25 °C Budapest

Horvátország is tagjelölt lehet

Pénzcentrum
2004. április 16. 08:24

Az Európai Unió várhatóan a jövő héten jelenti be, hogy készen áll megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, ha Zágráb hajlandó együttműködni a hágai nemzetközi törvényszékkel - írja a magyarorszag.hu. Ez lehet az első állam a valaha polgárháború dúlta Balkánról, amellyel a csatlakozási tárgyalások megkezdődnek.

A Financial Times értesülései szerint Günter Verheugen bővítési biztos a jövő héten jelenti be, hogy Horvátország megfelel a csatlakozás alapvető politikai és gazdasági feltételeinek. Az egyetlen kérdőjel, hogy a horvátok hajlandóak-e teljes mértékben együttműködni a hágai, háborús bűnöket vizsgáló törvényszékkel, amely jelenleg is kerestet több horvát tábornokot.

A törvényszékkel való együttműködés Carla del Ponte hágai főügyészt helyezi majd a figyelem középpontjába. Elemzők szerint a híresen határozott ügyész várhatóan megpróbál majd minél nagyobb nyomást gyakorolni Zágrábra. A horvátok az elmúlt időszakban hosszú húzódozás után több gyanúsítottat is átadtak, de még mindig tartoznak Ante Gotovina tábornokkal, akinek a személyét Hágában különösen fontosnak tartják.

Az EU soros, ír elnöksége azt közölte, hogy a horvát csatlakozás kérdését - amelyet már a kibővített uniónak, vagyis mind a huszonöt államnak jóvá kell hagynia - a júniusi EU-csúcs napirendjére fogja tűzni. Zágráb legelszántabb támogatója Németország, és határozottan pártolja a tagságot hazánk is. A horvát kormány 2007-es csatlakozást tűzött ki célul, de a legtöbb megfigyelő inkább 2009-2010-re számít.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?