Pénzügykutató: fő feladat a költségvetési deficit csökkentése, nem kell céldátum

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:41

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Pénzügykutató Rt. álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

Az intézet részéről Neményi Judit hangsúlyozta, hogy nem biztos, hogy követhető az eddigi euró-zóna tagországok felzárkózási sebessége és pályája, mert lényegesen különböznek az akkori és mostani feltételek és körülmények (pl. gazdaság integráltsági szintje). Az előadó hangsúlyozta, hogy a fő célnak annak kell lennie, hogy a költségvetési deficit csökkentése ne járjon növekedési veszteséggel, ami egyértelműen a kínálati oldal visszafogásán múlik.

A kutató hangsúlyozta, hogy a maastrichti keretrendszert nem nekünk találták ki, és az eurót csak akkor kell bevezetni, ha már hosszú távon fenntartható az alacsony költségvetési hiány, azaz nincs mesterségesen erőteljes leszorítás benne.

Neményi az euró bevezetésének egyik legfontosabb alapfeltételének nevezte, hogy már rövid távon is egyértelműnek kellene lennie a fiskális konszolidációnak, de "a hiány csökkentésével a növekedést nem szabad visszafogni".

Neményi véleménye szerint a "lassan haladni" a piacok szemében nem mindig jelenti a "biztosan haladni" fogalmat, különösen ha az államháztartási hiány mérséklésére gondolunk, mert ekkor továbbra sem lesz hiteles a konszolidáció hangoztatása, ami lassítja a kamatok csökkenthetőségének sebességét, és fékezi a gazdasági növekedés ütemét is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az intézet szerint akár 2008-as bevezetés is lehetséges lenne világos költségvetési változás végrehajtásával. Ha 2008-2010 közötti periódusban gondolkodunk, akkor az ehhez szükséges makropálya és gazdaságpolitikai szcenáriók között nincs lényeges különbség az előadástartó véleménye szerint.

A Pénzügykutató szerint az euró 2010-ben vezethető be, de ehhez továbbra is elsősorban a fiskális kiigazítás kell, a monetáris és a fiskális politika közötti következetes együttműködésre van szükség. Neményi helytelennek nevezte a 2008-as céldátum eddigi bejelentését, ugyanakkor nem lehet a 2008-2010 közötti évekből "rangsorolni", és mivel senki sem követeli tőlünk a belépés mostani bejelentését, illetve az ahhoz való ragaszkodást, ezért a Pénzügykutató szerint egyáltalán nem célszerű céldátum bejelentése .

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?