22 °C Budapest

Globus - az éves jelentés tanulságai (tervek, célok... road-show)

Pénzcentrum
2004. április 30. 14:30

"Az átszervezéseket figyelembe véve a 2003. évi értékesítésnek a tervtől való elmaradása miatt felhalmozott, tervezettnél magasabb zárókészlet-állomány következtében a 2004. évi termelésünket nem bővítjük, előreláthatóan a bázissal megegyező 150-155,000 tonnás lesz" - fogalmazott a Globus Rt. ma nyilvánosságra hozott éves jelentése. A konszolidált árbevétel 38 mrd Ft körül alakulhat idén, amelyhez 1.5 mrd Ft-os adózott eredményterv kapcsolódik. A menedzsment véleménye alapján az elmúlt évek akvizíciós célpontjainak egységes vállalattá formálása - a központosított irányítás, a decentralizált termelés, a szükséges technológiai- és egyéb beruházások megvalósítása -, valamint a termékszerkezet átalakítása és a folyamatos termékfejlesztés megalapozta egy kelet-európai konzervipari holding jövőképét. A társaság kiemelt feladatának tartja a 10 tagvállalatból álló cégcsoport termékszerkezetének további átalakítását: hogy a legjobb nyersanyag-ellátású (termésátlag, fuvarköltség) és a legmagasabb termelékenységű gyárba (technológiai jelentések) koncentrálódjon a termelés - tartalmazza az éves jelentés.Megítélésünk szerint a visszafogottnak tűnő (a tavaly megfogalmazott tervekhez és az elért tényadathoz képest is csökkenő) eredményvárakozás akár borús előjel is lehet az első negyedéves számok publikálása előtt (amellyekkel feltehetően már tisztában volt a menedzsment április végén).


A gyorsjelentés lényegi kérdése, hogy sikerül-e az exportértékesítés részarányán változtatni a dolláralapú piacok rovására, hiszen a készletfelhalmozásra hangsúlyt helyező export-értékesítési stratégia nem tartható hosszabb időn keresztül, miközben nincs garancia a devizapiaci árfolyamok kedvező irányú változására.


Stratégiai szempontból mindenképpen biztató a promóciókkal ösztönzött gyorsfagyasztott termékek kínálatának és értékesítésének rohamos bővülése. A racionalizálási törekvések, a folyamatosan növekvő, immár egységes személeltű és irányítású vállalatcsoport befektetői megítélése lényegesen kedvezőbb.

Az elmúlt hónapokban meglehetősen illikvid piacon 1,000 és 1,100 Ft között mozgott a Globus részvényeinek kurzusa. Mindezen változtathat a május-júniusi időszakra Frankfurtban és Londonban tervezett, külföldi befektetőket megcélzó road show, amely minden bizonnyal pozitív fogadtatásra talál majd. A Globus részvényei a jelenlegi árfolyamszinten alulértékeltek, nem szabad azonban elfelejtkezni arról, hogy a MAVA tulajdonában lévő 1.04 millió db törtosztalékos részvény az egységesítést követően valós eladói nyomást jelenthet a parketten.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24