22 °C Budapest

Befektetési alapok első negyedév: közel 120 mrd Ft-os tőkekivonás

Pénzcentrum
2004. április 9. 11:21

Tovább csökkent a nyilvános alapokban kezelt vagyon nagysága az idei év első negyedében. A nyilvános alapok összesített nettó eszközértéke jóval 800 mrd Ft alá süllyedt, ami közel 100 mrd Ft-tal alacsonyabb a december 31-i összértéknél. A vagyoncsökkenés elsősorban a befektetési jegyek visszaváltásával magyarázható, a kezelt portfóliók értéke jellemzően emelkedett. A legjobb teljesítményt a hazai részvényalapok nyújtották, a nemzetközi alapok teljesítményét nagyban rontotta a forint felértékelődése.

Tovább csökkent a nyilvános alapokban kezelt vagyon nagysága az idei év első negyedében. A nyilvános alapok összesített nettó eszközértéke jóval 800 mrd Ft alá süllyedt, ami közel 100 mrd Ft-tal alacsonyabb a december 31-i összértéknél. A vagyoncsökkenés elsősorban a befektetési jegyek visszaváltásával magyarázható, a kezelt portfóliók értéke jellemzően emelkedett.


Ha az egyes alaptípusokat vizsgáljuk látható, hogy a vagyoncsökkenés egyedül a kötvényalapokra volt jellemző. Az első negyedévben a kötvényalapokban levő eszközök összértéke közel 140 mrd Ft-tal esett vissza. Kedvező változás, hogy a pénzpiaci alapoknál már vagyonnövekedés volt tapasztalható. A többi alaptípus közül elsősorban a nemzetközi részvényalapok emelhetők ki, ahol a nettó eszközérték közel 10 mrd Ft-tal emelkedett. A tavalyi és év eleji jelentős hozamemelkedés miatt a kötvényalapok jegyeinek tulajdonosai jellemzően jelentős vagyonvesztést szenvedtek el, a visszaváltások jelentős volumene ennek a kiábrándultságnak - egy biztonságosnak hitt formában történő csalódás - tudható be.


Részben ezzel magyarázható, hogy egyre több alapkezelő kínál ügyfeleinek ún. garantált alapot, mely a tőke megőrzése, esetleg bizonyos mértékű hozamgarancia mellett magasabb profitelérést is kilátásba helyez jellemzően egy külföldi tőzsdeindex teljesítményéhez kötődően. A befektetők így "biztonság"-ban tudhatják pénzüket, ugyanakkor egy magasabb hozamlehetőséggel is rendelkeznek.

Az alapkezelőknél szinte minden nagyobb szereplő csökkenő kezelt vagyonnal volt kénytelen szembesülni. Az ERSTE növekedése mögött meg kell említeni, hogy a volt postabankos alapok "beolvadása" nagyban magyarázza a kezelt vagyon növekedését.

Amint említettük, az összesített nettó eszközérték csökkenése mögött elsősorban a visszaváltások álltak az első negyedévben is. Becslésünk szerint ez összesen 116.9 mrd Ft körül alakulhatott. Az első félévben a nettó visszaváltás meghaladta a 300 mrd Ft-ot, az elmúlt egy évben pedig megközelítette a 380 mrd-ot.


Ha itt is megvizsgáljuk a típusokat, látható, hogy a visszaváltás a kötvényalapoknál volt drasztikus mintegy 146 mrd Ft-tal, de a szárnyaló tőzsdei árfolyamok ellenére a hazai részvényalapoknál is nettó értelemben enyhe tőkekivonás valósult meg. Kedvező változás, hogy a pénzpiaci alapoknál az új vásárlások - nettó értelemben - mintegy 15 mrd Ft-ot tettek ki. Érdemes megemlíteni, hogy amíg korábban jelentős volt az érdeklődés az ingatlanalapok iránt, addig az első negyedévben nem láthattunk érdemi vásárlást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Itt is szerepeltetjük az egyes alapkezelőkre számított becsléseinket a nettó vásárlásra vonatkozóan. A számok az összesített nettó eszközértékhez hasonló tendenciákat mutatnak. Láthatóan a legnagyobb vesztes a piacvezető OTP és a második számú Budapest Alapkezelő.


Láthattuk tehát, hogy alapvetően folytatódtak a kedvezőtlen folyamatok a befektetési alap piacon, ugyanakkor némi reménykedésre adhat okot, hogy a tőke- és pénzpiacon már mutatkoznak, illetve javában tartanak az élénkülés jelei. Az emelkedő árfolyamok, az alapok egyre jobb hozamadatai ismét a befektetési alapok felé vonzhatják a megtakarításokat.

Számításaink szerint a Bux index első negyedéves hozama 17.2%-ot tett ki, míg a RAX index 12.7%-kal emelkedett. A BUX az egy évvel korábbi értékéhez képest 48.1%-kal állt magasabban a negyedév végén. A hozamindexek mindegyike pozitív elmozdulást produkált az első három hónapban, igaz a MAX féléves teljesítménye továbbra is negatív volt. A nem forinteszközöket vásárló, illetve nem forintban jegyzett alapok hozamait kedvezőtlenül érintette a forint erősödése. A forint az első három hónapban több mint 5%-kal értékelődött fel az euróval és 2.1%-kal a dollárral szemben.


Megbecsültük az egyes alaptípusok hozamát is oly módon, hogy az alapok hozamait típuson belül a nettó eszközértékek alapján számított relatív súlyokkal vettük figyelembe. Ezek alapján a legjobb teljesítményt a hazai részvényalapok érték el 12.4%-os teljesítménnyel. Ezt követték a vegyes alapok, az ingatlan, a pénzpiaci és a kötvényalapok hasonló teljesítményt nyújtottak. Az említett három alaptípus közül kicsit távolabbra visszatekintve az ingatlan bizonyult jobb befektetésnek. A nemzetközi alapok negatív teljesítménye mögött döntően a forint említett felértékelődése állt.


Az alábbi táblázatban összeválogattuk azokat az alapokat, melyek az adott típusban az első negyedévben a legjobb teljesítményt nyújtották.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?