29 °C Budapest

Az ipari export szárnyán az egész régió - Magyarország élenjár (Creditanstalt)

Pénzcentrum
2004. június 14. 08:22

A Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) által a napokban kiadott jelentés szerint az ipari termelés az egész kelet-közép-európai régióban jelentősen nőtt az idei évben, és a gazdasági növekedés egyik meghatározó motorjává vált. Az elemzés kiemeli, hogy az ipari kibocsátás felfutása szorosan kapcsolódik az exportértékesítés fellendüléséhez. A BA-CA szakemberei a kedvező folyamatok folytatódására számítanak, melynek eredményeként az új EU-tagállamok a tavalyi átlagosan 3.7%-os GDP-növekedést követően idén 4.3%-kal nőhetnek. Átlag feletti növekedést produkálhatnak a balti-államok, Lengyelország, illetve északi szomszédunk: Szlovákia. Hazánk az előrejelzés szerint idén mindössze 3.2%-kal bővül majd, jövőre 3.8%-os növekedést várnak az intézmény szakemberei.
A BA-CA elemzése szerint az unió átlagát több mint kétszeresen meghaladó mértékű régiós GDP-növekedésben kiemelt szerepe van a kelet-közép-európai országok igen dinamikusan bővülő ipari termelésének, mely már a tavalyi év második felében fellendülésnek indult, és az idei év első negyedévében tovább fokozódott.

Az intézet összesítése szerint 2004. első negyedévében az új kelet-közép-európai országokban az ipari termelés átlagosan 12%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ez az igen jelentősnek mondható növekedés ugyanakkor nem feltétlenül van összefüggésben az EU-csatlakozással, hiszen a nem EU-tag dél-kelet-európai országok még az említett régiónál is nagyobb ipari növekedési ütemet értek el. Bulgáriában például 17.8%-kal nőtt egy év alatt az ipari termelés, emellett az élénkülés egyértelmű jelei figyelhetők meg Horvátországban, illetve több mint fél éve először Szerbia-Montenegróban és Bosznia-Hercegoviánában is.

Különösen az exportra termelő ágazatoknál figyelhető meg jelentős növekedés az iparban. A BA-CA jelentésében kiemeli az autóipari termelés megugrását, mely Csehországban 10%-kal, míg Szlovákiában és Magyarországon több mint 30%-kal haladta meg 2004. I. negyedében az előző évi értékeket. E három ország átlagon felüli növekedést produkált a vegyipar és a fémfeldolgozó ipar területén, illetve az optikai és elektronikai cikkek gyártásában is erőteljes termelésnövekedés következett be.Az ipari termelés fellendülése természetesen összefüggésben áll a javuló konjunkturális környzettel, a bővülő exportlehetőségekkel, melyek jelentős mértékben növelték az ipari export volumenét is az év első negyedében. A BA-CA összegzése szerint a nyolc új Európai Uniós tagállam (Ciprus és Málta kivételével) ipari kivitele euróalapon átlagosan 7%-kal nőtt az év első három hónapjában, ugyanakkor hazánk, Észtország, Lettország és Szlovákia exportja több mint 20%-kal bővült ez időszak alatt. Amint már beszámoltunk róla, a KSH adatati szerint 2004. I. negyedévében magyar ipari export 21.3%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A jelentés szerint a kelet-közép-európai régió az ipar területén tapasztalható fellendülése ezen gazdasági szektor magas versenyképességét bizonyítja, ami további lendületet adhat a gazdasági növekedésnek az elkövetkezendő években is. A BA-CA jelentése azzal számol, hogy a régió gazdasági növekedése 2005-ben is átlagosan 4%-os lesz, ami igen figyelemre méltó teljesítmény a "régi" EU-tagállamok várhatóan kb. 2%-os bővülési üteméhez képest. A jelentés szerint hazánk idei gazdasági növekedése mindössze 0.3%-kal lesz magasabb a tavalyi 2.9%-os növekedésnél, de jövőre várhatóan tovább gyorsul és eléri a 3.8%-ot.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem