14 °C Budapest

Lemondott a cseh miniszterelnök - jelentősen gyengült a korona

Pénzcentrum
2004. június 28. 08:55

Lemondott Vladimír Spidla cseh kormányfő, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, ami a cseh alkotmány szerint a kormány távozását is jelenti. Václav Klaus államfő a héten dönt arról, hogy kit bízzon meg a kormányalakítási tárgyalásokkal.

Vladimír Spidla várhatóan szerdán nyújtja be lemondását az államfőnél, aki így leghamarabb csütörtökön bízhatná meg a várakozások szerint Spidla legfőbb ellenlábasát, Stanislav Grosst a párt alelnökét és belügyminisztert a kormányalakítási tárgyalások megkezdésével.

Spidla a párt központi bizottságának rendkívüli ülése után jelentette be lemondási szándékét, miután a párton belüli bizalmi szavazáson csak minimális többséget tudott elérni Gross-szal szemben. A szavazáson kiderült, hogy a pártelnök-miniszterelnök Spidla támogatottsága a pártvezetésben minimális, helyetteséé, illetve fő vetélytársáé Grossé azonban jóval nagyobb.

A cseh kormánypárt parlamenti pozíciója a 2002-es választások óta ingatag volt, ami megmutatkozott a június közepén megrendezett Európai Parlamenti választásokon is, melyen a kormánypárt súlyos vereséget szenvedett. Azóta, de különösen az elmúlt napokban már szinte a "levegőben lógott" a cseh miniszterelnök lemondásának kérdése.

A cseh korona a szombati eseménye hatására ma reggel a cseh devizapiacon több mint 1%-os gyengülést mutat az euróval szemben. A kötések jellemzően a 32 korona/euró közelében születnek a korábbi 31.6-os szinttel szemben. A korona esése a forint/euró kurzusára is befolyással lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Érdemes megjegyezni, hogy a múlt héten ért véget a több hónapja elhúzódott lengyel kormányválság, miután a Szejm bizalmat szavazott Marek Belka kijelölt miniszterelnöknek. A zloty a megnyugtató eredmény hatására számottevő erősödést mutatott a lengyel devizapiacon mind a dolláral, mind az euróval szemben. A múlt hét fontos eseményei közé tartozott - a forint/euró kurzus szempontjából is - a cseh jegybank váratlan kamatemelése is, ami a cseh korona érezhető erősödését eredményezte az euróval szemben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?