ECOSTAT: felfelé módosított GDP-előrejelzés, közel 8%-os folyó mérleg hiány

Pénzcentrum
2004. június 24. 14:00

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet összefoglaló jelentése szerint 2003 őszétől a hazai gazdasági folyamatok kedvezően változtak, és összhangban állnak a világgazdaság trendjével. A 2004 első negyedévi 4.2%-os GDP bővülés tükrében a kutatóintézet 3.4%-ról 3.8%-ra módosította felfelé az éves átlagos gazdasági növekedési prognózist. A kutatók előrejelzése szerint idén 6.2 milliárd eurót, azaz a GDP 7.9%-át teheti ki a folyó fizetési mérleg hiánya, míg jövőre csak kismértékben csökkenthet a hiány: 6 milliárd eurót, azaz a GDP 6.9%-ára módosulhat a deficit. A kutatóintézet szerint a magyar gazdaság visszaállhat a beruházás és exportvezérelt növekedési pályára.


Az ECOSTAT jelentése kiemeli, hogy a lakossági fogyasztás az év első felében - mérséklődő nominális béremelkedés mellett - visszafogottan növekedett. A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege javult. A fizetési mérleg hiánya a szolgáltatások és az áruforgalom romló egyenlege miatt emelkedett, a finanszírozás feltételei javultak. Az infláció gyorsulását döntő részben az egyszeri hatások, az áfa- és jövedékiadó-változások okozták. A foglalkoztatottak száma nőtt, a munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest mérséklődött. A gazdaság fejlődését termelési oldalról az ipari termelés fellendülése, az építőipar dinamizálódása, a kereskedelem bővülése, valamint a lakásépítések intenzív növekedése alapozta meg.

Az intézet 2004-ben a nemzetközi konjunktúra pozitív hatása, az exportlehetőségek tartós bővülése és a rendelésállomány fokozódó növekedése alapján ateljesítmények tartós javulásával számol. A bruttó hazai termék magas növekedési ütemét a nemzetközi környezet javulásával párhuzamosan az export tavalyinál gyorsabb növekedése, valamint a beruházások intenzív bővülése biztosítja. Idén az ipar bruttó termelésének növekedése továbbra is meghaladja a gazdasági növekedést, és szerkezete is kedvezően változik. Növekszik az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye, az idegenforgalmi bevételek emelkednek, egyenlege fokozatosan javul. Az intézet várakozásai szerint a világgazdasági konjunktúra az üzleti beruházások fokozatos élénkülésével több évig fenntarthatónak tűnik. A jelenlegi konjunktúra-ciklus várhatóan 2006-ban éri el csúcspontját, a növekedés szélső értékei nem lesznek kiugróak.

A hazai államháztartási hiány a takarékossági intézkedések eredményeként mérséklődött, külső források bevonásával finanszírozható. A kutatóintézet véleménye szerint az év másidk felében, az államigazgatás és a szociális ellátórendszerek reformjával és ésszerűsítésével további megszorító intézkedések szükségesek. Az ECOSTAT idén 4.8%-os GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol átfogó kiadáscsökkentési reformok nélkül.

A kutatóintézet az év hátralévő részében a mostani 11.5 százalékos irányadó kamatláb további csökkenésére számít, a kamatcsökkentések összesen mintegy 200 bázispontot tehetnek ki, azaz az év végére 9.5 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat. 2005-ben az inflációs várakozások mérséklődhetnek, a monetáris politika szigora lazítható, így 2005 végére az irányadó kamat 8 százalékra csökkenhet a jelentés szerint.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

2004 első négy hónapjában a fogyasztói árak 6.8 százalékkal emelkedtek. Az ECOSTAT 2004-ben 6.7 százalékos átlagos áremelkedésre számít, igazi kockázatot az olaj világpiaci ára jelenthet. 2005-re 5 százalék alatti fogyasztói árindexet prognózis szerepel a jelentésben.

A beruházások volumene 2004 első negyedévében 18.9 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet.A beruházások összetételében folytatódtak a gazdasági élénkülést szolgáló változások. Az üzleti beruházások az átlagot meghaladóan növekedtek, különösen a feldolgozóipari gépberuházások, az ingatlanügyletek ágazatban elszámolt lakásberuházások és az autópálya-építések bővültek dinamikusan. A kutatók szerint az élénk konjunktúra, a magas rendelésállomány és a fokozatosan javuló bizalmi mutatók alapján 2004-ben a beruházások gyorsuló ütemű növekedése várható, a bővülés mértéke elérheti a 9-10 százalékot. 2005-ben a vállalati beruházások továbbra is dinamikusan emelkednek, míg a költségvetési beruházásoknál mérsékelt ütemű növekedést valószínűsíthető. 2005-ben a beruházások várhatóan 8-9 százalékkal bővülnek.

Az ECOSTAT az ipar teljesítményének folytatódó bővülését jelzi, jelentése szerint dinamikus növekedésre az exportra szakosodott iparágakban, így a híradástechnikai és műszergyártásban, valamint a járműgyártásban lehet számítani. Az ipar egészére idén 8-9 százalékos, míg 2005-ben - részben a konjunktúra mérséklődése, részben az olaj és nyersanyagárak várható növekedése miatt - 6% körüli bruttó termelés-növekedést valószínűsít.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07