27 °C Budapest

Indokolatlan a benzinár befagyasztása - PM

Pénzcentrum
2004. május 21. 09:12

A Pénzügyminisztérium szerint felelős kormányzat a költségvetésbe betervezett bevételekről nem mondhat le, hiszen akkor vagy az államadósságot növelné, vagy az előirányzott szociális kiadásokra, nyugdíjakra nem jutna elég pénz. Amennyiben a kormányzat úgy döntene, hogy befagyasztja 250 forinton a benzinárakat, ez a költségvetési bevételek tervezett részének kiesését, illetve többletkiadást eredményezne, mivel az olajkereskedelmi cégeket kompenzálni kellene.


Ezért döntött úgy a kormány az elmúlt héten, hogy amennyiben számottevően emelkednek az üzemanyagárak, az ebből származó költségvetési többletbevétel erejéig csökkenti a jövedéki adót. Ennek alapján a parlament módosította az adótörvényt, a kormány szerdai ülésén pedig elfogadta azt a rendeletet, amelynek révén vasárnaptól legalább 2 forinttal csökkenhet a benzin ára, és esetleges, minden további 5 forintos áremelkedés esetén további 1 forintos adómérséklésre és fogyasztói árcsökkenésre kerülhet sor.

A benzinárak meghatározott szinten történő befagyasztása ellentétes a piacgazdaság alapvető követelményeivel, az üzemanyagárak liberalizáltak, azokat alapvetően a kereskedelmi cégek a kereslet-kínálat függvényében, a nyersanyagárak alakulását és az árfolyamváltozásokat figyelembe véve határozzák meg. A kormány lehetősége csupán arra terjed ki, hogy az üzemanyagárakban lévő adótartalmat változtassa.

Az árbefagyasztás számos tekintetben ellentétes hatással járna. Az olajkereskedelmi cégek érdekeltsége megszűnne a mértéktartó áremelésben, mivel számukra a különbözetet a költségvetésnek ki kellene egyenlíteni. Az tény, hogy a lakosságnak kedvezőbb lenne egy alacsonyabb benzinár, de ez éppen akkor nem ösztönözne a gazdaságban a takarékosságra, amikor a világpiaci nyersanyagárak meredeken emelkednek.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?