ECOSTAT: felfelé módosított GDP-előrejelzés, közel 8%-os folyó mérleg hiány

Pénzcentrum
2004. június 24. 14:00

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet összefoglaló jelentése szerint 2003 őszétől a hazai gazdasági folyamatok kedvezően változtak, és összhangban állnak a világgazdaság trendjével. A 2004 első negyedévi 4.2%-os GDP bővülés tükrében a kutatóintézet 3.4%-ról 3.8%-ra módosította felfelé az éves átlagos gazdasági növekedési prognózist. A kutatók előrejelzése szerint idén 6.2 milliárd eurót, azaz a GDP 7.9%-át teheti ki a folyó fizetési mérleg hiánya, míg jövőre csak kismértékben csökkenthet a hiány: 6 milliárd eurót, azaz a GDP 6.9%-ára módosulhat a deficit. A kutatóintézet szerint a magyar gazdaság visszaállhat a beruházás és exportvezérelt növekedési pályára.


Az ECOSTAT jelentése kiemeli, hogy a lakossági fogyasztás az év első felében - mérséklődő nominális béremelkedés mellett - visszafogottan növekedett. A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege javult. A fizetési mérleg hiánya a szolgáltatások és az áruforgalom romló egyenlege miatt emelkedett, a finanszírozás feltételei javultak. Az infláció gyorsulását döntő részben az egyszeri hatások, az áfa- és jövedékiadó-változások okozták. A foglalkoztatottak száma nőtt, a munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest mérséklődött. A gazdaság fejlődését termelési oldalról az ipari termelés fellendülése, az építőipar dinamizálódása, a kereskedelem bővülése, valamint a lakásépítések intenzív növekedése alapozta meg.

Az intézet 2004-ben a nemzetközi konjunktúra pozitív hatása, az exportlehetőségek tartós bővülése és a rendelésállomány fokozódó növekedése alapján ateljesítmények tartós javulásával számol. A bruttó hazai termék magas növekedési ütemét a nemzetközi környezet javulásával párhuzamosan az export tavalyinál gyorsabb növekedése, valamint a beruházások intenzív bővülése biztosítja. Idén az ipar bruttó termelésének növekedése továbbra is meghaladja a gazdasági növekedést, és szerkezete is kedvezően változik. Növekszik az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye, az idegenforgalmi bevételek emelkednek, egyenlege fokozatosan javul. Az intézet várakozásai szerint a világgazdasági konjunktúra az üzleti beruházások fokozatos élénkülésével több évig fenntarthatónak tűnik. A jelenlegi konjunktúra-ciklus várhatóan 2006-ban éri el csúcspontját, a növekedés szélső értékei nem lesznek kiugróak.

A hazai államháztartási hiány a takarékossági intézkedések eredményeként mérséklődött, külső források bevonásával finanszírozható. A kutatóintézet véleménye szerint az év másidk felében, az államigazgatás és a szociális ellátórendszerek reformjával és ésszerűsítésével további megszorító intézkedések szükségesek. Az ECOSTAT idén 4.8%-os GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol átfogó kiadáscsökkentési reformok nélkül.

A kutatóintézet az év hátralévő részében a mostani 11.5 százalékos irányadó kamatláb további csökkenésére számít, a kamatcsökkentések összesen mintegy 200 bázispontot tehetnek ki, azaz az év végére 9.5 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat. 2005-ben az inflációs várakozások mérséklődhetnek, a monetáris politika szigora lazítható, így 2005 végére az irányadó kamat 8 százalékra csökkenhet a jelentés szerint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2004 első négy hónapjában a fogyasztói árak 6.8 százalékkal emelkedtek. Az ECOSTAT 2004-ben 6.7 százalékos átlagos áremelkedésre számít, igazi kockázatot az olaj világpiaci ára jelenthet. 2005-re 5 százalék alatti fogyasztói árindexet prognózis szerepel a jelentésben.

A beruházások volumene 2004 első negyedévében 18.9 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet.A beruházások összetételében folytatódtak a gazdasági élénkülést szolgáló változások. Az üzleti beruházások az átlagot meghaladóan növekedtek, különösen a feldolgozóipari gépberuházások, az ingatlanügyletek ágazatban elszámolt lakásberuházások és az autópálya-építések bővültek dinamikusan. A kutatók szerint az élénk konjunktúra, a magas rendelésállomány és a fokozatosan javuló bizalmi mutatók alapján 2004-ben a beruházások gyorsuló ütemű növekedése várható, a bővülés mértéke elérheti a 9-10 százalékot. 2005-ben a vállalati beruházások továbbra is dinamikusan emelkednek, míg a költségvetési beruházásoknál mérsékelt ütemű növekedést valószínűsíthető. 2005-ben a beruházások várhatóan 8-9 százalékkal bővülnek.

Az ECOSTAT az ipar teljesítményének folytatódó bővülését jelzi, jelentése szerint dinamikus növekedésre az exportra szakosodott iparágakban, így a híradástechnikai és műszergyártásban, valamint a járműgyártásban lehet számítani. Az ipar egészére idén 8-9 százalékos, míg 2005-ben - részben a konjunktúra mérséklődése, részben az olaj és nyersanyagárak várható növekedése miatt - 6% körüli bruttó termelés-növekedést valószínűsít.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem