően 54.4 pontra mérséklődőtt júniusban. Bár az 50 pont feletti index a feldolgozóipar bővülését jelzi, de kisebb bizonytalanságra ad okota júniusban tapasztalt visszaesés.

Az elmúlt hetek euró-zónával, illetve a nagyobb tagországokkal kapcsolatos makrogazdasági adatai arra engednek következtetni, hogy a gazdasági növekedést főként a külső konjunktúra hajtja, a belső kereslet a munakerőpiaci bizonytalanságok miatt továbbra is lanyha. Az adatokból úgy tűnik, hogy az euró-zóna egyelőre "nem tud felkapaszkodni a világgazdasági konjunktúra vonatára".
HR BLOGGER
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrbonbon  |  2023.12.05 00:01
HOT DESKING It is an office organization system that involves multiple workers using and sharing a...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem