27 °C Budapest

2005 előtt nem várható döntés ERM-II.-tagságról?

Pénzcentrum
2004. április 8. 15:53

Járai Zsigmond MNB elnök szerint 2005 előtt nem lehet arról dönteni, hogy Magyarország mikor csatlakozzon az ERM-II. árfolyamrendszerhez. Ennek okai a költségvetés idei alakulása körüli bizonytalanság, illetve az, hogy a 2005-ös büdzsé fő számai is csak később lesznek ismertek. A jegybank az ERM-II. rendszerben azt szeretné, ha a forint középárfolyamtól felfelé 15 százalékkal, lefelé azonban csak 2.25 százalékkal lengene ki. Ez gyakorlatilag megegyezik azzal az ajánlással, melyet az Európai Bizottság illetékesei nyilatkozataikban hangoztatnak.

Járai a Kopint-Datorg Rt. fennállásának 40. évfordulója alkalmából tartott budapesti konferencián ma arról beszélt, hogy az euró előszobájának is tekintett árfolyamrendszerbe való belépés időpontjának meghatározásához előbb világosan kell látni, miként teljesül a 2004. évi költségvetés, továbbá ismerni kell a 2005. évi költségvetés keretszámait is. Ennek indoka az, hogy "az ERM-II-be való belépéshez egyszerre kell stabil árfolyamot és alacsony inflációt elérni, ami azonban nem megy konszenzuson alapuló, hiteles gazdaságpolitika és fegyelmezett költségvetési politika nélkül" - mondta az MNB elnöke az MTI tudósítása szerint.

A jegybankelnök véleménye szerint elvileg helyes lenne kitűzni az euró-övezethez való csatlakozás céldátumát, de egy be nem tartott céldátum után újabb időpont kitűzésének nincs értelme csak akkor, ha a belépés feltételei teljesíthetőnek látszanak. Járai hangsúlyosan beszélt a széles körű egyetértés, társadalmi támogatottság fontosságárról is az adott kérdést illetően.
Az ERM-II. rendszerhez való csatlakozás nehézsége, hogy egyszerre követeli meg a stabil árfolyamokat (az elmúlt időszakban a forintárfolyam meglehetősen volatilis volt), és az alacsony inflációt. Amint az ismeretes, az ERM-II.-ben a forint árfolyamának viszonylagos stabilitást kell mutatnia a  15%-os sávon belül, és nem lehet leértékelni a középárfolyamot. Az MNB a korábbi ajánlásoknak megfelelően úgy értelmezi a feltételeket, hogy a középárfolyamtól felfelé 15 százalékkal, lefelé azonban csak 2.25 százalékkal lenghet ki a forint jegyzése.

Az ERM-II. rendszer a jelenlegi magyar árfolyamrendszertől elsősorban abban lényeges tényezőben különbözik, hogy az ERM-II.-ben a stabilitás biztosítására az Európai Központi Bank finanszírozási eszköze is rendelkezésre áll. Ennek ellenére a szomszédos országok monetáris vezetői többször hangot adtak aggodalmuknak, hogy a sávos árfolyamrendszer jó alapot szolgáltat majd a spekulánsok számára a még létező nemzeti valuták elleni támadásra. Lengyelországban és Csehországban is lebegő árfolyamrendszert alkalmaznak. A kötöttebb árfolyamrendszer mellett a költségvetési politika felelőssége a nominális konvergenciakritériumok teljesítésének kényszerén túl is felerősödik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM