Trichet: "nem befolyásol minket a FED"

Pénzcentrum
2004. július 1. 15:14

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a FED tegnapi 25 bázispontos kamatemelése nem befolyásolja az EKB politikáját.


A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak, az elemzők és a befektetők véleménye szerint az EKB most még nem követi a FED tegnapi, illetve a brit jegybank korábbi döntéseit, bár az inflációs nyomás az euró-zónában is érezhető. Az euró-övezettel ellentétben ugyanis mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában dinamikus a gazdasági növekedés, és élénk a lakossági fogyasztás.


Trichet a Reuters tudósítása szerint a sajtótájákoztatón elmondta, hogy az EKB jelenleg kiegyenlítettnek látja a felfelé, illetve a lefelé mutató inflációs kockázatokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hosszútávú inflációs várakozások továbbra is viszonylag magas szinten állnak.

Az EKB vezetője kijelentette, hogy az EKB irányadó rátája jövőre már 2% felett lesz. A kamatemelés sebességét és mértékét befolyásolhatja a világgzdasági növekedés miatt a nyersenyagárak felől érezhető inflációs nyomás.

Trichet véleménye szerint az emelkedő infláció az euró-zónában még nem gyűrűzött be a gazdasági folyamatokba (másodlagos hatás: pl. béremelési követelések teljesítése az infláció emelkedése miatt még nem látszik), ugyanakkor kiemelt figyelmet kell erre fordítani.

Az EKB-nak azt is mérlegelnie kell a kamatdöntéseinél, hogy a gazdasági növekedés a 12 tagú euró-zónában egyelőre még alacsony (2004. I. Negyedévben eves alapon 1.3%), és a jövőre vonatkozó kilátások is egyelőre bizonytalanok (konjunktúra-indexek, ipari termelésbővülés).

A ma közzétett euró-övezeti feldolgozóipari beszerzőimenedzser-mutató (Reuters felmérés) a májusi 54.7 pontot követően 54.4 pontra mérséklődőtt júniusban. Bár az 50 pont feletti index a feldolgozóipar bővülését jelzi, de kisebb bizonytalanságra ad okota júniusban tapasztalt visszaesés.

Az elmúlt hetek euró-zónával, illetve a nagyobb tagországokkal kapcsolatos makrogazdasági adatai arra engednek következtetni, hogy a gazdasági növekedést főként a külső konjunktúra hajtja, a belső kereslet a munakerőpiaci bizonytalanságok miatt továbbra is lanyha. Az adatokból úgy tűnik, hogy az euró-zóna egyelőre "nem tud felkapaszkodni a világgazdasági konjunktúra vonatára".
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?