Pannonplast: a Philips gyárbezárás hatásai

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:22

Bezárja szombathelyi gyárát a Philips, a holland multi 370embert küld el, s székesfehérvári gyárába telepíti az LCD monitorok gyártását. A gyárbezárásnak és a termelés áthelyezésének komoly hatásai lehetnek a Pannonplastra is. A negatív elemek mellett találhatunk pozitív tényezőket is. A Pannonplast reorganizációjában fontos szerepet kap a műszaki műanyaggyártás rendbetétele. Az évek óta

Bezárja szombathelyi gyárát a Philips, a holland multi 370embert küld el, s székesfehérvári gyárába telepíti az LCD monitorok gyártását. A gyárbezárásnak és a termelés áthelyezésének komoly hatásai lehetnek a Pannonplastra is. A negatív elemek mellett találhatunk pozitív tényezőket is.

A Pannonplast reorganizációjában fontos szerepet kap a műszaki műanyaggyártás rendbetétele. Az évek óta komoly gondokkal küszködő divízió rendbetétele kulcsfontosságú lehet a stratégia megvalósításának szempontjából. A műszaki műanyaggyártás rendbetételét gyorsíthatja fel és egyszerűsítheti fel a Philips gyárbezárása.

A Pannonplast szombathelyi telephelye (Moldin) döntő részben termelt a Philips szombathelyi cégének, fenntartása ezentúl nem lesz indokolt. A termelést (amennyiben a Philips továbbra is igényli) a Pannonplast is áthelyezheti fehérvári gyárában. Az áthelyezés felgyorsíthatja a fröccstechnológia racionalizálását is, s további elbocsátásokkal járhat.

A stratégia megfogalmazása után, mi azt a véleményt fogalmaztuk meg, hogy a műszaki műanyaggyártás tervek szerinti rendbetétele nem fog megvalósulni, ezt most is tartjuk, ez a legkritikusabb pont a menedzsment terveiben.

A Pannonplast az utóbbi hetekben gyengélkedést mutat, amely több tényezőnek tudható be. Egyrészt a hitelmegállapodás megkötésére nem került sor a közgyűlésig, másrészt a közgyűlésen nem kaptuk meg az átütő erőt. Az 1. negyedéves eredmény várhatóan gyenge lesz, miközben a Philips gyárbezárás is inkább negatív hatású, annak ellenére, hogy meggyorsítja a reorganizációt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Philips termelésáthelyezése hozhatja a beszállítás újratendereztetését (jogilag teljesen más cégbe kerül a gyártás), amely és a más földrajzi pozíció kockázatot jelent a Pannonplast számára. Szerencsére a Punchtól megvett székesfehérvári üzem hagyományosan jó kapcsolatokkal rendelkezik a Philips-szel, így a cég a fehérvári LCD ház beszállításoknak is sikerrel vághat neki.

Philips gyárbezárása és a Moldinok örök problémái hűen tükrözik az iparág jellegét. Semmi sem biztos, a beruházások megtérülése nem garantált. A Pannonplast talán ennek érdekében kívánja elvinni a céget az autóipari beszállítás irányába, amely egy jóval stabilabb üzlet.


HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm