18 °C Budapest

Globus - az éves jelentés tanulságai (tervek, célok... road-show)

Pénzcentrum
2004. április 30. 14:30

"Az átszervezéseket figyelembe véve a 2003. évi értékesítésnek a tervtől való elmaradása miatt felhalmozott, tervezettnél magasabb zárókészlet-állomány következtében a 2004. évi termelésünket nem bővítjük, előreláthatóan a bázissal megegyező 150-155,000 tonnás lesz" - fogalmazott a Globus Rt. ma nyilvánosságra hozott éves jelentése. A konszolidált árbevétel 38 mrd Ft körül alakulhat idén, amelyhez 1.5 mrd Ft-os adózott eredményterv kapcsolódik. A menedzsment véleménye alapján az elmúlt évek akvizíciós célpontjainak egységes vállalattá formálása - a központosított irányítás, a decentralizált termelés, a szükséges technológiai- és egyéb beruházások megvalósítása -, valamint a termékszerkezet átalakítása és a folyamatos termékfejlesztés megalapozta egy kelet-európai konzervipari holding jövőképét. A társaság kiemelt feladatának tartja a 10 tagvállalatból álló cégcsoport termékszerkezetének további átalakítását: hogy a legjobb nyersanyag-ellátású (termésátlag, fuvarköltség) és a legmagasabb termelékenységű gyárba (technológiai jelentések) koncentrálódjon a termelés - tartalmazza az éves jelentés.Megítélésünk szerint a visszafogottnak tűnő (a tavaly megfogalmazott tervekhez és az elért tényadathoz képest is csökkenő) eredményvárakozás akár borús előjel is lehet az első negyedéves számok publikálása előtt (amellyekkel feltehetően már tisztában volt a menedzsment április végén).


A gyorsjelentés lényegi kérdése, hogy sikerül-e az exportértékesítés részarányán változtatni a dolláralapú piacok rovására, hiszen a készletfelhalmozásra hangsúlyt helyező export-értékesítési stratégia nem tartható hosszabb időn keresztül, miközben nincs garancia a devizapiaci árfolyamok kedvező irányú változására.


Stratégiai szempontból mindenképpen biztató a promóciókkal ösztönzött gyorsfagyasztott termékek kínálatának és értékesítésének rohamos bővülése. A racionalizálási törekvések, a folyamatosan növekvő, immár egységes személeltű és irányítású vállalatcsoport befektetői megítélése lényegesen kedvezőbb.

Az elmúlt hónapokban meglehetősen illikvid piacon 1,000 és 1,100 Ft között mozgott a Globus részvényeinek kurzusa. Mindezen változtathat a május-júniusi időszakra Frankfurtban és Londonban tervezett, külföldi befektetőket megcélzó road show, amely minden bizonnyal pozitív fogadtatásra talál majd. A Globus részvényei a jelenlegi árfolyamszinten alulértékeltek, nem szabad azonban elfelejtkezni arról, hogy a MAVA tulajdonában lévő 1.04 millió db törtosztalékos részvény az egységesítést követően valós eladói nyomást jelenthet a parketten.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?