0 °C Budapest

Befektetési alapok első negyedév: közel 120 mrd Ft-os tőkekivonás

Pénzcentrum
2004. április 9. 11:21

Tovább csökkent a nyilvános alapokban kezelt vagyon nagysága az idei év első negyedében. A nyilvános alapok összesített nettó eszközértéke jóval 800 mrd Ft alá süllyedt, ami közel 100 mrd Ft-tal alacsonyabb a december 31-i összértéknél. A vagyoncsökkenés elsősorban a befektetési jegyek visszaváltásával magyarázható, a kezelt portfóliók értéke jellemzően emelkedett. A legjobb teljesítményt a hazai részvényalapok nyújtották, a nemzetközi alapok teljesítményét nagyban rontotta a forint felértékelődése.

Tovább csökkent a nyilvános alapokban kezelt vagyon nagysága az idei év első negyedében. A nyilvános alapok összesített nettó eszközértéke jóval 800 mrd Ft alá süllyedt, ami közel 100 mrd Ft-tal alacsonyabb a december 31-i összértéknél. A vagyoncsökkenés elsősorban a befektetési jegyek visszaváltásával magyarázható, a kezelt portfóliók értéke jellemzően emelkedett.


Ha az egyes alaptípusokat vizsgáljuk látható, hogy a vagyoncsökkenés egyedül a kötvényalapokra volt jellemző. Az első negyedévben a kötvényalapokban levő eszközök összértéke közel 140 mrd Ft-tal esett vissza. Kedvező változás, hogy a pénzpiaci alapoknál már vagyonnövekedés volt tapasztalható. A többi alaptípus közül elsősorban a nemzetközi részvényalapok emelhetők ki, ahol a nettó eszközérték közel 10 mrd Ft-tal emelkedett. A tavalyi és év eleji jelentős hozamemelkedés miatt a kötvényalapok jegyeinek tulajdonosai jellemzően jelentős vagyonvesztést szenvedtek el, a visszaváltások jelentős volumene ennek a kiábrándultságnak - egy biztonságosnak hitt formában történő csalódás - tudható be.


Részben ezzel magyarázható, hogy egyre több alapkezelő kínál ügyfeleinek ún. garantált alapot, mely a tőke megőrzése, esetleg bizonyos mértékű hozamgarancia mellett magasabb profitelérést is kilátásba helyez jellemzően egy külföldi tőzsdeindex teljesítményéhez kötődően. A befektetők így "biztonság"-ban tudhatják pénzüket, ugyanakkor egy magasabb hozamlehetőséggel is rendelkeznek.

Az alapkezelőknél szinte minden nagyobb szereplő csökkenő kezelt vagyonnal volt kénytelen szembesülni. Az ERSTE növekedése mögött meg kell említeni, hogy a volt postabankos alapok "beolvadása" nagyban magyarázza a kezelt vagyon növekedését.

Amint említettük, az összesített nettó eszközérték csökkenése mögött elsősorban a visszaváltások álltak az első negyedévben is. Becslésünk szerint ez összesen 116.9 mrd Ft körül alakulhatott. Az első félévben a nettó visszaváltás meghaladta a 300 mrd Ft-ot, az elmúlt egy évben pedig megközelítette a 380 mrd-ot.


Ha itt is megvizsgáljuk a típusokat, látható, hogy a visszaváltás a kötvényalapoknál volt drasztikus mintegy 146 mrd Ft-tal, de a szárnyaló tőzsdei árfolyamok ellenére a hazai részvényalapoknál is nettó értelemben enyhe tőkekivonás valósult meg. Kedvező változás, hogy a pénzpiaci alapoknál az új vásárlások - nettó értelemben - mintegy 15 mrd Ft-ot tettek ki. Érdemes megemlíteni, hogy amíg korábban jelentős volt az érdeklődés az ingatlanalapok iránt, addig az első negyedévben nem láthattunk érdemi vásárlást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Itt is szerepeltetjük az egyes alapkezelőkre számított becsléseinket a nettó vásárlásra vonatkozóan. A számok az összesített nettó eszközértékhez hasonló tendenciákat mutatnak. Láthatóan a legnagyobb vesztes a piacvezető OTP és a második számú Budapest Alapkezelő.


Láthattuk tehát, hogy alapvetően folytatódtak a kedvezőtlen folyamatok a befektetési alap piacon, ugyanakkor némi reménykedésre adhat okot, hogy a tőke- és pénzpiacon már mutatkoznak, illetve javában tartanak az élénkülés jelei. Az emelkedő árfolyamok, az alapok egyre jobb hozamadatai ismét a befektetési alapok felé vonzhatják a megtakarításokat.

Számításaink szerint a Bux index első negyedéves hozama 17.2%-ot tett ki, míg a RAX index 12.7%-kal emelkedett. A BUX az egy évvel korábbi értékéhez képest 48.1%-kal állt magasabban a negyedév végén. A hozamindexek mindegyike pozitív elmozdulást produkált az első három hónapban, igaz a MAX féléves teljesítménye továbbra is negatív volt. A nem forinteszközöket vásárló, illetve nem forintban jegyzett alapok hozamait kedvezőtlenül érintette a forint erősödése. A forint az első három hónapban több mint 5%-kal értékelődött fel az euróval és 2.1%-kal a dollárral szemben.


Megbecsültük az egyes alaptípusok hozamát is oly módon, hogy az alapok hozamait típuson belül a nettó eszközértékek alapján számított relatív súlyokkal vettük figyelembe. Ezek alapján a legjobb teljesítményt a hazai részvényalapok érték el 12.4%-os teljesítménnyel. Ezt követték a vegyes alapok, az ingatlan, a pénzpiaci és a kötvényalapok hasonló teljesítményt nyújtottak. Az említett három alaptípus közül kicsit távolabbra visszatekintve az ingatlan bizonyult jobb befektetésnek. A nemzetközi alapok negatív teljesítménye mögött döntően a forint említett felértékelődése állt.


Az alábbi táblázatban összeválogattuk azokat az alapokat, melyek az adott típusban az első negyedévben a legjobb teljesítményt nyújtották.


HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm