Mérföldkő - befektetés egy új szegmensben

Pénzcentrum
2004. április 30. 08:25

Mérföldkőhöz érkeztünk: a tőzsde immár nemcsak a végső cél, a profit realizálásának egyik lehetséges útja a kockázati tőkebefektetők számára, hanem a kezdetet is jelentheti, az induló tőke összegyűjtését, a fund raising területét. Mi történik, ha a kockázati tőkealap mögött nem zártkörű magántőke (private equity), hanem nyilvános finanszírozás (tőzsdére bevezetett részvények) áll(nak)?

Kockázati tőkealap-kezelő
A kockázati tőkealap mögött egy meghatározott minimális tőkét igénylő, legtöbbször nemzetközileg elismert intézményi befektetői hátterű, professzionális szaktudással, a befektetési döntések feletti kizárólagos joggal rendelkező kockázati tőkealap-kezelő társaság áll, amely - amikor az alap(ok) nevében eljár, vagyonát kezeli, befekteti - a hosszú távú forrásbevonásra törekedve kizárólagos tevékenységet végez (tehát még befektetési alapkezelő sem lehet egyidejűleg).

SZÓTÁR >>

Az Apollo Advisors LP olyan tőkeáttételes kivásárlásokra szakosodott kockázati tőketársaság, amelyet sokoldalúság jellemez mind a befektetési területek, mind az alkalmazott instrumentumok tekintetében. A társaság mögött a bóvli kötvények piacával összeforrott Drexel Burnham Lambert egykori M&A vezetője, Leon Black áll. Az alapkezelő többmilliárd dolláros vagyontömeget kezel, legújabb alapját - az eddigi gyakorlattól merőben eltérően - részvénytársasági formában hozta létre: az Apollo Investment Corp. 62 millió db részvénye április 6-án 15 dolláros részvényenkénti árfolyamon debütált a Nasdaqon.

A tranzakció egyedi:

- a finanszírozási forma kockázati tőkejegyek helyett osztalékkal és árfolyamnyereséggel kecsegtető részvény
- a tőke forrása nem a jól megszokott intézményi, hanem a magánbefektetői kör
- a társaság teljesítményének megítélése egy befektetési portfolió összes tagjának aggregált értékelését igényli
- összességében a megtérülési időtáv hosszabb, a likviditás alacsonyabb lehet a megszokott részvénybefektetésekhez képest

A 930 millió dolláros IPO (első nyilvános részvénykibocsátás) sikere után az iparág többi szereplője is - Kohlberg Kravis Roberts & Co., Blackstone Group LP, Evercore Partners LLC, Porticoes Investment Management LLC - felügyeleti engedélyért folyamodott, hogy követhesse a történelmi jelentőségű példát. A szakértők szerint a fejlemények kulcsa az iparág domináns szereplőinek hitelességében és szakmai hírnevében rejlik, amely hosszú évek munkája után immár alkalmassá vált a legszélesebb befektetői kör megnyerésére.

Az önmagukat vállalkozás-fejlesztési (business development) társaságoknak nevező új alapok befektetéseik során a legnagyobb növekedési dinamikával rendelkező, még életciklusuk korai fázisában lévő (small-cap) vállalatokat, valamint a sokoldalú és rugalmas mezzanine instrumentumokat preferálják (magas kamatozású (bóvli) kötvények, opciós ill. átváltoztatható kölcsönök, elsőbbségi részvények).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A finanszírozás szempontjából új típusú tranzakciókkal a magánbefektetők számára lehetővé válik egy magasabb hozammal kecsegtető befektetési forma elérése, amely természetesen kockázati prémiummal jár együtt (az Apollo Investment több mint 30 különleges kockázati tényező tételes felsorolása mellett 12-20%-os elvárt hozamot fogalmazott meg kibocsátási tájékoztatójában).

A részvények árfolyamának elmozdulását az alap portfoliójában szereplő társaságok jövőbeli eredmény- és (ezzel szorosan összefüggő) exitkilátásainak változása, illetve az esetleges újabb tranzakciók, befektetések határozhatják meg a következő időszakban.

Befektetői szempontból a türelem kimondottan fontos erény lehet. Az alig három hete kibocsátott papírok jelenleg 8%-kal a bevezetési áruk alatt forognak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?