19 °C Budapest

Az ipari export szárnyán az egész régió - Magyarország élenjár (Creditanstalt)

Pénzcentrum
2004. június 14. 08:22

A Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) által a napokban kiadott jelentés szerint az ipari termelés az egész kelet-közép-európai régióban jelentősen nőtt az idei évben, és a gazdasági növekedés egyik meghatározó motorjává vált. Az elemzés kiemeli, hogy az ipari kibocsátás felfutása szorosan kapcsolódik az exportértékesítés fellendüléséhez. A BA-CA szakemberei a kedvező folyamatok folytatódására számítanak, melynek eredményeként az új EU-tagállamok a tavalyi átlagosan 3.7%-os GDP-növekedést követően idén 4.3%-kal nőhetnek. Átlag feletti növekedést produkálhatnak a balti-államok, Lengyelország, illetve északi szomszédunk: Szlovákia. Hazánk az előrejelzés szerint idén mindössze 3.2%-kal bővül majd, jövőre 3.8%-os növekedést várnak az intézmény szakemberei.
A BA-CA elemzése szerint az unió átlagát több mint kétszeresen meghaladó mértékű régiós GDP-növekedésben kiemelt szerepe van a kelet-közép-európai országok igen dinamikusan bővülő ipari termelésének, mely már a tavalyi év második felében fellendülésnek indult, és az idei év első negyedévében tovább fokozódott.

Az intézet összesítése szerint 2004. első negyedévében az új kelet-közép-európai országokban az ipari termelés átlagosan 12%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ez az igen jelentősnek mondható növekedés ugyanakkor nem feltétlenül van összefüggésben az EU-csatlakozással, hiszen a nem EU-tag dél-kelet-európai országok még az említett régiónál is nagyobb ipari növekedési ütemet értek el. Bulgáriában például 17.8%-kal nőtt egy év alatt az ipari termelés, emellett az élénkülés egyértelmű jelei figyelhetők meg Horvátországban, illetve több mint fél éve először Szerbia-Montenegróban és Bosznia-Hercegoviánában is.

Különösen az exportra termelő ágazatoknál figyelhető meg jelentős növekedés az iparban. A BA-CA jelentésében kiemeli az autóipari termelés megugrását, mely Csehországban 10%-kal, míg Szlovákiában és Magyarországon több mint 30%-kal haladta meg 2004. I. negyedében az előző évi értékeket. E három ország átlagon felüli növekedést produkált a vegyipar és a fémfeldolgozó ipar területén, illetve az optikai és elektronikai cikkek gyártásában is erőteljes termelésnövekedés következett be.Az ipari termelés fellendülése természetesen összefüggésben áll a javuló konjunkturális környzettel, a bővülő exportlehetőségekkel, melyek jelentős mértékben növelték az ipari export volumenét is az év első negyedében. A BA-CA összegzése szerint a nyolc új Európai Uniós tagállam (Ciprus és Málta kivételével) ipari kivitele euróalapon átlagosan 7%-kal nőtt az év első három hónapjában, ugyanakkor hazánk, Észtország, Lettország és Szlovákia exportja több mint 20%-kal bővült ez időszak alatt. Amint már beszámoltunk róla, a KSH adatati szerint 2004. I. negyedévében magyar ipari export 21.3%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A jelentés szerint a kelet-közép-európai régió az ipar területén tapasztalható fellendülése ezen gazdasági szektor magas versenyképességét bizonyítja, ami további lendületet adhat a gazdasági növekedésnek az elkövetkezendő években is. A BA-CA jelentése azzal számol, hogy a régió gazdasági növekedése 2005-ben is átlagosan 4%-os lesz, ami igen figyelemre méltó teljesítmény a "régi" EU-tagállamok várhatóan kb. 2%-os bővülési üteméhez képest. A jelentés szerint hazánk idei gazdasági növekedése mindössze 0.3%-kal lesz magasabb a tavalyi 2.9%-os növekedésnél, de jövőre várhatóan tovább gyorsul és eléri a 3.8%-ot.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?