27 °C Budapest

MVM: cél a tőzsde

Pénzcentrum
2004. április 15. 08:38

Az MVM Rt. tegnap megtartotta a 2003. üzleti évet lezáró évi rendes közgyűlését. A közgyűlés elfogadta az Igazgatóság 2003. évi beszámolóját és üzleti jelentését, valamint a Felügyelő Bizottság és a könyvvizsgáló jelentését. A közgyűlés döntött a társaság 2004. évi üzletpolitikájának és üzleti tervének elfogadásáról, valamint jóváhagyta az MVM Rt. középtávú stratégiai tervét. A napirenden egyúttal szerepelt az MVM társaságcsoport konszolidált üzleti jelentésének és beszámolójának elfogadása, valamint - a későbbiekben tervezett tőzsdei bevezetéshez szükséges előkészítő lépésként - döntés a társaság részvényeinek átalakításáról- éll a társaság közleményében.

A tavalyi, 2003. évi rendes közgyűlés a társaság üzletpolitikájának főbb tervszámait a kedvezőtlen objektív feltételek kényszerű figyelembevételével ?18,6 Mrd Ft mérleg szerinti eredménnyel fogadta el. Az évközi árrendezés és az eredményes költséggazdálkodás együttes hatásaként sikerült a veszteség nagyságát lényegesen, -1,2 Mrd Ft-ra csökkenteni.

Az Igazgatóság javaslatára a közgyűlés elfogadta az éves beszámolót és az üzleti jelentést, a társaság mérlegét 365 milliárd 308 millió Ft mérleg-főösszeggel és - 1,238 milliárd Ft mérleg szerinti eredménnyel jóváhagyta.
A közgyűlés elfogadta a társaság 2004. évi üzletpolitikáját, és üzleti tervét, ennek keretében meghatározta a társaság idei évi beruházásainak fő irányait, melynek kiemelt területe az átviteli hálózat fejlesztése a hazai villamosenergia-ellátás biztonságának további növelése érdekében, illetve szem előtt tartva a hazai és nemzetközi árampiac igényeit is. Ezen túlmenően az MVM jelentős beruházásokat hajt végre a távhő-piacon való sikeres szereplés érdekében. Az MVM Rt. idei terveiben még továbbra is kisebb veszteséggel számol.

A közgyűlés megtárgyalta az MVM Rt. középtávú stratégiai tervét, mely egy erős, nemzeti többségi tulajdonú villamos társaság jövőképét vázolja fel. Az MVM Rt. célja, hogy a magyar villamosenergia-rendszer biztonságos működtetéséből rá háruló feladatokat maradéktalanul ellátva, domináns piaci szereplőként, nyereséges gazdálkodást folytatva tőzsdeképes vállalattá váljon. A társaság alapelve, hogy működése során egyaránt megfeleljen mind a nemzetközi villamos energetikai, illetve a hazai szabályozás által támasztott követelményeknek, mind a helyzetéből fakadó társadalmi elvárásoknak. A hazai reguláció EU direktíváknak, illetve az eddigi működési tapasztalatoknak megfelelő átalakítását feltételező MVM stratégia megfogalmazza azokat a főbb fejlesztési irányokat és feladatokat, amelyeket a társaság vezetésének el kell végeznie, hogy fenti célokat elérje, és egyúttal a megfelelő időpontban a társaság részvényeinek kisebbségi hányada a tőzsdére kerülhessen.

A közgyűlés a továbbiakban elfogadta az MVM Társaságcsoport 2003. évi összevont (konszolidált) beszámolóját és üzleti jelentését. A konszolidált MVM csoport szintű eredményt az anyavállalaton kívül a teljes konszolidációba bevont leányvállalati kör (Vértesi Erőmű Rt., Paksi Atomerőmű Rt., Országos Villamostávvezeték Rt., MVM Partner Energiakereskedelmi Rt.) eredménye határozta meg. A közgyűlés az igazgatóság előterjesztése alapján az MVM Társaságcsoport konszolidált mérlegét és eredmény kimutatását 448,2 Mrd Ft mérleg főösszeggel, és - 3,8 Mrd Ft mérleg szerinti veszteséggel állapította meg.
A közgyűlés - a társaság tervezett tőzsdei bevezetésének előkészítéseként - döntött továbbá az MVM Rt. nyomdai úton előállított részvényeinek dematerializált részvénnyé történő átalakításáról

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?