11 °C Budapest

Mégsem csak külföldi hatások miatt erősödött tegnap a forint? - Költségvetési elvonás állhat a háttérben

Pénzcentrum
2004. július 1. 09:07

A kormány tegnapi ülésén többek között a minisztériumok által fel nem használt pénzek elköltésének módjáról is határozott. A kabinet döntése értelmében a tárcák által az előző években el nem költött maradvány pénzeket ezentúl csak a pénzügyminiszter jóváhagyásával lehet felhasználni. A kormányszóvivő szerint százmilliárdos összegről van szó.


A kormány tegnapi döntése értelmében a Pénzügyminisztériumban új eljárási rend kerül kidolgozásra a minisztériumok maradványösszegeinek kezelésére. A jelenleg 106 milliárd forintos nagyságrendű összeg - a tárcák egyes tavaly (vagy tavalyelőtt) odaítélt, de még ki nem fizetett támogatási összegei, pályázatokon megítélt pénzei - a PM engedélye nélkül nem utalhatók át. A tárcák a pénzek átutalására valószínűleg csak akkor kapnak engedélyt, ha máshonnan teremtik meg a fedezetet a korábban elkülönített pénzek kifizetésére.

Az intézkedés - melynek oka a takarékos kormányzati gazdálkodás megvalósítása - gyakorlatilag felfogható egy burkolt kormányzati elvonásként is. A piacon már a déli órákban olyan meg nem erősített hírek terjedtek el, melyek szerint a 16 órakor kezdődő kormányszóvivői sajtótájékoztatón egy nagyobb költségvetési "takarékoskodást" célzó intézkedés bejelentésére lehet számítani.

A forint tegnapi számottevő erősödése mögött feltehetően nem csak a kamatdöntések régiós hatásai húzódtak meg. Ezt erősíti az is, hogy a forint tegnap napon belül közel ugyanannyit izmosodott az euróval szemben (mintegy 0.8%-ot), mint a vártnál nagyobb kamatemelés miatt megugró zloty (a dollárral szemben mintegy 1%-ot, az euróval szemben kb. 0.6%-ot erősödött). Továbbá az is figyelemre méltó, hogy a szlovák, illetve a lengyel kamatdöntések a reggeli órákban kerültek bejelentésre, míg a forint lendületes erősödése inkább a déli óráktól kezdődött.

Mivel a piac döntő többsége szerint nem tartható az idei 4.6%-os GDP-arányos államháztartási deficit-cél (és az elemzők hasonló nagységrendű megszorítások fontosságát hangoztatták), ezért a befektetők a tegnapi bejelentéseket költségvetési megtakarításként értékelhették. Mint emlékezetes, az Európai Parlamenti választások kampányhajrájában a költségvetési megszorítások kérdése kulcskérdéssé vált, és már akkor is olyan hírek terjedtek el a piacon, hogy a kormány a maradványpénzek elvonására készül, melyet akkor nem erősítettek meg a kormánypárti illetékesek. Ezzel szemben a kormánypártok határozottan amellett foglaltak állást, hogy tartható a 4.6%-os hiánycél, és ehhez nincs is szükség költségvetési megszorításokra.
HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm