13 °C Budapest

Piaci reakciók a kamatdöntésre: erősödő forint, enyhe hozamemelkedés a másodpiacon

Pénzcentrum
2004. június 21. 15:24

A forint árfolyama a reggeli 254.20-254.50 Ft/eurós szintről enyhe erősödést mutat a kora délutáni órákban, a legutóbbi kötések jellemzően már a 254-es szint alatt születtek. Az állampapírok másodpaicán a forinterősödéssel ellentétben kismértékben tovább emelkedtek a hozamok.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forintpiacon a jegybank délutáni kamatdöntéséig inkább a kivárás volt a jellemző, a kurzus csak kismértékű ingadozást mutatott, majd a délután 2 órakor közzétett döntést követően (változatlan kamatszint) enyhe forinterősödés volt megfigyelhető. A legutóbbi kötések jellemzően a 253.60-254.10 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy 10-10.1%-os eltérést jelent.

A jegybank mai döntése megfelelt mind a piaci, mind az elemzői várakozásoknak. Az MNB közleménye utalt az elmúlt időszakban tapasztalható megnövekedett kockázatokra, ami a forint növekvő volatilitásában, illetve főként a hosszabb oldali hozamok emelkedésében tükröződött. A jegybank óvatosabb monetáris politikára vonatkozó utalásából a befektetők feltehetően arra számítanak, hogy az elkövetkezendő hónapokban továbbra is alacsony a valószínűsége a kamatcsökkentési periódus folytatásának. A forint euróval szembeni jelenlegi - viszonylag erősnek mondható - szintjében elemzők szerint nagy szerepe van a régió szinten is kiemelkedően magas magyar kamatszintnek.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt hozamemelkedés következett be, mely a hozamgörbe középső szakaszára volt jellemző. A legnagyobb hozamelmozdulás az 5 éves lejáraton következett be, amelynél 6 bázisponttal 9.81%-ra emelkedett a referenciaszint.

A mai kereskedés során a 3 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek hozamszintjéban nem következett be változás, a referenciaszint továbbra is 11.41%-on áll.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ÁKK holnap a 3 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, az értékesítésre felkínált mennyiség 35 milliárd forint.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?