31 °C Budapest

Mérföldkő - befektetés egy új szegmensben

Pénzcentrum
2004. április 30. 08:25

Mérföldkőhöz érkeztünk: a tőzsde immár nemcsak a végső cél, a profit realizálásának egyik lehetséges útja a kockázati tőkebefektetők számára, hanem a kezdetet is jelentheti, az induló tőke összegyűjtését, a fund raising területét. Mi történik, ha a kockázati tőkealap mögött nem zártkörű magántőke (private equity), hanem nyilvános finanszírozás (tőzsdére bevezetett részvények) áll(nak)?

Kockázati tőkealap-kezelő
A kockázati tőkealap mögött egy meghatározott minimális tőkét igénylő, legtöbbször nemzetközileg elismert intézményi befektetői hátterű, professzionális szaktudással, a befektetési döntések feletti kizárólagos joggal rendelkező kockázati tőkealap-kezelő társaság áll, amely - amikor az alap(ok) nevében eljár, vagyonát kezeli, befekteti - a hosszú távú forrásbevonásra törekedve kizárólagos tevékenységet végez (tehát még befektetési alapkezelő sem lehet egyidejűleg).

SZÓTÁR >>

Az Apollo Advisors LP olyan tőkeáttételes kivásárlásokra szakosodott kockázati tőketársaság, amelyet sokoldalúság jellemez mind a befektetési területek, mind az alkalmazott instrumentumok tekintetében. A társaság mögött a bóvli kötvények piacával összeforrott Drexel Burnham Lambert egykori M&A vezetője, Leon Black áll. Az alapkezelő többmilliárd dolláros vagyontömeget kezel, legújabb alapját - az eddigi gyakorlattól merőben eltérően - részvénytársasági formában hozta létre: az Apollo Investment Corp. 62 millió db részvénye április 6-án 15 dolláros részvényenkénti árfolyamon debütált a Nasdaqon.

A tranzakció egyedi:

- a finanszírozási forma kockázati tőkejegyek helyett osztalékkal és árfolyamnyereséggel kecsegtető részvény
- a tőke forrása nem a jól megszokott intézményi, hanem a magánbefektetői kör
- a társaság teljesítményének megítélése egy befektetési portfolió összes tagjának aggregált értékelését igényli
- összességében a megtérülési időtáv hosszabb, a likviditás alacsonyabb lehet a megszokott részvénybefektetésekhez képest

A 930 millió dolláros IPO (első nyilvános részvénykibocsátás) sikere után az iparág többi szereplője is - Kohlberg Kravis Roberts & Co., Blackstone Group LP, Evercore Partners LLC, Porticoes Investment Management LLC - felügyeleti engedélyért folyamodott, hogy követhesse a történelmi jelentőségű példát. A szakértők szerint a fejlemények kulcsa az iparág domináns szereplőinek hitelességében és szakmai hírnevében rejlik, amely hosszú évek munkája után immár alkalmassá vált a legszélesebb befektetői kör megnyerésére.

Az önmagukat vállalkozás-fejlesztési (business development) társaságoknak nevező új alapok befektetéseik során a legnagyobb növekedési dinamikával rendelkező, még életciklusuk korai fázisában lévő (small-cap) vállalatokat, valamint a sokoldalú és rugalmas mezzanine instrumentumokat preferálják (magas kamatozású (bóvli) kötvények, opciós ill. átváltoztatható kölcsönök, elsőbbségi részvények).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A finanszírozás szempontjából új típusú tranzakciókkal a magánbefektetők számára lehetővé válik egy magasabb hozammal kecsegtető befektetési forma elérése, amely természetesen kockázati prémiummal jár együtt (az Apollo Investment több mint 30 különleges kockázati tényező tételes felsorolása mellett 12-20%-os elvárt hozamot fogalmazott meg kibocsátási tájékoztatójában).

A részvények árfolyamának elmozdulását az alap portfoliójában szereplő társaságok jövőbeli eredmény- és (ezzel szorosan összefüggő) exitkilátásainak változása, illetve az esetleges újabb tranzakciók, befektetések határozhatják meg a következő időszakban.

Befektetői szempontból a türelem kimondottan fontos erény lehet. Az alig három hete kibocsátott papírok jelenleg 8%-kal a bevezetési áruk alatt forognak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?