20 °C Budapest

Pannonplast: a Philips gyárbezárás hatásai

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:22

Bezárja szombathelyi gyárát a Philips, a holland multi 370embert küld el, s székesfehérvári gyárába telepíti az LCD monitorok gyártását. A gyárbezárásnak és a termelés áthelyezésének komoly hatásai lehetnek a Pannonplastra is. A negatív elemek mellett találhatunk pozitív tényezőket is. A Pannonplast reorganizációjában fontos szerepet kap a műszaki műanyaggyártás rendbetétele. Az évek óta

Bezárja szombathelyi gyárát a Philips, a holland multi 370embert küld el, s székesfehérvári gyárába telepíti az LCD monitorok gyártását. A gyárbezárásnak és a termelés áthelyezésének komoly hatásai lehetnek a Pannonplastra is. A negatív elemek mellett találhatunk pozitív tényezőket is.

A Pannonplast reorganizációjában fontos szerepet kap a műszaki műanyaggyártás rendbetétele. Az évek óta komoly gondokkal küszködő divízió rendbetétele kulcsfontosságú lehet a stratégia megvalósításának szempontjából. A műszaki műanyaggyártás rendbetételét gyorsíthatja fel és egyszerűsítheti fel a Philips gyárbezárása.

A Pannonplast szombathelyi telephelye (Moldin) döntő részben termelt a Philips szombathelyi cégének, fenntartása ezentúl nem lesz indokolt. A termelést (amennyiben a Philips továbbra is igényli) a Pannonplast is áthelyezheti fehérvári gyárában. Az áthelyezés felgyorsíthatja a fröccstechnológia racionalizálását is, s további elbocsátásokkal járhat.

A stratégia megfogalmazása után, mi azt a véleményt fogalmaztuk meg, hogy a műszaki műanyaggyártás tervek szerinti rendbetétele nem fog megvalósulni, ezt most is tartjuk, ez a legkritikusabb pont a menedzsment terveiben.

A Pannonplast az utóbbi hetekben gyengélkedést mutat, amely több tényezőnek tudható be. Egyrészt a hitelmegállapodás megkötésére nem került sor a közgyűlésig, másrészt a közgyűlésen nem kaptuk meg az átütő erőt. Az 1. negyedéves eredmény várhatóan gyenge lesz, miközben a Philips gyárbezárás is inkább negatív hatású, annak ellenére, hogy meggyorsítja a reorganizációt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Philips termelésáthelyezése hozhatja a beszállítás újratendereztetését (jogilag teljesen más cégbe kerül a gyártás), amely és a más földrajzi pozíció kockázatot jelent a Pannonplast számára. Szerencsére a Punchtól megvett székesfehérvári üzem hagyományosan jó kapcsolatokkal rendelkezik a Philips-szel, így a cég a fehérvári LCD ház beszállításoknak is sikerrel vághat neki.

Philips gyárbezárása és a Moldinok örök problémái hűen tükrözik az iparág jellegét. Semmi sem biztos, a beruházások megtérülése nem garantált. A Pannonplast talán ennek érdekében kívánja elvinni a céget az autóipari beszállítás irányába, amely egy jóval stabilabb üzlet.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?