21 °C Budapest

Pénzügykutató: fő feladat a költségvetési deficit csökkentése, nem kell céldátum

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:41

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Pénzügykutató Rt. álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

Az intézet részéről Neményi Judit hangsúlyozta, hogy nem biztos, hogy követhető az eddigi euró-zóna tagországok felzárkózási sebessége és pályája, mert lényegesen különböznek az akkori és mostani feltételek és körülmények (pl. gazdaság integráltsági szintje). Az előadó hangsúlyozta, hogy a fő célnak annak kell lennie, hogy a költségvetési deficit csökkentése ne járjon növekedési veszteséggel, ami egyértelműen a kínálati oldal visszafogásán múlik.

A kutató hangsúlyozta, hogy a maastrichti keretrendszert nem nekünk találták ki, és az eurót csak akkor kell bevezetni, ha már hosszú távon fenntartható az alacsony költségvetési hiány, azaz nincs mesterségesen erőteljes leszorítás benne.

Neményi az euró bevezetésének egyik legfontosabb alapfeltételének nevezte, hogy már rövid távon is egyértelműnek kellene lennie a fiskális konszolidációnak, de "a hiány csökkentésével a növekedést nem szabad visszafogni".

Neményi véleménye szerint a "lassan haladni" a piacok szemében nem mindig jelenti a "biztosan haladni" fogalmat, különösen ha az államháztartási hiány mérséklésére gondolunk, mert ekkor továbbra sem lesz hiteles a konszolidáció hangoztatása, ami lassítja a kamatok csökkenthetőségének sebességét, és fékezi a gazdasági növekedés ütemét is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az intézet szerint akár 2008-as bevezetés is lehetséges lenne világos költségvetési változás végrehajtásával. Ha 2008-2010 közötti periódusban gondolkodunk, akkor az ehhez szükséges makropálya és gazdaságpolitikai szcenáriók között nincs lényeges különbség az előadástartó véleménye szerint.

A Pénzügykutató szerint az euró 2010-ben vezethető be, de ehhez továbbra is elsősorban a fiskális kiigazítás kell, a monetáris és a fiskális politika közötti következetes együttműködésre van szükség. Neményi helytelennek nevezte a 2008-as céldátum eddigi bejelentését, ugyanakkor nem lehet a 2008-2010 közötti évekből "rangsorolni", és mivel senki sem követeli tőlünk a belépés mostani bejelentését, illetve az ahhoz való ragaszkodást, ezért a Pénzügykutató szerint egyáltalán nem célszerű céldátum bejelentése .

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem