22 °C Budapest

Az ipari export szárnyán az egész régió - Magyarország élenjár (Creditanstalt)

Pénzcentrum
2004. június 14. 08:22

A Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) által a napokban kiadott jelentés szerint az ipari termelés az egész kelet-közép-európai régióban jelentősen nőtt az idei évben, és a gazdasági növekedés egyik meghatározó motorjává vált. Az elemzés kiemeli, hogy az ipari kibocsátás felfutása szorosan kapcsolódik az exportértékesítés fellendüléséhez. A BA-CA szakemberei a kedvező folyamatok folytatódására számítanak, melynek eredményeként az új EU-tagállamok a tavalyi átlagosan 3.7%-os GDP-növekedést követően idén 4.3%-kal nőhetnek. Átlag feletti növekedést produkálhatnak a balti-államok, Lengyelország, illetve északi szomszédunk: Szlovákia. Hazánk az előrejelzés szerint idén mindössze 3.2%-kal bővül majd, jövőre 3.8%-os növekedést várnak az intézmény szakemberei.
A BA-CA elemzése szerint az unió átlagát több mint kétszeresen meghaladó mértékű régiós GDP-növekedésben kiemelt szerepe van a kelet-közép-európai országok igen dinamikusan bővülő ipari termelésének, mely már a tavalyi év második felében fellendülésnek indult, és az idei év első negyedévében tovább fokozódott.

Az intézet összesítése szerint 2004. első negyedévében az új kelet-közép-európai országokban az ipari termelés átlagosan 12%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ez az igen jelentősnek mondható növekedés ugyanakkor nem feltétlenül van összefüggésben az EU-csatlakozással, hiszen a nem EU-tag dél-kelet-európai országok még az említett régiónál is nagyobb ipari növekedési ütemet értek el. Bulgáriában például 17.8%-kal nőtt egy év alatt az ipari termelés, emellett az élénkülés egyértelmű jelei figyelhetők meg Horvátországban, illetve több mint fél éve először Szerbia-Montenegróban és Bosznia-Hercegoviánában is.

Különösen az exportra termelő ágazatoknál figyelhető meg jelentős növekedés az iparban. A BA-CA jelentésében kiemeli az autóipari termelés megugrását, mely Csehországban 10%-kal, míg Szlovákiában és Magyarországon több mint 30%-kal haladta meg 2004. I. negyedében az előző évi értékeket. E három ország átlagon felüli növekedést produkált a vegyipar és a fémfeldolgozó ipar területén, illetve az optikai és elektronikai cikkek gyártásában is erőteljes termelésnövekedés következett be.Az ipari termelés fellendülése természetesen összefüggésben áll a javuló konjunkturális környzettel, a bővülő exportlehetőségekkel, melyek jelentős mértékben növelték az ipari export volumenét is az év első negyedében. A BA-CA összegzése szerint a nyolc új Európai Uniós tagállam (Ciprus és Málta kivételével) ipari kivitele euróalapon átlagosan 7%-kal nőtt az év első három hónapjában, ugyanakkor hazánk, Észtország, Lettország és Szlovákia exportja több mint 20%-kal bővült ez időszak alatt. Amint már beszámoltunk róla, a KSH adatati szerint 2004. I. negyedévében magyar ipari export 21.3%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A jelentés szerint a kelet-közép-európai régió az ipar területén tapasztalható fellendülése ezen gazdasági szektor magas versenyképességét bizonyítja, ami további lendületet adhat a gazdasági növekedésnek az elkövetkezendő években is. A BA-CA jelentése azzal számol, hogy a régió gazdasági növekedése 2005-ben is átlagosan 4%-os lesz, ami igen figyelemre méltó teljesítmény a "régi" EU-tagállamok várhatóan kb. 2%-os bővülési üteméhez képest. A jelentés szerint hazánk idei gazdasági növekedése mindössze 0.3%-kal lesz magasabb a tavalyi 2.9%-os növekedésnél, de jövőre várhatóan tovább gyorsul és eléri a 3.8%-ot.


HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?