Mérföldkő - befektetés egy új szegmensben

Pénzcentrum
2004. április 30. 08:25

Mérföldkőhöz érkeztünk: a tőzsde immár nemcsak a végső cél, a profit realizálásának egyik lehetséges útja a kockázati tőkebefektetők számára, hanem a kezdetet is jelentheti, az induló tőke összegyűjtését, a fund raising területét. Mi történik, ha a kockázati tőkealap mögött nem zártkörű magántőke (private equity), hanem nyilvános finanszírozás (tőzsdére bevezetett részvények) áll(nak)?

Kockázati tőkealap-kezelő
A kockázati tőkealap mögött egy meghatározott minimális tőkét igénylő, legtöbbször nemzetközileg elismert intézményi befektetői hátterű, professzionális szaktudással, a befektetési döntések feletti kizárólagos joggal rendelkező kockázati tőkealap-kezelő társaság áll, amely - amikor az alap(ok) nevében eljár, vagyonát kezeli, befekteti - a hosszú távú forrásbevonásra törekedve kizárólagos tevékenységet végez (tehát még befektetési alapkezelő sem lehet egyidejűleg).

SZÓTÁR >>

Az Apollo Advisors LP olyan tőkeáttételes kivásárlásokra szakosodott kockázati tőketársaság, amelyet sokoldalúság jellemez mind a befektetési területek, mind az alkalmazott instrumentumok tekintetében. A társaság mögött a bóvli kötvények piacával összeforrott Drexel Burnham Lambert egykori M&A vezetője, Leon Black áll. Az alapkezelő többmilliárd dolláros vagyontömeget kezel, legújabb alapját - az eddigi gyakorlattól merőben eltérően - részvénytársasági formában hozta létre: az Apollo Investment Corp. 62 millió db részvénye április 6-án 15 dolláros részvényenkénti árfolyamon debütált a Nasdaqon.

A tranzakció egyedi:

- a finanszírozási forma kockázati tőkejegyek helyett osztalékkal és árfolyamnyereséggel kecsegtető részvény
- a tőke forrása nem a jól megszokott intézményi, hanem a magánbefektetői kör
- a társaság teljesítményének megítélése egy befektetési portfolió összes tagjának aggregált értékelését igényli
- összességében a megtérülési időtáv hosszabb, a likviditás alacsonyabb lehet a megszokott részvénybefektetésekhez képest

A 930 millió dolláros IPO (első nyilvános részvénykibocsátás) sikere után az iparág többi szereplője is - Kohlberg Kravis Roberts & Co., Blackstone Group LP, Evercore Partners LLC, Porticoes Investment Management LLC - felügyeleti engedélyért folyamodott, hogy követhesse a történelmi jelentőségű példát. A szakértők szerint a fejlemények kulcsa az iparág domináns szereplőinek hitelességében és szakmai hírnevében rejlik, amely hosszú évek munkája után immár alkalmassá vált a legszélesebb befektetői kör megnyerésére.

Az önmagukat vállalkozás-fejlesztési (business development) társaságoknak nevező új alapok befektetéseik során a legnagyobb növekedési dinamikával rendelkező, még életciklusuk korai fázisában lévő (small-cap) vállalatokat, valamint a sokoldalú és rugalmas mezzanine instrumentumokat preferálják (magas kamatozású (bóvli) kötvények, opciós ill. átváltoztatható kölcsönök, elsőbbségi részvények).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A finanszírozás szempontjából új típusú tranzakciókkal a magánbefektetők számára lehetővé válik egy magasabb hozammal kecsegtető befektetési forma elérése, amely természetesen kockázati prémiummal jár együtt (az Apollo Investment több mint 30 különleges kockázati tényező tételes felsorolása mellett 12-20%-os elvárt hozamot fogalmazott meg kibocsátási tájékoztatójában).

A részvények árfolyamának elmozdulását az alap portfoliójában szereplő társaságok jövőbeli eredmény- és (ezzel szorosan összefüggő) exitkilátásainak változása, illetve az esetleges újabb tranzakciók, befektetések határozhatják meg a következő időszakban.

Befektetői szempontból a türelem kimondottan fontos erény lehet. Az alig három hete kibocsátott papírok jelenleg 8%-kal a bevezetési áruk alatt forognak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?