Pannonplast: a Philips gyárbezárás hatásai

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:22

Bezárja szombathelyi gyárát a Philips, a holland multi 370embert küld el, s székesfehérvári gyárába telepíti az LCD monitorok gyártását. A gyárbezárásnak és a termelés áthelyezésének komoly hatásai lehetnek a Pannonplastra is. A negatív elemek mellett találhatunk pozitív tényezőket is. A Pannonplast reorganizációjában fontos szerepet kap a műszaki műanyaggyártás rendbetétele. Az évek óta

Bezárja szombathelyi gyárát a Philips, a holland multi 370embert küld el, s székesfehérvári gyárába telepíti az LCD monitorok gyártását. A gyárbezárásnak és a termelés áthelyezésének komoly hatásai lehetnek a Pannonplastra is. A negatív elemek mellett találhatunk pozitív tényezőket is.

A Pannonplast reorganizációjában fontos szerepet kap a műszaki műanyaggyártás rendbetétele. Az évek óta komoly gondokkal küszködő divízió rendbetétele kulcsfontosságú lehet a stratégia megvalósításának szempontjából. A műszaki műanyaggyártás rendbetételét gyorsíthatja fel és egyszerűsítheti fel a Philips gyárbezárása.

A Pannonplast szombathelyi telephelye (Moldin) döntő részben termelt a Philips szombathelyi cégének, fenntartása ezentúl nem lesz indokolt. A termelést (amennyiben a Philips továbbra is igényli) a Pannonplast is áthelyezheti fehérvári gyárában. Az áthelyezés felgyorsíthatja a fröccstechnológia racionalizálását is, s további elbocsátásokkal járhat.

A stratégia megfogalmazása után, mi azt a véleményt fogalmaztuk meg, hogy a műszaki műanyaggyártás tervek szerinti rendbetétele nem fog megvalósulni, ezt most is tartjuk, ez a legkritikusabb pont a menedzsment terveiben.

A Pannonplast az utóbbi hetekben gyengélkedést mutat, amely több tényezőnek tudható be. Egyrészt a hitelmegállapodás megkötésére nem került sor a közgyűlésig, másrészt a közgyűlésen nem kaptuk meg az átütő erőt. Az 1. negyedéves eredmény várhatóan gyenge lesz, miközben a Philips gyárbezárás is inkább negatív hatású, annak ellenére, hogy meggyorsítja a reorganizációt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Philips termelésáthelyezése hozhatja a beszállítás újratendereztetését (jogilag teljesen más cégbe kerül a gyártás), amely és a más földrajzi pozíció kockázatot jelent a Pannonplast számára. Szerencsére a Punchtól megvett székesfehérvári üzem hagyományosan jó kapcsolatokkal rendelkezik a Philips-szel, így a cég a fehérvári LCD ház beszállításoknak is sikerrel vághat neki.

Philips gyárbezárása és a Moldinok örök problémái hűen tükrözik az iparág jellegét. Semmi sem biztos, a beruházások megtérülése nem garantált. A Pannonplast talán ennek érdekében kívánja elvinni a céget az autóipari beszállítás irányába, amely egy jóval stabilabb üzlet.


HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24