Mégsem csak külföldi hatások miatt erősödött tegnap a forint? - Költségvetési elvonás állhat a háttérben

Pénzcentrum
2004. július 1. 09:07

A kormány tegnapi ülésén többek között a minisztériumok által fel nem használt pénzek elköltésének módjáról is határozott. A kabinet döntése értelmében a tárcák által az előző években el nem költött maradvány pénzeket ezentúl csak a pénzügyminiszter jóváhagyásával lehet felhasználni. A kormányszóvivő szerint százmilliárdos összegről van szó.


A kormány tegnapi döntése értelmében a Pénzügyminisztériumban új eljárási rend kerül kidolgozásra a minisztériumok maradványösszegeinek kezelésére. A jelenleg 106 milliárd forintos nagyságrendű összeg - a tárcák egyes tavaly (vagy tavalyelőtt) odaítélt, de még ki nem fizetett támogatási összegei, pályázatokon megítélt pénzei - a PM engedélye nélkül nem utalhatók át. A tárcák a pénzek átutalására valószínűleg csak akkor kapnak engedélyt, ha máshonnan teremtik meg a fedezetet a korábban elkülönített pénzek kifizetésére.

Az intézkedés - melynek oka a takarékos kormányzati gazdálkodás megvalósítása - gyakorlatilag felfogható egy burkolt kormányzati elvonásként is. A piacon már a déli órákban olyan meg nem erősített hírek terjedtek el, melyek szerint a 16 órakor kezdődő kormányszóvivői sajtótájékoztatón egy nagyobb költségvetési "takarékoskodást" célzó intézkedés bejelentésére lehet számítani.

A forint tegnapi számottevő erősödése mögött feltehetően nem csak a kamatdöntések régiós hatásai húzódtak meg. Ezt erősíti az is, hogy a forint tegnap napon belül közel ugyanannyit izmosodott az euróval szemben (mintegy 0.8%-ot), mint a vártnál nagyobb kamatemelés miatt megugró zloty (a dollárral szemben mintegy 1%-ot, az euróval szemben kb. 0.6%-ot erősödött). Továbbá az is figyelemre méltó, hogy a szlovák, illetve a lengyel kamatdöntések a reggeli órákban kerültek bejelentésre, míg a forint lendületes erősödése inkább a déli óráktól kezdődött.

Mivel a piac döntő többsége szerint nem tartható az idei 4.6%-os GDP-arányos államháztartási deficit-cél (és az elemzők hasonló nagységrendű megszorítások fontosságát hangoztatták), ezért a befektetők a tegnapi bejelentéseket költségvetési megtakarításként értékelhették. Mint emlékezetes, az Európai Parlamenti választások kampányhajrájában a költségvetési megszorítások kérdése kulcskérdéssé vált, és már akkor is olyan hírek terjedtek el a piacon, hogy a kormány a maradványpénzek elvonására készül, melyet akkor nem erősítettek meg a kormánypárti illetékesek. Ezzel szemben a kormánypártok határozottan amellett foglaltak állást, hogy tartható a 4.6%-os hiánycél, és ehhez nincs is szükség költségvetési megszorításokra.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem