17 °C Budapest

2005 előtt nem várható döntés ERM-II.-tagságról?

Pénzcentrum
2004. április 8. 15:53

Járai Zsigmond MNB elnök szerint 2005 előtt nem lehet arról dönteni, hogy Magyarország mikor csatlakozzon az ERM-II. árfolyamrendszerhez. Ennek okai a költségvetés idei alakulása körüli bizonytalanság, illetve az, hogy a 2005-ös büdzsé fő számai is csak később lesznek ismertek. A jegybank az ERM-II. rendszerben azt szeretné, ha a forint középárfolyamtól felfelé 15 százalékkal, lefelé azonban csak 2.25 százalékkal lengene ki. Ez gyakorlatilag megegyezik azzal az ajánlással, melyet az Európai Bizottság illetékesei nyilatkozataikban hangoztatnak.

Járai a Kopint-Datorg Rt. fennállásának 40. évfordulója alkalmából tartott budapesti konferencián ma arról beszélt, hogy az euró előszobájának is tekintett árfolyamrendszerbe való belépés időpontjának meghatározásához előbb világosan kell látni, miként teljesül a 2004. évi költségvetés, továbbá ismerni kell a 2005. évi költségvetés keretszámait is. Ennek indoka az, hogy "az ERM-II-be való belépéshez egyszerre kell stabil árfolyamot és alacsony inflációt elérni, ami azonban nem megy konszenzuson alapuló, hiteles gazdaságpolitika és fegyelmezett költségvetési politika nélkül" - mondta az MNB elnöke az MTI tudósítása szerint.

A jegybankelnök véleménye szerint elvileg helyes lenne kitűzni az euró-övezethez való csatlakozás céldátumát, de egy be nem tartott céldátum után újabb időpont kitűzésének nincs értelme csak akkor, ha a belépés feltételei teljesíthetőnek látszanak. Járai hangsúlyosan beszélt a széles körű egyetértés, társadalmi támogatottság fontosságárról is az adott kérdést illetően.
Az ERM-II. rendszerhez való csatlakozás nehézsége, hogy egyszerre követeli meg a stabil árfolyamokat (az elmúlt időszakban a forintárfolyam meglehetősen volatilis volt), és az alacsony inflációt. Amint az ismeretes, az ERM-II.-ben a forint árfolyamának viszonylagos stabilitást kell mutatnia a  15%-os sávon belül, és nem lehet leértékelni a középárfolyamot. Az MNB a korábbi ajánlásoknak megfelelően úgy értelmezi a feltételeket, hogy a középárfolyamtól felfelé 15 százalékkal, lefelé azonban csak 2.25 százalékkal lenghet ki a forint jegyzése.

Az ERM-II. rendszer a jelenlegi magyar árfolyamrendszertől elsősorban abban lényeges tényezőben különbözik, hogy az ERM-II.-ben a stabilitás biztosítására az Európai Központi Bank finanszírozási eszköze is rendelkezésre áll. Ennek ellenére a szomszédos országok monetáris vezetői többször hangot adtak aggodalmuknak, hogy a sávos árfolyamrendszer jó alapot szolgáltat majd a spekulánsok számára a még létező nemzeti valuták elleni támadásra. Lengyelországban és Csehországban is lebegő árfolyamrendszert alkalmaznak. A kötöttebb árfolyamrendszer mellett a költségvetési politika felelőssége a nominális konvergenciakritériumok teljesítésének kényszerén túl is felerősödik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem