20 °C Budapest

ECOSTAT: felfelé módosított GDP-előrejelzés, közel 8%-os folyó mérleg hiány

Pénzcentrum
2004. június 24. 14:00

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet összefoglaló jelentése szerint 2003 őszétől a hazai gazdasági folyamatok kedvezően változtak, és összhangban állnak a világgazdaság trendjével. A 2004 első negyedévi 4.2%-os GDP bővülés tükrében a kutatóintézet 3.4%-ról 3.8%-ra módosította felfelé az éves átlagos gazdasági növekedési prognózist. A kutatók előrejelzése szerint idén 6.2 milliárd eurót, azaz a GDP 7.9%-át teheti ki a folyó fizetési mérleg hiánya, míg jövőre csak kismértékben csökkenthet a hiány: 6 milliárd eurót, azaz a GDP 6.9%-ára módosulhat a deficit. A kutatóintézet szerint a magyar gazdaság visszaállhat a beruházás és exportvezérelt növekedési pályára.


Az ECOSTAT jelentése kiemeli, hogy a lakossági fogyasztás az év első felében - mérséklődő nominális béremelkedés mellett - visszafogottan növekedett. A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege javult. A fizetési mérleg hiánya a szolgáltatások és az áruforgalom romló egyenlege miatt emelkedett, a finanszírozás feltételei javultak. Az infláció gyorsulását döntő részben az egyszeri hatások, az áfa- és jövedékiadó-változások okozták. A foglalkoztatottak száma nőtt, a munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest mérséklődött. A gazdaság fejlődését termelési oldalról az ipari termelés fellendülése, az építőipar dinamizálódása, a kereskedelem bővülése, valamint a lakásépítések intenzív növekedése alapozta meg.

Az intézet 2004-ben a nemzetközi konjunktúra pozitív hatása, az exportlehetőségek tartós bővülése és a rendelésállomány fokozódó növekedése alapján ateljesítmények tartós javulásával számol. A bruttó hazai termék magas növekedési ütemét a nemzetközi környezet javulásával párhuzamosan az export tavalyinál gyorsabb növekedése, valamint a beruházások intenzív bővülése biztosítja. Idén az ipar bruttó termelésének növekedése továbbra is meghaladja a gazdasági növekedést, és szerkezete is kedvezően változik. Növekszik az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye, az idegenforgalmi bevételek emelkednek, egyenlege fokozatosan javul. Az intézet várakozásai szerint a világgazdasági konjunktúra az üzleti beruházások fokozatos élénkülésével több évig fenntarthatónak tűnik. A jelenlegi konjunktúra-ciklus várhatóan 2006-ban éri el csúcspontját, a növekedés szélső értékei nem lesznek kiugróak.

A hazai államháztartási hiány a takarékossági intézkedések eredményeként mérséklődött, külső források bevonásával finanszírozható. A kutatóintézet véleménye szerint az év másidk felében, az államigazgatás és a szociális ellátórendszerek reformjával és ésszerűsítésével további megszorító intézkedések szükségesek. Az ECOSTAT idén 4.8%-os GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol átfogó kiadáscsökkentési reformok nélkül.

A kutatóintézet az év hátralévő részében a mostani 11.5 százalékos irányadó kamatláb további csökkenésére számít, a kamatcsökkentések összesen mintegy 200 bázispontot tehetnek ki, azaz az év végére 9.5 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat. 2005-ben az inflációs várakozások mérséklődhetnek, a monetáris politika szigora lazítható, így 2005 végére az irányadó kamat 8 százalékra csökkenhet a jelentés szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2004 első négy hónapjában a fogyasztói árak 6.8 százalékkal emelkedtek. Az ECOSTAT 2004-ben 6.7 százalékos átlagos áremelkedésre számít, igazi kockázatot az olaj világpiaci ára jelenthet. 2005-re 5 százalék alatti fogyasztói árindexet prognózis szerepel a jelentésben.

A beruházások volumene 2004 első negyedévében 18.9 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet.A beruházások összetételében folytatódtak a gazdasági élénkülést szolgáló változások. Az üzleti beruházások az átlagot meghaladóan növekedtek, különösen a feldolgozóipari gépberuházások, az ingatlanügyletek ágazatban elszámolt lakásberuházások és az autópálya-építések bővültek dinamikusan. A kutatók szerint az élénk konjunktúra, a magas rendelésállomány és a fokozatosan javuló bizalmi mutatók alapján 2004-ben a beruházások gyorsuló ütemű növekedése várható, a bővülés mértéke elérheti a 9-10 százalékot. 2005-ben a vállalati beruházások továbbra is dinamikusan emelkednek, míg a költségvetési beruházásoknál mérsékelt ütemű növekedést valószínűsíthető. 2005-ben a beruházások várhatóan 8-9 százalékkal bővülnek.

Az ECOSTAT az ipar teljesítményének folytatódó bővülését jelzi, jelentése szerint dinamikus növekedésre az exportra szakosodott iparágakban, így a híradástechnikai és műszergyártásban, valamint a járműgyártásban lehet számítani. Az ipar egészére idén 8-9 százalékos, míg 2005-ben - részben a konjunktúra mérséklődése, részben az olaj és nyersanyagárak várható növekedése miatt - 6% körüli bruttó termelés-növekedést valószínűsít.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?