18 °C Budapest

Pénzügykutató: fő feladat a költségvetési deficit csökkentése, nem kell céldátum

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:41

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Pénzügykutató Rt. álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

Az intézet részéről Neményi Judit hangsúlyozta, hogy nem biztos, hogy követhető az eddigi euró-zóna tagországok felzárkózási sebessége és pályája, mert lényegesen különböznek az akkori és mostani feltételek és körülmények (pl. gazdaság integráltsági szintje). Az előadó hangsúlyozta, hogy a fő célnak annak kell lennie, hogy a költségvetési deficit csökkentése ne járjon növekedési veszteséggel, ami egyértelműen a kínálati oldal visszafogásán múlik.

A kutató hangsúlyozta, hogy a maastrichti keretrendszert nem nekünk találták ki, és az eurót csak akkor kell bevezetni, ha már hosszú távon fenntartható az alacsony költségvetési hiány, azaz nincs mesterségesen erőteljes leszorítás benne.

Neményi az euró bevezetésének egyik legfontosabb alapfeltételének nevezte, hogy már rövid távon is egyértelműnek kellene lennie a fiskális konszolidációnak, de "a hiány csökkentésével a növekedést nem szabad visszafogni".

Neményi véleménye szerint a "lassan haladni" a piacok szemében nem mindig jelenti a "biztosan haladni" fogalmat, különösen ha az államháztartási hiány mérséklésére gondolunk, mert ekkor továbbra sem lesz hiteles a konszolidáció hangoztatása, ami lassítja a kamatok csökkenthetőségének sebességét, és fékezi a gazdasági növekedés ütemét is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az intézet szerint akár 2008-as bevezetés is lehetséges lenne világos költségvetési változás végrehajtásával. Ha 2008-2010 közötti periódusban gondolkodunk, akkor az ehhez szükséges makropálya és gazdaságpolitikai szcenáriók között nincs lényeges különbség az előadástartó véleménye szerint.

A Pénzügykutató szerint az euró 2010-ben vezethető be, de ehhez továbbra is elsősorban a fiskális kiigazítás kell, a monetáris és a fiskális politika közötti következetes együttműködésre van szükség. Neményi helytelennek nevezte a 2008-as céldátum eddigi bejelentését, ugyanakkor nem lehet a 2008-2010 közötti évekből "rangsorolni", és mivel senki sem követeli tőlünk a belépés mostani bejelentését, illetve az ahhoz való ragaszkodást, ezért a Pénzügykutató szerint egyáltalán nem célszerű céldátum bejelentése .

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04