31 °C Budapest

Trichet: "nem befolyásol minket a FED"

Pénzcentrum
2004. július 1. 15:14

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a FED tegnapi 25 bázispontos kamatemelése nem befolyásolja az EKB politikáját.


A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak, az elemzők és a befektetők véleménye szerint az EKB most még nem követi a FED tegnapi, illetve a brit jegybank korábbi döntéseit, bár az inflációs nyomás az euró-zónában is érezhető. Az euró-övezettel ellentétben ugyanis mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában dinamikus a gazdasági növekedés, és élénk a lakossági fogyasztás.


Trichet a Reuters tudósítása szerint a sajtótájákoztatón elmondta, hogy az EKB jelenleg kiegyenlítettnek látja a felfelé, illetve a lefelé mutató inflációs kockázatokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hosszútávú inflációs várakozások továbbra is viszonylag magas szinten állnak.

Az EKB vezetője kijelentette, hogy az EKB irányadó rátája jövőre már 2% felett lesz. A kamatemelés sebességét és mértékét befolyásolhatja a világgzdasági növekedés miatt a nyersenyagárak felől érezhető inflációs nyomás.

Trichet véleménye szerint az emelkedő infláció az euró-zónában még nem gyűrűzött be a gazdasági folyamatokba (másodlagos hatás: pl. béremelési követelések teljesítése az infláció emelkedése miatt még nem látszik), ugyanakkor kiemelt figyelmet kell erre fordítani.

Az EKB-nak azt is mérlegelnie kell a kamatdöntéseinél, hogy a gazdasági növekedés a 12 tagú euró-zónában egyelőre még alacsony (2004. I. Negyedévben eves alapon 1.3%), és a jövőre vonatkozó kilátások is egyelőre bizonytalanok (konjunktúra-indexek, ipari termelésbővülés).

A ma közzétett euró-övezeti feldolgozóipari beszerzőimenedzser-mutató (Reuters felmérés) a májusi 54.7 pontot követően 54.4 pontra mérséklődőtt júniusban. Bár az 50 pont feletti index a feldolgozóipar bővülését jelzi, de kisebb bizonytalanságra ad okota júniusban tapasztalt visszaesés.

Az elmúlt hetek euró-zónával, illetve a nagyobb tagországokkal kapcsolatos makrogazdasági adatai arra engednek következtetni, hogy a gazdasági növekedést főként a külső konjunktúra hajtja, a belső kereslet a munakerőpiaci bizonytalanságok miatt továbbra is lanyha. Az adatokból úgy tűnik, hogy az euró-zóna egyelőre "nem tud felkapaszkodni a világgazdasági konjunktúra vonatára".
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?