2005 előtt nem várható döntés ERM-II.-tagságról?

Pénzcentrum
2004. április 8. 15:53

Járai Zsigmond MNB elnök szerint 2005 előtt nem lehet arról dönteni, hogy Magyarország mikor csatlakozzon az ERM-II. árfolyamrendszerhez. Ennek okai a költségvetés idei alakulása körüli bizonytalanság, illetve az, hogy a 2005-ös büdzsé fő számai is csak később lesznek ismertek. A jegybank az ERM-II. rendszerben azt szeretné, ha a forint középárfolyamtól felfelé 15 százalékkal, lefelé azonban csak 2.25 százalékkal lengene ki. Ez gyakorlatilag megegyezik azzal az ajánlással, melyet az Európai Bizottság illetékesei nyilatkozataikban hangoztatnak.

Járai a Kopint-Datorg Rt. fennállásának 40. évfordulója alkalmából tartott budapesti konferencián ma arról beszélt, hogy az euró előszobájának is tekintett árfolyamrendszerbe való belépés időpontjának meghatározásához előbb világosan kell látni, miként teljesül a 2004. évi költségvetés, továbbá ismerni kell a 2005. évi költségvetés keretszámait is. Ennek indoka az, hogy "az ERM-II-be való belépéshez egyszerre kell stabil árfolyamot és alacsony inflációt elérni, ami azonban nem megy konszenzuson alapuló, hiteles gazdaságpolitika és fegyelmezett költségvetési politika nélkül" - mondta az MNB elnöke az MTI tudósítása szerint.

A jegybankelnök véleménye szerint elvileg helyes lenne kitűzni az euró-övezethez való csatlakozás céldátumát, de egy be nem tartott céldátum után újabb időpont kitűzésének nincs értelme csak akkor, ha a belépés feltételei teljesíthetőnek látszanak. Járai hangsúlyosan beszélt a széles körű egyetértés, társadalmi támogatottság fontosságárról is az adott kérdést illetően.
Az ERM-II. rendszerhez való csatlakozás nehézsége, hogy egyszerre követeli meg a stabil árfolyamokat (az elmúlt időszakban a forintárfolyam meglehetősen volatilis volt), és az alacsony inflációt. Amint az ismeretes, az ERM-II.-ben a forint árfolyamának viszonylagos stabilitást kell mutatnia a  15%-os sávon belül, és nem lehet leértékelni a középárfolyamot. Az MNB a korábbi ajánlásoknak megfelelően úgy értelmezi a feltételeket, hogy a középárfolyamtól felfelé 15 százalékkal, lefelé azonban csak 2.25 százalékkal lenghet ki a forint jegyzése.

Az ERM-II. rendszer a jelenlegi magyar árfolyamrendszertől elsősorban abban lényeges tényezőben különbözik, hogy az ERM-II.-ben a stabilitás biztosítására az Európai Központi Bank finanszírozási eszköze is rendelkezésre áll. Ennek ellenére a szomszédos országok monetáris vezetői többször hangot adtak aggodalmuknak, hogy a sávos árfolyamrendszer jó alapot szolgáltat majd a spekulánsok számára a még létező nemzeti valuták elleni támadásra. Lengyelországban és Csehországban is lebegő árfolyamrendszert alkalmaznak. A kötöttebb árfolyamrendszer mellett a költségvetési politika felelőssége a nominális konvergenciakritériumok teljesítésének kényszerén túl is felerősödik.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?