25 °C Budapest

Lemondott a cseh miniszterelnök - jelentősen gyengült a korona

Pénzcentrum
2004. június 28. 08:55

Lemondott Vladimír Spidla cseh kormányfő, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, ami a cseh alkotmány szerint a kormány távozását is jelenti. Václav Klaus államfő a héten dönt arról, hogy kit bízzon meg a kormányalakítási tárgyalásokkal.

Vladimír Spidla várhatóan szerdán nyújtja be lemondását az államfőnél, aki így leghamarabb csütörtökön bízhatná meg a várakozások szerint Spidla legfőbb ellenlábasát, Stanislav Grosst a párt alelnökét és belügyminisztert a kormányalakítási tárgyalások megkezdésével.

Spidla a párt központi bizottságának rendkívüli ülése után jelentette be lemondási szándékét, miután a párton belüli bizalmi szavazáson csak minimális többséget tudott elérni Gross-szal szemben. A szavazáson kiderült, hogy a pártelnök-miniszterelnök Spidla támogatottsága a pártvezetésben minimális, helyetteséé, illetve fő vetélytársáé Grossé azonban jóval nagyobb.

A cseh kormánypárt parlamenti pozíciója a 2002-es választások óta ingatag volt, ami megmutatkozott a június közepén megrendezett Európai Parlamenti választásokon is, melyen a kormánypárt súlyos vereséget szenvedett. Azóta, de különösen az elmúlt napokban már szinte a "levegőben lógott" a cseh miniszterelnök lemondásának kérdése.

A cseh korona a szombati eseménye hatására ma reggel a cseh devizapiacon több mint 1%-os gyengülést mutat az euróval szemben. A kötések jellemzően a 32 korona/euró közelében születnek a korábbi 31.6-os szinttel szemben. A korona esése a forint/euró kurzusára is befolyással lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Érdemes megjegyezni, hogy a múlt héten ért véget a több hónapja elhúzódott lengyel kormányválság, miután a Szejm bizalmat szavazott Marek Belka kijelölt miniszterelnöknek. A zloty a megnyugtató eredmény hatására számottevő erősödést mutatott a lengyel devizapiacon mind a dolláral, mind az euróval szemben. A múlt hét fontos eseményei közé tartozott - a forint/euró kurzus szempontjából is - a cseh jegybank váratlan kamatemelése is, ami a cseh korona érezhető erősödését eredményezte az euróval szemben.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?