22 °C Budapest

Pénzügykutató: fő feladat a költségvetési deficit csökkentése, nem kell céldátum

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:41

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Pénzügykutató Rt. álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

Az intézet részéről Neményi Judit hangsúlyozta, hogy nem biztos, hogy követhető az eddigi euró-zóna tagországok felzárkózási sebessége és pályája, mert lényegesen különböznek az akkori és mostani feltételek és körülmények (pl. gazdaság integráltsági szintje). Az előadó hangsúlyozta, hogy a fő célnak annak kell lennie, hogy a költségvetési deficit csökkentése ne járjon növekedési veszteséggel, ami egyértelműen a kínálati oldal visszafogásán múlik.

A kutató hangsúlyozta, hogy a maastrichti keretrendszert nem nekünk találták ki, és az eurót csak akkor kell bevezetni, ha már hosszú távon fenntartható az alacsony költségvetési hiány, azaz nincs mesterségesen erőteljes leszorítás benne.

Neményi az euró bevezetésének egyik legfontosabb alapfeltételének nevezte, hogy már rövid távon is egyértelműnek kellene lennie a fiskális konszolidációnak, de "a hiány csökkentésével a növekedést nem szabad visszafogni".

Neményi véleménye szerint a "lassan haladni" a piacok szemében nem mindig jelenti a "biztosan haladni" fogalmat, különösen ha az államháztartási hiány mérséklésére gondolunk, mert ekkor továbbra sem lesz hiteles a konszolidáció hangoztatása, ami lassítja a kamatok csökkenthetőségének sebességét, és fékezi a gazdasági növekedés ütemét is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az intézet szerint akár 2008-as bevezetés is lehetséges lenne világos költségvetési változás végrehajtásával. Ha 2008-2010 közötti periódusban gondolkodunk, akkor az ehhez szükséges makropálya és gazdaságpolitikai szcenáriók között nincs lényeges különbség az előadástartó véleménye szerint.

A Pénzügykutató szerint az euró 2010-ben vezethető be, de ehhez továbbra is elsősorban a fiskális kiigazítás kell, a monetáris és a fiskális politika közötti következetes együttműködésre van szükség. Neményi helytelennek nevezte a 2008-as céldátum eddigi bejelentését, ugyanakkor nem lehet a 2008-2010 közötti évekből "rangsorolni", és mivel senki sem követeli tőlünk a belépés mostani bejelentését, illetve az ahhoz való ragaszkodást, ezért a Pénzügykutató szerint egyáltalán nem célszerű céldátum bejelentése .

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm