22 °C Budapest

Erősödő gazdasági aktivitás, emelkedő nyersanyagárak

Pénzcentrum
2004. június 17. 09:10

A gazdasági aktivitás tovább erősödéséről számolt be a FED legutóbbi gazdasági állapotjelentése, a Beige Book. A feldolgozóipari kibocsátás a megvizsgált körzetek szinte mindegyikében nőtt. Számos körzetben a teljesítménynövekedés igen széles bázisú.

Kedvezően értékeli a gazdaság állapotát a FED legutóbbi állapotjelentése. A növekedés egyre szélesebb bázisú, ezáltal az a bizonytalanság, mely a teljesítménynövekedés megakadásához kapcsolódik egyre kisebb mértékű. Erősödik a kereslet a szolgáltatások iránt is, a kiskereskedelmi forgalom jellemzően mindenhol nő illetve tartja korábbi szintjét.

A lakóingatlanok piaca továbbra is meglehetősen élénk, ugyanakkor több körzetben is kezd magára találni a kereskedelmi ingatlanok piaca. A mezőgazdaságban szintén kedvező fejleményekről lehet beszámolni, az agrártermékek iránti kereslet erős.

A munkaerőpiacon szintén erősödik a kereslet, ugyanakkor a bérek és keresetek érdemi növekedése nem tapasztalható.

A legtöbb körzetben az áremelkedés mérsékelt volt, ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy a nyersanyag (főként acél) és energiaárak szinte mindenütt jelentősen emelkedtek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében lényeges új megállapítás a Beige Bookban nem található, inkább a már ismert folyamatokat foglalja össze. Egyelőre a FED nem érzékel komolyabb inflációs veszélyt, ugyanakkor az alapanyag és nyersanyag árak oldaláról jelentkező árnyomás kockázatot jelent.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?