16 °C Budapest

Befektetési alapok első negyedév: közel 120 mrd Ft-os tőkekivonás

Pénzcentrum
2004. április 9. 11:21

Tovább csökkent a nyilvános alapokban kezelt vagyon nagysága az idei év első negyedében. A nyilvános alapok összesített nettó eszközértéke jóval 800 mrd Ft alá süllyedt, ami közel 100 mrd Ft-tal alacsonyabb a december 31-i összértéknél. A vagyoncsökkenés elsősorban a befektetési jegyek visszaváltásával magyarázható, a kezelt portfóliók értéke jellemzően emelkedett. A legjobb teljesítményt a hazai részvényalapok nyújtották, a nemzetközi alapok teljesítményét nagyban rontotta a forint felértékelődése.

Tovább csökkent a nyilvános alapokban kezelt vagyon nagysága az idei év első negyedében. A nyilvános alapok összesített nettó eszközértéke jóval 800 mrd Ft alá süllyedt, ami közel 100 mrd Ft-tal alacsonyabb a december 31-i összértéknél. A vagyoncsökkenés elsősorban a befektetési jegyek visszaváltásával magyarázható, a kezelt portfóliók értéke jellemzően emelkedett.


Ha az egyes alaptípusokat vizsgáljuk látható, hogy a vagyoncsökkenés egyedül a kötvényalapokra volt jellemző. Az első negyedévben a kötvényalapokban levő eszközök összértéke közel 140 mrd Ft-tal esett vissza. Kedvező változás, hogy a pénzpiaci alapoknál már vagyonnövekedés volt tapasztalható. A többi alaptípus közül elsősorban a nemzetközi részvényalapok emelhetők ki, ahol a nettó eszközérték közel 10 mrd Ft-tal emelkedett. A tavalyi és év eleji jelentős hozamemelkedés miatt a kötvényalapok jegyeinek tulajdonosai jellemzően jelentős vagyonvesztést szenvedtek el, a visszaváltások jelentős volumene ennek a kiábrándultságnak - egy biztonságosnak hitt formában történő csalódás - tudható be.


Részben ezzel magyarázható, hogy egyre több alapkezelő kínál ügyfeleinek ún. garantált alapot, mely a tőke megőrzése, esetleg bizonyos mértékű hozamgarancia mellett magasabb profitelérést is kilátásba helyez jellemzően egy külföldi tőzsdeindex teljesítményéhez kötődően. A befektetők így "biztonság"-ban tudhatják pénzüket, ugyanakkor egy magasabb hozamlehetőséggel is rendelkeznek.

Az alapkezelőknél szinte minden nagyobb szereplő csökkenő kezelt vagyonnal volt kénytelen szembesülni. Az ERSTE növekedése mögött meg kell említeni, hogy a volt postabankos alapok "beolvadása" nagyban magyarázza a kezelt vagyon növekedését.

Amint említettük, az összesített nettó eszközérték csökkenése mögött elsősorban a visszaváltások álltak az első negyedévben is. Becslésünk szerint ez összesen 116.9 mrd Ft körül alakulhatott. Az első félévben a nettó visszaváltás meghaladta a 300 mrd Ft-ot, az elmúlt egy évben pedig megközelítette a 380 mrd-ot.


Ha itt is megvizsgáljuk a típusokat, látható, hogy a visszaváltás a kötvényalapoknál volt drasztikus mintegy 146 mrd Ft-tal, de a szárnyaló tőzsdei árfolyamok ellenére a hazai részvényalapoknál is nettó értelemben enyhe tőkekivonás valósult meg. Kedvező változás, hogy a pénzpiaci alapoknál az új vásárlások - nettó értelemben - mintegy 15 mrd Ft-ot tettek ki. Érdemes megemlíteni, hogy amíg korábban jelentős volt az érdeklődés az ingatlanalapok iránt, addig az első negyedévben nem láthattunk érdemi vásárlást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Itt is szerepeltetjük az egyes alapkezelőkre számított becsléseinket a nettó vásárlásra vonatkozóan. A számok az összesített nettó eszközértékhez hasonló tendenciákat mutatnak. Láthatóan a legnagyobb vesztes a piacvezető OTP és a második számú Budapest Alapkezelő.


Láthattuk tehát, hogy alapvetően folytatódtak a kedvezőtlen folyamatok a befektetési alap piacon, ugyanakkor némi reménykedésre adhat okot, hogy a tőke- és pénzpiacon már mutatkoznak, illetve javában tartanak az élénkülés jelei. Az emelkedő árfolyamok, az alapok egyre jobb hozamadatai ismét a befektetési alapok felé vonzhatják a megtakarításokat.

Számításaink szerint a Bux index első negyedéves hozama 17.2%-ot tett ki, míg a RAX index 12.7%-kal emelkedett. A BUX az egy évvel korábbi értékéhez képest 48.1%-kal állt magasabban a negyedév végén. A hozamindexek mindegyike pozitív elmozdulást produkált az első három hónapban, igaz a MAX féléves teljesítménye továbbra is negatív volt. A nem forinteszközöket vásárló, illetve nem forintban jegyzett alapok hozamait kedvezőtlenül érintette a forint erősödése. A forint az első három hónapban több mint 5%-kal értékelődött fel az euróval és 2.1%-kal a dollárral szemben.


Megbecsültük az egyes alaptípusok hozamát is oly módon, hogy az alapok hozamait típuson belül a nettó eszközértékek alapján számított relatív súlyokkal vettük figyelembe. Ezek alapján a legjobb teljesítményt a hazai részvényalapok érték el 12.4%-os teljesítménnyel. Ezt követték a vegyes alapok, az ingatlan, a pénzpiaci és a kötvényalapok hasonló teljesítményt nyújtottak. Az említett három alaptípus közül kicsit távolabbra visszatekintve az ingatlan bizonyult jobb befektetésnek. A nemzetközi alapok negatív teljesítménye mögött döntően a forint említett felértékelődése állt.


Az alábbi táblázatban összeválogattuk azokat az alapokat, melyek az adott típusban az első negyedévben a legjobb teljesítményt nyújtották.


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem