37 °C Budapest

2005 előtt nem várható döntés ERM-II.-tagságról?

Pénzcentrum
2004. április 8. 15:53

Járai Zsigmond MNB elnök szerint 2005 előtt nem lehet arról dönteni, hogy Magyarország mikor csatlakozzon az ERM-II. árfolyamrendszerhez. Ennek okai a költségvetés idei alakulása körüli bizonytalanság, illetve az, hogy a 2005-ös büdzsé fő számai is csak később lesznek ismertek. A jegybank az ERM-II. rendszerben azt szeretné, ha a forint középárfolyamtól felfelé 15 százalékkal, lefelé azonban csak 2.25 százalékkal lengene ki. Ez gyakorlatilag megegyezik azzal az ajánlással, melyet az Európai Bizottság illetékesei nyilatkozataikban hangoztatnak.

Járai a Kopint-Datorg Rt. fennállásának 40. évfordulója alkalmából tartott budapesti konferencián ma arról beszélt, hogy az euró előszobájának is tekintett árfolyamrendszerbe való belépés időpontjának meghatározásához előbb világosan kell látni, miként teljesül a 2004. évi költségvetés, továbbá ismerni kell a 2005. évi költségvetés keretszámait is. Ennek indoka az, hogy "az ERM-II-be való belépéshez egyszerre kell stabil árfolyamot és alacsony inflációt elérni, ami azonban nem megy konszenzuson alapuló, hiteles gazdaságpolitika és fegyelmezett költségvetési politika nélkül" - mondta az MNB elnöke az MTI tudósítása szerint.

A jegybankelnök véleménye szerint elvileg helyes lenne kitűzni az euró-övezethez való csatlakozás céldátumát, de egy be nem tartott céldátum után újabb időpont kitűzésének nincs értelme csak akkor, ha a belépés feltételei teljesíthetőnek látszanak. Járai hangsúlyosan beszélt a széles körű egyetértés, társadalmi támogatottság fontosságárról is az adott kérdést illetően.
Az ERM-II. rendszerhez való csatlakozás nehézsége, hogy egyszerre követeli meg a stabil árfolyamokat (az elmúlt időszakban a forintárfolyam meglehetősen volatilis volt), és az alacsony inflációt. Amint az ismeretes, az ERM-II.-ben a forint árfolyamának viszonylagos stabilitást kell mutatnia a  15%-os sávon belül, és nem lehet leértékelni a középárfolyamot. Az MNB a korábbi ajánlásoknak megfelelően úgy értelmezi a feltételeket, hogy a középárfolyamtól felfelé 15 százalékkal, lefelé azonban csak 2.25 százalékkal lenghet ki a forint jegyzése.

Az ERM-II. rendszer a jelenlegi magyar árfolyamrendszertől elsősorban abban lényeges tényezőben különbözik, hogy az ERM-II.-ben a stabilitás biztosítására az Európai Központi Bank finanszírozási eszköze is rendelkezésre áll. Ennek ellenére a szomszédos országok monetáris vezetői többször hangot adtak aggodalmuknak, hogy a sávos árfolyamrendszer jó alapot szolgáltat majd a spekulánsok számára a még létező nemzeti valuták elleni támadásra. Lengyelországban és Csehországban is lebegő árfolyamrendszert alkalmaznak. A kötöttebb árfolyamrendszer mellett a költségvetési politika felelőssége a nominális konvergenciakritériumok teljesítésének kényszerén túl is felerősödik.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?