23 °C Budapest

Mégsem csak külföldi hatások miatt erősödött tegnap a forint? - Költségvetési elvonás állhat a háttérben

Pénzcentrum
2004. július 1. 09:07

A kormány tegnapi ülésén többek között a minisztériumok által fel nem használt pénzek elköltésének módjáról is határozott. A kabinet döntése értelmében a tárcák által az előző években el nem költött maradvány pénzeket ezentúl csak a pénzügyminiszter jóváhagyásával lehet felhasználni. A kormányszóvivő szerint százmilliárdos összegről van szó.


A kormány tegnapi döntése értelmében a Pénzügyminisztériumban új eljárási rend kerül kidolgozásra a minisztériumok maradványösszegeinek kezelésére. A jelenleg 106 milliárd forintos nagyságrendű összeg - a tárcák egyes tavaly (vagy tavalyelőtt) odaítélt, de még ki nem fizetett támogatási összegei, pályázatokon megítélt pénzei - a PM engedélye nélkül nem utalhatók át. A tárcák a pénzek átutalására valószínűleg csak akkor kapnak engedélyt, ha máshonnan teremtik meg a fedezetet a korábban elkülönített pénzek kifizetésére.

Az intézkedés - melynek oka a takarékos kormányzati gazdálkodás megvalósítása - gyakorlatilag felfogható egy burkolt kormányzati elvonásként is. A piacon már a déli órákban olyan meg nem erősített hírek terjedtek el, melyek szerint a 16 órakor kezdődő kormányszóvivői sajtótájékoztatón egy nagyobb költségvetési "takarékoskodást" célzó intézkedés bejelentésére lehet számítani.

A forint tegnapi számottevő erősödése mögött feltehetően nem csak a kamatdöntések régiós hatásai húzódtak meg. Ezt erősíti az is, hogy a forint tegnap napon belül közel ugyanannyit izmosodott az euróval szemben (mintegy 0.8%-ot), mint a vártnál nagyobb kamatemelés miatt megugró zloty (a dollárral szemben mintegy 1%-ot, az euróval szemben kb. 0.6%-ot erősödött). Továbbá az is figyelemre méltó, hogy a szlovák, illetve a lengyel kamatdöntések a reggeli órákban kerültek bejelentésre, míg a forint lendületes erősödése inkább a déli óráktól kezdődött.

Mivel a piac döntő többsége szerint nem tartható az idei 4.6%-os GDP-arányos államháztartási deficit-cél (és az elemzők hasonló nagységrendű megszorítások fontosságát hangoztatták), ezért a befektetők a tegnapi bejelentéseket költségvetési megtakarításként értékelhették. Mint emlékezetes, az Európai Parlamenti választások kampányhajrájában a költségvetési megszorítások kérdése kulcskérdéssé vált, és már akkor is olyan hírek terjedtek el a piacon, hogy a kormány a maradványpénzek elvonására készül, melyet akkor nem erősítettek meg a kormánypárti illetékesek. Ezzel szemben a kormánypártok határozottan amellett foglaltak állást, hogy tartható a 4.6%-os hiánycél, és ehhez nincs is szükség költségvetési megszorításokra.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?