Pannonplast: a Philips gyárbezárás hatásai

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:22

Bezárja szombathelyi gyárát a Philips, a holland multi 370embert küld el, s székesfehérvári gyárába telepíti az LCD monitorok gyártását. A gyárbezárásnak és a termelés áthelyezésének komoly hatásai lehetnek a Pannonplastra is. A negatív elemek mellett találhatunk pozitív tényezőket is. A Pannonplast reorganizációjában fontos szerepet kap a műszaki műanyaggyártás rendbetétele. Az évek óta

Bezárja szombathelyi gyárát a Philips, a holland multi 370embert küld el, s székesfehérvári gyárába telepíti az LCD monitorok gyártását. A gyárbezárásnak és a termelés áthelyezésének komoly hatásai lehetnek a Pannonplastra is. A negatív elemek mellett találhatunk pozitív tényezőket is.

A Pannonplast reorganizációjában fontos szerepet kap a műszaki műanyaggyártás rendbetétele. Az évek óta komoly gondokkal küszködő divízió rendbetétele kulcsfontosságú lehet a stratégia megvalósításának szempontjából. A műszaki műanyaggyártás rendbetételét gyorsíthatja fel és egyszerűsítheti fel a Philips gyárbezárása.

A Pannonplast szombathelyi telephelye (Moldin) döntő részben termelt a Philips szombathelyi cégének, fenntartása ezentúl nem lesz indokolt. A termelést (amennyiben a Philips továbbra is igényli) a Pannonplast is áthelyezheti fehérvári gyárában. Az áthelyezés felgyorsíthatja a fröccstechnológia racionalizálását is, s további elbocsátásokkal járhat.

A stratégia megfogalmazása után, mi azt a véleményt fogalmaztuk meg, hogy a műszaki műanyaggyártás tervek szerinti rendbetétele nem fog megvalósulni, ezt most is tartjuk, ez a legkritikusabb pont a menedzsment terveiben.

A Pannonplast az utóbbi hetekben gyengélkedést mutat, amely több tényezőnek tudható be. Egyrészt a hitelmegállapodás megkötésére nem került sor a közgyűlésig, másrészt a közgyűlésen nem kaptuk meg az átütő erőt. Az 1. negyedéves eredmény várhatóan gyenge lesz, miközben a Philips gyárbezárás is inkább negatív hatású, annak ellenére, hogy meggyorsítja a reorganizációt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Philips termelésáthelyezése hozhatja a beszállítás újratendereztetését (jogilag teljesen más cégbe kerül a gyártás), amely és a más földrajzi pozíció kockázatot jelent a Pannonplast számára. Szerencsére a Punchtól megvett székesfehérvári üzem hagyományosan jó kapcsolatokkal rendelkezik a Philips-szel, így a cég a fehérvári LCD ház beszállításoknak is sikerrel vághat neki.

Philips gyárbezárása és a Moldinok örök problémái hűen tükrözik az iparág jellegét. Semmi sem biztos, a beruházások megtérülése nem garantált. A Pannonplast talán ennek érdekében kívánja elvinni a céget az autóipari beszállítás irányába, amely egy jóval stabilabb üzlet.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?