Piaci reakciók a kamatdöntésre: erősödő forint, enyhe hozamemelkedés a másodpiacon

Pénzcentrum
2004. június 21. 15:24

A forint árfolyama a reggeli 254.20-254.50 Ft/eurós szintről enyhe erősödést mutat a kora délutáni órákban, a legutóbbi kötések jellemzően már a 254-es szint alatt születtek. Az állampapírok másodpaicán a forinterősödéssel ellentétben kismértékben tovább emelkedtek a hozamok.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forintpiacon a jegybank délutáni kamatdöntéséig inkább a kivárás volt a jellemző, a kurzus csak kismértékű ingadozást mutatott, majd a délután 2 órakor közzétett döntést követően (változatlan kamatszint) enyhe forinterősödés volt megfigyelhető. A legutóbbi kötések jellemzően a 253.60-254.10 Ft/euró közötti sávban születtek, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy 10-10.1%-os eltérést jelent.

A jegybank mai döntése megfelelt mind a piaci, mind az elemzői várakozásoknak. Az MNB közleménye utalt az elmúlt időszakban tapasztalható megnövekedett kockázatokra, ami a forint növekvő volatilitásában, illetve főként a hosszabb oldali hozamok emelkedésében tükröződött. A jegybank óvatosabb monetáris politikára vonatkozó utalásából a befektetők feltehetően arra számítanak, hogy az elkövetkezendő hónapokban továbbra is alacsony a valószínűsége a kamatcsökkentési periódus folytatásának. A forint euróval szembeni jelenlegi - viszonylag erősnek mondható - szintjében elemzők szerint nagy szerepe van a régió szinten is kiemelkedően magas magyar kamatszintnek.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt hozamemelkedés következett be, mely a hozamgörbe középső szakaszára volt jellemző. A legnagyobb hozamelmozdulás az 5 éves lejáraton következett be, amelynél 6 bázisponttal 9.81%-ra emelkedett a referenciaszint.

A mai kereskedés során a 3 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek hozamszintjéban nem következett be változás, a referenciaszint továbbra is 11.41%-on áll.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ÁKK holnap a 3 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, az értékesítésre felkínált mennyiség 35 milliárd forint.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?