Lemondott a cseh miniszterelnök - jelentősen gyengült a korona

Pénzcentrum
2004. június 28. 08:55

Lemondott Vladimír Spidla cseh kormányfő, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, ami a cseh alkotmány szerint a kormány távozását is jelenti. Václav Klaus államfő a héten dönt arról, hogy kit bízzon meg a kormányalakítási tárgyalásokkal.

Vladimír Spidla várhatóan szerdán nyújtja be lemondását az államfőnél, aki így leghamarabb csütörtökön bízhatná meg a várakozások szerint Spidla legfőbb ellenlábasát, Stanislav Grosst a párt alelnökét és belügyminisztert a kormányalakítási tárgyalások megkezdésével.

Spidla a párt központi bizottságának rendkívüli ülése után jelentette be lemondási szándékét, miután a párton belüli bizalmi szavazáson csak minimális többséget tudott elérni Gross-szal szemben. A szavazáson kiderült, hogy a pártelnök-miniszterelnök Spidla támogatottsága a pártvezetésben minimális, helyetteséé, illetve fő vetélytársáé Grossé azonban jóval nagyobb.

A cseh kormánypárt parlamenti pozíciója a 2002-es választások óta ingatag volt, ami megmutatkozott a június közepén megrendezett Európai Parlamenti választásokon is, melyen a kormánypárt súlyos vereséget szenvedett. Azóta, de különösen az elmúlt napokban már szinte a "levegőben lógott" a cseh miniszterelnök lemondásának kérdése.

A cseh korona a szombati eseménye hatására ma reggel a cseh devizapiacon több mint 1%-os gyengülést mutat az euróval szemben. A kötések jellemzően a 32 korona/euró közelében születnek a korábbi 31.6-os szinttel szemben. A korona esése a forint/euró kurzusára is befolyással lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Érdemes megjegyezni, hogy a múlt héten ért véget a több hónapja elhúzódott lengyel kormányválság, miután a Szejm bizalmat szavazott Marek Belka kijelölt miniszterelnöknek. A zloty a megnyugtató eredmény hatására számottevő erősödést mutatott a lengyel devizapiacon mind a dolláral, mind az euróval szemben. A múlt hét fontos eseményei közé tartozott - a forint/euró kurzus szempontjából is - a cseh jegybank váratlan kamatemelése is, ami a cseh korona érezhető erősödését eredményezte az euróval szemben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?