37 °C Budapest

Pénzügykutató: fő feladat a költségvetési deficit csökkentése, nem kell céldátum

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:41

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Pénzügykutató Rt. álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

Az intézet részéről Neményi Judit hangsúlyozta, hogy nem biztos, hogy követhető az eddigi euró-zóna tagországok felzárkózási sebessége és pályája, mert lényegesen különböznek az akkori és mostani feltételek és körülmények (pl. gazdaság integráltsági szintje). Az előadó hangsúlyozta, hogy a fő célnak annak kell lennie, hogy a költségvetési deficit csökkentése ne járjon növekedési veszteséggel, ami egyértelműen a kínálati oldal visszafogásán múlik.

A kutató hangsúlyozta, hogy a maastrichti keretrendszert nem nekünk találták ki, és az eurót csak akkor kell bevezetni, ha már hosszú távon fenntartható az alacsony költségvetési hiány, azaz nincs mesterségesen erőteljes leszorítás benne.

Neményi az euró bevezetésének egyik legfontosabb alapfeltételének nevezte, hogy már rövid távon is egyértelműnek kellene lennie a fiskális konszolidációnak, de "a hiány csökkentésével a növekedést nem szabad visszafogni".

Neményi véleménye szerint a "lassan haladni" a piacok szemében nem mindig jelenti a "biztosan haladni" fogalmat, különösen ha az államháztartási hiány mérséklésére gondolunk, mert ekkor továbbra sem lesz hiteles a konszolidáció hangoztatása, ami lassítja a kamatok csökkenthetőségének sebességét, és fékezi a gazdasági növekedés ütemét is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az intézet szerint akár 2008-as bevezetés is lehetséges lenne világos költségvetési változás végrehajtásával. Ha 2008-2010 közötti periódusban gondolkodunk, akkor az ehhez szükséges makropálya és gazdaságpolitikai szcenáriók között nincs lényeges különbség az előadástartó véleménye szerint.

A Pénzügykutató szerint az euró 2010-ben vezethető be, de ehhez továbbra is elsősorban a fiskális kiigazítás kell, a monetáris és a fiskális politika közötti következetes együttműködésre van szükség. Neményi helytelennek nevezte a 2008-as céldátum eddigi bejelentését, ugyanakkor nem lehet a 2008-2010 közötti évekből "rangsorolni", és mivel senki sem követeli tőlünk a belépés mostani bejelentését, illetve az ahhoz való ragaszkodást, ezért a Pénzügykutató szerint egyáltalán nem célszerű céldátum bejelentése .

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?