31 °C Budapest

Mégsem csak külföldi hatások miatt erősödött tegnap a forint? - Költségvetési elvonás állhat a háttérben

Pénzcentrum
2004. július 1. 09:07

A kormány tegnapi ülésén többek között a minisztériumok által fel nem használt pénzek elköltésének módjáról is határozott. A kabinet döntése értelmében a tárcák által az előző években el nem költött maradvány pénzeket ezentúl csak a pénzügyminiszter jóváhagyásával lehet felhasználni. A kormányszóvivő szerint százmilliárdos összegről van szó.


A kormány tegnapi döntése értelmében a Pénzügyminisztériumban új eljárási rend kerül kidolgozásra a minisztériumok maradványösszegeinek kezelésére. A jelenleg 106 milliárd forintos nagyságrendű összeg - a tárcák egyes tavaly (vagy tavalyelőtt) odaítélt, de még ki nem fizetett támogatási összegei, pályázatokon megítélt pénzei - a PM engedélye nélkül nem utalhatók át. A tárcák a pénzek átutalására valószínűleg csak akkor kapnak engedélyt, ha máshonnan teremtik meg a fedezetet a korábban elkülönített pénzek kifizetésére.

Az intézkedés - melynek oka a takarékos kormányzati gazdálkodás megvalósítása - gyakorlatilag felfogható egy burkolt kormányzati elvonásként is. A piacon már a déli órákban olyan meg nem erősített hírek terjedtek el, melyek szerint a 16 órakor kezdődő kormányszóvivői sajtótájékoztatón egy nagyobb költségvetési "takarékoskodást" célzó intézkedés bejelentésére lehet számítani.

A forint tegnapi számottevő erősödése mögött feltehetően nem csak a kamatdöntések régiós hatásai húzódtak meg. Ezt erősíti az is, hogy a forint tegnap napon belül közel ugyanannyit izmosodott az euróval szemben (mintegy 0.8%-ot), mint a vártnál nagyobb kamatemelés miatt megugró zloty (a dollárral szemben mintegy 1%-ot, az euróval szemben kb. 0.6%-ot erősödött). Továbbá az is figyelemre méltó, hogy a szlovák, illetve a lengyel kamatdöntések a reggeli órákban kerültek bejelentésre, míg a forint lendületes erősödése inkább a déli óráktól kezdődött.

Mivel a piac döntő többsége szerint nem tartható az idei 4.6%-os GDP-arányos államháztartási deficit-cél (és az elemzők hasonló nagységrendű megszorítások fontosságát hangoztatták), ezért a befektetők a tegnapi bejelentéseket költségvetési megtakarításként értékelhették. Mint emlékezetes, az Európai Parlamenti választások kampányhajrájában a költségvetési megszorítások kérdése kulcskérdéssé vált, és már akkor is olyan hírek terjedtek el a piacon, hogy a kormány a maradványpénzek elvonására készül, melyet akkor nem erősítettek meg a kormánypárti illetékesek. Ezzel szemben a kormánypártok határozottan amellett foglaltak állást, hogy tartható a 4.6%-os hiánycél, és ehhez nincs is szükség költségvetési megszorításokra.
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?