20 °C Budapest

Globus - az éves jelentés tanulságai (tervek, célok... road-show)

Pénzcentrum
2004. április 30. 14:30

"Az átszervezéseket figyelembe véve a 2003. évi értékesítésnek a tervtől való elmaradása miatt felhalmozott, tervezettnél magasabb zárókészlet-állomány következtében a 2004. évi termelésünket nem bővítjük, előreláthatóan a bázissal megegyező 150-155,000 tonnás lesz" - fogalmazott a Globus Rt. ma nyilvánosságra hozott éves jelentése. A konszolidált árbevétel 38 mrd Ft körül alakulhat idén, amelyhez 1.5 mrd Ft-os adózott eredményterv kapcsolódik. A menedzsment véleménye alapján az elmúlt évek akvizíciós célpontjainak egységes vállalattá formálása - a központosított irányítás, a decentralizált termelés, a szükséges technológiai- és egyéb beruházások megvalósítása -, valamint a termékszerkezet átalakítása és a folyamatos termékfejlesztés megalapozta egy kelet-európai konzervipari holding jövőképét. A társaság kiemelt feladatának tartja a 10 tagvállalatból álló cégcsoport termékszerkezetének további átalakítását: hogy a legjobb nyersanyag-ellátású (termésátlag, fuvarköltség) és a legmagasabb termelékenységű gyárba (technológiai jelentések) koncentrálódjon a termelés - tartalmazza az éves jelentés.Megítélésünk szerint a visszafogottnak tűnő (a tavaly megfogalmazott tervekhez és az elért tényadathoz képest is csökkenő) eredményvárakozás akár borús előjel is lehet az első negyedéves számok publikálása előtt (amellyekkel feltehetően már tisztában volt a menedzsment április végén).


A gyorsjelentés lényegi kérdése, hogy sikerül-e az exportértékesítés részarányán változtatni a dolláralapú piacok rovására, hiszen a készletfelhalmozásra hangsúlyt helyező export-értékesítési stratégia nem tartható hosszabb időn keresztül, miközben nincs garancia a devizapiaci árfolyamok kedvező irányú változására.


Stratégiai szempontból mindenképpen biztató a promóciókkal ösztönzött gyorsfagyasztott termékek kínálatának és értékesítésének rohamos bővülése. A racionalizálási törekvések, a folyamatosan növekvő, immár egységes személeltű és irányítású vállalatcsoport befektetői megítélése lényegesen kedvezőbb.

Az elmúlt hónapokban meglehetősen illikvid piacon 1,000 és 1,100 Ft között mozgott a Globus részvényeinek kurzusa. Mindezen változtathat a május-júniusi időszakra Frankfurtban és Londonban tervezett, külföldi befektetőket megcélzó road show, amely minden bizonnyal pozitív fogadtatásra talál majd. A Globus részvényei a jelenlegi árfolyamszinten alulértékeltek, nem szabad azonban elfelejtkezni arról, hogy a MAVA tulajdonában lévő 1.04 millió db törtosztalékos részvény az egységesítést követően valós eladói nyomást jelenthet a parketten.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?