18 °C Budapest

ECOSTAT: felfelé módosított GDP-előrejelzés, közel 8%-os folyó mérleg hiány

Pénzcentrum
2004. június 24. 14:00

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet összefoglaló jelentése szerint 2003 őszétől a hazai gazdasági folyamatok kedvezően változtak, és összhangban állnak a világgazdaság trendjével. A 2004 első negyedévi 4.2%-os GDP bővülés tükrében a kutatóintézet 3.4%-ról 3.8%-ra módosította felfelé az éves átlagos gazdasági növekedési prognózist. A kutatók előrejelzése szerint idén 6.2 milliárd eurót, azaz a GDP 7.9%-át teheti ki a folyó fizetési mérleg hiánya, míg jövőre csak kismértékben csökkenthet a hiány: 6 milliárd eurót, azaz a GDP 6.9%-ára módosulhat a deficit. A kutatóintézet szerint a magyar gazdaság visszaállhat a beruházás és exportvezérelt növekedési pályára.


Az ECOSTAT jelentése kiemeli, hogy a lakossági fogyasztás az év első felében - mérséklődő nominális béremelkedés mellett - visszafogottan növekedett. A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege javult. A fizetési mérleg hiánya a szolgáltatások és az áruforgalom romló egyenlege miatt emelkedett, a finanszírozás feltételei javultak. Az infláció gyorsulását döntő részben az egyszeri hatások, az áfa- és jövedékiadó-változások okozták. A foglalkoztatottak száma nőtt, a munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest mérséklődött. A gazdaság fejlődését termelési oldalról az ipari termelés fellendülése, az építőipar dinamizálódása, a kereskedelem bővülése, valamint a lakásépítések intenzív növekedése alapozta meg.

Az intézet 2004-ben a nemzetközi konjunktúra pozitív hatása, az exportlehetőségek tartós bővülése és a rendelésállomány fokozódó növekedése alapján ateljesítmények tartós javulásával számol. A bruttó hazai termék magas növekedési ütemét a nemzetközi környezet javulásával párhuzamosan az export tavalyinál gyorsabb növekedése, valamint a beruházások intenzív bővülése biztosítja. Idén az ipar bruttó termelésének növekedése továbbra is meghaladja a gazdasági növekedést, és szerkezete is kedvezően változik. Növekszik az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye, az idegenforgalmi bevételek emelkednek, egyenlege fokozatosan javul. Az intézet várakozásai szerint a világgazdasági konjunktúra az üzleti beruházások fokozatos élénkülésével több évig fenntarthatónak tűnik. A jelenlegi konjunktúra-ciklus várhatóan 2006-ban éri el csúcspontját, a növekedés szélső értékei nem lesznek kiugróak.

A hazai államháztartási hiány a takarékossági intézkedések eredményeként mérséklődött, külső források bevonásával finanszírozható. A kutatóintézet véleménye szerint az év másidk felében, az államigazgatás és a szociális ellátórendszerek reformjával és ésszerűsítésével további megszorító intézkedések szükségesek. Az ECOSTAT idén 4.8%-os GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol átfogó kiadáscsökkentési reformok nélkül.

A kutatóintézet az év hátralévő részében a mostani 11.5 százalékos irányadó kamatláb további csökkenésére számít, a kamatcsökkentések összesen mintegy 200 bázispontot tehetnek ki, azaz az év végére 9.5 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat. 2005-ben az inflációs várakozások mérséklődhetnek, a monetáris politika szigora lazítható, így 2005 végére az irányadó kamat 8 százalékra csökkenhet a jelentés szerint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2004 első négy hónapjában a fogyasztói árak 6.8 százalékkal emelkedtek. Az ECOSTAT 2004-ben 6.7 százalékos átlagos áremelkedésre számít, igazi kockázatot az olaj világpiaci ára jelenthet. 2005-re 5 százalék alatti fogyasztói árindexet prognózis szerepel a jelentésben.

A beruházások volumene 2004 első negyedévében 18.9 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet.A beruházások összetételében folytatódtak a gazdasági élénkülést szolgáló változások. Az üzleti beruházások az átlagot meghaladóan növekedtek, különösen a feldolgozóipari gépberuházások, az ingatlanügyletek ágazatban elszámolt lakásberuházások és az autópálya-építések bővültek dinamikusan. A kutatók szerint az élénk konjunktúra, a magas rendelésállomány és a fokozatosan javuló bizalmi mutatók alapján 2004-ben a beruházások gyorsuló ütemű növekedése várható, a bővülés mértéke elérheti a 9-10 százalékot. 2005-ben a vállalati beruházások továbbra is dinamikusan emelkednek, míg a költségvetési beruházásoknál mérsékelt ütemű növekedést valószínűsíthető. 2005-ben a beruházások várhatóan 8-9 százalékkal bővülnek.

Az ECOSTAT az ipar teljesítményének folytatódó bővülését jelzi, jelentése szerint dinamikus növekedésre az exportra szakosodott iparágakban, így a híradástechnikai és műszergyártásban, valamint a járműgyártásban lehet számítani. Az ipar egészére idén 8-9 százalékos, míg 2005-ben - részben a konjunktúra mérséklődése, részben az olaj és nyersanyagárak várható növekedése miatt - 6% körüli bruttó termelés-növekedést valószínűsít.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?